![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Asculta tot, daca poti si binevoiesti, insa cuvantul meu pentru tine este la minutul 5. (Te rog nu te repezi acolo direct! Te rog... un strop de binecuvantata disciplina, doctore!)
http://www.youtube.com/watch?v=lOOFdWFk4KY P.S. "Rugaciunea ciclica", de care aminteste Sfantul, eu am cunoscut-o abia dupa 1 an de exercitii statornice si mult plans pentru pacatele mele, precum si dupa efortul de a cere iertare si de a repara rautatile facute semenilor, cu sau fara voia mea, acolo unde se putea si unde era constructiv (caci unii, nu stiu de ce, cand le-am cerut iertare s-au inrait si mai tare...). Ciclul, ciclicitatea rugaciunii despre care vorbeste Gheron, e perceputa in vedenie ca un cerc diafan care se roteste intre frunte si inima in plan sagital (antero-posterior)...Un nor de azur, o perdea fina ca de vapori nespus de mici si oarecum sfaraitori, sonori, caci au o muzica aparte de nespus, foarte foarte tainica... Un nor de atomi cantareti!... Se misca in cerc, rotitor, inaintea ochilor tai, iar tu esti simplu spectator, nu poti face nimic, doar asisti neputincios si fericit, esti doar uimit si nu ai vrea sa se termine niciodata. Dulceata depaseste cu mult orice desfatare lumeasca. Si e doar in legatura cu rugaciunea... Inainte de etapa asta exista un semn semiciclic, aproape ca semnul infinitului de fapt, care se perinda inaintea ochilor inclusiv cand ochii sunt inchisi... Semnul acesta dureaza o vreme. La mine venea periodic, cand si cand in rastimpul a 3 luni. Abia apoi am cunoscut cercul rugaciunii dintre frunte si piept (ma feresc sa zic dintre minte si inima...). Dupa acesta etapa, abia, incepe asadar ciclicitatea... Eu insa nu priveam semnul si nici nu il priemeam, ci il combateam cu rugaciunea, il insoteam, cel putin, cu rugaciunea, fiind prevazator intrucat nu voiam sa pun mintea lipita de vreo imagine... Atentie aici! Imaginea, oricare ar fi, e balast si piedica. Ceea ce se traieste atunci, cand incep "rotocoalele", este de nespus... As vrea sa spun dar nu cunosc termeni in limba romana, ma iertati... Fara sa te poti opri sau conduce in vreun fel dai slava lui Dumnezeu in continuu... neincetat... Este de neoprit... ca un riu care a prins sa curga in tine.. si curge, curge, iar robinetul nu-i la tine-n mana... Si, cum sa spun, parca nu tu faci asta, parca slava se da prin tine, nu de tine, desi tu participi cu toata faptura... Cred ca doar Dumnezeu stabileste cand vine oprirea. El strange robinetul datului de slava, asa cred. In urma ramane o pace atat de deosebita incat nu ai vrea sa o pierzi niciodata. Trupul tau e topit, chiar de esti reumatic, ca mine. Nu mai vrei nimic, nici o bunatate, ai simtamantul de necontestat ca esti cu totul implinit. Faci orice corvoada, cat de grea, cu zambetul pe buze. Eu am suportat chiar in acea perioada nedreptati pentru care, altadata, as fi muscat ca o fiara din oameni, cu dintii... Marturisesc, fratilor! Insa atunci, sub pace fiind, le duceam pe toate cu o seninatate, cu o liniste, cu o mila pentru cei ce ma loveau mereu, dur, ca niste bestii, ceva de nespus. Oh, Doamne, ai mila de bietii oameni, ajuta-i sa vina la Tine, sa se linisteasca, bietii de ei, spuneam... (Acum insa nu mai sunt capabil, caci am pierdut harul rugaciunii intre timp.) Poate ramane pacea o ora, o zi... Eu am pierdut linistea, pacea aceasta, treptat, uneori ea scazind, desfiripindu-se de-a lungul a 3 zile succesiv... Alteori am pierdut-o brusc, instantaneu, pe urma unui gand de marire de sine, de inchipuire ca am vreun rost in toata petrecerea aceea, ca as fi cauzat cumva, ca sa spun asa, acele trairi... Dar dupa aparitia ciclicitatii urmeaza altele... Vin alte experiente. O, si foarte multe incercari si ispite mari. Atentie! Aici e timpul sa va spun: fara duhovnic cu spovedanie deasa pericolul e nebunia sau moartea. E cert acest lucru! E cert! (am fost aproape, candva...) Pentru lamuriri in privinta cercurilor acestora, vedeti Sfantul Grigorie Palama, despre energiile necreate.... Last edited by ioan cezar; 17.08.2012 at 01:09:15. |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Modificasem acel PS ca sa nu cumva sa te simti judecat, pentru ca stiu ca interpretezi gresit