Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.07.2012, 01:17:59
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Cea mai frumosă pildă din Patericul Egiptean:

"7) Doi frati au mers impreuna la un targ, ca sa-si vanda lucrul mainilor lor si
daca au intrat in targ, s-au despartit unul de altul. Iar unul cu mestesugul si
indemnarea diavolului, s-a inselat si a cazut in pacatul curviei. Dupa aceea,
aflandu-l pe el fratele, i-a zis: sa mergem, frate, la locul si chiliile noastre.
Acesta a zis: eu, frate, astazi nu voi merge cu tine. Iar fratele auzind acel cuvant,
s-a minunat si l-a intrebat zicand : pentru ce, frate, zici ca nu vei merge cu mine?
El a oftat si i-a spus, zicand: eu, frate, dupa ce te-ai dus tu si te-ai departat de
mine, am cazut cu o femeie in pacatul curviei si de aceea nu voi merge acum cu
tine la chilia mea. Fratele auzind acestea si vazandu-l foarte mahnit, scarbit si
deznadajduit si vrand ca sa-i scoata sufletul din pieirea deznadajduirii, i-a zis:
frate si eu daca m-am despartit de tine, am cazut in acelasi pacat. Pentru aceea
dar, frate, sa mergem degraba la chiliile noastre si cu osardie sa ne pocaim si
Dumnezeu ne va ierta greseala si pacatul nostru. Si asa, ascultand fratele, a mers
la chilia sa si mergand la batranul, si-au marturisit amandoi impreuna caderea
lor in pacatul curviei. Iar batranul le-a dat canon de pocainta; si amandoi, cu
dragoste primind canonul, se rugau lui Dumnezeu unul pentru altul. Vazand
Dumnezeu silinta si osteneala pe care o facea fratele cel ce nu cazuse in pacat
pentru dragostea si mantuirea fratelui sau, peste putine zile i-a iertat pacatul. Si
l-a instiinat Dumnezeu pe batranul ca pentru multa dragoste a fratelui ce n-a
gresit, s-a iertat pacatul celui ce a gresit. Iata fratilor, a zis batranul, aceasta este
dragostea cea adevarata, ca sa-si puna cineva sufletul sau pentru mantuirea
fratelui sau.
"
Cu adevarat minunata pilda, multumim ca ne-ai impartasit-o. Nu cred ca exista ceva mai tare, mai puternic si mai profund ca dragostea. Nu vreau sa idealizez, stiu ca este masura inalta sa ajungi la o asemenea dragoste, incat sa te doara greseala fratelui si sa-ti pui sufletul pentru indreptarea lui, dar am convingerea ca daca am iubi in felul acesta, multi necredinciosi din jurul nostru s-ar intoarce la credinta.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2012, 03:54:19
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Și mie mi-a plăcut foarte mult pilda aleasă de Ionuț.

A zis avva Grigore (Grigorie de Nazianz.): pe acestea trei le cere Dumnezeu de la tot omul botezat: credință dreaptă de la suflet, adevăr de la limbă, curăție de la trup.

Tot din Pateric, despre preotul Euloghie :

Un oarecare Euloghie, ucenicul fericitului Ioan episcopul, era mare preot și nevoitor, postind câte două zile la rând, uneori săptămâna întreagă, mâncând doar pâine cu sare, și era slăvit de oameni. A venit la avva Iosif la Panefó, așteptându-se să vadă la el un trai mai aspru. Bătrânul l-a primit cu bucurie, întinzându-i masă cu orice avea, ca să-l mângâie. Ucenicii lui Euloghie i-au spus:
– Bătrânul nu mâncă decât pâine și apă.
Avva Iosif mânca fără să zică nimic. După trei zile, nu i-au auzit nici rugându-se, nici cântând psalmi, căci lucrarea lor era ascunsă. Și au plecat nedumeriți. Și din orânduirea lui Dumnezeu se făcu negură, și s-au rătăcit, întorcându-se la bătrân. Și înainte ca să bată la ușă, i-au auzit cântând. Și au stat așa multă vreme, bătând apoi la ușă. Ei au încetat să cânte, primindu-i cu bucurie. Și din pricina căldurii au luat ucenicii lui Euloghie apă în pocal și i-au dat – apă de râu și de mare amestecată, de n-a putut să bea. Venindu-și în fire, a căzut în genunchi înaintea bătrânului, voind să afle felul lor de trai:
– Avvo, ce e asta? Căci întâi nu cântați, ci acum după plecarea noastră, și luând acum pocalul, am găsit că apa e sărată!
– Fratele e aiurit și din zăpăceală a amestecat-o cu apă de mare.
Euloghie îl rugă însă pe bătrân, voind să afle adevărul. Bătrânul îi spuse:
– Acel pahar de vin era al dragostei; aceasta e apa pe care o beau frații totdeauna.

