Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.09.2014, 10:53:04
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Cu regret constat ca doamna nu a inteles ideea iar trimiterea antitetica nu are legatura cu sensul celor scrise.O sa incerc sa va lamuresc pe scurt: expresia cu pricina se refera la momentul lapidarii,momentul pe care cu siguranta l-ati remarcat citind textul biblic pana la final.Expresia desemneaza reactia de final a evreilor,reactia lor la tot ce a spus Stefan.A fost descarcarea lor de frustrare,deloc singulara in istoria lumii.Prin urmare expresia nu se refera la Stefan ci la cei care l-au judecat.Prin ,,trimiterea antitetica"pe care mi-o indicati cel mult subliniati sfintenia lui Stefan,lucru pe care nici nu m-am gandit sa-l contest cumva,iar in ceea ce-i priveste pe opozantii sai ii faceti si mai vinovati decat am reusit eu sa-i creionez.Banuiesc ca nu doriti sa-i faceti mai buni :) dar cine stie,lumea poate fi plina de surprize.Cu aceea trimitere cam asta reusiti(uluitor as spune) daca schimbati sensul la ce am scris eu.Va multumesc oricum pr observatii.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2014, 19:52:06
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Am înt›eles foarte bine că te refereai la lapidarea lui Stefan, nu asta-i problema.
Ci faptul că ai exagerat cu acea exprimare - "cea mai intunecata descarcare de furie a intunericului".
Cei din sinedriu erau doar nis™te oameni care nu au înteles mesajul lui S˜tefan. S˜i au ales gres™it.
Însus™i S˜tefan spune la sfârs™itul martiriului sau : "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!"
S˜i apropo de sfârs™it, aflăm că acolo "martorii s™i-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul".
Tânăr care s™tim foarte bine cum Domnul a ales sa-l miluiască.

O duminică frumoasă !

Last edited by mirela.t; 27.09.2014 at 20:50:52.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2014, 21:54:58
Pelerin spre Rasarit
Guest

Lightbulb

Ciudate lucruri am ajuns sa citesc.Nu doamna,nu au fost asa de rai,nici vorba.A fost vorba doar de o neintelegere terminata cu o lapidare.Adica nu au incercat sa se gandeasca,sau macar sa aduca argumente,l-au curatat direct.Ma impresioneaza delicatetea dvs cu privire la ei dar mentin afirmatia si va las dvs posibilitatea sa-i justificati cumva.Stefan s-a rugat la final dupa modelul Mantuitorului dar cine stie poate si cazul Fiului lui Dumnezeu a fost o situatie in care niste ,,oameni nu au inteles mesajul". Serios vorbind: daca gasiti o singura opinie ortodoxa,una singura,din patristica,care sa va sustina abordarea mai permisiva cu privire la ucigasii lui Stefan va promit ca voi admite aceasta versiune.Una singura,un singur citat,o singura opinie,ce doriti cand doriti.In alta ordine de idei> Apostolul Pavel este o discutie separata,intrucat din prigonitor a ajuns Apostol,lucru care nu poate fi spus despre cei care l-au ,,judecat"pe Stefan.Daca doriti separam discutia pe acest subiect.

