Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2011, 01:27:46
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Ma bucur daca a fost de folos.Este intradevar deosebita,mai ales pentru ortodocsi.Am toate optiunile active,din ce am verificat.Intrucat nu figuram in lista reciproca de amici cand trimiteti mesajul trebuie sa bifati o casuta undeva jos...i guess :) Si eu sper sa dialogam cat mai des,sunt un bun ascultator :) O seara placuta.Dumnezeu sa va apere.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2011, 19:35:00
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Astăzi, în data de 1 octombrie, Sfânta noastră Biserică ne amintește din nou de Maica Domnului.
Cu ocazia acestei sărbători a Acoperământului Maicii Domnului, m-am gândit să postez câteva link-uri cu imnul minunat compus de către Sf. Nectarie în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

[COLOR=#000066]http://www.youtube.com/watch?v=ZVK9FJqJWKw[/COLOR]

Voi reveni și cu altele.

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, roagă-te pentru noi, copiii tăi!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 01.10.2011, 19:51:53
Senior Member

Implicit Semnificația sărbătorii de astăzi

"
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului datează din timpul domniei împăratului Leon cel Înțelept (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica "Preasfânta Născătoare de Dumnezeu" din Vlaherne - Constantinopol se oficia slujba Privegherii. Spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: "Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile"."

Sursa online: www.ziarullumina.ro

Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 01.10.2011, 19:55:04
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
În aceeași cheie de interpretare, Maica Domnului ne este mamă spirituală nu în sens biologic (astfel încât Ioachim și Ana să fie bunicii noștri etc.), ci în sens duhovnicesc. Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini.
Îmi cer scuze că intervin din nou dar cred că este necesară o clarificare, cel puțin din punctul meu de vedere. Când vorbim despre naștere și filiație spirituală, este impropriu spus că maica Domnului ar fi o maică spirituală pentru noi. Evident că maica Domnului are o afectivitate maternă pentru creștini și pentru oameni în general, dar asta nu implică părerea că maica Domnului ar fi maică spirituală în sensul că ar da naștere spirituală cuiva. Nașterea spirituală, nașterea întru spirit este de la Duhul Sfânt și de la Sfânta Treime, nu de la fecioara Maria. Că a avut și fecioara Maria o contribuție în planul mântuirii asta nu neagă nimeni, dar nașterea din nou la viața spirituală cea adevărată este de la Duhul Sfânt. De aceea "mama" noastră spirituală este Duhul lui Dumnezeu; din El avem nașterea din nou, nașterea din Dumnezeu. "Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este." (Ioan 3:6)
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 16:05:48
Senior Member

Implicit Da, desigur

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Îmi cer scuze că intervin din nou dar cred că este necesară o clarificare, cel puțin din punctul meu de vedere. Când vorbim despre naștere și filiație spirituală, este impropriu spus că maica Domnului ar fi o maică spirituală pentru noi. Evident că maica Domnului are o afectivitate maternă pentru creștini și pentru oameni în general, dar asta nu implică părerea că maica Domnului ar fi maică spirituală în sensul că ar da naștere spirituală cuiva. Nașterea spirituală, nașterea întru spirit este de la Duhul Sfânt și de la Sfânta Treime, nu de la fecioara Maria. Că a avut și fecioara Maria o contribuție în planul mântuirii asta nu neagă nimeni, dar nașterea din nou la viața spirituală cea adevărată este de la Duhul Sfânt. De aceea "mama" noastră spirituală este Duhul lui Dumnezeu; din El avem nașterea din nou, nașterea din Dumnezeu. "Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este." (Ioan 3:6)
Desigur, am numit-o pe Maica Domnului "mama tuturor creștinilor", tocmai pentru că relația noastră cu ea este deosebit de profundă. Maica Domnului, așa cum ați evidențiat, are o afecțiune maternă față de oameni, iar noi, creștinii, ne apropiem de ea cu dragoste filială, deși - evident - nașterea noastră spirituală este lucrarea Sfintei Treimi. Chiar am scris într-un mesaj anterior: "Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini". La acest fapt m-am referit, fără a susține că Maica Domnului ar fi mama noastră în sens strict dogmatic... Desigur că nașterea credinței în sufletele noastre și, în general, întreaga noastră viață duhovnicească este darul lui Dumnezeu, este rezultatul conlucrării dintre harul Său și voia noastră liberă. Sfânta Fecioară este mijlocitoarea noastră către Dumnezeu în sensul că se roagă Lui pentru noi, atât. În același stil, într-una dintre rugăciunile Bisericii noastre, Sfânta Fecioară este numită "mântuirea neamului creștinesc" nu în sensul că ea ar avea rolul lui Hristos! Susținem, așadar, aceeași idee. :)

Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 12:09:49
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Desigur, în manualele de dogmatică nu veți găsi scris că Sfânta Fecioară este mama creștinilor!
Desigur, domnișoară Laura, însă noi aici în creștinism ne ocupăm cu dogmatică, cu adevărurile dumnezeiești și în general cu adevărul, iar nu cu folclorisme pentru masse mai mult sau mai puțin ignorante și gregare și lipsite de lumina spiritului și a împărăției lui Dumnezeu. Poate unii trăiesc cu falsa impresie că creștinismul este o religie de masse, și mai rău de masse ignorante, și că ar fi un fel de opiu al popoarelor. Nimic nu este și nu poate fi mai greșit decât o asemenea poziție. Dimpotrivă creștinismul a fost, este și va fi întotdeauna o religie a elitelor spirituale ale omenirii în general, creștinismul în sine fiind elita elitelor în materie de spiritualitate. Evident mă refer la creștinismul cel adevărat și nu la folclorul ritualistic și formalist sau la alte modalități de contrafacere a creștinismului și a aplicării acestuia.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 12:40:39
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Desigur, domnișoară Laura, însă noi aici în creștinism ne ocupăm cu dogmatică, cu adevărurile dumnezeiești și în general cu adevărul, iar nu cu folclorisme pentru masse mai mult sau mai puțin ignorante și gregare și lipsite de lumina spiritului și a împărăției lui Dumnezeu. Poate unii trăiesc cu falsa impresie că creștinismul este o religie de masse...
bre furiosu', tu esti parte tot din masse...sau ai coborat cu harzobul din cer? Din cer, nu din Cer...sau te crezi elita? Din Cer vin Dumnezeu, Maica Domnului, Sfintii, Sf. Puteri Ceresti. Vorbesti depsre oamenii din care faci parte, exact ca un arivist meschin de politician manelist, care "are valoare" pentru ca i-a "facut" pe "fraierii aia". Si care "fraieri" sunt pentru el la nivelul subuman, desi...e taman pe dos! Mai citeste Scriptura: "cine vrea, sa bea Apa Vietii fara plata" - citat aproximativ din Revelatia Sf. Ap. Ioan.
Si pentru cine o fi inmultit Mantuitorul pesti si paini, in doua randuri, si prefacut apa in vin, ca prima minune? Nu cumva pentru niste "masse gregare"? Dumnezeu ii cheama pe toti, tulburatule marlan si elitist inchipuit. Alege, da, putini, chiar foarte putini, "o turma mica". Dar ce, te crezi tu Dumnezeu sa stii tu cine este ales, sau faci tu alegerea?!?! Daca da, cred ca un exorcist excelent este persoana de care ai nevoie urgenta. Nu sa tulburi duhurile fratilor crestini pe un forum in care de fapt balacaresti ortodoxia, pretinzand ca o aperi.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 12:46:55
oana72
Guest

Implicit

Va tot citesc mesajele domnule Savonarola si trebuie sa recunosc ca sunt foarte obiective, as putea spune ca aveti un limbaj extrem de "legislativ" si sunteti intotdeauna bazat pe argumente care se pot verifica. Ma bucur sincer sa va citesc. In schimb aveti si o doza mare de rigiditate fata de toti userii care nu va inteleg mesajele si cautati sa scrieti strict pentru elitele (ca sa va citez) teologice, ori aici pe forum nu suntem toti teologi, e un spatiu al dialogului liber. Mie una mi-e teama sa va abordez cu vreo intrebare, am impresia mereu ca sunteti cu sabia scoasa din teaca gata sa taiati capul celui care va rosti un cuvant nepotrivit.
Va rog sa-mi iertati interventia.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 16:25:29
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Desigur, domnișoară Laura, însă noi aici în creștinism ne ocupăm cu dogmatică, cu adevărurile dumnezeiești și în general cu adevărul, iar nu cu folclorisme pentru masse mai mult sau mai puțin ignorante și gregare și lipsite de lumina spiritului și a împărăției lui Dumnezeu. Poate unii trăiesc cu falsa impresie că creștinismul este o religie de masse, și mai rău de masse ignorante, și că ar fi un fel de opiu al popoarelor. Nimic nu este și nu poate fi mai greșit decât o asemenea poziție. Dimpotrivă creștinismul a fost, este și va fi întotdeauna o religie a elitelor spirituale ale omenirii în general, creștinismul în sine fiind elita elitelor în materie de spiritualitate. Evident mă refer la creștinismul cel adevărat și nu la folclorul ritualistic și formalist sau la alte modalități de contrafacere a creștinismului și a aplicării acestuia.

Cum era pilda cu fariseul si vamesul ?
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 16:35:47
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Wink Pilda elitei si a masei

Suna cam asa:

Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul apartinea elitei elitelor în materie de spiritualitate și celălalt poseda o religie de masse. Exponentul elitei elitelor în materie de spiritualitate, stând, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest individ care nu are decat o religie de mase. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig.

Reprezentantul gloatei ignorante și gregare, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.

Last edited by penticostalul; 17.10.2011 at 16:39:18.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Maica Domnului steliana-steli Generalitati 23 03.07.2014 18:59:57
O viitoare mama are nevoie de rugaciunea noastra mara2008 Umanitare 5 13.02.2012 15:57:26
Cuvioasa Maica noastra Sfanta Parascheva ionelaz Generalitati 3 17.01.2011 14:16:47
Craciun fericit tuturor crestinilor! MariS_ Generalitati 15 24.12.2010 19:27:00
Cuvioasa maica noastră Parascheva pui Moaste 1 30.06.2009 22:11:13