Și l-a învățat pe el deosebirea gândurilor, și a stârpit din el toate cele omenești, de s-a făcut mai iconomicos (și pogorâtor), și după aceea mânca tot ce i se punea înainte, și a învățat și el să lucreze pe ascuns, și-i spuse bătrânului: negreșit, voi vă faceți lucrarea întru adevăr.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2012, 13:28:24
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit Omul care aducea flori in Biserica

Un om care-l va iubi pe Dumnezeu din toata inima sa isi va iubi si aproapele,pana la sacrificiu,nu-i va face nici un rau,implinind cuvintele Mantuitorului(Matei 22,36-40).Ioan Ianolide spunea despre Valeriu Gafencu:,,Il vad pe Valeriu la Galda, seara, pe dealuri, cantand, culegand flori, unind albastrul ochilor sai cu albastrul cerurilor. Il vad ziua si noaptea ingenuncheat in bisericuta, rugandu-se rapit in duh, cu mainile impreunate precum copiii, cu ochii stralucind de bucurie. Il vad daruindu-si bucata de paine unuia mai slab ca el. Il vad jucandu-se cu copiii si incercand sa fie ca ei. Il vad adancit in sine, pregatindu-se de spovedanie. Il vad stralucind de bucurie dupa ce s-a impartasit. Il aud vorbind cu insufletire tuturor celor care cautau cuvantul lui Dumnezeu. Il vad chinuindu-se sa munceasca si sa-si faca norma. Il aud cantand colinde, pricesne ori propriile lui cantece. Era plin de dor sfant. Purta in el ceva serafic, mai presus de fire si era cel mai frumos om pe care l-am intalnit."

Ar trebui si noi,sa mergem cu flori la Biserica,mai ales deca sunt florile sufletului,nu doar sa cerem ci sa-i mai si dam.Sa nu aducem in lacasul lui Dumnezeu doar pe noi insine ci sa impodobim ziua pe care i-o dam Lui cu ce avem mai bun in noi,mai frumos,mai curat.Intr-un mesaj cutremurator adresat mamei sale,trimis din detentia grea in care se gasea,Valeriu spunea:

,,La inceput a fost greu de tot. Dumnezeu insa a fost mereu cu mine. Nu m-a parasit nicio clipa. Incet – incet am inceput a gusta din bucuriile noi. Am vazut ca sunt un om pacatos. M-am cutremurat de pacatele mele, de neputinta mea. Mi-am dat seama atunci ca eu, care doream cu toata inima o lume ideala, eu insumi eram un pacatos. Deci mai intai trebuia sa devin eu un om curat, un om nou. Si am inceput sa ma lupt cu raul din mine.Incet – incet a coborat peste mine lumina adevarului. Am inceput sa traiesc fericirea in suferinta. Si golul din inima mea pe care eu asteptam sa-l umple iubirea iubitei mele, L-a umplut Hristos, Iubirea cea mare. Si am inteles atunci ca mare cu adevarat este cel care are o dragoste mare, ca mare cu adevarat este cel care se vede pe sine mic.Azi sunt fericit. Prin Hristos iubesc pe toti. Este o cale atat de greu inteleasa si acceptata de oameni! Dar sunt convins ca este singura care duce spre fericire…"

Ultimele cuvinte ale acestui adevarat model de traire a credintei curate cea fara de sfarsit au fost:„Nu uitati sa va rugati la Dumnezeu sa ne intalnim acolo cu totii.Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea ce-mi robeste sufletul“.Si de piatra sa fim,si morti sa fim,si tot ar trebui sa ne miste.

