![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mihai,
Dupa parerea ta: - cine le-a dat Duh Sfant la cei care faceau minuni in numele Domnului fara a-i urma pe apostoli (si impotriva carora carteau apostolii)? R= pai doar nu lea dat cel rau ca nici el nu are. Deci tot Dumnezeu. - Duhul Sfant s-a primit deci si inainte de Cincizecime (de acestia + apostolii care zici ca au fost hirotoniti si botezati astfel cu Duh Sfant)? R= Mi se pare logic. Poate si altii vrednici ca si vechii prooroci. - in cazul asta cum de Iisus le spune ca il va trimite pe Duhul Sfant (candva in viitor)? Si intr-adevar ii vedem pe ucenici asteptandu-l in rugaciune continua pana la Cincizecime. R= Iisus in realitate a promis Duhul Sfint in doua ipostazei :unul in forma interioara prin botez si altul in forma intrupata care este singurul Mingaietor si nu "altul". Desi se poate contesta aceasta interpretare in lipsa ei putem considera ca doar mirenii nevrednici trebuie sa astepte deschiderea harului . - daca dupa putina vreme s-a inchis Harul iar Duhul Sfant s-a mai putut primi doar prin hirotonire (ceea ce esti de acord ca ar fi o discriminare flagranta), cum de atatia crestini au stiut ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu (lucru cu neputiinta la cel lipsit de Duh Sfant), si cum de au existat o gramada de sfinti care nu au fost deloc preoti? Dimpotriva, daca ii luam pe sfinti la rand, doar o minoritate au fost preoti. Cum s-ar fi putut ei sfinti fara Duh Sfant? R= Cum spuneam credinta in Iisus nu vine dupa botez caci altfel fara credinta botezul nu ar mai fi fost acceptat deci necesitatea botezului(duhul sfint) nu este o conditie pentru credinta chiar daca duhul sfint sporeste credinta. Gindestete ca soldatul roman si ucenicii si multi altii au crezit in Iisus si fara sa aibe duhul sfint deci conditia prezentei duhului sfint obtinut prin botez este o premisa falsa (ah ca exista o binecuvintare a duhului spre credinta este altceva dar nu toate binecuvintarile presupun botez-poate de aici s-a gresit plusind peste intelesul original) Deci restul care s-au sfintit si nu au fost preoti au primit duhul sfint exact ca si proorocii din vechime -in baza inaltei lor spiritualitati si a nazuintei deci intr-un mod exceptional -ca exceptie deci de la regula. Aparent ar fi o discriminare ca nu primesc toti insa toti care nu au primit duhul sfint dupa inchiderea harului sint judecati la fel ca toti mirenii dinaintea venirii lui Iisus. In definitiv nu sintem judecati dupa detinerea duhului decit partial ci dupa Lege (desavirsirea obtinuta in caracter). Daca toti mortii invie atunci iesind din casa mortilor vietuind iar in trup omenesc au inca deci timp pina la rapire si pina la incheierea Judecatii sa fie botezati mai cu seama -dupa cunosterea mea- ca harul a fost intre timp redeschis -de vreo 40 de ani. Insa nu toti vor apuca sa se boteze nici de data asta, chiar daca vor mai avea inca sansa. Pentru ca nu au nazuinta spirituala -care la rindul ei este tot o binecuvintare. Asa e scenariul si cu totii ii sintem supusi. Sa ne gindim ca multi au trait atitea sute de ani pe continente si tari sau zone inca nedescoperite de crestini , nici macar azi absolut toti oamenii nu beneficiaza de propovaduire , inca mai exista zone in care nu este folosit radioul sau televiziunea. oare nasterea lor acolo nu este o discriminare? Ok. Ce se intimpla dupa Judecata cu cei care vor trai pe pamint? ma refer aci la aspectul judecatii lor. -va mai urma inca o Judecata sau -in lipsa "celui rau", incercarilor si a caderii- urcusul si Imparatia le este automat asigurata nemaifiind posibila vreo Judecata in aceste conditii? sa zicem ca noi cei care vom trai Judecata si vom supravietui urgiilor ei cel putin am avut parte de ea dar cei care se vor naste dupa Judecata? Si apoi in legatura cu vremurile fericite promise a veni pe pamint -chiar de catre Iisus- ce rost a avut ca ele sa le fie promise unr oameni care au trait cu mult inainte ca ele sa inceapa? doar ca efect psihologic? Last edited by Mihai36; 28.08.2011 at 17:30:12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu trecuse mult de la data când a fost scrisă cartea Facerii, unde se face clar distincția între duh/spirit/suflare de viață și suflet/sufletul viu/ființa vie. Eu înțeleg ce vrea să spună Samson (doar în versiunea LXX, nu și în TM) referindu-se la sufletul (ființa) lui ce urma să moară. Pentru un ortodox însă se cam complică lucrurile, dându-i peste cap teoria. |
|
|||
|
|||
![]()
Da, așa este. Dar nu e singurul text care contrazice această dogmă a pogorârii în Iad. Eu sunt cam circumspect la teoriile/dogmele bazate pe un singur text...
|
|
|||
|
|||
![]()
Desigur glumeam...
