Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.03.2010, 22:57:41
hmiron hmiron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Hodoronc Tronc , Tronc , Tronc ( ca de obicei Miroane ! )
N-am scos-o eu, am auzit multi ortodocsi deplangand situatia descrisa mai sus si dorindu-si mai multa implicare din partea Bisericii.
Vechi 27.03.2010, 01:18:15
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ella87ella Vezi mesajul
Ce frumos descrie parintele Cleopa Taina Nuntzii, sincer nu am fost nici la o nunta ortodoxa care sa se apropie de modul in care ne este descrisa de parintele Cleopa.
De ce am pierdut aceste traditzii?
Acum la orice nunta ortodoxa se da bautura, muzica cat mai multa, lautari,asha ne-am obishnuit oare ca e firesc?(acum daca nu dai bautura te faci de rusine)
Ce ma doare mai rau ca ne sar in cap sectele, ca la ei nu se danseaza, nu se da bautura,si la noi da, putin ortodoxi stiu ca nici la noi nu e permis...
De ce nu suntem unitzi, nu avem dorintza de a lupta si de a pastra valorile ortodoxiei.
Apoi cerceii, in orice indreptar de spovedanie scrie ca a purta cercei e pacat, si de ce majoritatea care poarta cercei sunt ortodoxi, de ce fetelor de mici li se gauresc urechile si li se pun cercei, fara a avea libertatea de a alege,e firesc acest pacat ........atunci de ce e mai trecut in indreptarul de spovedanie cand jumate din ortodoxi poarta cercei
Nu stiu daca au existat vreodata aceste traditii, Ella.
Dar din pacate ai dreptate: nu aderam din tot sufletul la valorile ortodoxiei.
Si de ce?
Din doua motive:
1. Nu le cunoastem.
2. Nu vrem (adica ne gandim ca suntem oameni moderni, ca avem discernamant si trebuie sa "adaptam" invatatura la conditiile vietii moderne etc.). Ne iubim prea mult slabiciunile noastre si aceasta lume.

Din pacate, nimeni nu se grabeste sa te sfatuiasca.. si poate nici nu prea are cine. Dar exista resurse in librarii si pe internet.
Si duhovnicii iti recomanda si ei.. sau dau chiar canon sa citesti.
Si daca vad ca te intereseaza, duhovnicii iti atrag atentia cu una, cu alta.. Dar daca nu esti interesat, ce sa faca? Sa te alunge cu sfaturile pe care cu greu le primesti? Probabil ca si ei gandesc ca mai castigata este o femeie sa vina la biserica oricum.. decat sa nu vina din motiv batic, fusta si lipsa rujului.
Ca parere personala: sa-i spui cuiva ca greseste este un act de iubire, nu de judecare.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 09:37:57
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ella87ella Vezi mesajul
A noua randuiala a nuntii canonice. Nunta nu se face cu lautari, Doamne fereste ! Il pui pe dracul sa cante la taina lui Hristos ? Taina este nunta !

Cititi canonul 117 al Soborului din Cartagina si alte canoane, care osandesc pe crestinii care fac nunti cu lautari. Si zice acolo, ca daca cineva a pus lautari la nunta, preotul sa nu stea la nunta aceea, imediat sa plece, pentru ca nu se poate impaca lucrarea lui Veliar ( diavolul ) cu a lui Hristos !

Daca eu ti-as citi molitfa de spovedanie ( cand il spovedesc pe om, el saracul incepe sa-si spuna pacatele ), si tocmai atunci ar veni unul cu cobza langa tine, acolo, cand te spovedesti, ce-ai zice : " Uite, mai, dracul nici aici la spovedanie nu ma lasa ! "

Taina este spovedania, Taina este si nunta. Ce pui pe dracul sa cante la taina lui Hristos ? Cine te-a invatat ? Care-s lautarii nuntii ? Stiti voi ? Dascalii bisericii si coristii. Nu dau voie canoanele Bisericii ca nunta sa se faca cu lautari.
Bun, bun, dar stai putin. Petrecerea de dupa Sf Taina a Cununiei, care nu are loc in biserica, ci in afara la restaurant, nu face parte din Sf Taina. Da, sa aduci muzicanti sa cante IN TIMPUL Cununiei mi se pare cel putin aiurea, si nu cred ca face nimeni asa ceva. Dar dupa?

Apoi, eu cred ca ceea ce povesteste Pr Cleopa aici nu este nici traditional, nici in spiritul romanesc. Intrebati bunicii, strabunicii -- toti au avut lautari la nunta, fiindca asa e traditia romaneasca, si fiindca e in firea omului ca atunci cand se bucura sa si danseze. Ca la unele nunti, si ins pecial la sate, se exagereaza cu bautura, ca se bat nuntasii, si asa mai departe, nu are nici o legatura cu traditia muzicii la nunta, ci cu prostia omeneasca. Eu am fost la nunti bune, de preoti ce e drept, la care invitatii si mirii au dansat, au baut poate un pic mai mult decat spune Pr Cleopa, dar toata lumea s-a simtit bine, nu a cazut nimeni pe sub banca, nu s-au iscat certuri.

Nu stiu daca oamenii divorteaza fiindca au muzica si bautura la nunta. Poate ca o nunta iesita din tiparele bunului simt arata ca in general noua familie nu are o baza spirituala prea solida, dar asta e alta treaba.

Ideea este ca eu nu cred ca am pierdut traditiile astea, ci ca nu le-am avut niciodata.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Creativitatea ortodoxiei Mihailc Despre Biserica Ortodoxa in general 24 20.11.2013 08:03:53
Cantarile Ortodoxiei cristiboss56 Rugaciuni 79 12.09.2013 23:02:06
Duminica Ortodoxiei costel Diverse Sarbatori 4 21.03.2013 09:59:32
Frumusetile ortodoxiei Hartford Generalitati 4 05.10.2009 21:39:45
Duminica Ortodoxiei + cristiboss56 Diverse Sarbatori 2 28.02.2009 22:36:50