Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.09.2010, 00:32:46
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adiandrea6 Vezi mesajul
Pai nu scrie asa ceva despre apostoli pentru ca nu erau preoti. ...
dupa modul in care ganditi (despre preoti in special dar si in general despre crestinismul ortodox) probabil ca singurul lucru care (inca) va determina sa va considerati crestina ortodoxa este doar Taina Sfintei Impartasanii, pe care o acceptati ca taina si ca realitate (nu simbol).

de ce doar cei ce marturisesc cele sapte Sfinte Taine (si in special Taina Euharistiei ca fiind reala) au in Biserica Sfinte Moaste izvoratoare de mir si care fac minuni; precum si sfinti care fac minuni?! (spre slava lui Dumnezeu evident)

si de ce in mediul monahal cu precadere (dar nu exclusiv) se gasesc sfinti (care au sfinte moaste si fac minuni)?

Sfantul Apostol Ioan evanghelistul folosteste pentru el insusi aceasta titulatura "presbiter" in a doua si a treia sa epistola, ceea ce demonstreaza ca presbiter are un sens mult mai larg insemnand si preot (El fiind preot petnru ca era Apostol si putea "sluji la mese" adica la Taina Sfintei Euharistii si toate celelate Sfinte Taine).

Last edited by Eugen7; 15.09.2010 at 08:36:34.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 08:36:42
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

IATA DE CE SATANA ESTE MEREU IMPOTRIVA PREOTILOR SI MONAHILOR (MONAHIILOR):

Monahism
http://ro.orthodoxwiki.org/Monahism
Monahismul (din termenul grec: μοναχος— care înseamnă persoană singură/însingurată) este vechea practică a creștinilor de a părăsi lumea pentru a se închina trup și suflet unei vieți conforme cu Evanghelia, urmărind unirea cu Iisus Hristos.

Scopul monahismului este îndumnezeirea omului (în greacă, theosis), lucrare la care sunt chemați toți creștinii. Căutarea voii lui Dumnezeu mai presus de orice altceva este o idee care apare peste tot în scrierile ortodoxe, ca de exemplu în Filocalia, o carte care cuprinde scrieri ale monahilor. Cu alte cuvinte, un monah (călugăr) sau o monahie (călugăriță, maică) este o persoană care a jurat să urmeze nu numai poruncile Bisericii, ci și sfaturile evanghelice (i.e. "voturile" sau jurămintele monahale ale sărăciei, castității/curăției, statorniciei și ascultării). Cuvintele lui Hristos pe care se bazează acest fel de viață sunt: "Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru desăvârșit este".

Astfel, monahii sunt isihaști, angajați în lupta duhovnicească pe calea despătimirii (καθαρσις), contemplației (θεωρια) și îndumnezeirii sau unirii cu Dumnezeu (θεωσις), prin rugăciune, Sfintele Taine și ascultare.

Isihasm
http://ro.orthodoxwiki.org/Isihasm
Practica isihastă
Metoda sau practica isihastă se realiza astfel: călugării dedați acesteia se retrăgeau în locuri singuratice și – prin concentrarea gândului la rugăciune – se ridicau la un înalt nivel de percepere a realității, mai presus de impresiile simțurilor și de tot ceea ce îi înconjura, ajungând să vadă prin contemplație lumina dumnezeiască necreată, pe care Sfinții Apostoli Petru, Iacob și Ioan au văzut-o pe Muntele Taborului, la Schimbarea la Față (Matei 17, 1-8; Marcu 9, 2-9; Luca 9, 28-36), realizând astfel o mai mare apropiere de Dumnezeu. Aceasta lumină strălucitoare nu este fizică, ci dumnezeiască.

Isihaștii rosteau continuu această scurtă rugăciune, numită Rugăciunea inimii sau Rugăciunea lui Iisus: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul" (sau sub alte forme, întotdeauna scurte, asemănătoare: "Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă").

