![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ucenic? :))))
Fii serios, ucenic înseamnă cu totul altceva, are un sens mult mai profund. Sunt departe de a fi ucenic. Eu cu Cezar am rămas prieteni. |
|
|||
|
|||
![]()
Adevărat, slavă lui Dumnezeu!
Pentru că am reușit amândoi să ne cercetăm, fiecare pe sine, și apoi să ne cerem iertare unul de la altul. Și pentru că ai avut noblețea să primești cererea mea de iertare, trecînd peste resentimente. |
|
|||
|
|||
![]()
Oricum, ce ati facut voi este o atitudine nu doar crestineasca, ci profund umana. Propun ca si altii, care se agita ca rascoleasca, precum o flatulenta de anghila, namolul certurilor trecute, sa ia aminte, si sa se opreasca din cursa asta impotriva propriei imagini si a imaginilor altora.
Intrebarea, care se refera la aiureala ce a a ajuns acest topic, e simpla. Este: "Cui prodest?". Nu ca ar fi treaba mea, dar mi-e sila de atitudinile de acest gen. Ce puii mei, nu vorbim de adolescenti care isi fac cont pe forum la caterinca ca sa huleasca, vorbim de stalpi ai forumului, damn'. Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 29.12.2014 at 16:30:22. |
|
||||
|
||||
![]()
Da, ar fi timpul să se închidă topicul lui Moș Crăciun. Să vă țineți când o să se deschidă al iepurașului
|
|
|||
|
|||
![]()
:))))))))))))))))))
Tare, Cristian R. Ai mare dreptate; romanul nostru, daca nu se cearta, nu e balcanic pe bune. Cum mai scrie unul o magarie atunci, daca voi mai fi in viata, sanatos si voi avea timp de forum, voi umple pagina cu poze de iepuri, asa, ca jamming anti-marlanie. |
|
||||
|
||||
![]()
Cred că nu mai durează mult și vine și momentul iertării frățești. N-o să ne prindă Anul Nou supărați.
|
|
||||
|
||||
![]()
Nooo.
Fujim.
|
|||
|
|||
![]()
Multi sunt alaturi de cei care incarca sa pastreaze farmecul copilariei prin mentinerea povestii lui Mos Craciun intr-un mod care asigura trecerea spre intelesuri mai profunde.Sunt de acord cu cei care protesteaza impotriva unui marketing agresiv sau impotriva unei celebrari care nu vrea sa infrumuseteze discret ci sa inlocuiasca agresiv in scopul obtinerii de profit.Exista,sau se doreste sa existe,un echilibru si viata de parinte,frumoasa dar deloc usoara,iti aseaza in fata si aceasta provocare.Din exterior ea poate analizata in mai multe feluri dar din interior,cand este traita,ea devine suficient de complexa.So far, so good.
Insa iata ca ne apropiem de momentul in care oamenii vor sarbatorii noul an.Pe prima pagina a site-ului puteti citi mai multe articole (,,Anul Nou in credinta populara"; ,,Jocul Ursului"; ,,Plugusorul,o colinda agrara"; ,,Revelionul"; ,,Obiceiuri stravechi ale romanilor de Anul Nou") care va descriu pe larg mai multe obiceiuri asociate acestui moment.Ele sunt practicate, acceptate, pretuite de marea majoritate a poporului nostru.Toate aceste obiceiuri (teoria ar fi ca ele ne-ar ,,defini" dpdv al originii istorice) nu au fost niciodata abandonate,ele au coexistat si coexista cu credinta crestina. Dar trebuie spus clar ca toate aceste obiceiuri sunt obiceiuri pagane.Chiar foarte pagane,bazate pe divinizarea astrelor,a unor zeitati din perioada de inceput a lumii,de celebrare a voii lor,pe obiceiuri legate de cultul mortilor in paganism si multe altele.Nu au nimic crestin in ele,multe dintre ele sunt atestate inca din vremea stramosilor nostrii geto-dacii care,pe langa vitejia proverbiala,practicau si sacrificii umane.Ce parere are Dumnezeu despre acest gen de sacrificii puteti citi in VT de exemplu.Toata aceasta magie, asa-zis populara,care se practica la nivel national nu face altceva decat sa aduca in memorie,sa celebreze, practici pagane,multe