Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.08.2011, 22:23:20
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Sfântul Siluan Athonitul relatează, în scrierile sale, faptul că a avut parte, din darul lui Dumnezeu, de o experiență duhovnicească deosebită legată de relația cu Sfânta Fecioară Maria. Astfel, aflându-se în biserică, și-a pus întrebarea dacă nu cumva Maica Domnului a păcătuit vreodată... fie și numai cu gândul. Desigur, acel gând era o ispită, dar Sfântul Siluan, fără a slăbi în încrederea față de Măicuța noastră duhovnicească, s-a rugat ei să-i descopere răspunsul la întrebarea ce-i tulburase inima. Atunci, în conștiința sa a primit din partea lui Dumnezeu următorul răspuns clar și concis: "Maica Domnului n-a păcătuit niciodată, nici măcar cu gândul".
Tot despre Sfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu și Maica Vieții noastre, Sf. Siluan mărturisea: "Maica Domnului este mai presus decât toți în smerenie".

Doamne ajută!
Frumoase si de folos cuvinte !
Foarte frumos vorbea de Maica Domnului Parintele Teofil Paraian , iar de gasesti ceva in acest sens , te rog sa postezi !
Vechi 16.08.2011, 22:42:47
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Recomand site-ul http://www.maicadomnului.ro/ pentru marturii duhovnicesti.
Vechi 16.08.2011, 23:38:52
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit Părintele Teofil Părăian - Cine este Maica Domnului pentru mine?

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Frumoase si de folos cuvinte !
Foarte frumos vorbea de Maica Domnului Parintele Teofil Paraian , iar de gasesti ceva in acest sens , te rog sa postezi !
Am și găsit o predică deosebit de interesantă a părintelui Teofil Părăian - Dumnezeu să-l odihnească în pace - despre Maica Domnului și relația noastră cu ea:
http://www.nistea.com/theotokos2.html

Sper să vă fie de folos!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 16.08.2011, 23:56:49
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tara tara vrem ostas Vezi mesajul
In Isaia 7:14 nu foloseste cuvantul ebraic pentru fecioara, care e bethulah ci almah.
Într-adevăr, acest verset a fost tradus în mod diferit în varianta ebraică a Vechiului Testament (textul masoretic) față de Septuaginta (varianta greacă a V T). N-am mai specificat acest amănunt... care ține deja de teologie, pentru că m-am gândit că topic-ul se referă mai mult la relația noastră cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Fiindcă ați amintit de această diferență dintre cele două tradiții textuale, voi menționa doar faptul că, din cauza acestei deosebiri de traducere, a existat, în istoria Bisericii, o polemică aprinsă între exegeții creștini și cei evrei.
De exemplu, în "Dialog cu iudeul Trifon", Sfântul Iustin Martirul și Filosoful argumentează tradiția creștină de interpretare a textului, arătând că versetul este o importantă profeție mesianică. Iudeul Trifon, având la dispoziție traducerea ebraică a Bibliei, contraargumentează, susținând că textul nu menționează o "fecioară", ci o "tânără" (almah), iar copilul care urma să se nască nu era Mesia, ci viitorul rege Iezechia, fiul lui Ahaz.
În Sfânta Evanghelie după Matei (1, 23), textul vechi-testamentar este citat în varianta Septuagintei (întrebuințându-se, deci, termenul "fecioară"). În privința traducerii ebraice, termenul "almah" nu contrazice decât în aparență interpretarea creștină, deoarece, în alte texte din Vechiul Testament, acest cuvânt este folosit cu sensul clar de fecioară, tânără necăsătorită. De asemenea, faptul că nașterea acestui prunc va fi un "semn" din partea lui Dumnezeu pentru fiii lui Israel (așadar, un fapt supranatural) constituie un alt argument în favoarea înțelegerii textului drept o profeție mesianică și o referire la fecioria Maicii Domnului. Dacă profetul s-ar fi referit la o naștere naturală, acel eveniment nu ar mai fi constituit un miracol, un "semn" atât de puternic și de incontestabil, încât l-ar fi putut încredința pe regele Ahaz de biruința asupra asirienilor (vezi contextul, Isaia cap. 7).
În capitolul 9 al cărții lui Isaia, se continuă această profeție despre Pruncul minunat, subliniindu-se faptul că Cel Care Se va naște din Fecioară va fi o Persoană cu însușiri supranaturale imposibil de atribuit unei personalități istorice obișnuite. Oricât de evlavios ar fi urmat să fie regele Iezechia, el nu putea fi numit "Dumnezeu tare, Stăpânitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie" (Isaia9), de unde rezultă că Pruncul prezis este Mesia - Domnul nostru Iisus Hristos - iar tânăra/fecioara menționată în 7, 14 este Maica lui Hristos, Pururea Fecioara Maria.
Nădăjduiesc că aceste câteva rânduri v-au fost de folos. :)
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 17.08.2011, 00:06:49
Senior Member

