![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca credem cu adevarat ca Hristos a inviat, nu ne permitem sa ne jucam cu vorbele. Nu putem fi partasi la ratacirile altor confesiuni, spunand cuvinte pretioase in momente nepotrivite. Aceste cuvinte au o mare valoare pentru noi, motiv pentru care trebuie sa le rostim cu un rost. Sa nu facem abstractie de Sfanta Lumina de la Ierusalim! http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html Daca o pretuim cu adevarat, o asteptam cu rabdare. Si sarbatorim Invierea Mantuitorului in mod ortodox, tinand seama de voia Sa, aratata an de an prin minunea care se face in fiecare an cu ocazia Sfintelor Pasti ale ortodocsilor. |
|
|||
|
|||
![]()
,,Atunci cand, pe la anul 1300 si ceva, niste armeni au vrut sa primeasca ei lumina, patriarhul ortodox s-a indepartat si asezat langa un stalp, care este pana in ziua de azi, ca marturie. Au asteptati toti, cu focul inimii, sa vina focul divin. in cele din urma, a venit focul divin ca un fulger, ca un traznet, acolo unde era patriarhul ortodox.
Nu pentru omul acela, ci pentru sfanta Ortodoxie, fratilor, ca e dreapta marturisire. Ortodoxia crede cu atata putere si in crucea Mantuitorului, dar si in inviere. Niciodata Ortodoxia n-a despartit crucea de inviere. In Apus s-a pus prea mult accent pe crucea si pe patimile Mantuitorului, de aceea in operele unor pictori mari Mantuitorul este infatisat in suferinta lui atat de contorsionat, atat de chinuit - suferinta infatisata pana la ultima ei limita. Dar pentru noi aceasta suferinta a Mantuitorului reprezinta iubirea Lui pentru noi, iar in iubire e viata. Prin urmare, nu poate fi despartita crucea de inviere, Vinerea Mare de Duminica Pastelui. De aceea, cred eu, pentru dreapta noastra credinta, pentru marturisirea sfintei invieri cu atata foc, lumina divina e un dar facut Ortodoxiei.'' (Parintele Constantin Galeriu) Sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html |
|
|||
|
|||
![]()
Ce treaba are lumina de Ierusalim cu faptul ca eu pot sa raspund unui catolic cu bunavointa la Hristos a Inviat !
Mai fratilor, voi mai aveti uzul ratiunii? Apoi, doamna Floricica zice ca e pacat sa te impartasesti fardata. Perfect adevarat. Problema apare atunci cand noi judecam fara mila. Apoi, tot doamna Floricica spune ca eu nu pot sa raspund la salutul unuia care crede ca Hristos e arhanghelul Mihail. Catolicii cred ca Hristos e arhanghelul Mihail si nu stiam eu? Inca o data intreb. Mai aveti ratiune? Acest cuvant - ratiune - va mai spune ceva ? |
|
|||
|
|||
![]()
Si daca raspunzi cu bunavointa la salutul unui catolic care marturiseste si el ca Hristos a Inviat, asta inseamna ca tradezi Ortodoxia ? De unde aceasta aberatie ?
|
|
|||
|
|||
![]()
Marturisirea noastra pentru un eterodox trebuie sa fie indemnul sa vina in Biserica lui Hristos, ca sa se poata mantui. Spus de doua ori, ca asa ni se spune, facem un bine ca spunem cuiva adevarul. In rest, chiar daca nu e receptiv, trebuie sa ne comportam la fel ca si cu orice om, sa ajutam daca e nevoie si altele. Dar sa stie care e adevarul, si catolicii si alte culte sunt rupti de Biserica si au pierdut harul dupa Schisma, deci sunt rupti si de Hristos. Si martorii sau orice secta din SUA spune de crestinism si de Hristos, nu inseamna ca toti sunt crestini si sunt cu Hristos. Si daca sunt sase erezii sau zece e acelasi lucru, catolcii au mai putine decat luteranii, sa zicem, dar tot acelasi lucru e. Nu conteaza sa fie mai putine, ci sa nu fie niciuna, si chiar daca nu ar fi trebuie sa fie in Biserica, pentru ca altfel sunt schismatici si tot in afara Bisericii sunt, acolo unde este harul.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Catolicul crede si el in Sfanta Treime, in dumnezeirea lui Hristos, in Intrupare, Inviere, cinsteste pe Maica Domnului, pe sfinti, crucea, icoanele, sfintele moaste, respecta cele 7 sfinte taine, au ierarhie, liturghie, euharistie etc. Oricat as vrea sa echivalez un catolic cu un martor sau cu un hindus, budist etc., nu pot face asta. Poate gresesc dar pur si simplu nu pot. |
|
||||
|
||||
![]()
Din punct de vedere dogmatic e cam tot aia: nu poți fi un pic virgin. Ești sau nu ești.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Că răspunzi unui (eventual) salut e una. Și atunci însă trebuie specificat clar că pentru tine e altfel. Dar să te apuci tu, ÎMPOTRIVA hotărârilor păstorilor tăi, să dai apă la moară celor de alte confesiuni, deja nu mai ține frate de iubirea de aproape. Iubirea de aproape e până la credință: din contră, din iubire de aproape trebuie lucrat și arătate greșelile altor confesiuni, nu adâncite rătăcirile. Despre asta-i vorba, nu despre "a fi OM". Până unde merge "a fi OM"? Poate nu mai vrei să ții post, "să fii OM" cu protestanții. Poate vrei să te mai împărtășești de Sfintele Taine ca "să fii OM" cu catolicii/protestanții/păgânii. Că doar astea nu țin de dogmă. Poate vrei să negi existența lui Dumnezeu, ca "să fii OM" cu ateii. E, ce dacă umblăm puțin la dogmă, important e "să fii OM", nu?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ps: cand este vorba sa marturisesc INVIEREA LUI HRISTOS, SUNT si protestant si catolic |
|