fiind in grava contradictie cu crestinismul,intrucat erau oferite in cinstea unor zeitati false,presupunand ritualuri si invocari pagane sau chiar preistorice. V-ati intrebat vreodata de ce oamenii nu au renuntat la ele? Ati auzit de un Apostol,de exemplu,care sa spuna unor pagani convertiti:,,Veniti la Dumnezeu dar puteti,macar o data pe an,sa celebrati si vechile voastre obiceiuri pagane"? Niciodata.Se spune,sau cel putin multi spun,ca daca cumva s-ar pierde aceste celebrari populare ne-am pierde ceva din fiinta noastra nationala,din traditia noastra,din trecutul nostru,chiar cel pagan.Eu nu sunt de acord.Aceste celebrari ar fi trebuit sa dispara demult,ele sunt pagane,se bazau pe practici pagane si obiceiuri pagane si erau inchinate unor zeitati pagane.Din momentul crestinarii acestui popor ele au devenit doar o umbra care amintea doar de timpurile cand,ca orice popor dintre Neamuri si noi traim in intunericul necunoasterii singurului si adevaratului Dumnezeu. Aceste obiceiuri nu au de ce sa fie ,,increstinate", este practic o continuare a lor pe usa din spate,ele nu au avut si nu au nimic in comun cu crestinismul dar sunt pretuite de sensibilitatea populara care nu a fost prea dispusa sa renunte la ele ci a dorit sa stranga totul,sa coexiste totul,sa fim si oameni noi dar sa-l mai celebram si pe omul vechi din cand in cand.Multi ar numi asa ceva compromis dar in general folosim sintagme mai putin deranjante pt sensibilitatea noastra. Poate unii dintre dvs vor trage concluzia ca am ceva impotriva unor obiceiuri ale poporului nostru,ca nu inteleg spiritul popular,ca nu apreciez asa-numita spiritualitate derivata din traditii ancestrale.As dori sa va spun,celor care credeti asta,ca celebrarea este o problema,nu faptul ca admiti ca ele au existat sau ca ne-au definit la un anumit moment cand inca neamul nostru nu gasise lumina cunoasterii lui Dumnezeu si era supus acelorasi lanturi ale sclaviei pacatului ca si restul Neamurilor pagane.Am avut stramosi pagani viteji,care si-au trait convingerile pagane conform timpurilor lor.Nu trebuie sa-i abandonam dpdv istoric sau sa-i uitam,sunt stramosii nostrii,dar nu cred ca exista o logica,sau un motiv crestin,in a continua sa le pastram practici pagane care ii defineau pe ei si in care credeau.Pot fi studiate dar nu celebrate,era o lume a paganismului care gravita in jurul unei alte intelegeri,opusa celei din crestinism.Radical opusa. Nu trebuie insa sa va faceti griji :) Ca si in cazul marketing-ului legat de Mos Craciun nici aceste obiceiuri si celebrari pagane nu vor disparea.Ele sunt adanc inradacinate,iubite si pretuite.Oamenii sunt atasati de ele,considera ca ii definesc intr-o anumita masura,ca un fel de mostenire valoroasa transmisa de stramosii nostrii pagani.Pe calusari,dansul ursului,mastile si asa mai departe,veti continua sa ii vedeti si veti auzi in continuare povesti despre aceste obiceiuri fara ca cei care le spun sa traga si concluzia poate dureroasa.Sa nu credeti ca suntem singurii in situatia asta, aproape toate popoarele isi celebreaza,intr-un fel sau altul,trecuta mostenire si spiritualitate pagana.Daca este un lucru bun in aceste celebrari? Conform Sfintei Scripturi nu este nimic bun,ele trebuiau abandonate complet si definitiv in momentul l-ai cunoscut pe adevaratul Dumnezeu din simplul motiv ca ele fac parte din paganism,oricat de mult am iubi si am fi mandri de perioada pagana a istoriei noastre.Insa oamenii,in mare lor majoritate,nu vor fi de acord cu cele scrise de mine si pana la un punct ii inteleg,este foarte greu sa renunti la ceva ce mereu ti-a fost descris ca ceva demn de pretuire si ca,intr-un