cuvintele mele, si iata rezultatul, m-am trezit eu judecata :)) In cazul acesta, sa-ti spun cum suna PS: "Sa meditezi si la parabola Fiului ratacitor si Tatalui mult milostiv, si sa te gandesti tu pe unde esti in pielea celui ratacitor, cam pe unde te aflii pe cale." Mi-a fost apoi teama ca o sa interpretezi rau, ca o judecata, cuvintele mele, pentru ca deseori le interpretezi pe dos, asa ca am modificat si am lasat forma pe care ai vazut-o. Ca sa ma trezesc acuzata de ceea ce nici prin minte nu-mi dadea vreodata ca ar putea cineva interpreta din acea parabola: cum ca fiul risipitor ar fi Hristos! Asta da sminteala! Ma si intreb de unde ai scos-o ca eu nici la cel mai ratacit crestin posibil nu am auzit ceva atat de grav. Draga Ioan, acea parabola este una dintre cele mai limpezi din Biblie, noi toti cei care pacatuim suntem fii ratacitori, si eu, si tu, si noi toti. Iar PS scris in forma initiala te invita sa meditezi la faptul ca fiul risipitor, dupa ce si-a plans faptele si a regretat raul facut, nu a impietrit in acel regret si parere de rau, ci a avut curaj sa faca si urmatorul pas: sa se intoarca la Tatal si sa isi ceara iertare. Iar Tatal nu numai ca l-a iertat, dar l-a asteptat de departe ca sa il ierte, sa-i usuce lacrima pe obraz, sa-l mangaie si sa-i arate cat de mult de fapt El il iubea. Normal ca acest Tata este Dumnezeu iar noi toti (cu exceptia lui Hristos!!) suntem fii risipitori! Si tot noi (cu exceptia lui Hristos!!) suntem si fiul mai mare, fratele cuminte ramas acasa, repede invidios pe cel ratacit ce a primit asa o mare cinste de la Tatal. Ai grija Ioan draga, sa nu aluneci in pielea fratelui cel mare, ca este mult mai amara decat a celui risipitor... Numai bine si usurel cu judecata pe data viitoare ![]() Last edited by Tartaruga; 17.08.2012 at 02:20:55. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum nu stiu cum o sa ma judeci iar, si nu-i prea bine de spus acestea in public, dar cum am devenit imuna la orice fel de judecata, si buna si rea, am riscat aceasta marturisire... Last edited by Tartaruga; 17.08.2012 at 03:21:58. |
|
|||
|
|||
![]()
Faptul pentru care am intrerupt lucrarea rugaciunii a fost, in primul rand, teama (prudenta) ca nu cumva sa fiu in inselare.
Pentru un rugator incepator, cum am fost eu vreo doi ani, ceea ce mi s-a dat a fost mult peste asteptari si mi-a ridicat o serie de probleme nebanuite. Duhovnicul a inteles despre ce e vorba si m-a pus sa aleg: ori imi sporesc curatia vietii (si mi-a dat sa citesc, printre altele, cum traiau efectiv cei din obstea lui Gheron Iosif, de pilda) ori incetez lucrarea. Ca sa ma dumiresc (intrucat devenisem ca sa zic asa dependent de rugaciune) am citit mult, am intrebat, am ascultat, etc. etc. In final am ajuns la concluzia ca inselarea poate fi atat de perfida incat, mergind pe firul ravnei tale, ajutindu-te chiar in moduri numai de el stiute, perversul acela te asteapta la cotitura exact cand ti-e lumea mai draga. Si daca nu esti cu toate actele in regula, te baga pe veci la beci. Desi tu inca te mai crezi in Rai! Am inteles clar aceasta si a trebuit sa aleg: ori imbunatatirea substantiala a vietii, intru curatie si ascultare totala de duhovnic, ori renuntarea la lucrarea rugaciunii sau mai bine zis la nivelul destul de solicitant la care lucram atunci. Dupa aproximativ un an am inteles ca facusem o alegere buna scazind treptat lucrarea. Intrucat, acum pot spune clar, ma aflam in inselare sau, in orice caz, mult influentat spre o cotitura periculoasa. Imi amintesc multe despre acele experiente (eu le numesc exercitii). Uneori mai scriu pe aici cate ceva, nostalgic, si sfasiat ca am pierdut harul acela. Insa am incredere ca Domnul Insusi mi-a vorbit prin duhovnic, pentru ca eu sa capat ragazul sa ma dumiresc. Domnului nu Ii plac baieteii si fetitele care sufera de impulsivitate si onirism. Din simplul motiv ca acestea sunt, la o analiza mai adincita, fructele mandriei. Ca urmare, oricat de minunate si incurajatoare sunt roadele momentane ale rugaciunii (mai ales cand ea se rosteste singura in inima, chiar si in somn in cazul meu, aproape permanent) eu am ajuns la concluzia ca totul poate deveni exact calea spre iad. Cine se aventureaza pe aici e bine sa stie ca miza