Sa aducem flori la Biserica oameni buni,impotriva oricaror adversitati ale timpurilor vitrege.Sa biruim raul lumii prin binele din inima credintei,sa avem speranta,dragoste,putere de sacrificiu si mai ales incredere in Dumnezeu.Cum aratam asa va fi si marturia noastra despre EL in acesta lume.Ne-a spus ca suntem lumina lumii,atunci sa facem tot ce putem sa fim asa,sprijinindu-ne unii pe altii,ingaduindu-ne,legandu-ne ranile si mergand impreuna spre Cer.Sa nu ne lasam descurajati de aparente,raul a fost invins,capul sarpelui a fost zdrobit de Hristos,sa calcam pe urmele Lui,sunt ultimele zbateri ale intunericului.Dupa cum spunea Apostolul Pavel ,,Noaptea e pe sfârșite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii."

Sa aducem flori in Biserica.Doamne ajuta!+
Reply With Quote
Vechi 30.07.2012, 19:00:10
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Sa aducem flori la Biserica oameni buni,impotriva oricaror adversitati ale timpurilor vitrege.Sa biruim raul lumii prin binele din inima credintei,sa avem speranta,dragoste,putere de sacrificiu si mai ales incredere in Dumnezeu.Cum aratam asa va fi si marturia noastra despre EL in acesta lume.Ne-a spus ca suntem lumina lumii,atunci sa facem tot ce putem sa fim asa,sprijinindu-ne unii pe altii,ingaduindu-ne,legandu-ne ranile si mergand impreuna spre Cer.Sa nu ne lasam descurajati de aparente,raul a fost invins,capul sarpelui a fost zdrobit de Hristos,sa calcam pe urmele Lui,sunt ultimele zbateri ale intunericului.Dupa cum spunea Apostolul Pavel ,,Noaptea e pe sfârșite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii."

Superb mesajul. Doamne ajută!

Flori la Racla Sfântului Spiridon - Biserica Sf. Spiridon Nou, Paraclis Patriarhal, București.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2012, 14:31:50
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Sa nu ne lasam descurajati de aparente,raul a fost invins,capul sarpelui a fost zdrobit de Hristos,sa calcam pe urmele Lui,sunt ultimele zbateri ale intunericului.Dupa cum spunea Apostolul Pavel ,,Noaptea e pe sfârșite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii."
Amin. Si ce floare este mai frumoasa decat insasi viata noastra intru Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica... acolo unde "apa cea vie" o uda continuu in eterintatea zilei a 8-a?

Doamne ajuta. Har si pace sa ne dariuiasca Domnul Iisus Hristos.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 11:42:40
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Amin. Si ce floare este mai frumoasa decat insasi viata noastra intru Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica... acolo unde "apa cea vie" o uda continuu in eterintatea zilei a 8-a?

Doamne ajuta. Har si pace sa ne dariuiasca Domnul Iisus Hristos.
Scrie într-un acatist, nu mai știu care: "Crinul cel bine mirositor al faptelor creștine"...
Sau, din acatistul Sf Parascheva:
"Bucură-te, floare neveștejită a Bisericii lui Hristos;"
"Bucură-te, trandafir neatins de viermele trufiei;
Bucură-te, crin răsădit în grădina cea de sus;"

Sunt frumoase, în același timp, și florile "adevărate"...
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 15:38:50
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Ce frumos, da, sa aducem flori, dar sa ii aducem si prinoase Domnului, pe masa, la Sfanta Liturghie. Prinoasele care spre slava Domnului s-au pus inainte de catre robii Tai acestia si spre cinstea sfintilor din ziua respectiva si inca spre pomenirea celor care s-au savarsit intru dreapta credinta... Prinoasele, aduse din cele mai bune bucate, ale Tale dintru ale Tale, care apoi se impart celor nevoiasi din biserica, nu cunoscutilor si vecinilor.
E asa neplacut sa vezi o masa aproape goala, pe care sunt asezate doar cateva paini aduse de babutele evlavioase...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? maria32 Generalitati 5 01.02.2013 11:31:53
Cum putem ii mai putem ajuta pe cei dragi care s-au stins? alex190 Spiritualitatea ortodoxa 14 12.09.2012 21:24:24
Intrebare despre credinta Adrianna Dogmatica 205 08.07.2012 19:05:51
Cum putem ajuta sufletele celor adormiti din familia noastra? Carmen FUNIERU Slujba inmormantarii 33 24.03.2010 19:47:51