anumit sens,din perspectiva stramosilor tai,te defineste. Poate va veni ziua cand oamenii vor renunta si la teorii ale marketingului si la puneri in scena a unor credinte pagane.Ele,in acest moment,coexista alaturi de credinta crestina si ma indoiesc ca sunt foarte multi,extrem de dornici,sa spuna ca de fapt,cu privire la toate aceste aspecte ,,imparatul este gol".Unii le condamna doar pe unele dar le practica pe altele,altii nu le contesta pe nici unele si cei mai multi sunt indiferenti.Cine doreste un crestinism pur,curat,fara pata sau influenta pagana, sa puna mana pe coasa si sa taie tot fara exceptie pentru ca nu este de nici un folos sa excludem un aspect si sa sarbatorim,sau sa pretuim,in curtea din spate alte aspecte cel putin la fel de pagane.Ii rog pe cei care nu sunt de acord cu mine sa nu se supere ci sa cerceteze ei insisi cu sinceritate daca exista ceva crestin in ele,care sunt motivele pastrarii lor si cum trebuie,crestineste,sa te raportezi la ele,daca chiar doresti sa tragi si in practica o linie de demarcatie clara,nu doar in teorie unde nu exista pericolul sa te trezesti singur,sau foarte singuri,printre cei ca tine dar care vor gandi foarte diferit de tine si va trebui sa le explici de ce sa alegi sa privesti diferita lucrurile (Coloseni 2.6-10).Cine doreste sa separe crestinismul de paganism trebuie sa mearga pana la capat indiferent cat de dureros va fi drumul,expus chiar oprobiului public. Dumnezeu sa ne apere in dragostea Sa si sa nu ne paraseasca,indiferent prin cate ispite sau incercari vom trece.A Lui sa fie Slava in veci. Last edited by Pelerin spre Rasarit; 30.12.2014 at 12:17:28. |
|
||||
|
||||
![]()
Frate Pelerin, eu zic sa nu privim atat de tragic lucrurile. Este foarte adevarat ca daca n-am fi atat de "caldicei", am sta departe de astfel de obiceiuri. Omul care a ajuns deja sa aiba un dialog cat de fragil cu Dumnezeu, nu-l mai intereseaza nimic din exterior. Necazul este ca cei ce NU doresc un astfel de dialog in sufletul lor sunt intr-un numar coplesitor. Acestia sunt extrem de usor de manipulat in acest sens.
Totusi, sa ne intelegem bine, noi NU facem cu adevarat astfel de ritualuri, iar daca se intampla pe la neamul mamei Omida, astea sunt cazuri izolate. Noi "teatralizam" aceste ritualuri, nu le practicam. Tocmai de aceea s-au si pastrat pana in zilele noastre. Daca e bine sau nu, Dumnezeu stie. Probabil nu este grav din moment ce Dumnezeu le ingaduie. Oamenii se amuza, privesc un spectacol sinistru al propriei noastre istorii care cu siguranta nimeni nu-si doreste sa se intoarca. Apoi, linistiti, se intorc la casele lor si-si continua viata obisnuita. Da, este adevarat ca in copilarie auzeam de anumite ritualuri care se intamplau la acea vreme si nu-i exclus sa se mai repete si astazi prin cine-stie-ce zone. Spre exemplu, in unele sate, cand ploaia continua sa se lase asteptata, un tanar fecior se dezbraca si se acoperea complet cu o planta numita pe la noi "boz", si colinda satul in lung si-n lat, cu alai de copii care-l stropeau cu apa. Nu am vazut niciodata, ci imi mai spunea mama, astfel de chestii. Si in mod ciudat, in scurt timp cica venea ploaia. Probabil in multe sate era nevoie de un "Popa Tanda", dar ce-ar mai fi de spus, oare?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu unul, am o vorba: "Asa-numita superstitie este ramasita caricaturala a unei stiinte stravechi: nedestructiva si ne-ideologizata (adica nepusa in slujba ateismului), deci dupa voia lui Dumnezeu". Aici intra si samanismul (ala autentic, nu porcarii americane). Desigur, asta e discutie de alt topic. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|