![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desigur. :) Cred că au întru totul dreptate filosofii care observă faptul că adevărata cauză a majorității polemicilor pe teme filosofice constă în înțelegerea diferită a unor termeni. Faptul că tigrul are 4 picioare (pentru a rămâne la exemplul dvs) este un fapt ce ține de realitatea obiectivă (nu-i doar o impresie subiectivă, ce poate varia de la o persoană la alta), dar nu este un adevăr absolut, ci relativ. Cred că neînțelegerea dintre noi pe această temă se datorează confuziei dintre noțiunile de: 1. realitate obiectivă (vs. impresie subiectivă care se poate afla în concordanță sau în neconcordanță cu realitatea obiectivă); 2. adevăr absolut (vs. adevăr relativ). Dacă aș susține că tigrii nu au 4 picioare, aș contrazice nu un adevăr absolut, ci o afirmație aflată în deplină concordanță cu realitatea obiectivă. Prin urmare, în acest caz, problema mea nu ar fi relativismul, ci o idee delirantă. O astfel de afirmație s-ar datora nu unei maladii spirituale (relativismul), ci psihice. De aceea susțin că tot ceea ce ține de realitatea lumii acesteia este relativ (nu ireal, ci doar relativ), unicul Adevăr absolut fiind Dumnezeu.
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pot exista nu doar idoli materiali, ci și idei, concepții, produse ale imaginației noastre, chiar și idei greșite despre Dumnezeu Cel adevărat, idei, gânduri, impresii, planuri, idealuri pe care le iubim mai mult decât pe El! Și în această privință sunt întru totul de acord cu dvs. Inclusiv noi înșine ne putem deveni idoli. Chiar și cei apropiați Îl pot substitui, în inimile noastre, pe Cel unic. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea subtile, dar reale forme de idolatrie! În privința uturor acestor afirmații suntem, așadar, întru totul de acord. Mai rămân doar câteva puncte în privința cărora nu știu dacă v-am înțeles corect punctul de vedere. De aceea, v-aș adresa următoarele întrebări: 1. Sunteți de acord cu mine în privința faptului că relația fiecăruia dintre noi cu Același unic Dumnezeu este unică, este trăită într-un mod unic, dată fiind unicitatea personalității noastre? Unică în sensul în care m-am referit, chiar pe prima pagină a topic-ului, la diferențele de trăire dintre Sfinții Apostoli Petru, Toma și Ioan. 2. Până la urmă, relația noastră cu Dumnezeu este un fapt obiectiv, sau subiectiv? În mesajul pe care l-ați citat parțial, am încercat să argumentez faptul că relația fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu ține de subiectivitate, fiindcă atât Dumnezeu, Persoana supremă, cât și noi, ființe tot ipostatice, suntem subiecte/ persoane/ ipostasuri, nu obiecte. Totuși, m-aș bucura să aflu și opinia dvs. "...si ecumensimul este o ramura a new-age-ului" Aș ezita să formulez afirmații atât de radicale. Ecumenismul, ramură a new-age?... Pe baza căror argumente ați ajuns la această concluzie? "...pentru ca se baga si dogma, revelatia, la subiectivitatea aceasta" Da, se bagă peste tot subiectivitatea asta, chiar și-n dogmatică, fiindcă Revelația creștină e descoperirea unui Dumnezeu personal, iar nu a conceptului de "Divinitate" ("Dumnezeu al filosofilor", cum s-ar exprima Pascal), nici a unei esențe divine impersonale și depersonalizante pentru ființa umană, în care ne-am contopi în viața viitoare (ca în concepțiile religiilor orientale - impersonalism atât de frecvent criticat în scrierile părintelui Stăniloae). Hristos n-a spus: "pentru a vă mântui, e necesar să aderați la următoarea concepție teologico-filosofică despre lume și viață", ci ne-a propus CREDINȚA ÎN PERSOANA SA DIVINO-UMANĂ: "credeți în Mine". Mai departe, mă și intimidez să mai comentez ceva pe această temă a importanței persoanei în creștinism, nici nu mai am curaj să mai adaug ceva, după ce am citit