Pana atunci ii consider pe cei care l-au ,,judecat" si ucis pe Stefan niste slugi ale necuratului, la acel moment,care au ucis un om nevinovat.Cred ca l-au ucis tocmai pentru ca au inteles foarte bine (FA 7.54) ce le spunea Stefan dar nu au putut sa recunoasca. Si atunci,ca sa-l reduca la tacere si sa elimine propria lor vina, foarte clar si chiar dur aratata de Stefan (FA 7.51-53) l-au ucis, la fel cum au facut si stramosii lor.Aceea nu este o reactie de oameni nelamuriti,confuzi,ci este o reactie de oameni vinovati si cu constiinta incarcata, care nu ezita sa ucida in speranta ca Adevarul nu le va arata adevarata lor fata.Numai bine doamna.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 27.09.2014 at 22:25:09.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2014, 22:36:12
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Mirela, aș vrea să ne reamintim cu atenție maximă că Sfântul Ștefan este primul martir creștin. Ucis după datina evreiască prin acel teribil procedeu numit "cu pietre". Știi ce presupunea aceasta? Printre altele, aruncarea pe piatră a victimei de la o anumită înălțime (de pe un zid sau fie și de deasupra capului, atunci când călăul era un bărbat suficient de bine făcut), de câteva ori până își dădea duhul. Dacă victima rezista acestei prime etape de tortură, urmau și altele printre care zdrobirea sistematică a corpului cu pietre aruncate de ucigași.
Nu e vorba de o ceată de puști care aruncă cu pietricele într-un bătrânel caraghios care trece pîș-pîș prin mijlocul terenului unde joacă ei fotbal, e vorba despre un asasinat oribil, premeditat și realizat cu sânge rece, de oameni care îl considerau pe Ștefan un obiect numa bun de zdrobit. E o crimă bestială, abjectă.

Sfântul Ștefan rezistă torturii, după cum aflăm din textul biblic, până în etapa finală când, zdrobit efectiv de pe urmă loviturilor, își dă sufletul. Întrucât Ștefan se luptă acolo pentru mărturisirea neștirbită a Adevărului, el neaflîndu-se în vreo dispută oarecare, minoră.

Personal consider că abjecția și monstruozitatea omorârii lui Ștefan este incalificabilă, afară doar de încadrarea ei în categoria "drăcească". Duhul lui Hristos vorbește prin Sfânt iar duhul drăcesc se exprimă prin asasini. Într-adevăr, cred că putem spune că forțele întunericului se dezlănțuie cu toată furia lor împotriva mărturisitorului lui Hristos. Așa cum va fi mereu în Biserică, până azi și în veci. Milioane și milioane de martiri au fost uciși bestial de cel a cărui ură noi nici n-o putem înțelege, nici n-o putem suporta (fără ajutor divin), nici n-o putem curma. Este ura potrivnicului lui Dumnezeu. Se manifestă azi, acum, în lume pretutindeni. Se va manifesta mereu, până când Domnul o va curma (revezi Apocalipsa).

Nu avem voie să bagatelizăm aceste lucruri cruciale din realittea lumii și a Bisericii. Decât dacă ne-am pus gând rău, foarte rău, nouă înșine.

Cu atât mai mult omul lui Hristos își arată măreția iubirii când, conștient de motivul și de modul inuman în care e ucis de semenii lui, adresează acea rugăciune demnă de Hristos către Cer. Pentru aceasta Hristos Însuși Se ridică de pe Tronul Împărătesc și, în picioare fiind (stând) îl întâmpină pe Ștefan.

Acum te rog să mă ierți surioară, însă eu sunt cu totul de acord cu modul în care înțelege Pelerinul scena. Am aceeași reprezentare a momentului, aceleași semnificații dau și eu, așa înțeleg și eu. Ar fi ridicol să spun că înțeleg altfel.

P.S. Ca să nu te superi că rezonez cu Pelerinul în această chestiune, te rog să iei în considerare că rezonez în multe altele și aceasta se datorează faptului că pe mine și pe Pelerinul ne leagă ceva indestructibil, ceva care ne conduce la interpretări asemănătoare în multe din întâmplările omenești. Ne leagă iubirea. Anume, iubim amândoi aceeași echipă de fotbal, una englezească, echipa cea mai frumoasă a britanicilor cu a mai minunată galerie din lume: F.C. Liverpool! Cine iubește pe Liverpool nu poate să nu rezoneze din când în când și în privința altor chestiuni......:)
Ne vei ierta așadar pe amândoi că uneori ne aflăm pe aceeași lungime de undă, te rog!