Implicit

Un text plin de duioșie și frumusețe!
A fost postat pe site-ul Ortodoxia Tinerilor de către o creștină care-și spune Talita și care publică mereu texte de o incredibilă profunzime teologică și duhovnicească!

Iată ce cuvinte frumoase, parcă desprinse din imnografia Sfântului Roman Melodul:
"Acum două săptămâni, am primit de la părintele meu duhovnic o icoană cu Maica Domnului alăptând pe Pruncul Hristos. Mult dragă îmi este icoana și îmi mi se bucură inima când o privesc gândindu-mă la bucuria pe care Maica lui Hristos o avea când ținea în brațe pe Fiul lui Dumnezeu.
Mă uit la chipul ei feciorelnic din icoana și văzând zâmbetul ei nespus de duios, înțeleg că nimeni și nimic nu ne este bucurie așa cum Bucurie ne este Hristos.

Ochii Maicii din icoană privesc smeriți dar nu către Hristos. Privirea îi este îndreptată spre acea taină pe care o poarta în inima sa, spre taina minunatei zămisliri și nașteri a Domnului nostru. Această zămislire prin umbrirea Duhului Sfânt și nașterea lui Hristos au lăsat-o pe ea pururea Fecioară. Privind ochii Maicuței, nu pot sa nu intreb:

Cum o fi bătând, Măicuță, inima ta când hrăneai pe Hrănitorul tuturor? Cu câtă duioșie purtai pe brațele tale pe Cel ce pe toate le ține? Cu câtă bucurie îmbrăca Hristos inima ta atunci când tu înfășai în scutecel pe Cel ce se îmbracă cu lumina ca și cu o haină? Cu câtă dulceață se umplea, Măicuță, sufletul tău când legănai pe Iisus Cel nesfârșit de dulce ?

Cum nu te vom ferici noi pe tine, Pururea Fecioară Maria?
Cum nu te vom cinsti pe tine, Maica Dumnezeului nostru?
Stăpâna noastră Preabună, strânge-ne pe toți în poala veșmântului tău și slobozește-ne în Grădina Raiului !
(Talita)
Reply With Quote
Vechi 28.08.2011, 23:35:50
Senior Member

Implicit Pentru Scotland the Brave

Doamne ajută!

Deși mesajul meu este off topic, aș dori să-i scriu câteva cuvinte colegului nostru Scotland the Brave.
Mi-ați trimis un mesaj privat legat de ceea ce am scris la acest topic. Aș dori să-mi cer scuze pentru că, din cauza unei probleme tehnice, nu v-am putut răspunde atât de mult timp. Vă rog să mă credeți că am mai intrat pe forum și am încercat să vă scriu... M-a bucurat sincer mesajul dumneavoastră și sunt dispusă să discutăm! Dacă doriți să vă explic ce s-a întâmplat mai exact, putem discuta privat pentru că aici ne-am abate prea mult de la topic.
În seara aceasta, am încercat din nou să vă trimit un mesaj privat, știind că s-a remediat problema pe care am avut-o, dar observ că dă o eroare... De aceea, v-am scris aici, pentru a vă asigura că am primit mesajul pe care mi l-ați trimis și că mă bucur să discutăm. Până acum, repet, nu v-am putut scrie dintr-un motiv ce nu a depins de voința mea.
Sper din tot sufletul să mă credeți și să nu fiți supărat pe mine.

O noapte binecuvântată!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter
Reply With Quote
Vechi 29.08.2011, 00:15:52
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Va multumesc si eu pentru amabilitate dar discutia nu mai este nici necesara si nici de actualitate.Va doresc toate cele bune.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2011, 22:56:16
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
măicuța noastră, a tuturor creștinilor.
Cine este Maica Domnului pentru voi?
După sfânta scriptură, maica noastră a creștinilor este Ierusalimul cel de sus: "Iar cea liberă este Ierusalimul cel de sus, care este mama noastră." (Galateni 4:26) A se vedea și Evrei 12:22. Maica noastră a tuturor creștinilor este deci Biserica.

