![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Zaharia, da de ce spune parintele Ioanichie Balan ca nu e bine sa ne aratam dezbracati in fata icoanelor??
Mie mi s epare ca au dreptate Anna si Mirela. Si aici apare aceeasi proiblema cu trupul pe care par sa o cam aiba crestinii in zilele noastre. Trupul este curat, noi il murdarim cu ganduri necurate de pofta ca pentru un obiect si de desfranare.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Sfintii dobindind prin proprie nevointa trup curatit si neintinat si-au acoperit cit mai mult fata si trupul,indiferent de sex,in orice zi ,adica in mod curent,si asa sunt si pictati in biserici,cu toate ca dupa speculatia ta ar fi fost indreptatiti sa umble cit mai goi !Ori nici pe departe nu este asa ! Noi murdarim trupul in primul rind faptic,mai ales faptic si mai apoi si cu gindul !Trupul la zidirea lui (a noastra a fiecarui om)si mai ales imediat dupa sf. botez este clar ca este imaculat ,dar imediat dupa aceea(este greu sa spunem cu precizie mare cit timp dupa aceea)si pina la sfirsitul vietii este continuu intinat ,in mod voit de catre noi,fiecare. Dar nu asta este subiectul ...ci ,,tratamentul" icoanelor. Iarta-ma ca m-am lasat dus de subiect : te salut si-ti doresc o duminica cu pace si bucurie ! Last edited by zaharia_2009; 09.08.2009 at 03:21:54. |
|
|
|||
|
|||
|
Un parinte ieromonah recomanda sa nu ne schimbam de fata cu icoanele. Asta din evlavie si pentru a nu alunga Duhul Sfant. Si in Pateric, citim cum un calugar a preferat sa treaca un rau imbracat din evlavie pentru sfantul lui inger.
Insa, alt parinte ieromonah a spus ca nu este un pacat foarte mare daca ai o singura camera, e iarna... unde sa te imbraci daca nu acolo? |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia? Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat! |
|
|
||||
|
||||
|
Asa cum am mai afirmat, prima urmare a caderii a fost simtul goliciunii. Ce este rusinea in fata goliciunii? Este durerea ca celalalt ma priveste ca pe un obiect care ii da satisfacere poftei si de aceea te imbraci, pentru a te apara de aceasta privire.
Ori "privirea" unui sfant din icoana, nu mai este privirea omului cazut in pacat, ci a omului transfigurat. Noi ne punem problema ca nu ne putem dezbraca intr-o camera in care se afla o icoana, cand ar trebui sa ne rusinam de starea in care ne aflam atunci cand ne apropiem de o icoana. Cand va ramane doar rusinea din urma, e semn ca am progresat. |
|
|
||||
|
||||
|
Chiar, e culmea, de parca Hristos nu ne vede oricum, parca noi punem icoana acolo ca El sa se uite la noi.
E mai bine ca icoana sa fie in dormitor decat sa nu fie. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pai ce, Dumnezeu ne vede numai daca avem icoane in camera? El nu ne vede si intr-o camera fara icoane? Eu n-am probleme din astea, trebuie sa ne jenam daca facem pacate... |
|
|
|||
|
|||
|
atunci va puteti schimba in baie .
|
||||
|
||||
|
Cred totusi ca rusinea de icoane este o exagerare. In primul rand icoanele nu sunt vii, Doamne fereste sa nu dam in idolatrie. Ele sunt ferestre spre cer si ne ajuta sa ne indreptam gandul mai usor spre Dumnezeu si sfintii sai, dar de aici pana la a crede ca sfintii si Dumnezeu te privesc exact prin icoane e cale lunga. Icoanele au menirea de a aduce aminte omului de existenta si prezenta lui Dumnezeu si de a ocroti prin harul lor. Dar in nici un caz nu putem sa spunem ca un sfant locuieste intr-o anumita icoana. Dumnezeu si sfintii sai pot fi absolut oriunde, nu numai intr-un anumit loc. Adica chiar si in baie sau oriunde.
In al doilea rand, Dumnezeu ne-a creat cu tot ceea ce este normal omenesc si anatomic. Nu o sa se scarbeasca si nici nu o sa ii fie rusine lui Dumnezeu de goliciunea nici unui om, fiindca El le-a facut pe toate "bune foarte." Cred ca este un pacat in a spune ca trupul este pacatos, sau ca este rusinos, sau ca este murdar. Atata timp cat nu il intinezi cu pacate. In al treilea rand mie mi se pare anormala o camera locuita de un crestin care sa nu aiba macar o icoana pe peretele de la rasarit. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Te rog sa ma ierti sora dar doresc sa-ti pun o intrebare: parerile acestea ale tale sunt formate din ceva ,,leteratura" sau asa ti se pare dumitale firesc sa crezi ? Nu ma supar daca nu-mi raspunzi... doream doar sa inteleg ce temei ai ! |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Icoanele din scoli | alexina | Stiri, actualitati, anunturi | 95 | 03.03.2014 13:36:26 |
| Icoanele eretice | glykys | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 3 | 24.07.2013 23:25:47 |
| ma intereseaza icoanele bizantine | carmenserghi | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 10 | 01.05.2011 11:07:43 |
| Vor sa elimine icoanele din scoli | Va_iubesc | Stiri, actualitati, anunturi | 79 | 26.06.2010 16:56:53 |
| Icoanele din scoli | eu4talk | Stiri, actualitati, anunturi | 15 | 26.06.2007 22:00:04 |
|
|