![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Foarte frumos vorbea de Maica Domnului Parintele Teofil Paraian , iar de gasesti ceva in acest sens , te rog sa postezi ! ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Recomand site-ul http://www.maicadomnului.ro/ pentru marturii duhovnicesti.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.nistea.com/theotokos2.html Sper să vă fie de folos!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De exemplu, în "Dialog cu iudeul Trifon", Sfântul Iustin Martirul și Filosoful argumentează tradiția creștină de interpretare a textului, arătând că versetul este o importantă profeție mesianică. Iudeul Trifon, având la dispoziție traducerea ebraică a Bibliei, contraargumentează, susținând că textul nu menționează o "fecioară", ci o "tânără" (almah), iar copilul care urma să se nască nu era Mesia, ci viitorul rege Iezechia, fiul lui Ahaz. În Sfânta Evanghelie după Matei (1, 23), textul vechi-testamentar este citat în varianta Septuagintei (întrebuințându-se, deci, termenul "fecioară"). În privința traducerii ebraice, termenul "almah" nu contrazice decât în aparență interpretarea creștină, deoarece, în alte texte din Vechiul Testament, acest cuvânt este folosit cu sensul clar de fecioară, tânără necăsătorită. De asemenea, faptul că nașterea acestui prunc va fi un "semn" din partea lui Dumnezeu pentru fiii lui Israel (așadar, un fapt supranatural) constituie un alt argument în favoarea înțelegerii textului drept o profeție mesianică și o referire la fecioria Maicii Domnului. Dacă profetul s-ar fi referit la o naștere naturală, acel eveniment nu ar mai fi constituit un miracol, un "semn" atât de puternic și de incontestabil, încât l-ar fi putut încredința pe regele Ahaz de biruința asupra asirienilor (vezi contextul, Isaia cap. 7). În capitolul 9 al cărții lui Isaia, se continuă această profeție despre Pruncul minunat, subliniindu-se faptul că Cel Care Se va naște din Fecioară va fi o Persoană cu însușiri supranaturale imposibil de atribuit unei personalități istorice obișnuite. Oricât de evlavios ar fi urmat să fie regele Iezechia, el nu putea fi numit "Dumnezeu tare, Stăpânitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie" (Isaia9), de unde rezultă că Pruncul prezis este Mesia - Domnul nostru Iisus Hristos - iar tânăra/fecioara menționată în 7, 14 este Maica lui Hristos, Pururea Fecioara Maria. Nădăjduiesc că aceste câteva rânduri v-au fost de folos. :) Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]()
Un text plin de duioșie și frumusețe!
A fost postat pe site-ul Ortodoxia Tinerilor de către o creștină care-și spune Talita și care publică mereu texte de o incredibilă profunzime teologică și duhovnicească! Iată ce cuvinte frumoase, parcă desprinse din imnografia Sfântului Roman Melodul: "Acum două săptămâni, am primit de la părintele meu duhovnic o icoană cu Maica Domnului alăptând pe Pruncul Hristos. Mult dragă îmi este icoana și îmi mi se bucură inima când o privesc gândindu-mă la bucuria pe care Maica lui Hristos o avea când ținea în brațe pe Fiul lui Dumnezeu. ![]() Ochii Maicii din icoană privesc smeriți dar nu către Hristos. Privirea îi este îndreptată spre acea taină pe care o poarta în inima sa, spre taina minunatei zămisliri și nașteri a Domnului nostru. Această zămislire prin umbrirea Duhului Sfânt și nașterea lui Hristos au lăsat-o pe ea pururea Fecioară. Privind ochii Maicuței, nu pot sa nu intreb: Cum o fi bătând, Măicuță, inima ta când hrăneai pe Hrănitorul tuturor? Cu câtă duioșie purtai pe brațele tale pe Cel ce pe toate le ține? Cu câtă bucurie îmbrăca Hristos inima ta atunci când tu înfășai în scutecel pe Cel ce se îmbracă cu lumina ca și cu o haină? Cu câtă dulceață se umplea, Măicuță, sufletul tău când legănai pe Iisus Cel nesfârșit de dulce ? Cum nu te vom ferici noi pe tine, Pururea Fecioară Maria? Cum nu te vom cinsti pe tine, Maica Dumnezeului nostru? Stăpâna noastră Preabună, strânge-ne pe toți în poala veșmântului tău și slobozește-ne în Grădina Raiului ! (Talita)
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajută!
