![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Tu refuzi postul si abstinenta pt ca vorbesti prin prisma stilului tau de viata.
Daca ai avea copii, ai afla ca simpla prezenta a copiilor iti impune destula abstinenta. De ex. copiii mei adorm pe la 9.30 sau chiar ora 10 pm. Dupa ce ei adorm, eu inca strang de prin casa si abia dupa ora 10 pm sau chiar mai tarziu (ieri am inceput rugaciunile la 12 pm) ajungi sa faci rugaciuni, sa citesti un acatist etc.. Cine mai are energie pt. relatii intime? Cand ai copii, timpul liber pe care sa-l folosesti pt tine este un lux absolut! Dar nu ai cum sa stii astea. Nu degeaba se spune ca femeia se mantuieste prin nastere de prunci. Si sa ai relatii intime ferindu-te de copii.. asta stii ca e pacat clar cu oprire de la impartasanie. Chiar daca in trecut faceau 10 copiii.. pai ii faceau, nu foloseau anticonceptionale. Si apoi isi indreptau toata puterea catre cresterea lor. Era o cruce. Omul modern ce cruce are? Nu idealizez situatii pe care nu le ating in viata reala. Tin posturile, am tinut perioada e abstinenta din alaptare (8 luni) s.a.m.d.. Tu vorbesti prin prisma patimilor tale. Nu exista viata "cat de cat crestineasca". Ma tem ca nu exista jumatati de masura.. Despre "caldicei" s-a spus ceva in apocalipsa. Eu inteleg ca tu doar traiesti normal, dar te impartasesti. (Nu mentionez spovada.. ca zilele trecute am citit ca daca nu te mustra in permanenta constiinta, inseamna ca esti adormit duhovniceste.) Pai scopul crestinului este sa dobandeasca Sf. Duh.. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si avea dreptate in privinta acelei femei. Poate s-o fi indreptat si ea. Daca ne facem voile si nu tinem post cum trebuie deja nu mai e traire ortodoxa. Nu zice nimeni sa renuntam la placerile trupesti ,dar si posturile isi au rostul lor. Am spus ,voi discuta cu par.duhovnic despre postul inainte de sf.Impartasanie ,eu stiu ca mereu am tinut ,de teama sa nu gresesc. Daca ai dezlegare de la par.duhovnic ,mergi inainte ,el va raspunde in caz ca nu e bine ce te-a sfatuit. Dar cum e posibil seara sa ai relatii trupesti si a doua zi sa te impartasescti.Iar duminica trebuie mers curat la sf.biserica.Sunt atatea zile in saptamina cand ai timp pentru asta. Noi nu vrem sa facem nici un sacrificiu ,unii asteapta postul cu bucurie ,il simt pe Hristos vietuind in ei.Pentru acestia postul nici nu mai reprezinta un sacrificiu. Deci vrei sa ti se ofere fara sa dai ,vrei sa il primesti pe Hristos ,dar tu ce faci pentru El? |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Noi tinem toate posturile. Ne place sa mancam sanatos oricand, nu numai in posturi. Mai sus am explicat clar ca nu trebuie tinute posturi speciale inainte de impartasanie. Daca nu vrei sa intelegi atata lucru, nu ai decat. Cat despre abstinenta, facem si asta, sa stii. De comun acord, pentru ca nu hotarasc singur lucrul asta. Vrei sa te anunt si pe tine cand, sa public pe forum, ca sa afli si tu? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ana, tu nu te-ai plictisit de atatea acuze cate mi-ai scris aici? Lasa-ma sa dorm in pace atunci, nu-ti mai face griji pentru mine. Pana si nevasta-mea s-a mirat de ce postari mi-ai dedicat in repetate randuri. Daca nu te poti abtine, atunci o sa te evit eu pe tine in viitor. Iarta-ma si sper sa-mi scrii doar pe privat daca te mai incearca vreo intrebare in privinta mea, nu in vazul natiunii. Doamne ajuta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am impresia ca tu crezi ca sfintenia se dobandeste dintr-o data: sigur ca nu trebuoie sa fim caldicei, dar tu ai vrea ca noii sa nu ne impartasim pana nu ajungem la sfintenie. Despre celelalte lucrui pe care le scrii, am tot raspuns si raspuns, nu o fac acum iarasi in extenso (ca nu am timp) PS Nu ti-ai educat bine copiii, ai mei sunt amandoi culcati la 19.30 ![]() Dar da, sigur, cand ai copii ai mult mai putin timp pentru a fi impreuna cu sotul sau sotia, si asta este deja o asceza; fiecare moment petrecut impreuna (nu numai pentru relatii intime) este pretios si putem sa ii multumim lui Dumnezeu pt el. De altfel este periculos pentru un cuplu sa se ocupe exclusiv de copii. Deci: Da, este o asceza; Nu este un motiv pentru a mai adauga alte cateva zeci si a crede ca asa se ajunge la sfintenie. Sfintenia este altceva decat o asceza exagerata: este trairea cu Dumnezeu a fiecarui act, a fiecatui gest. In masura in care ne dam seama cat de departe suntem de ea, suntem pe calea cea buna.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar daca tu zici ca p. Arsenie Boca este norma, atunci nu prea vad cum de mai raman atatea zile pe saptamana pentru relatiile intime.. dupa el, martea si joia, daca nu e post, daca nu e sarbatoare, daca nu este femeia insarcinata sau alapteaza, daca nu este searbada, sau la menopauza, daca nu este razboi si cate si mai cate... Sa nu fiu inteleasa gresit: da, abstinenta inainte de impartasanie isi are rostul ei, ca si ajunarea. Reiau o intrebare a Annei: 'omul modern ce cruce are?' Omul din vechime, dinainte de epoca industriala sa zicem, avea alte cruci: munca fizica grea, mai putine posibilitati de distractie (insa sa nu uitam ca avea hore, claci, sarbatori diverse si el), boli care nu se vindecau usor si care duceau la moarte mai des ca acum, saracie, etc. Insa si noi avem crucile noastre: viata moderna este stresanta, ni se cere mereu sa ne ocupam de tot felul de lucruri, sa muncim departe de casa, adesea, avem si noi boli si necazuri (au aparut boli noi, de altfel) Nu mai avem familia aproape ca altadata, putem suferi de singuratate. Suntem bombardati cu informatii, trebuie mereu sa alegem, sa luam hotariri, sa discernem. De unde altadata omul obisnuit avea prea putine lucruri in casa, astazi este innecat de lucruri - uitati-va numai cata maculatura intra zilnic in cutia de scrisori, cate formulare se aduna in dosare, cate obiecte ne umplu camarile. Suntem, da, prea bogati. Dar asta devine o povara: daca vrei sa iti simplifici viata (aici mi-a placut ce spune p. Arsenie Boca, cand ne sfatuieste sa ne simplificam viata ca sa putem sa ne ocupam de copii cum trebuie), trebuie sa faci un efort ascetic zilnic. Poate este mai usor sa fii crestin in zilele noastre. Dumnezeu nu ne judeca dupa un standard absolut, ci dupa ce am facut cu talantii pe care ii avem. Un duhovnic bun isi da seama de aceste lucruri si il ia pe om acolo unde se afla.