jocului este extrem de mare. Poti castiga, dar asta numai daca esti printre fericitii aceia de 1 la 10 000... (Intre timp am auzit de multe nenorociri ca urmare a practicarii fara duhovnic si/sau fara curatie a rugaciunii mintii/inimii. S-a intamplat inclusiv pe Athos cu un calugar foarte ravnitor, cativa ani in urma - e o poveste intreaga... Unul dintre amicii mei, localnic in cartierul nostru, mi-a povestit ce a patit el insusi cand era calugar. Grozavii atat de mari... Acestea mi-au confirmat ca am facut bine ca m-am oprit la timp. Omul acela, printre alte necazuri, a innebunit... Iar cand are momente de luciditate isi deplange zilele bune catre mine, el nestiind ca eu am practicat o vreme rugaciunea... Dar lucididtatea lui tine doar cateva minute apoi incep manifestarile psihotice si nu mai e nimic de discutat, caci delireaza, fluiera, urla... In fine...) Multa trezvie, asadar! Smerire mare prin ascultare totala de duhovnic! Exclus diverse adictii/patimi. (Astea sunt patinele ratacirii, chiar si banala tigara fie si una pe zi, chiar si joggingul atunci cand a devenit adictiv, oricat ar parea de surprinzator.) Daca duhovnicul e cel potrivit, ascultarea e o fericire. Dar poate fi si un chin uneori, fructuos totusi in plan duhovnicesc... Cel putin, asa am citit. |
|
|||
|
|||
![]()
Consider ca nimeni nu trebuie sa inceteze lucrarea rugaciunii. odata inceputa, rugaciunea mintii/a inimii nu mai are sfarsit. Desigur, corectarea unor stari/dispozitii la sfatul duhovnicului este mai mult decat necesara, insa rostirea neincetata a numelui Domnului nostru Iisus Hristos este singura solutie pentru a te elibera de patimi (cu deosebire mandrie si iubire de sine). Cunosc din experienta ca Rugaciunea lui Iisus este insotita ani buni de un potop de ganduri si stari sufletesti, insa, pe cat de necesara este aceasta rugaciune pentru suflet (este vitala precum oxigenul pentru intretinerea vietii biologice), pe atat de util este SA NU BAGAM IN SEAMA VARIATELE GANDURI DE INSELARE CARE TE VOR INSOTI TOATA VIATA.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O zi minunata iti doresc! Last edited by Tartaruga; 17.08.2012 at 09:43:00. |
|
|||
|
|||
![]()
Foarte frumos, Tartaruga! De acord si cu Andra.
Eu insa le stiu pe ale mele, dupa ani de practica, studiu, reflectie, incercari, ispite si ascultare de duhovnic. Rugaciunea o practic, desigur, ca tot crestinul, insa la alt nivel, in alti parametri, mai usurel, mai domol... Rugaciunea creste cand voieste Duhul! Cred ca asta stie orice rugator... Dar eu vorbeam de lucrare, adica de ceea ce face omul, de staruinta si activitatea lui. Nu de rugaciune ca har, ca parte a Duhului. Aici nu am ce discuta, Domnul stie, nu eu! Sa ne rugam tot timpul?...Verset dezbatut si rasdezbatut de mii de ani... Pai, iata o varianta: gandesc acum asa "As vrea ca Tartaruga sa fie linistita" si pun inainte cuvantul Doamne. Iar gandul meu devine rugaciune (zice Parintele Rafail Noica): "Doamne, as vrea ca Tartaruga sa se linisteasca". Simplu, nu? Si ma rog tot timpul. Ati incercat? P.S. Mi-ar placea ca aceia care zic "uite-l si pe Cezar cum bate campii" sa puna in fata "Doamne..." Cred ca mi-ar fi de mare folos...:) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O seara minunata! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De aici provine toata problema si toata inselarea... Nu face doi bani rugaciunea unui om care s-a lepadat de Biserica. Acesta e locul unde nu am nimic de comentat in plus. A face rugaciuni si altele asazis religioase fara a fi in Biserica este, pe scurt spus, masturbatie. Cel mult, raporturi cu papusi gonflabile. Seamana cu viata sexuala reala, se poate simula si pe computer, dar nu-i acelasi lucru... Sa fiu iertat. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Venirea lui Mesia (Isus Cristos) | Alin27 | Din Noul Testament | 23 | 23.12.2010 17:25:14 |
Numele Fiului lui Dumnezeu | Florin-Ionut | Generalitati | 11 | 02.04.2010 12:41:10 |
In Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. | adi_cambir | Preotul | 13 | 04.06.2009 18:04:58 |
Despre venirea Domnului | strajeru | Secte si culte | 4 | 24.04.2008 15:44:01 |
Venirea Antihristului | ancah | Biserica Romano-Catolica | 16 | 23.04.2008 02:29:50 |
|