Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.01.2010, 12:56:55
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Inaintea lui Dumnezeu si inaintea propriei constiinte, pe care se intelege ca ne-o dorim curata, nu operam cu termeni de comparatie de genul "mai moral" sau "mai putin moral", pacate "mai mari" sau "mai mici". Pentru crestin, consecinta pacatului este caderea din har, pierderea comuniunii cu Dumnezeu, care urmeaza, de exemplu, atat consumului exagerat de alcool, dar si avortului etc.

Intr-un final, caderi, patimi si pacate avem cu totii. Nu atat la ele cauta Dumnezeu, cat la intensitatea pocaintei noastre. Aceasta difera de la om la om. Nu trebuie sa ne mire faptul ca exista persoane care pentru o betie sau care au fumat o perioada din viata, au o zdrobire de inima mai mare decat a unora care au ucis.

Pacatul si patima, in general, au un inceput si un sfarsit. Pocainta insa poate fi fara sfarsit. Pocainta este cea pe care ne-o "contorizeaza si masoara" Dumnezeu, nu patimile. El nu ne osandeste pentru ca pacatuim, ci pentru ca nu ne pocaim.
Daca pentru crestini moralitatea se rezuma la relatia lor cu Dzeu, de ce incearca sa isi impuna valorile lor morale intregii societati?
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 13:01:08
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de FiulRisipitor Vezi mesajul
Ma intreb, cum va imaginati voi ca ar fi interzicerea asta? Interzici consumul alcolului? Cum? Faci puscarie daca te prinde ca bei? Pe langa asta unora un pahar de vin chiar le face bine din punct de vedere medical. Productia n-ai nici o sansa sa o interzici - are mult prea multe scopuri. Tutunul? Interzici fumatul? Interzici producerea? Pana si asta se foloseste in multe scopuri (bunicii mei tratau raia la animale cu tutun). In multe tari fumatul e deja interzis in multe locuri publice si chiar pe strada in unele zone. Am auzit de cazuri unde se poate pierde asigurarea medicala in cazul in care esti fumator.
Cat despre biserica... punctul de vedere este deja bine cunoscut: nu se permite! Atitudinea - e mai mult decat corecta: nu obliga pe nimeni la nimic. Ti s-a spus ce nu e bine, mai departe alegi tu. Deci, informatii sunt cat se poate de multe, fiecare poate afla. Depinde de oameni ce aleg.
Pe langa asta marijuana, ca planta, este mult mai utila decat tutunul si este interzisa. Dar asta nu ca sa faca bine populatie ci ca sa profite numai anumiti oameni de pe urma beneficiilor ei.
Cred ca trebuie sa privim mai bine in ansamblu treburile asta. Si povestea e cat se poate de lunga, lata si stufoasa.
Nu inteleg totusi care e problema ta in legatura cu interzicerea lor. Doar pentru ca la prima vedere pare imposibil renuntam? Nu sintem in stare sa prezentam oamenilor nocivitatea fizica si mai ales psihica a celor doua substante? Ne lipseste credibilitatea?
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 13:22:22
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Nu inteleg totusi care e problema ta in legatura cu interzicerea lor. Doar pentru ca la prima vedere pare imposibil renuntam? Nu sintem in stare sa prezentam oamenilor nocivitatea fizica si mai ales psihica a celor doua substante? Ne lipseste credibilitatea?
nu credibilitatea ci perseverenta. eu sunt fosta fumatoare, am citit ce poti pati de la fumat, cat de nociv este, imi spuneau mama, prietenii, etc sa ma las, bla, bla, bla.... la biserica ma duceam rar si oricum nu intram cu tigara in gura, deci nu aveai de unde sa stii daca fumez sau nu. daca in biserica se vorbea despre pacatul fumatului, ori cascam ori plecam. problema fumatului si al alcoolului nu trebuie sa cada doar in seama bisercii sau a statului ci si in seama noastra, a tuturor. daca nu ai voie sa mai fumezi pe strada, in restaurante, etc, daca vin la tine si-mi interzici sa fumez pt ca esti nefumator, sau ai copii, daca cei din jurul tau nu fumeaza, iar tigarile devin scumpe, iti spun ca multi se vor lasa. alcoolul mi se pare una din cele mai perfide "boli", ca si drogurile, pentru ca te dezumanizeaza, iti afecteaza creierul, te reduce la o leguma. incearca sa convingi un fumator sau alcoolic sa se lase. sa-mi spui in cat timp il convingi, sau dupa cat timp cedezi.
sa incercam sa facem si noi cateceva, nu sa asteptam sa ni se dea sau sa ni se faca. multi asteapta ca statul sa le dea, Dumnezeu sa le dea, parintii sa le dea, etc... dar ei????? doar sa primeasca. in momentul in care vei darui vei primi, si nu vei mai avea timp sa astepti sa ti se dea.
Vechi 14.01.2010, 13:27:53
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Daca pentru crestini moralitatea se rezuma la relatia lor cu Dzeu, de ce incearca sa isi impuna valorile lor morale intregii societati?
Crestinii nu impun nimic societatii, cu atat mai putin moralitatea. Ea nu se poate impune, pentru ca asa cum ai spus, este o expresie a relatiei personale cu Dumnezeu. Moralitatea inseamna legatura vie si dinamism. A discuta pe marginea ei in termeni abstracti sau de etica, inseamna a arunca vorbe in vant. Nu ajungem nicaieri asa.