mesajul excepțional al domnului profesor Cezar (la p. 25 a topic-ului, cred). Ce să mai formulezi după un asemenea mesaj, de o asemenea profunzime teologică și duhovnicească? "Voi nu va dati seama, dar va axat exact pe acest umanism ateu, trecand in plan secund prima porunca, care de fapt e credinta" Prin urmare, acum nu suntem doar ecumeniști și relativiști, ci și umaniști atei? Vai de noi! :) Dacă aș vrea, mi-ar fi ușor să vă atribui, la rândul meu, tot felul de erezii și atitudini neconforme Revelației. Evident, nu am intenția de a comite o astfel de nedreptate, mai ales pentru că, în general, dvs reușiți să păstrați o atitudine irenică în dialogul cu cei care exprimă opinii diferite față de dvs și vă felicit pentru această atitudine cu adevărat creștină (v-am mai spus-o). În schimb, aici, în acest topic... mi-ați atribuit când relativismul, când umanismul ateu... Sper din toată inima să reveniți la atitudinea dvs obișnuită, aceea autentic ortodoxă, pentru care v-a felicitat și Vlad chiar aici, pe topic. :) "Invatatura ortodoxa este frumoasa, perfecta, nu are nevoie de infuzie protestanta sau din nu stiu ce cult." Amin! "Nu exista nicio inatvertenta, contradictie..." Desigur. Totuși, dogmele cuprind, adesea, formulări antinomice, tocmai datorită caracterului supralogic al adevărului revelat. Exemplul cel mai cunoscut: "Dumnezeu este unic în Ființă și întreit în Persoane". "Daca cineva spune ca un tigru are zece picioare ori e dus cu capul ori e budist" E "dus cu capul", nu buddhist. Am argumentat în mesajul anterior. :) "Arie nu Il marturisea pe Dumnezeu intr-un limbaj diferit..." Exact acest fapt am dorit să-l evidențiez! Arie nu-L mărturisea pe Dumnezeu într-un limbaj diferit, ci Îl nega, reducându-L la nivelul ontologic de ființă creată. De aceea, Sfântul Nicolae a reacționat atât de dur. Tocmai aceasta a fost ideea pe care am încercat s-o exprim: dacă Arie ar fi avut doar un limbaj diferit, un mod de trăire diferit etc, Sfântul Nicolae nu l-ar fi... corectat în plin Sinod ecumenic. Reacția Sfântului s-a datorat tocmai gravității ereziei ariene. "Iar cei ce spun acelasi lucru ca si mine nu sunt doar trei persoane..." Argumentul majorității?... "Dreapta credinta nu e o simpla afirmatie" Întru totul de acord! Asta tot încerc și eu să argumentez... Doamne ajută!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mi-ați amintit un fragment care, deși aparține unui autor de altă confesiune (ceea ce-i va dezamăgi din nou pe unii dintre colegii noștri de forum), îmi pare a avea un conținut ortodox și cred că ne poate fi, de asemenea, îndreptar în aceste dezbateri. Textul aparține filosofului existențialist creștin Karl Jaspers: "Comunicarea, care se stabilește nu de la intelect la intelect, de la spirit la spirit, ci de la existență la existență, nu utilizează semnificațiile și valorile impersonale decât ca punți de legătură. Justificările și atacurile nu sunt, într-o atare comunicare, mijloace pentru dobândirea unui ascendent, ci pentru a realiza apropierea de oameni. Lupta este o înfruntare animată de iubire, fiecare punându-i la dispoziție celuilalt toate armele sale. Certitudinea ființei autentice se dobândește doar în acea comunicare, în care se înfruntă fără rezerve, întru comuniune, libertatea cu libertatea. În felul acesta, toate raporturile nu sunt decât pregătitoare, pentru ca în momentele hotărâtoare, grație unei exigențe reciproce, fiecare interlocutor să-i pună celuilalt întrebări ce merg până la rădăcina lucrurilor. Abia în cadrul comunicării se realizează orice adevăr. Doar aici mă simt eu însumi, nu trăiesc factic, ci în mod plenar. Dumnezeu Se dezvăluie doar în indirect și nu în afara iubirii de la om la om." Hristos în mijlocul nostru, domnule profesor!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Felicitari.