Maica Domnului este maica Domnului. Eventual poate fi considerată și maica apostolului Ioan, după ce Iisus o încredințează acestuia la evenimentul răstignirii de pe Golgota. Evident s-ar putea unii să o vadă ca pe o mamă. Că ar fi și maica tuturor creștinilor, asta este un pic mai greu. În acest caz cred că trebuia adăugat că Ioachim și Ana sunt Bunicii creștinilor, iar părinții acestora străbunicii creștinilor și tot așa mai departe.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 01:13:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
După sfânta scriptură, maica noastră a creștinilor este Ierusalimul cel de sus: "Iar cea liberă este Ierusalimul cel de sus, care este mama noastră." (Galateni 4:26) A se vedea și Evrei 12:22. Maica noastră a tuturor creștinilor este deci Biserica.

Maica Domnului este maica Domnului. Eventual poate fi considerată și maica apostolului Ioan, după ce Iisus o încredințează acestuia la evenimentul răstignirii de pe Golgota. Evident s-ar putea unii să o vadă ca pe o mamă. Că ar fi și maica tuturor creștinilor, asta este un pic mai greu. În acest caz cred că trebuia adăugat că Ioachim și Ana sunt Bunicii creștinilor, iar părinții acestora străbunicii creștinilor și tot așa mai departe.
Doamne ajută!
Desigur că, în sens spiritual, mama noastră este Biserica. Prea Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, este Mama noastră tot într-un sens duhovnicesc căci, prin iubirea ei față de noi, ne ocrotește întocmai ca o mamă, iar noi o simțim foarte apropiată de inimile noastre. Afirmând că Biserica este maica noastră, Sfântul Apostol Pavel o personifică și, totodată, interpretează în sens duhovnicesc textele vechi-testamentare referitoare la Ismael și Isaac. Astfel, textul biblic citat de dvs. ar trebui interpretat, în opinia mea, înțelegând sensul duhovnicesc al cuvântului "maică" și al sintagmei "Ierusalimul cel de sus". În caz contrar, am putea înțelege Biserica drept un oraș - Ierusalimul - ceea ce, evident, ar fi o idee copilărească. :) Ierusalimul istoric a fost un tip al Bisericii care, la rândul ei, este tip al Ierusalimului ceresc: Împărăția lui Dumnezeu.
În aceeași cheie de interpretare, Maica Domnului ne este mamă spirituală nu în sens biologic (astfel încât Ioachim și Ana să fie bunicii noștri etc.), ci în sens duhovnicesc. Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini.
Desigur, în manualele de dogmatică nu veți găsi scris că Sfânta Fecioară este mama creștinilor, tocmai pentru că acest apelativ, pe care-l folosim pentru Maica Domnului, exprimă un sentiment al nostru, iar nu un adevăr de credință revelat. :)
Maica Domnului este mama dvs. și mama mea în sensul în care a explicat și Prgheorghe.

Pace și bucurie întru Hristos Domnul!
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 01:21:44
Senior Member

Implicit

Scotland The Brave,
Doamne ajută!
M-a bucurat mult mesajul privat pe care mi l-ați trimis, vă mulțumesc.
Mi-ar face o deosebită plăcere să discutăm pe teme teologice atât privat, cât și pe forum. Din păcate, nu v-am putut răspunde privat, pentru că dădea o eroare... Scria așa: "
  1. Scotland The Brave has chosen not to receive private messages or may not be allowed to receive private messages. Therefore you may not send your message to him/her".
  2. Întrucât sunt o începătoare în lucrul pe computer, nu-mi dau seama care ar putea fi cauza, dar presupun că ați activat dvs. o opțiune de a nu primi mesaje private. Dacă doriți să discutăm privat, cred că trebuie să vă resetați opțiunile, astfel încât să puteți primi mesajele.
Încă o dată, vă mulțumesc pentru mesaj și pentru predica părintelui Bartolomeu Anania, care este deosebită!

Pace și bucurie întru Domnul!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Maica Domnului steliana-steli Generalitati 23 03.07.2014 18:59:57
O viitoare mama are nevoie de rugaciunea noastra mara2008 Umanitare 5 13.02.2012 15:57:26
Cuvioasa Maica noastra Sfanta Parascheva ionelaz Generalitati 3 17.01.2011 14:16:47
Craciun fericit tuturor crestinilor! MariS_ Generalitati 15 24.12.2010 19:27:00
Cuvioasa maica noastră Parascheva pui Moaste 1 30.06.2009 22:11:13