Crestinii insa au ca exemple de moralitate pe Hristos si sfintii sai. Faptul ca noi incercam sa le urmam, dupa putinta, exemplul, nu inseamna ca ei ne-au impus acest lucru. Ii urmam avand credinta ca orice alt fel de vietuire, in afara relatiei cu Dumnezeu, inseamna, o cadere din adevarata demnitate si o cale spre moarte.

Atat de morali suntem, cata partasie cu Dumnezeu avem.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 13:46:46
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Alcoolul nu poate si nu va fi interzis. Consumat corect nu face rau, chiar din contra. Daca unii folosesc alcoolul pt a se vatama ar trebui sa interzicem si cutitele de bucatarie, ca uite ce de omoruri se fac cu aceste cutite.
Tutunul intradevar nu este bun pt mai nimic. La ce se utiliza in trecut in medicina si altele acum pot fi folosite alte mijloace.
Drogurile usoare sunt foarte periculoase. Marijuana e periculoasa chiar daca oamenii nu inteleg pana nu se frig. Consumata pe termen lung distruge tesuturi din creier si devii un fel de zombi. Am o cunostinta mai departata care consuma marijuana de cam 14 ani. Omul merge pe strada si vorbeste singur, gesticuleaza etc. Are facultate si master facute. Nu poate sa se concentreze pe o tema sau o persoana mai mult de 3 minute.
Un alt pericol major vine din faptul ca marijuana este poarta catre droguri grele, in speta heroina. Deci nu sfatui pe nimeni nici sa incerce macar.
Vechi 14.01.2010, 14:10:09
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Crestinii nu impun nimic societatii, cu atat mai putin moralitatea.
De ce BOR are o parere stridenta impotriva avortului si nu are impotriva alcoolului?
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 14:15:40
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Alcoolul nu poate si nu va fi interzis. Consumat corect nu face rau, chiar din contra. Daca unii folosesc alcoolul pt a se vatama ar trebui sa interzicem si cutitele de bucatarie, ca uite ce de omoruri se fac cu aceste cutite.
Tutunul intradevar nu este bun pt mai nimic. La ce se utiliza in trecut in medicina si altele acum pot fi folosite alte mijloace.
Drogurile usoare sunt foarte periculoase. Marijuana e periculoasa chiar daca oamenii nu inteleg pana nu se frig. Consumata pe termen lung distruge tesuturi din creier si devii un fel de zombi. Am o cunostinta mai departata care consuma marijuana de cam 14 ani. Omul merge pe strada si vorbeste singur, gesticuleaza etc. Are facultate si master facute. Nu poate sa se concentreze pe o tema sau o persoana mai mult de 3 minute.
Un alt pericol major vine din faptul ca marijuana este poarta catre droguri grele, in speta heroina. Deci nu sfatui pe nimeni nici sa incerce macar.
Ti-am aratat un studiu care arata ca alcoolul si tutunul sint mai pericolase decit drogurile usoare. In orice caz, sint mult mai consumatoare de bani, bani care ar putea fi utilizati in scopuri mai nobile.
Alcoolul, ca si tutunul dealtfel, e cu mult mai rau decit bun, efectele nocive sint cu mult mai importante decit cele benefice, mai ales ca cele benefice pot fi generate si de alte substante, nepericuloase. Esti de acord macar cu asta?
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 14:25:20
dani2004 dani2004 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.10.2009
Implicit

Citat:
De ce BOR are o parere stridenta impotriva avortului si nu are impotriva alcoolului?
Hai ma Topcat, nu ai cu cine sa polemizezi?
Este evidenta diferenta dintre cele doua.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 14:29:15
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Avortul e crima, e normal ca biserica sa il condamne. Sa nu ucizi!

BOR accepta consumul de alcool, insa in cantitati suficient de mici pentru fiecare ( http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6284 ). Doua pahar de vin sunt inofensive pentru unii, nu si pentru altii. Crestinismul se impotriveste viciului de orice fel. Apostolul ne spune cam asa: toate sunt ingaduite, dar nu ma voi lasa biruit de ceva.

Cat despre fumat... Tine de bunul simt sa-ti dai seama ca iti faci rau tie insuti si indirect celorlalti poluand aerul curat. De aia e trecut fumatul la categoria pacate (vezi indreptarul de spovedanie). Iar cei care fumeaza in lift ar trebui amendati...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 14:30:42
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dani2004 Vezi mesajul
Hai ma Topcat, nu ai cu cine sa polemizezi?
Este evidenta diferenta dintre cele doua.
el nu are treaba cu alcoolul sau tutunul, ci cu BOR-ul. i se pare ca a gasit piatra potrivita cu care sa arunce

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tutunul cristiboss56 Generalitati 29 06.01.2010 10:55:21
Liber la droguri si prostitutie?!? coralina Generalitati 230 01.10.2009 15:21:17
alcoolul danyel Generalitati 13 20.12.2006 19:59:29