![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mosule,eu am citit cu atentie cele spuse de tine si pana la un punct inteleg.O sa imi permit,fara intentie polemica,sa iti spun din ce punct nu mai sunt de acord.Intradevar au existat si exista oameni sfinti ai lui Dumnezeu care s-au detasat de aceste aspecte pagane,sau de alte,atat de multe aspecte,care nu aduc slava lui Dumnezeu.Caci orice lucru care nu aduce slava lui Dumnezeu,orin modul in care este conceput ori prin modul in care este trait,nu are cum sa fie un lucru asa-zis bun decat pt noi ceilalti,mai putin dispusi sa ne rupem cu totul de firea noastra lumeasca,pagana,trecatoare pentru a ne dedica lui Dumnezeu.EL vrea totul,nimic mai putin si acest gand,pentru firea noastra pacatoasa,este un gand infricosator prin radicalismul lui pt ca nu suntem deloc dispusi la asa ceva.Multi dintre noi ramanem in acel periculos stadiu,sau chiar mai jos,dar starea de ,,caldicel" este groaznica in fata lui Dumnezeu,dupa cum insusi Hristos a aratat celor din Laodiceea (Apocalipsa 3.15-19).Mai bine am fi reci pentru ca am fi mai sinceri fata de EL,altfel cautam sa-L pacalim,nedorind sa-i dai Lui totul ci incercand sa trisam cumva,sa gasim o cale de compromis.Insa Dumnezeu nu tolereaza asa ceva,din fericire pt noi,altfel am fi in stare sa ne ducem cu compromisul nostru pana in Imparatia Lui,cea fara de pata si fara de sfarsit.Insa EL lasa aceste lucruri intrucat graul si neghina vor exista pana la sfrasit cand,la Judecata,se va trage linie pt fiecare dintre noi si va urma apoi o lume eliberata de pacat pentru credinciosii Lui.Inca din Eden am cazut in capcana necuratului de a crede ca,gustand din pomul cunostiintei binelui si al raului,vom fi precum Dumnezeu,sa stim sa distigem binele de rau,caci nu degeaba Dumnezeu a oprit de la a fi gustat acel pom,unde binele si raul erau amestecate.Istoria omenirii va sta marturie cat de bine a reusit omul sa distinga binele de rau,dupa cum spunea cineva ,,istoria lumii va fi tribunalul ei de judecata".
Inca din copilarie am vazut si eu asemenea obiceiuri si asa-zis traditii.Mult timp nu am stiut de unde provin si,intradevar,multi oameni nu le credeau dar le practicau intr-un fel de inertie dar altii chiar credeau in ele,sau in altele foarte asemanatoare.Mai ales la inmormantari am vazut obiceiuri populare (pe sistem ,,asa se obisnuieste") pur pagane,in nici un caz recomandate de un preot dar puse-n practica de ,,evlavia" populara care am simtit ea nevoia sa completeze cu ce stia ea.Erau obiceiuri pe care le poti regasi in multe culturi ca un fel de fond ancestral pagan.Aceste obiceiuri,vizionate sub motivatia unei relaxari sau curiozitati au practici derivate pe care le veti intalni foarte des sub diverse forme de superstitie sau paganism si asta pt ca la originea lor ele erau expresia unui cult pagan compact de credinte si obiceiuri.Acum sunt servite pe bucati,ca sa fie acceptate mai usor.Intr-o lume in plin avant catre paganism,livrat agresiv prin toate mijloacele de comunicare,poate ca nu aceste obiceiuri populare sunt problema majora.Sunt aspecte mult mai grave,ele sunt doar o componenta care accentueaza gravitatea. Orice om care,cu sinceritate,va citi istoria evreilor din VT va observa ca acele greseli ale lor au fost foarte des repetate,sub diverse forme,pana in ziua cand si-au ratat complet menirea la care ii chemase Dumnezeu.Ceea ce as dori sa spun,in incheiere,este urmatorul lucru: cine doreste sa aplice o metoda de indepartare a tot ce nu-i crestinesc sa o aplice radical,fara mila fata de sensibilitatea noastra,sa o aplice fata de toate aspectele,fara exceptie, pt ca cerintele lui Dumnezeu sunt foarte radicale iar gandurile si caile Lui nu sunt ca ale noastre si nici judecata Lui ca a noastra.Altfel este lipsit de onestitate sa fim radicali fata de un aspect si ingaduitori fata de altul,de acelasi fel si cu aceleasi origini.Cine se simte in stare sa arda pt Domnul sa o faca, cine este rece sa fie dupa voia lui iar pt ceilalti dintre noi..Dumnezeu cu judecata.Asa vad eu lucrurile,nu pot impaca cu nici un chip radicalismul credintei adevarate in Dumnezeu cu caile noastre.Sper macar,din moment ce radical nu am putut fi pana acum,sa am macar sinceritatea sa recunosc in fata lui Dumnezeu ceea ce sunt si nu sa incerc sa ma justific,sa gasesc scuze sau cred ca il voi convinge de compromisul meu. Last edited by Pelerin spre Rasarit; 30.12.2014 at 17:33:42. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unele sarbatori crestine mai poarta si vechi denumiri pagane. De exemplu Pogorarea Duhului Sfant se mai numeste si Rusalii, o veche sarbatoare pagane. Dar a ramas doar numele, fara vechea semnificatie, iar sarbatoarea a fost in intregime inlocuita cu noua sarbatoare crestina. In cazul acelor traditii de anul nou, se pastreaza actul artisitc, dar golit de vechea semnificatie. Tiganii care umbla cu capra sau cu ursul habar nu au ce insemna in trecut. Si colindele, daca nu ma insel inainte erau pagane, dar au fost schimbate, in mod foarte frumos, cu colinde crestine. In cazul lui Mos Craciun ar fi un lucru bun macar sa se spuna ca e vorba de Sfantul Nicolae, cel putin la sfarsit copilul nu va trebui sa afle ca nu exista mosul, sa aiba o dilema ce tine de ateism. |
|
|||
|
|||
![]()
Parca vine din albaneza ,,Kercun,, care inseamna buturuga ce ardea de solstitiu de iarna in 20 decebrie la pagani.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cautati cartea lui Gabriel Gheorghe ,,Studii de cultura si civilizatie romaneasca,, capitolul despre originea cuvantului ,,Craciun,,. Acolo se vorbeste despre paganizarea crestinismului . Trist dar adevarat.