Citat:
Totuși, nu știu în ce măsură putem vorbi de "omisiune în unele traduceri" când ne referim la Septuaginta și Textul Masoretic. Să nu uităm că originalul pentru cartea Judecători (defapt întreg VT) este cel ebraic, Septuaginta fiind de fapt o traducere după acesta. |
|
|||
|
|||
![]()
Din punct de vedere ortodox sunt unele explicatii foarte greoaie(unele lucruri sunt greu de inteles pe care unii le rastalmacesc). Din punct de vedere adventist acele explicatii sunt imposibile sau false! Chiar si aceea fetita care o invie Iisus acesta spune despre ea ca doarme! Aceasta arata ca ea nu este intr-o stare de nefiinta . Cum spune Pavel : nu stiu daca a fost in trup sau ... Apoi daca Iisus este primul inviat din morti inseamna ca Iisus nu a inviat pe nimeni din punct de vedere adventist! Dar Iisus vorbeste despre invierea in trup perfect! Desigur au mai fost inaltati doi oameni la cer din cate stiu. Nu stiu ce gandeste biserica ortodoxa despre acestia dar daca ma gandesc putin imi dau seama ca acesti doi oameni nu au murit!
Last edited by Neaguu; 28.08.2011 at 17:53:36. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Probabil te referi la Schimbarea la Față, cei "doi oameni înălțați la cer" fiind Moise și Ilie. Ilie într-adevăr n-a văzut moartea, însă Moise a murit - o spune Scriptura. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai pogorirea in locuinta mortilor nu este acelas lucru cu pogorirea in iad. iar daca scoti pe cineva din iad nu inseamna ca ajunge automat in rai.
Apoi de unde concluzia invierii in trup perfect? ce se intelege prin trup perfect? care trup? cum este formularea originala? trup de lumina nu se refera la trupul fizic , ele doua pot coexista tocmai pentru ca unul se imbraca in altul , iar trupul de lumina este aura hainelor spirituale curatite si (i)luminate de duhul sfint. Asta nu inseamna ca toti cei care au si trup ingeresc sint complet desavirsiti. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu nu stiu pe ce te bazezi ca biblia compara moartea cu un somn apoi in vis creierul functioneaza la fel si activitatea cerebala! Pai asta zice si biserica ortodoxa ca sufletul fara corp se simte nelinistit neamplinit! Bine e sa visezi dar mai bine e sa ai ce sa visezi!
Mihai am studiat destul de mult despre tema asta a trupului perfect! Asa cum am mai zis ortodoxia a fost singura sa imi dea un raspuns la fel ca si biserica romano catolica! Trebuie sa citesti mult pe tema aceasta. Pe de alta parte Osutafaraunu nu a raspuns la cea ce nu stie zic eu. Cum putea sa recladeasca adica sa invie din morti Iisus daca el nu stia de el? Cat despre sheol sau iad lucrurile sunt impartite. Dumnezeu cand ne vede curiosi fara motiv nu vrea sa ne dea raspunsurin se pare! Astfel ca unii erau in sanul lui Avraam un fel de rai unde se odihneau sufletele fara trup si unii in sheol. Iisus a predicat vestea buna ambelor grupuri sau numai celor din sanul lui Avraam. Parerile sunt impartite din cate stiu eu ortodoxia invata ca Iisus a predicat la toti cei morti. Ce se intampla cand murim? E simplu. Ne bucuram de o stare momentana mult mai buna deoarece am scapat de trupul pacatos dupa care ne asteapta judecata particulara. la judecata finala noi suntem judecati si cu trup ... Aici din nefericire recunosc ca sunt mai lumesc sau nu inteleg prea bine dar dogma catolica este la fel cu cea ortodoxa care daca nu recunoaste purgatoriu direct-dar asa cred eu sau pur si simplu nu inteleg eu - il recunoaste indirect prin pomeni etc etc. Dar ortodoxul sau crestinul nu trebuie sa inteleaga uneori totul din mai multe motive! Aici stim ca la o intrebare adresata de cineva Mantuitorului cam pe aceasi tema el raspunde :nu e treaba ta!Apoi adauga :daca eu vreau... Cand Iisus spune ca unii nu vor gusta moartea se refera la cei care sunt ridicati la cer si corpul omenesc se schimba imediat in unul duhovnicesc! Vezi cazul Sfintei Maria care e asemanator! Aici nu stiu clar despre aceia care nu vor gusta moartea deloc deoarece Maria a murit totusi. Probabil ca au existat si astfel de favoruri! Last edited by Neaguu; 28.08.2011 at 19:20:37. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai exact, ce este Scriptura? Este temelia bisericii (se supune biserica, in totalitate, Cuvantului lui Dumnezeu)? Sau este presul bisericii (biserica isi permite sa-i aduca modificari dupa bunul plac, sau sa se foloseasca de unele pasaje din Cuvantul lui Dumnezeu pentru a-si sustine dogmele)?
Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|