Deși mesajul meu este off topic, aș dori să-i scriu câteva cuvinte colegului nostru Scotland the Brave. Mi-ați trimis un mesaj privat legat de ceea ce am scris la acest topic. Aș dori să-mi cer scuze pentru că, din cauza unei probleme tehnice, nu v-am putut răspunde atât de mult timp. Vă rog să mă credeți că am mai intrat pe forum și am încercat să vă scriu... M-a bucurat sincer mesajul dumneavoastră și sunt dispusă să discutăm! Dacă doriți să vă explic ce s-a întâmplat mai exact, putem discuta privat pentru că aici ne-am abate prea mult de la topic. În seara aceasta, am încercat din nou să vă trimit un mesaj privat, știind că s-a remediat problema pe care am avut-o, dar observ că dă o eroare... De aceea, v-am scris aici, pentru a vă asigura că am primit mesajul pe care mi l-ați trimis și că mă bucur să discutăm. Până acum, repet, nu v-am putut scrie dintr-un motiv ce nu a depins de voința mea. Sper din tot sufletul să mă credeți și să nu fiți supărat pe mine. O noapte binecuvântată! Cu deosebit respect, Laura Stifter
|
|||
|
|||
![]()
Va multumesc si eu pentru amabilitate dar discutia nu mai este nici necesara si nici de actualitate.Va doresc toate cele bune.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Maica Domnului este maica Domnului. Eventual poate fi considerată și maica apostolului Ioan, după ce Iisus o încredințează acestuia la evenimentul răstignirii de pe Golgota. Evident s-ar putea unii să o vadă ca pe o mamă. Că ar fi și maica tuturor creștinilor, asta este un pic mai greu. În acest caz cred că trebuia adăugat că Ioachim și Ana sunt Bunicii creștinilor, iar părinții acestora străbunicii creștinilor și tot așa mai departe. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desigur că, în sens spiritual, mama noastră este Biserica. Prea Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, este Mama noastră tot într-un sens duhovnicesc căci, prin iubirea ei față de noi, ne ocrotește întocmai ca o mamă, iar noi o simțim foarte apropiată de inimile noastre. Afirmând că Biserica este maica noastră, Sfântul Apostol Pavel o personifică și, totodată, interpretează în sens duhovnicesc textele vechi-testamentare referitoare la Ismael și Isaac. Astfel, textul biblic citat de dvs. ar trebui interpretat, în opinia mea, înțelegând sensul duhovnicesc al cuvântului "maică" și al sintagmei "Ierusalimul cel de sus". În caz contrar, am putea înțelege Biserica drept un oraș - Ierusalimul - ceea ce, evident, ar fi o idee copilărească. :) Ierusalimul istoric a fost un tip al Bisericii care, la rândul ei, este tip al Ierusalimului ceresc: Împărăția lui Dumnezeu. În aceeași cheie de interpretare, Maica Domnului ne este mamă spirituală nu în sens biologic (astfel încât Ioachim și Ana să fie bunicii noștri etc.), ci în sens duhovnicesc. Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini. Desigur, în manualele de dogmatică nu veți găsi scris că Sfânta Fecioară este mama creștinilor, tocmai pentru că acest apelativ, pe care-l folosim pentru Maica Domnului, exprimă un sentiment al nostru, iar nu un adevăr de credință revelat. :) Maica Domnului este mama dvs. și mama mea în sensul în care a explicat și Prgheorghe. Pace și bucurie întru Hristos Domnul!
|
|||
|
|||
![]()
Scotland The Brave,
Doamne ajută! M-a bucurat mult mesajul privat pe care mi l-ați trimis, vă mulțumesc. Mi-ar face o deosebită plăcere să discutăm pe teme teologice atât privat, cât și pe forum. Din păcate, nu v-am putut răspunde privat, pentru că dădea o eroare... Scria așa: "
Pace și bucurie întru Domnul! Cu deosebit respect, Laura Stifter
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Maica Domnului | steliana-steli | Generalitati | 23 | 03.07.2014 18:59:57 |
O viitoare mama are nevoie de rugaciunea noastra | mara2008 | Umanitare | 5 | 13.02.2012 15:57:26 |
Cuvioasa Maica noastra Sfanta Parascheva | ionelaz | Generalitati | 3 | 17.01.2011 14:16:47 |
Craciun fericit tuturor crestinilor! | MariS_ | Generalitati | 15 | 24.12.2010 19:27:00 |
Cuvioasa maica noastră Parascheva | pui | Moaste | 1 | 30.06.2009 22:11:13 |
|