|
|||
|
|||
![]()
Multam. Normal, doar avem cam acelasi gen de excurs mental si cam acelasi univers profesional. :) Fiind mentat, pot sa trec peste sentimentalisme pseudo-argumentative si sa vad esenta, chia daca as imparti-o cu simpaticul oreodont de lupta al puritatii confesional-ideologice, Decebal, care, repet, are dreptate, in raport cu iubirismul idealsit al Laurei. Pe de alta parte, sunt deacord 100% cu postarea lui Scotty. (Ma jur pe kernelul meu personal, acum Cata se va simti ranit si o sa zica ca se coalizeaza iar dusmanii de clasa si cozile de topor :) ).Nu Cata tata, don't take it personally, dar nu suport subiectivismul legendaroid-narcisist, chiar cu tzoala confesional-dgomatica, si nici lipsa de rigoare rece si cerebrala in studiul devenii a...orice. De la sisteme de operare la evoltia mamiferelor sau evolutia...religiilor. Adica exact ca Scotianul.
Ironic, nu? Ei bine, da, lumea vestica are inca niste parti bune, chiar frumoase: una din ele e cerebralitatea, sau refuzul imbatarii istorice cu aqua chiorensis. Ei au depasit stadiul nostru balcanic, de cam multisor poveste. Exuvia acelui instar larvar al lor e putrezita si asimilata demult... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Spui ca ai placerea si libertatea sa scrii ce doresti, dar de ce te superi daca si eu scriu ce cred? Tu poti sa scrii, dar eu nu? In al doilea rand, arata-mi tu un mesaj in care eu te-as fi atacat primul sau te-as fi ironizat. Vorbim pe fapte, nu pe afirmatii, daca tot ai deschis subiectul. Acum, daca poti purta o discutie normala, si poti suporta sa fii contrazis, iti raspund la mesaj. Eu te-am intrebat prima data la ce te referi, caderea Constantinopolului nu intra la istoria bisericeasca, ci la istoria obisnuita. Iar in istoria bisericeasca intra si sinoade si altele, care au tangenta si cu dogma. Despre asta vorbeam eu, nu despre istoria obisnuita. Si din cate inteleg si la asta te referi si tu. Despre Filioque am scris pe forum o multime de mesaje, e posibil sa stiu cate ceva despre acest subiect. Da, la un sinod local din Toledo este afirmat, preluat probabil de la Fer. Augustin. Pana la alierea francilor cu Roma este adoptat doar de franci, care il importa apoi si englezilor si germanilor. Apoi incearca sa il impuna si roamanilor, fac doua sinoade, la Aachen si Frankfurt. In unul din ele afirma Filioque, iar in altul se respinge sinodul VII si cinstirea icoanelor. Papa Leon nu vroia nici sa-l supere pe Carol, nici sa adopte Filioque, asa ca formal a acceptat, dar a respins introducerea lui in Crez si in mod oficial. Asadar tot numai francii il afirmau, asa au aflat si rasaritenii de faptul ca francii il foloseau. Papa Ioan VIII scire o scrisoare Sfantului Fotie in acre condamna Filioque si da vina pe franci, care produc dezbinare. Pana la urma francii au cucerit Roma inclusiv cu doctrina lor si astfel a disparut Biserica Romei (papii alesi aveau chiar origine franca sau germana). Astfel e si primul papa care rosteste Crezul cu Filioque, in 1014, anul in care se produce de fapt ruptura, rasaritenii nemaipomenind pe papa la slujbe. In anul 1054 s-a dorit o impacare, si datorita imparatului Imperiului Roman de Rasarit, care dorea un ajutor militar din vest. Daca mai ai si alte argumente sunt gata sa le dezbat. Nu e nicio contrazicere, cel putin din partea mea, e simplu sa spui ca e posibil sa te fi inselat si gata. |