Last edited by Ioan_Cezar; 27.09.2014 at 22:53:20.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2014, 22:52:05
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Personal consider că abjecția și monstruozitatea procedurii de omorâre a lui Ștefan este incalificabilă, afară doar de încadrarea ei în categoria "drăcească".
adică o încadrezi la "drăcească"? că nu e clar ce spui.

oricum nu sunt de acord cu această încadrare, exact ceea ce am mai spus;
dar nici pe departe nu vreau să îi scot basma curată pe cei care l-au condamnat pe Ștefan;
asta e o eroare de perceptie. all in all, să lăsăm judecata Domnului !

vă doresc rezonantă plăcută în continuare, vă las în pace și nu mai intervin pe topic.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2014, 23:04:46
Banned

Implicit

Ei bravos! Chiar că te-ai supărat acum...
Te rog acceptă că așa cred eu, în subiectivitatea mea. Și poate mă înșel. Mai reflectez, desigur, și chiar m-ar ajuta să îmi spui de ce crezi că nu ar fi așa. Adu-mi un punct de vedere, ceva, care ți se pare OK și sunt gata să îl primesc. Deocamdată, prin datele mele eu cred că acolo e o manifestare evidentă a răului drăcesc. E opinia mea, te rog nu te supăra pentru asta, soră dragă... Te rog frumos!
Reply With Quote
Vechi 27.09.2014, 23:29:46
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
adică o încadrezi la "drăcească"? că nu e clar ce spui.

oricum nu sunt de acord cu această încadrare, exact ceea ce am mai spus;
dar nici pe departe nu vreau să îi scot basma curată pe cei care l-au condamnat pe Ștefan;
asta e o eroare de perceptie. all in all, să lăsăm judecata Domnului !

vă doresc rezonantă plăcută în continuare, vă las în pace și nu mai intervin pe topic.
Nu trebuie sa va suparati,in mod clar si direct exact asa am spus, am incadrat-o la manifestare satanica si Ioan a sustinut si el.Incercati o metoda de analiza.Cititi cu atentie tot episodul cu Stefan.Observati un aspect esential si apoi puneti-va o intrebare.Aspectul pe care v-as ruga sa-l observati: in ce moment intervine reactia plina de furie a celor ce l-au ucis pe Stefan.Intrebarea este: ce a spus de fapt Stefan incat a determinat reactia lor ? Veti vedea cu usurinta motivatia.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2014, 00:21:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Milioane și milioane de martiri au fost uciși bestial de cel a cărui ură noi nici n-o putem înțelege, nici n-o putem suporta (fără ajutor divin),
In cazul Sf Stefan, ajutorul divin a fost vizibil. S-au deschis Cerurile. Sf Stefan Il vede pe Cristos Pantocratorul. Nu se poate ca, auzind acerasta, sa nu ne amintim de promisiunea facuta de Isus lui Nataniel: "de acum veți vedea cerul deschizându-se și pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se și coborându-se peste Fiul Omului." (Ioan 1:51).

Citat:
nici n-o putem curma.
Nu o putem curma. Dar Domnul poate. Doar e atotputernic. De ce nu o face ? Uneori a facut-o. Ca in cazul lui Daniel, cel aruncat leilor flamanzi. Sau ca in cazul celor trei tineri aruncati in cuptor. Dar, in cazul Sf Stefan, nu o face. Eu cred ca Dumnezeu ne arata ca poate porunci animalelor, suspendandu-le instinctul in mod supranatural. Poate porunci flacarilor. Dar se abtine de la a porunci oamenilor. Chestie de libertate. El lasa sa creasca si graul, si neghina. Omul singur isi poate folosi libertatea ca sa poata spune "nu" lui Dumnezeu si imparatiei Lui. Facand astfel, omul ajunge mai jos decat fiarele flamande. Mai jos decat holocaustul devorator. Abjectia ucigasilor arhislujitorului lui Dumnezeu este, pana la urma, un tragic exercitiu de libertate.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 28.09.2014, 00:59:35
Banned

