![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa toata invatatura revelata, nu dupa pasaje care sunt intereptate ca sa fie la fel cu invatatura cuiva (cum fac unii protestanti). Ortodocsii tin toata Sfanta Scriptura, protestantii care ne acuza (si tu spui ca sunt peste noi in privinta Bibliei) iau doar pasajele care le convin lor si le interpreteaza. Legea contine zece porunci, nu sapte sau sase. la Judecata finala unora li se adauga si roadele faptelor lor care s-au facut dupa ce au murit (asa am citit). De exemplu daca rudele s-au rugat pentru el, sau un alt exemplu, daca a scris o carte si aceea a influentat spre credinta multi oameni, etc. De fiecare data spui doar ce intelegi tu, dar pe mine sau pe altii nu ne intereseaza rationamentul tau personal, trebuie sa dai si exemple si citate. De caeea in ortodoxie se pune pret pe spusele sfintilor, nu pe ce se gandeste un vecin si i se pare lui ca e bine. |
|
|||
|
|||
![]()
Draga Catalin, eu nu am zis ca impartaseste aceleasi conceptii ca si mine, nici vorba de asa ceva. Asta nu ma impiedica sa imi placa ceea ce scrie. Imi place cum scriu multi de pe site, chiar daca eu gandesc mai mult saau mai putin diferit. Nu este numai ideea comunicata, ci si modul in care este comunicata. In ceea ce te priveste am fost intru totul deacord cu observatia: daca ar fi ca cineva sa creada dupa ce te-a ascultat pe tine, ar face-o din frica si nu de dragul adevarului continut in cuvintele tale. Ceea ce pentru mine evoca motivul pentru care te-ai convertit tu...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In cartea cu regizorul convertit acesta povesteste ca tocmai de laxitatea asta protestanta a fugit, e a venit la ortodoxie pentru adevar, pentru invatatura ortodoxa, nu pentru ca ii placea cum arata bisericile. A mai scris ca nimeni nu s-a convertit la ortodoxie din cauza ecumenismului, poate foarte putini, toti vin pentru ca aici e adevarul. Si ca protestantismul a devenit mai mult un fel de psihoterapie, eu am mai spus ca e cam la fel ca in grupurile acelea de genul AA. Discursul protestant nu atrage pe nimeni la ortodoxie, din moment ce spune ca toate cultele sunt la fel de ce si-ar parasi cultul? Cultele protestante pun pret pe atragerea exterioara, comunitate, ca omul sa se simta cat mai bine si sa aleaga cultul lor. Cine se coverteste la ortodoxie marturiseste inainte de botez credinta ortodoxa, e primul pas pe care trebuie sa-l faca. Despre asta vorbim noi aici, despre primul pas. |
|
|||
|
|||
![]()
Cătălin, pentru că după cum mărturisești consideri că cel mai mare pericol care amenință Ortodoxia este ecumenismul, aș vrea să-ți pun niște întrebări, mai ales având în vedere că citezi îndeosebi din anumiți autori, la care sper să răspunzi deschis.
Ce părere ai despre Părintele Stăniloae? Ai citit dogmatica sa? sau altceva din opera sfinției sale. Face parte dintre scriitorii tăi preferați? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Aceleași întrebări în legătură cu alți teologi contemporani: Losky, Schmemann, Evdokimov. I-ai citit? Cum îi privești din perspectiva ecumenismului? Pun întrebările astea și din cauza nedumeririi pe care o am cu privire la faptul că știu că Teologia dogmatică a părintelui Stăniloae nu se studiază la facultatea de teologie din București. Mă întreb dacă lucrul ăsta se întâmplă din cauză că există niște semne de întrebare cu privire la opera sa. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca se doreste a fi a doua, pai nu se poate demonstra o teorie printr-o alta teorie. Ar trebui sa stii macar atata lucru. Citat:
Invoci Scriptura dar ai o vasta structura dogmatica care e 90% fantezi proprie, e drept, pe marginea Scripturii, dar asta nu o face (mult) mai putin fantezista. Last edited by AlinB; 06.09.2012 at 00:08:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In care moment omul este absolvit de pacate mai exact? Moment dupa care, omul nu mai pacatuieste deloc? Daca pacatuieste este iertat instant? Este iertat dupa o mica pocainta? Medie? Mare? In functie de pacate? De ce unii fac fapte bune mai putine, altii mai multe? Nu primesc acelasi har? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce numești tu jigniri sunt opiniile mele despre opiniile tale. Asta e părerea mea despre tine, așa cum te manifești în spațiul digital. Am toată convingerea că în realitatea care contează ești un băiat de treabă! Sunt păcatele mele și mi le asum, însă sunt lucruri care ar trebui să te îngrijoreze și pe tine, dacă-ți analizezi onest propriile reacții. Hai să te ajut puțin.... 1. În altă parte mă acuzai de "corectitudine politică" (fară să ai habar ce înseamnă aia) iar acum îmi ceri realmente să fiu "corect politic" cu tine și să mă prefac că te simpatizez, că nu văd reducționismul smintitor conținut în informațiile pe care le plantezi pe forum cu o iresponsabilitate vecină cu patologia duhovnicească, ca nu cumva să te rănești la orgoliu. 2. Tu tot repeți pe-aici că spui ce spun sfinții. Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă nu cumva doar spui ce crezi că spun sfinții, iar sfinții s-ar putea să spună mai mult decât pricepi tu în faza asta a înțelegerii tale? Sfinții sunt infailibili? Tu ești infailibil? 