|
|||
|
|||
![]()
@ Florin Ionut
Nu-ti aduc acuze. Sunt lucruri care ma preocupa in momentul acesta: care este traiul firesc al crestinului. Eu cred ca azi oamenii traiesc anormal, cufundati in iubirea de sine. (si daca spun "tu nu stii".. ia-o ca atare,nu ca ofensa.Este o realitate: nu ai de unde sa stii daca nu traiesti acest lucru. Nici eu nu stiu cum e sa ai multi copii, de aceea ma "agat" de cei care au peste 4 copii incercand sa aflu cum isi duc ei viata, cat /ce sacrifica si daca percep sacrificiul ca frustrare sau ca o binecuvantare. In general cei cu multi copii sunt mult mai fericiti decat ceilalti, in pofida greutatilor - cel putin familiile pe care le-am intalnit eu) Tu spui ca azi crestinii nu au mai multe ispite ca in trecut, ca pot trai bine-merci asa cum traieste omul modern.. dar bineinteles fara pacate (care sunt si ele relative astazi, ca nu mai stim sa le definim - par. Rafail Noica spunea ca este tare neplacut pt un duhovnic sa auda la spovedanie: nu am furat, nu am dat foc, nu am curvit etc... ca mult iubeste duhovnicul pe cel care chiar poate sa-si vada pacatele..alta discutie). Eu zic ca nu. Habar nu avem ce este firescul. Ca urmare: ori traim dupa masura celor din trecut si ne impartasim si zilnic, daca vrem (si sf. Nicodim Aghioritul a scris foarte mult despre viata duhovniceasca a crestinului - poate ai citit), ori traim dupa masura vremurilor actuale si ascultam de parintele Cleopa si par. Arsenie Boca. Daca tu ai duhovnic, faci cum iti spune. Daca tie iti da dezlegare duhovnicul.. el va raspunde inaintea lui Hristos. Mi se pare cel putin ciudat sa insisti aici ca toti trebuie sa faca la fel. De ce crezi ca nu se impartasesc crestinii des? Ii opresc pacatele, bineinteles. Poate ca isi vad pacatele, poate ca se lupta cu ele, poate ca nu indraznesc sa se apropie de Potir stiind ca inca isi iubesc patimile si nu pot renunta la ele.. Perioada de post este esentiala in pocainta/spovedanie. De ce iti imaginezi tu ca altii fac gresit? Expresia "viata cat de cat crestineasca" promoveaza relativismul moral. Eu am prietena care traieste in concubinaj de ani intregi. A gasit duhovnic (primul la care a mers, nu l-a cautat) care i-a dat dezlegare la impartasit. Fata stie ca e pacat. Dar si-a adus prietene in aceeasi situatie sa se spovedeasca la el ca sa se poata impartasi. Etc. Si ca ea sunt multi, care isi ingaduie pacatele si cauta sa transfere responsabilitatea duhovnicului. Nu trebuie sa promovam asa ceva. Cuvinte ca "habotnicie", "extrema" etc... acopera tolerarea pacatelor, in fapt. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu a spus nimeni ca trebuie sa luam impartasania fara luare aminte,sau traind in pacat.Exemplul tau ,si dupa parerea mea,este de neingaduit,nu trebuia ca fata sa se impartaseasca. Am repetat,de atatea ori ca necuratia trupeasca este motiv de oprire de la impartasanie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(mai vorbim peste vreun an-doi) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar cand am venit in Romania, eu am fost uimita de fiecare data.. nu ca vreau neaparat sa critic pe cineva, dar am vazut ca spovedania tine in general 10 minute (sau mai putin), curg oamenii pe banda rulanta, li se pun 2-3 intrebari etc.. Eram singura cu lista de fiecare data. (Si nu dau vina nici pe preoti, care intotdeauna au fost atenti, mi-au dat sfaturi folositoare etc... ci cred ca oamenii sunt nestiutori) NU cred ca trebuie sa insistam ca oamenii sa se impartaseasca des. Ci sa citeasca indreptare de spovedanie, macar si sa se spovedeasca real. Last edited by anna21; 10.11.2010 at 13:07:18. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
As adauga si chimicalele pe care vrand-nevrand le mancam (E-urile din produsele alimentare), poluarea din aer, stresul terminarii resurselor naturale ale plantei (care nu e putin lucru)...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|