Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.02.2011, 14:42:47
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Pai nu stiu ce ti=a zis tie, sau ce ai inteles. Poate se referea dupa spovedanie. Corpul se sfinteste cu sfintele Taine, cum sa scuipi....
Exista 14 reguli, asta este una din ele.
A zis să nu scuip, dar atât, e o diferență între a scuipa și a pupa. Și vrei să spui că icoana spurcă împărtășania?
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 14:50:41
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
A zis să nu scuip, dar atât, e o diferență între a scuipa și a pupa. Și vrei să spui că icoana spurcă împărtășania?
Nu ai voie nici sa pupi icoana si mana preotului, mai ales pe altcineva.
Dar... uite ca am gasit si o parere contrara in care zice ca se poate saruta manta preotului si icoanele, ca impartasania nu ramane pe buze, ci se inghite. Totusi nu are autor si nu garantez pentru corectitudine.

Dar... citeste de aici: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html
Vechi 12.04.2013, 18:32:27
MirelF MirelF is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.04.2013
Locație: Bihor, Romania
Implicit

Citat:
"...Nu voi spune nimanui taina ta, nici SARUTARE nu-ti voi da ca Iuda..."

Nu pot sa ma pronunt in legatura cu pupatul rudelor, dar icoanele nu ai voie sa le saruti dupa ce iei Sfanta Impartasanie, asta simbolic.

Ai gustat din Trupul si Sangele lui Mesia prin care te-ai mantuit, nu-l vei saruta asemenea lui Iuda, dupa ce primisesi Impartasania.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 12:17:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Mai intai sa ne informam.
Aceasta nu este o "dogma babeasca"!!

10. A zecea conditie canonica. Dupa ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la usa diaconeasca, ca acolo sa-ti dea anafora si un paharut de vin. Apoi treceti la strana sau in pridvor, sa va cititi molitfele sau rugaciunea de multumire dupa Sfanta Impartasanie.

Trebuie sa stiti ca nimeni nu are voie sa se impartaseasca daca nu si-a citit rugaciunile de impartasire ( molitfele ). Apoi, cele de multumire.

Cel ce s-a impartasit, nu mai are voie sa sarute mana preotului. Pana nu stai la masa nu mai ai voie sa saruti nici sfintele icoane, nimic, ca ai primit pe Hristos atunci. Dupa masa poti sa saruti mana si sfintele icoane.

Dupa impartasanie n-ai voie sa scuipi trei zile si trei nopti. Asa-i dupa randuiala canonica. Dar macar pana a doua zi, macar 24 de ore sa tineti minte. Dar, trei zile arata cartea. Asa este dupa Sfanta Impartasanie.

Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie.
Am mai citit acest text de p. Cleopa pe forum, si am mai comentat si eu, si altii de altfel: unele din conditiile pe care el de declara canonicxe nu sunt.
De ex. zice ca sa stai in genunchi nu stiu in cate locuri, or exista chiar un canon f vechi ca duminica nu se sta in genunchi, din cauza invierii.
Eu nu cred ca toate canoanele trebuie respectate ad literam, dar mi se pare incorect sa spui ca ceva este canonic cand de fapt contrazice un canon.
Vechi 23.02.2011, 23:00:33
Templier Knight's Avatar
Templier Knight Templier Knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.11.2010
Locație: Unknown
Implicit

Citat:
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.

Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare.

Stiu si eu aceste ''reguli'' ciudate
Vechi 24.02.2011, 01:08:07
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.

Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare.

Mie mi-a spus acest lucru, pe care tu il numesti "dogma babeasca", Parintele Papacioc dupa Sf. Impartasanie, cand am vrut sa-i sarut mana la plecare si nu m-a lasat. Sa fie chiar o "dogma babeasca", sau incepem sa incurcam borcanele, indoindu-ne de lucruri pe care nu le intelegem?!?
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 12:51:38
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Mie mi-a spus acest lucru, pe care tu il numesti "dogma babeasca", Parintele Papacioc dupa Sf. Impartasanie, cand am vrut sa-i sarut mana la plecare si nu m-a lasat. Sa fie chiar o "dogma babeasca", sau incepem sa incurcam borcanele, indoindu-ne de lucruri pe care nu le intelegem?!?
Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 21:30:15
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.

Tu ai citit aici, in linkul dat de DianaGroza? http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html De pe site-ul PATRIARHIEI! Nu e babism. Si mie mi-a spus parintele meu.
Vechi 24.02.2011, 22:53:01
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Tu ai citit aici, in linkul dat de DianaGroza? http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html De pe site-ul PATRIARHIEI! Nu e babism. Si mie mi-a spus parintele meu.
Am citit și mă enervează, una scrie acolo, alta mi-a spus la spovedanie, trebuie făcută niște ordine în biserică.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 23:07:25
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
Am citit și mă enervează, una scrie acolo, alta mi-a spus la spovedanie, trebuie făcută niște ordine în biserică.
Te preocupa subiectul asta.
Cred ca cel mai bine ar fi sa intrebi duhovnicul si indicat ar fi sa-i dai ascultare.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tratamente babesti padrevicentiu Generalitati 44 07.12.2012 13:51:24
Dogme in diferite biserici Tartaruga Dogmatica 140 06.09.2012 17:39:29
Superstitii babesti si obiceiuri gresite tigerAvalo9 Generalitati 22 03.04.2012 00:37:38
Inventii preotesti sau babesti... Va_iubesc Reguli in Biserica 51 26.07.2010 19:18:53
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 01:46:11