![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar ca să revenim la topic: ce se mai aude despre situația bisericii din Săpânța ? Au încetat sau au continuat lucrările nelegale de "restaurare" ? |
|
||||
|
||||
![]()
Desigur că da.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar asta e o alta discutie, deja suntem off topic.
|
||||
|
||||
![]()
Din fericire, tu nu.
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Solicitarea a fost respinsa pentru ca nu se intrunea majoritatea, multi din cei ce semnasera au declarat ca au semnat doar ca il sustin pe preot, nestiind intentiile preotului si nevrand sa se converteasca la alt cult. Asadar doar pentru ortodocsi nu e valabila acea lege, dar pentru greco-catolici e buna. Iata aici un articol amplu si complet redactat de un judecator al Tribunalului Cluj: http://studia.law.ubbcluj.ro/articol.php?articolId=147 Scrie: " Marea majoritate a hotarârilor judecătorești prin care s-au admis acțiunile Bisericii greco-catolice împotriva Bisericii ortodoxe se întemeiază, în drept, pe nerespectarea dispozițiilor Decretului nr. 177/1948 și a Decretului-Lege nr. 115/1938." De obicei a fost chichita ca atunci cand a trecut in proprietatea BOR lacasul nu a fost trecut si in cartea funciara. Bineinteles ca pe timpul comunistilor nu s-a facut acest lucru pentru ca nu mai exista proprietate publica privata, asa ca s-a gasit aceasta inventie. Si se mai invoca faptul ca in 1948 toti credinciosii au fost fortati sa treaca la ortodocsi de comunisti, omitandu-se intentionat ca acestia au dorit dupa revolutie sa ramana ortodocsi, si sa nu revina in vechea parohie unita, iar asta de buna voie. Asadar cel putin pana la legea din 2007 legea prevedea ca daca majortatea trece la alt cult ia si lacasul de cult. Legea din 1948, valabila pana in 2007 spunea asa: daca cel putin 10% trec la un alt cult preiau si acelasi procent de patrimoniu. Daca cei trecuti sunt majoritatea acestia preiau si lacasul de cult, plus procentul revenit din patrimoniu. Daca peste 75% trec la alt cult intregul patrimoniu revine noii comunitati, cei ramasi urmand a fi despagubiti conform procentului. Dar daca aceasta era data de comunisti, mai exista o lege mai putin clara, art. 19 din Decretul-Lege nr. 115/1938. Abia in 2007 este abrogata legea din 1948, cand deja erau o gramada de procese, unele avand sentinta data. Citat:
Asadar cel venit din inchisoare nu avea pe cine sa ia de guler, pentru ca acolo erau tot cei pe care ii reprezenta. Un episcop e ales dintre credinciosi, daca 94% sunt ortodocsi ar fi putut sa intrebe pe cine mai reprezenta, zidurile? ca enoriasii erau ortodocsi de 50 de ani. Nu au fost singurele retrocedate, cum am mentionat mai intai in toate localitatile unde greco-catolicii majoritari au luat biserica. Apoi s-a ajuns la dialog pentru localitatile unde nu erau majoritari. Am dat un tabel pe forumul catolic cu bisericile retrocedate in urma dialogului, nu erau doar cele date abuziv de IPS Corneanu. Bineinteles ca greco-catolicii il pretuiesc foarte mult pe IPS Corneanu sii ii denigreza pe ceilalti ortodocsi pentru vini imaginare sau exagerate. De exemplu tema principala e colaborarea cu regimul comunist, sarind cu vederea ca IPS Corneanu a facut cat ceilalti ierarhi ce au colaborat la un loc. IPS Corneanu era sa treaca chiar el la greco-catolici, noroc ca Sinodul a luat pozitie si astfel poate si IPS si-a mai revenit. Citat:
Citat:
Iar cazurile de preoti sunt de obicei celor din Vlacea, cu grave abateri sau caterisiri. Fenomenul nou e doar un foc de paie, credinciosii greco-catolici sunt constanti la fiecare recensamant (scazand si ei proportional cu scaderea populatiei, la fel cu cei ortodocsi). |
|
||||
|
||||
![]()
Inclusiv tăierea boului, n-auzi?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iata un articol mai detaliat despre caz: http://astradrom-filiala-bihor.blogs...hie-greco.html Preotul trecuse la greco-catolici din suparare si stiind ca urma sa fie caterisit. Nu doar ca fusese casatorit si divorta, dar era la al doilea divort, acesta petrecandu-se cu un an inainte de caterisire si trecerea la greco-catolici. De asemenea mai fusese acuzat si de relatii de concubinaj (nu are importanta, nu pot fi dovedite aici). Iata ca stia ca o sa fie caterisit si o luase pe drumul lui: "Din februarie 2004 a fost ales consilier local și nu a demisionat, încălcând decizia Sf. Sinod al BOR de neimplicare în poli*ti*că. La dosar mai exis*tă probe că preotul a ți*nut gestiunea după capul lui și a fost trimis, în 15 iulie 2004, ca pe*deapsă, 15 zile la Mă*năs*tirea Frăsinei, însă a refuzat să se su*pu*nă. Mai mult, pe 1 noiembrie a resfințit biserica alături de un preot care nu aparține de B.O.R., mai exact fostul candidat la pre*șe*dinția Ro*mâ*niei, Aurel Rădu*les*cu." "Epis*co*pia Râmnicului sus*ține că a dat “dova*dă de multă înțelegere, în spiritul de toleranță creș*tină, sperând că preotul se va îndrepta”. Însuși P.S. Ghera*sim, Episcopul Râm*nicului, ne-a declarat: “Nu am caterisit pe nimeni în cei 30 de ani de arhierie, dar în acest caz nu s-a mai putut”. Cel mai tare s-a suparat