Implicit

Desigur. Sper că Mirela își va deschide acum inima spre măreția sublimă a acestui episod, în ciuda exercițiului tragic de libertate al ucigașilor lui Ștefan.
Mirela, ce s-a întâmplat acolo nu se cuvine să tragem spre omenescul din noi, doar la sol... Ci e cu totul potrivit să fructificăm șansa de a cunoaște aceste fapte cutremurătoare și să ne înălțăm noi către taina acelei întâmplări.
Te rog, să nu reducem la omenesc textul biblic! Biblia nu e doar istorie omenească, ci e împletirea dintre omenescul nostru și Dumnezeire. În Biblie vedem mereu ceea ce necredinciosul din (fiecare din) noi nu poate înțelege: Dumnezeu Se implică real în viața noastră iar noi căutăm să ne deschidem real spre/în El. Tocmai din acest motiv Biblia e cartea de căpătâi a Bisericii. Pentru că așa e și viața Bisericii: Dumnezeu și omul se caută, dau să se contopească, izbutesc deseori.

Dacă nu luăm episodul uciderii lui Ștefan ca mărturie deplină a împlinirii învățăturii și promisiunii lui Hristos, ca parte din ceea ce avea să fie mereu viața Bisericii (jertfă, iubire, eroism) - atunci putem face din Scriptură un roman oarecare, iar pe noi să ne recunoaștem drept pieritori și deșerți în mod absolut. Ferească Dumnezeu!

Last edited by Ioan_Cezar; 28.09.2014 at 01:03:37.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2014, 15:19:46
Banned

Implicit

Uite Mirela, ca să ai mai multe detalii pe tema reacției răului despre care pomenea Pelerinul și despre care am bolborosit și eu câte ceva: citește măcar aceste pagini din materialul de mai jos - pag. 138-141. Despre bărbați și femei.
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...%20Hristos.pdf

În Viețile Sfinților poți găsi, aproape zi de zi, pagini asemănătoare.
Ce scrie în Scriptură e doar un mic semn comparativ cu atrocitățile desfășurate pe larg și în detalii nesfârșite în istoria Bisericii.

Poate vei găsi de cuviință să numești aceste fapte ca fiind lipsuri ori nedesăvârșiri ale oamenilor. Poate că așa și este. Așa le consider și eu uneori. Însă apoi îmi dau seama că mă mint. Dacă sunt onest cu mine însumi până la capăt trebuie să recunosc că le găsesc fapte demonice, manifestări incontestabile ale răutății drăcești în oameni și prin oameni - teritoriul preferat de lucru și manifestare al demonilor.

Omul e un teritoriu al conviețuirii marilor forțe ale existenței: răul drăcesc și Iubirea Dumnezeiască. Lupta aceasta au zugrăvit-o toți artiștii mari, toate cărțile bune. Printre alții, unul dintre preferații mei, care nu e chiar un Dostoievschi dar pe care îl prețuiesc mult - apașul Graham Green, în "Puterea și gloria" și în alte cărți ale sale. Iar la noi mai bine ca alții - Marin Preda.

Orice fapt de iubire va fi urmat de o replică a răutății drăcești - este convingerea mea, să mă ierți. A iubi este doar pentru cei lucizi și puternici, capabili a purta spinii și cucuta răutății. Iubirea e un lux căruia foarte puțini oameni i se dedică. Acest lux este mai mult decât costisitor, el îți ia totul și nu îți oferă decât suferință. Dar când Hristos se alătură celui care suferă martiriul iubirii, luxul acesta se preschimbă în cel mai firesc lucru omenesc: pace sfântă, bucurie cu lacrimi de recunoștință, viață.
Dogmă trăită din nou (că dogmele nu sunt invenții intelectuale sau sofisme teologice suflate la ureche) ci sunt vieți curate ale unor oameni sfinți care s-au putut aduna în cuvinte, cum ar fi de pildă Crezul.
Dogme și virtuți - asta naște martirajul iubirii în și prin Hristos.

Last edited by Ioan_Cezar; 29.09.2014 at 15:37:32.
Reply With Quote
Răspunde