![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Din cate stiu a retrocedat toate bisericile de acolo, iar in unele se tine slujba alternativ. Asta daca stiu bine. Poate unii din BRU sa doresca acest lucru, dar BRU nu a facut nimic in sensul asta. In localitatile unde erau majoritari au luat bisericile inapoi, au mai ramas in licalitatile in care mai exista cativa greco-catolici.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu cred ca exista curente teologice (doar daca am spune ca filologul Badilita este teolog), doar opinii personale ale unora, unii din ei chiar ierarhi. Lipsa de comuniune implica lipsa Sfintelor Taine. In caz contrar am putea doar spune ca ierarhii nostri ar fi fara cap, sa excluda din Biserica pe cineva care a luat aceleasi Sfinte Taine dar in alta denominatiune. Ca si ratiunea de a fi mai multe biserici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In pasaj scrie clar ca incorectitudinea ii caracteriza pe farisei, nu corectitudinea. Ca au inventat invataturi paralele cu ceea ce li s-a dat, nu ca nu trebuie sa tina cont de ele. Din cauza ca iubeau mai mult duhul lumesc cautau sa para credinciosi, smeriti in ochii lumii, desi nu erau asa. Nu mai spune acolo ca nu au ascultat de prooroci si de inteleptii trimisi? Noi avem pe sfinti. De ce zici sa nu ascultam de sfinti? Nu e acelasi lucru cu ce zice Iisus de prooroci? Sfintii sunt mai mari decat proorocii, sunt prietenii lui Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]()
1. Da, de la par. Teofil auzita, am presupus ca sunt, probabil, si altii care sustin aceasta idee.
2. Poate "teologic" e prea mult spus in anumite situatii in care eroare este f. probabila dar sa zicem ca folosim termenul generic asa cum si termenul de "biserica" poate fi folosit intr-un sens generic, fara neaparata referire la Biserica. 3. Citat:
BOR nu cred ca s-ar grabi sa se pronunte categoric si fara echivoc in sensul dorit de tine.. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Și așa a apărut școala de corecție, și apoi moda trendy: politicaly corect. Viceversa vicentoarsa viceglobul pământesc deși v-am zis că nu există nici un glob de pământ și în cer nu sunt planete, pământuri sau tot felul de sori ci stele-logostele, păi stimate cătălin2, dumneata pricepi bine spui? Atunci sper că îți dai seama că în citatul dat de tine sf. Ap. Pavel vorbește de mădularele bisericii, iar sf. Ap. Petru despre faptul că nu după bunul plac al fiecăruia se tâlcuiește scriptura, adică pentru ca prin ea să-ți faci acoperire libertății de a sluji poftelor rele. Iar dumneata folosești citatul pentru a contrazice o interpretare atât de înaltă și frumoasă făcută de MariS_ , și vrei să susți în continuare că nu are dreptate? Păi tocmai asta susține contrazisul că se dădeau și se arătau fariseii foarte corecți dar erau viceversa corecți, adică erau incorecți, strâmbi și absurzi, băgând în toate cele ale Domnului superstiția perfecțiunii învârtoșate, superstiția delicatesurilor puterii învârtoșărilor, așa ca o mare superstiție, ca o mare nevoință, cu o foarte mare rigoare de a ține toate pretențiile absurde și care nu mântuie pe nimeni de nimic fiindcă sunt cerute nu de Dumnezeu ci de tot felul de oameni prefăcuți care spălând porcul pe afară aveau pretenția că astfel se curăță el și pe dinlăuntru așa ca un fel de minune, ca o superstiție păgână. Și le-a spus Domnul spălați mai înainte blidul în interior: nu mai fiți vicleni și adulterini, hoți, răzbunători, strâmbi, nedrepți, proști, răi, ucigași, lăudăroși, ci fiți ascultători și împlinitori tainici, și atunci va fi curat blidul și pe dinafară. Deci e vorba așa cum spunea MariS_ că bunătatea și lipsa invidiei și dorul după Dumnezeu te poate aduce la starea permanentă de curăție interioară și exterioară nelăudăroasă, căci altfel porcul spălat se întoarce la pocirla lui, și unde este ea situată? În interiorul blidului. Asta dacă cerem ca să fim corecți, dar corect sau cinstit este cel ce cinstește el și nu care el caută să fie cinstit ca să primească de la oameni și să poarte marele titlu de corect sau cinstit, căci și fecioara Maică a fost cea mai umilă dând cinste Domnului și așa a căpătat ea de la Dumnezeu cea mai mare cinstire, căci s-a umilit pe sine și a cinstit pe Dumnezeu și atunci și Domnul a preacinstit-o pe ea. Deci teoretic nu ai pentru ce să dai slavă celor ce se dau ei corecți după bunul lor plac, se arată ei pe afară mari canoniști și prespălați în timp ce s-au întors la pocirla lor din interior. Dar omul credul crede ce i se dă lui să vadă, momelile și sulimenelile celor ce se prefac perfect că nu se prefac... cârdului de țapi bine camuflați sub piei de oi țesălate, că ăștia-s mai răi ca lupii, fiindcă te împung când nu te aștepți sau te aștepți mai puțin, atunci mai ales când ești căzut între tâlhari susținând ei că cică e musai din vina ta, căci dacă nu păcătuiai sigur nu cădeai. ![]() ![]() ![]() Last edited by vsovivi; 27.05.2011 at 10:26:24. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citatul acela nu l-am dat eu din Bilbie, e cel din catehismul ortodox. Mai departe in acel catehism spune ca interpretarea corecta si adevarata o face Biserica si sfintii. Dar nu ca sa ascultam orbeste, cum s-ar putea intelge de unii, ci pentru ca noi s-ar putea sa avem oarecare probleme de intelgere datorate pacatelor care ne-au ingustat intelegerea si harul primit pentru intelegere. In legatura cu fariseii si saducheii. Fariseii erau cei care puneau mult pret si pe interpretarea proprie a traditie orale si a Legii. Prin asta inventau noi legi, dar care unele nu mai aveau legatura cu Legea lor, ci cu obiceiurile omenesti. Putem citi cate ceva aici: http://ro.orthodoxwiki.org/Farisei Iata si ce scrie acolo, pe orthodoxwiki: "Unii farisei s-au îndepărtat de spiritul drept al Legii devenind corupți, nedrepți și ipocriți, motiv pentru care au fost aspru mustrați de Mântuitorul Iisus Hristos. Alții, însă, au devenit susținătorii lui Iisus (Simeon, Iosif din Arimateea, Nicodim) și apoi partizanii noii comunități creștine (Iosif din Arimateea, Nicodim, rabinul Gamaliel, apostolul Pavel)." Deci nu erau mustrati ca de ce tin Legea, ci pentru ca n-o tin. De aceea eu spuneam ca nu noi, care suntem plini de pacate si de putina intelegere si intelepciune, trebuie sa interpretam cum ne gandim noi invatatura, ci sa ascultam ce spune Biserica si sfintii, in primul rand. Daca noi avem o conceptie gresita fata de ea ar trebui sa vedem unde gresim, nu ca s-ar insela Biserica si sfintii si noi am fi rationat corect. Dar daca si asa gasim ceva evident ilogic, care contrazice alte dogme sau adevarul din Scripturi este evident ca ne aflam in alta biserica si cult decat cea adevarata si trebuie sa cautam adevarul si sa aflam ortodoxia (fie ca acest altundeva este biserica catolica, protestanta, neoprotestanta sau chiar Noul Ierusalim). |
|
|||
|
|||
![]()
Nu știu ce să mai zic...
Am informații de la Timișoara cum că a fost totul pus la cale de acest vicar Paisie care vrea și el ca Dinu Păturică să se procopsească. Suntem contemporani cu lucrături mizerabile la nivelul sinodului și de-acolo în cascadă până la nivel parohial. Probabil că mulți dintre episcopi uită că fără corpul euharistic format (și) din credincioși sunt niște funcționari ai unei instituții și nu păstori ai Trupului lui Hristos. Într-un fel, poate ar fi bine să ne rugăm să stingă Domnul lumea până nu ajunge Biserica să se confunde cu o " peșteră de tâlhari".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In cele mai multe cazuri ziaristii cauta sa scrie ceva incisiv, ca sa se citeasca. Adica abereaza, mai pe scurt. E bine sa nu ne luam informatiile din ziare, in special cele despre Biserica si credinta. Multe zizre, chiar centrale scriu o gramada de aberatii despre Biserica sau religie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Păi este scris că Dumnezeu dorește nu moartea păcătosului ci să se întoarcă de la căile lui cele rele și să fie viu. Deci așa cum păcătosul ce se întoarce va fi iarăși un suflet viu, tot așa dreptul care greșește ajunge un câine mort, mort mort, dar care totuși mișcă, pișcă, și aruncă cu tot felul de clăteli usturătoare... căci nu mai e un om drept ci o mare putoareoare. Nu mă refer la nimeni ci zic așa în general, și doar după fapte, după roade mai bine zis îi veți cunoaște... pe tâlharii care preschimbă bisericile în peștera lui AliBaba... poate că de foame. Last edited by vsovivi; 31.05.2011 at 10:04:31. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
corneanu, mitropolitul, nicoale |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce au cu mitropolitul Corneanu ??? | guardian knight | Biserica Ortodoxa Romana | 1 | 20.06.2011 20:34:00 |
Mitropolitul Nicolae si ecumenismul | Grigorie | Biserica Ortodoxa Romana | 115 | 22.11.2008 02:40:27 |
IPS Corneanu a fost iertat de Sf. Sinod | partenie | Stiri, actualitati, anunturi | 169 | 22.07.2008 19:47:59 |
Asa zisul blog al lui Corneanu | grecu | Biserica Ortodoxa Romana | 5 | 12.06.2008 23:26:53 |
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 15:37:58 |
|