|
|
|||
|
|||
![]()
Pai daca nu are nici o legatura cu ortodoxia ar fii trebuit ca aceea zi sarbatorita sa se numeasca ,,Nasterea Mantuitorului,, sau ,,Ziua lui Hristos,, . Uitati-va ce lucruri interesante si adevarate se spun in cartea lui Gabriel Gheorghe ,,Studii de cultura si civilizatie romaneasca,, la capitolul despre originea cuvantului ,,Craciun,,. Acolo se spune intr-un loc ca la inceput (?) , Biserica a considerat ca un pacat sarbatorirea unei zile de nastere.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si as fi mai ingrijorat de faptul ca ortodoxul-poporean traieste paralel cu normele credintei, de sutele de milioane de avorturi din Estul Europei, in special de la noi si rusi cumulativ, de zecile de milioane de sodomii si incesturi din lumea (ex-)crestina intreaga, de trairea intr-o etica promiscua si mereu configurabila pragmatic, si asa ami departe, decat de linia puritatii cultice sau ideologice. Adica, faptul ca serbam foste sarbatori pagane sau niste bieti oameni joaca o data pe an capra sau ursul sau vin cu vasilica, este absolut nevinovat, cel putin comparativ cu dimesniunile dezastrului generat de cauzele expuse sau exemplificate mai sus. Ce este mai subtil si eficace: sa distrugi sau sa convertesti ceva? In patria ortodoxiei misionare, Rusia, inca exista, nepersecutate si nesuparate, popoare cu credinte samanice si pagane, si asta dupa secole de ocupatie rusa. Vezi Mari si siberienii si paleosiberienii. In timp ce in Vestul Europei tot felul de propovaduiri violente, fie ele inainte sau dupa Reforma, au eradicat aproape complet cultele precrestine. A tolera, ingloband creator in propriul sistem, este mult mai inteligent. Cineva a spus ceva de intelepciunea serpilor si blandetea porumbeilor...Oare cui s-o fi adresat? Nu viitorilor printi ai Biserici, recte apostolilor? Nu erau langa El atunci? A cauta cu lumanarea distrugerea a tot ce este pagan, in sensul de pre-/non-crestin e lipsa de discernamant. Pe peretii bisericilor sunt deseori zugraviti filosofi pagani, care....aaaa..se inchinau la idoli si isi cam sodomizau ucenicii in cadru initiatic. Biserica, in intelepciunea ei, a asimilat si le-a dat cinstire. Ideea ca doar un crestinism din ce in ce mai iudaiza(n)t pur ar fi astfel, in mod proportional cu "purificarea", autentic, e idioata. Intrebare retorica: nu toata specia noastra a fost facuta de Acelasi Unul Dumnezeu? Nu sunt unii mai egali decat altii. Orice are dreptul, dat de Dumnezeu, la a fi mantuit prin credinta autentica si Taine, si are datoria colosala sa lupte pentru a si le impropria. Pacate strigatoare la Cer, in acesta aprte de lume in care traim, pe vremea cand aceste datini "pagane" erau mult mai vizibile si puternice la nivel de masse, nu erau atat de zdrobitoare. Sper ca nu e cazul sa detaliez. Orice ar fi, vindecarea oamenilor nu trebuie si nu poate fi facuta printr-o violenta precum o chirurgie facuta la betie. Chiar daca eficienta pe moment, mai tarziu va da gres, pentru ca exista pe aceasta lume, chiar si domeniul spiritual, ceva numit efectul de boomerang. Stefane, grosul mesajului nu iti este tie adresat, ci altcuiva. Scuze, daca te-am facut sa intelegi gresit. |
|
|||
|
|||
![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Cine e Mos Craciun ?
![]() |
|
|||
|
|||
![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|