|
|||
|
|||
![]()
Laura, astept sa ajungi si la ultimul meu mesaj, pentru ca am observat ca raspunzi in ordine. Pe scurt, ceea ce numesc eu ecumenism ortodox e exact ceea ce scrii tu in toate mesajele. Tot de aici si relativismul interconfesional. O sa incerc sa raspund si la ultimul mesaj al tau.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cataline voi incerca,este evident ca pana acum am esuat,sa-ti explic cat pot eu de clar.Nu cred ca am sa-ti spun ceva care te-ar putea interesa.Nu cred ca imi poti spune ceva,momentan,care sa ma poata interesa.Nu am nici o problema sa ma contrazici sau sa critici,in tot sau in parte,ceea ce scriu.Iti recunosc,aprob,respect si sustin acest drept.Insa cand tu faci asta ca sa-ti raspund,fie ca sunt de acord sau nu,trebuie intrunite trei conditii:timp,resurse si pasiune.Cu timpul stau foarte prost si de aceea cand mai apar pe aici ma axez pe ce ma intereseaza strict,daca as avea mai mult timp probabil ca as fi mai deschis polemicii.Ca sa argumentez ce spun imi trebuie resurse,adica informatii.Aici este singurul punct unde stau la superlativ dar intrucat sunt de moda veche prefer cartile si nu info de pe net.Prin urmare as fi nevoit sa scriu pagini intregi ca imi argumentez pozitia pt ca asa inteleg eu dialogul.Revin astfel prima problema:nu am timpul necesar si nu imi plac raspunsuri telegrafice sau de mantuiala.Si in ultimul rand,dar nu si ca importanta,imi trebuie pasiune cu privire la subiectele discutate.Aici iar este o problema,interesul meu graviteaza in jurul altor subiecte decat cele pe care tu le abordezi in mod uzual.Nu ca nu ar fi interesante dar in cazul meu le prefer pe altele.Neavand pasiunea sa discut pe ele nu as fi dispus sa stau sa compliez materiale intregi ca sa-ti ofer un raspuns capabil nu de o discutie sablon ci de o aprofundare reciproca in care tu,la randul tau,as avea pretentia zic eu legitima,sa-mi oferi acelasi nivel de informatie si nu mai putin.O asemenea discutie necesita timp,rabdare si ce am spus mai sus.
In fix acest moment eu nu pot indeplini decat conditia materialului informativ.De aceea eu ma voi retrage,nu este nimic personal,si daca in viitor se schimba cumva situatia intre noi vom decide amandoi.Mai politicos de atat nu am cum sa fiu,un vechi proverb libanez spune ca daca doi oameni nu mai au nimic sa-si spuna atunci pot sa faca doua lucruri:sa-si dea sarutarea pacii pana se vor reintalni si fiecare sa se duca in treaba lui sau pot sa bage cutitul unul in altul.Eu aleg prima varianta,iti doresc tot ce-i mai bun,mantuire la Dumnezeu si discutii cu spor in continuare cu alte persoane. Numai bine si toate cele bune. Last edited by Pelerin spre Rasarit; 18.07.2013 at 21:14:05. |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Accepti toate sinoadele si accepti ca au fost condamante si alte erezii? Ma refeream la forum, in rest e majoritate absoluta, pentru ca aceasta e invatatura dinttodeauna a Bisericii, poti verifica. Si ma refer la forum pentur ca nu de putine ori se afirma ca doar eu as sustine asta eventual mai era bagata cate o persoana. Cand de fapt cei mai multi afirma ce spun si eu, adcia invatatura ortodoxa necontaminata de cea modernista. |
|