ca a mai fost trimis un preot, atunci a primit citatia de la episcopie si s-a gandit sa treaca la greco-catolici. "Pentru a calma spi*ri*tele, în data de 23 ianuarie 2005 un sobor de 10 preoți, în frun*te cu P.S. Ghera*sim, episcopul locului, s-a deplasat la biserica din Predești, pentru o slujbă misionară, însă Victor Tudor s-a închis în biserică, împreună cu 30 de enoriași, pentru aproape 5 ore (răstimp în care preoții și episcopul de 91 de ani au slujit Sf. Liturghie în fața bisericii în care era închis pr. Victor Tudor, pe un frig de 4 grade Celsius). Înăuntru, Victor Tudor a slujit o altă liturghie, având alături de el un bidon cu benzină, cu care a amenințat că își va da foc în cazul în care va intra cineva peste el!" "Pe 30 ianuarie 2005, un număr de 14 preoți ortodocși au fost trimiși de Episcopia Râmicului la Pesceana, pentru a sluji o sluj*bă misionară și a îndemna credincioșii să rămână la Ortodoxie. La fața locului au des*co*perit că fostul preot, Tudor Victor, însoțit de protopopul greco-catolic de Blaj, Ion Făr*caș, și de alți 3 preoți greco-catolici, au încercat să intre în biserica parohială la primele ore ale dimineții, pentru a săvârși serviciul religios, însă au fost opriți de credincioșii ortodocși. A izbucnit un scandal de proporții, iar totul a degenerat într-un conflict social: de o parte adepții fostului preot, care trecuseră la greco-catolici, de cealaltă ortodocșii. “În urma discuțiilor cu prelații greco-catolici și cei câțiva susținători, li s-a pus în vedere că biserica fiind ortodoxă, nu au nici un drept să slujească în ea, și că nu au voie să facă prozelitism, întrucât în Pesceana nu a existat niciodată vreun greco-catolic”, povestește episco*pul ortodox. Scandalurile au conti*nuat lanț, pentru că pe 6, 13 și 20 februarie preoți greco-catolici au încercat să intre cu forța în Biserica Ortodoxă, lucru care nu a fost dus la îndeplinire datorită opoziției enoria*și*lor." Pana la urma s-a dovedit ca nu erau peste 300 de convertiti, unii erau trecuti din burta (morti), iar altii au spus ca nu doresc sa se converteasca, au crezut ca semneaza pentru sustinerea preotului. Problema cu cimitirul este urmatoarea: in cimitir chiar si ortodocsii ce s-au sinucis sunt ingropati al merginea lui, asa si cei din alte culte pot fi ingopati la margine. In plus se tin slujbe greco-catolice, cchiar si pentru cei raposati ortodocsi, ii convertesc dupa moarte :) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Catolicii nu au Sfinte Taine, iar cel mai mare pacat este apostazia, sa ne fereasca Dumnezeu e toti de acest pacat. De exemplu cei ce s-au nascut in alt cult nu au aceeasi situatie, nu au fost botezati si apoi s-au lepadat, doar cei ce s-au convertit de la ortodoxie la alt cult. Parca Sf. Vasile cel Mare spunea ca acest pacat ramane ca o pata, chiar in cazul revenirii in Biserica. Mai simplu ar fi ca cei amagiti de catolici sa vada adevarul, ca nu exista nicio biserica catolica, e doar un balon de sapun. Daca ar citi si despre sfintii din primul mileniu (pentru ca de obicei catolici cunosc doar sfintii de dupa schisma, exceptie mai facand unii greco-catolici) ar vedea ca minunile lor sunt descrise si in cartile despre vietile sfintilor, sau patericul, dar la capitolul inselari de catre vrajmasul. Va asteptam in Biserica (pentru a o gasi mai usor, azi se numeste Biserica ortodoxa, ca multe isi zic biserica). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne ajută!
|
|||
|
|||
![]()
Ca o completare, am uitat sa scriu, in judetul Valcea mai exista o parohie, in Ramnicu Valcea. Preotul de acolo e tot asa, convertit de la ortodocsi, cu un trecut tot asa de interesant, ca tot veni vorba de cati se ilumineaza si se convertesc la greco-catolici.
“Am dorit tot timpul să lucrăm în spiritul păcii și al dialogului. Reprezentanți ai Episcopiei Râmnicului au participat la sfințirea locului con*strucției bisericii greco-catolice din Râm*ni*cu-Vâlcea și chiar ne-am oferit să ajutăm la materializarea acestei idei pentru cei 164 de greco-catolici, câți sunt în Vâlcea, conform rencensământului din 2002. Asta cu toate că preotul Marian Stoicănescu, fost ortodox, a fost preluat de greco-catolici, fără cer*ce*tarea activității sale anterioare. Acesta a avut un comportament nedemn de misiunea preoțească, delapidând parohia la care a funcțio*nat și înșelând diverse persoane. Văzându-se încolțit de datoriile acumulate, a plecat în Italia, unde a continuat același practici, în cele din urmă fiind alungat și de comunitatea românească din Milano. Atâta timp cât acești doi nu au făcut cinste slujirii preoțești în Biserica noastră, cu siguranță nu vor face cinste nici Bisericii Unite cu Roma” |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Catolicii si Sf Maria | Hartford | Generalitati | 22 | 19.08.2011 08:36:38 |
Catolicii de traditie bizantina in SUA | PadreCory | Biserica Romano-Catolica | 87 | 29.12.2010 12:34:45 |
Dialogul cu catolicii din Cipru | BogdanF2 | Generalitati | 2 | 16.11.2009 13:03:37 |
Cimitirul | dorinastoica14 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 11.06.2009 13:25:56 |
|