3.Un indiciu care mă determină să te suspectez de ipocrizie mai mult sau mai puțin conștientă în "mărturisirea ta". Dacă vezi că eu sunt ticălos și irascibil, de ce nu-i imiți pe sfinți și mă imiți pe mine? Eu fiind un un om rău, iar tu un om bun de vreme ce mărturisești de pe palierul sfinților, de ce te străduiești așa de tare să ții pasul cu răutatea mea. Din moment ce spui ce spun sfinții, de ce nu și faci ce-au făcut ei pentru a ajunge să spună lucruri îndeobște folositoare și credibile, adică să mărturisească în primul rând cu ceea ce sunt și abia apoi cu ceea ce spun. Iată cum a mărturisit credința adevărată Sfântul Macarie cel Mare: "Pe când avva Macarie trăia în singurătate într-o colibă de la marginea unui oraș, a fost acuzat de părinții unei tinere că abuzase de ea. Aceștia l-au legat cu o funie de gât și l-au târât așa prin tot orașul, strigând: "Iată un așa-zis "pustnic" care ne-a violat fata!". Drept care i-au cerut satisfacție și plata unei pensii alimentare pentru copilul ce avea să vie pe lume. Sfântul nicidecum n-a căutat să se dezvinovățească. A primit necinstirea din partea lor și s-a întors în colibă. A început să lucreze de două ori mai mult ca până atunci, împletind rogojini și coșuri, zicându-și: "Macarie, acum ai nevastă. Trebuie să muncești mai mult, ca s-o întreții.". În fiecare zi se prezenta acasă la tânăra fată, aducând toți banii câștigați astfel. În schimbul lor, primea înjurături și lovituri. Situația a ținut până în ziua când, muncită de durerile facerii, fata a mărturisit nevinovăția călugărului, și cine-i adevăratul tată. Dar atunci Macarie a fugit în pustiu ca să nu fie cinstit ca un sfânt. În atitudinea asta omul vede, panoramic, all inclusive, cuvântul adevărului făcut trup, Evanghelie în act, scopul dogmelor, a imnografiei, a Sfintelor Taine, a rugăciunii și propovăduirii Bisericii: biruința vieții asupra morții. Că un sfânt, dacă e sfânt adevărat, rabdă cu seninătate ocările altora și nu răspunde cu un croșeu de dreapta unui picior în fund. Oare credința adevărată se mărturisește numai cu o nesfârșită pălăvrăgeală sau și printr-o atitudine diferită care convinge la un nivel mult mai profund decât simpla verbalizare? (o întrebare valabilă și pentru mine!) 4. O rugăminte mai personală: poți să faci un rezumat al "învățăturii" mele dacă tot m-ai procopsit cu o asemenea responsabilitate de care mă simt străin?
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 06.09.2012 at 01:43:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi place foarte mult parintele Staniloae, ma uit si la video chiar daca le-am mai vazut ce cateva ori. In rest luam de la teologi tot ce e in concordanta cu invatatura Bisericii, pentru ca au fost si teologi care au mai sustinut si pareri personale. DE exemplu au fost teologi rusi care au afirmat o invatatura asemantoare Filioque, sau care au spsu ca nu e o erezie (pe la sfarsitul sec. XIX). Unii teologi vin din filozofie, dar adevarii teologi sunt sfintii, care imbina si sfintenia cu teologia. De aceea acestia sunt pe primul loc. In legatura cu teologii rusi enumerati, am gasit un articol interesant, care ma ajuta sa inteles si ce am citit pe forum despre Yannaras: http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...emica-moderna/ Scrie ca unii rusi plecati din cauza bolsevicilor au luat contactul cu spirtualitatea catolica si protestanta in Franta si au incercat o renastere patristica, cum catolicii aveau si ei o reintoarcere la izvoare. Dar preocupati de inlaturarea influentelor catolice au alunecat putin spre protestantism, adoptand un modernism teologic. "Aceasta, după părerea Părintelui Serafim, descria însuși modul de abordare al moderniștilor purtători de cuvânt ai ortodoxiei: ei nu readuceau ortodoxia la o presupusă puritate pierdută, ci o „renovau” conform concepției moderne. " "Desi dezavuează roadele Reformei, ei fac de fapt exact ceea ce spusese Guenon ca face protestantismul." Asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam tot ce este bun, dar pentru asta trebuie sa stim ce este bun, adica sa cunoastem invatatura Bisericii. Si adevarul este ca e mia placut sa citesti scrierile unor sfinti, stiind ca acestia au fost apoi canonizati. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Slava lui Dumnezeu! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si toti autorii enumerati se studiaza. Mai ales la admiterea la Master, vei gasi lista bibilografica (intra pe www.ftoub si te convingi cu ochii tai, chiar acum de voiesti). Ca sa nu mai zic mai departe, la doctorate... Necazul e ca parintii profesori pun de obicei "stacheta" mai jos, intrucat nivelul de pregatire al studentilor, indeosebi in primii ani, este incalificabil de slab. Astia suntem! In concluzie: Parintele Dumitru Staniloae se preda chiar in amfiteatrul principal (care ii poarta numele!) si nu numai... (Vezi la cine mai pleci urechea, inocenta voastra...:)) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dogmatica Patristica Ortodoxa | myself00 | Generalitati | 7 | 10.09.2012 19:23:37 |
Despre lectura, in general | Lilith23 | Generalitati | 26 | 15.06.2011 12:11:07 |
sentimentalism si un dumnezeu general | lareine | Generalitati | 0 | 31.12.2009 01:15:25 |
Sf. Andrei este sarbatoare cu rosu/mare in general? | sophia | Diverse Sarbatori | 3 | 13.11.2009 11:07:58 |
Scrisoarea unui general roman catre Nero,despre Hristos | ortodox4life | Generalitati | 18 | 14.10.2008 22:09:52 |
|