Cler
http://ro.orthodoxwiki.org/Cler

Episcop
http://ro.orthodoxwiki.org/Episcop

Preot
http://ro.orthodoxwiki.org/Preot

Sfantul Ignatie Teoforul
http://ro.orthodoxwiki.org/Ignatie_Teoforul

Sfantul Policarp al Smirnei
http://ro.orthodoxwiki.org/Policarp_al_Smirnei
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 13:44:08
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Am numit concept "indumnezeirea" de care era vorba în postare. Nu cred că este și aceasta în rândul Sfintelor Taine (șapte la număr).

Oricât de îngust ori larg mi-ar fi orizontul, conceptul de "îndumnezeire" este de negăsit în Sfânta Scriptură. Încercați să deschideți dvs. "ușa" Scripturii introducând la search cheia "îndumnezeire". Vă veți afla în exact această postură umilitoare de privit pe gaura cheii...
"Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viață și spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoaștem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa și prin puterea Sa, prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume." (2 Petru 1:3-4)
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 17:09:49
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Sfantul Apostol Ioan evanghelistul folosteste pentru el insusi aceasta titulatura "presbiter" in a doua si a treia sa epistola, ceea ce demonstreaza ca presbiter are un sens mult mai larg insemnand si preot (El fiind preot petnru ca era Apostol si putea "sluji la mese" adica la Taina Sfintei Euharistii si toate celelate Sfinte Taine).
Sfantul Apostol Ioan se numeste pe sine presbiter. Adevarat.

Ceea ce demonstreaza ca presbiter are un sens mult mai larg insemnand si preot.
Apostolul Ioan era presbiter ceea ce demonstreaza ca era preot...hmm

Pentru ca era apostol putea sluji la mese adica la Taina Sfintei Euharistii.
Slujirea la mese inseamna altceva. Iar apostolii au delegat diaconilor slujirea la mese. Cititi Fapte 6:2 Și chemând cei doisprezece mulțimea ucenicilor, au zis: Nu este drept ca noi, lăsând de-o parte cuvântul lui Dumnezeu, să slujim la mese.

Cei desemnati a sluji la mese au fost diaconii nu apostolii.

Diaconi despre care Ioan Gura de Aur, astfel graieste: "... mentionatii sapte diaconi sa nu se considere slujitori ai tainelor, ci ca acestia, au fost acei carora li s-a incredintat ingrijirea generala a celor adunati atunci; acesti (diaconi), ne ofera prin aceasta, pilda de iubire de oameni si de purtare de grija a celor lipsiti", -VI ec. 16.

Iertati-ma, in general apreciez postarile dumneavoastra dar aceasta imi cam aduce aminte de radio Erevan:
„ Este adevarat ca in aceasta dimineata, tovarasul Stefan Stefanovici a primit un Mercedes nou de la stat?
Foarte adevarat, cu mici mentiuni: nu este vorba de Stefan Stefanovici ci de Ivan Ivanovici, si nu este un Mercedes ci o bicicleta, care nu i s-a dat ci i s-a confiscat.”

Last edited by penticostalulmantuibil; 15.09.2010 at 20:18:54.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 19:14:46
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Rolul preotiei in primele secole era indeplinit de episcop.. diaconii erau doar ajutoare.. Presbiter era o designatie speciala pentru cei mai de obste ai bisericii.. Presbiter inseamna intelept.. Aceasta designatie era una mai aparte pe langa cea de episcop si diacon, si reprezenta autoritatea bisericeasca.. Se referea in mod special la cei ce erau conducatori in Biserica.. Insemna episcop si ceva mai mult.. Dar presbiter se folosea ca designatie si pentru cinul bisericesc.. Iacov identifica prezbiteriul insusi cu functia sacerdotala(preoteasca) a bisericii in epistola sa cand spune "sa cheme prezbiterii sa il unga cu untdelemn si sa se roage pentru el".
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 21:09:17
adiandrea6 adiandrea6 is offline
Banned

Data înregistrării: 19.08.2010
Locație: Franta, Lille
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Rolul preotiei in primele secole era indeplinit de episcop.. diaconii erau doar ajutoare.. Presbiter era o designatie speciala pentru cei mai de obste ai bisericii.. Presbiter inseamna intelept.. Aceasta designatie era una mai aparte pe langa cea de episcop si diacon, si reprezenta autoritatea bisericeasca.. Se referea in mod special la cei ce erau conducatori in Biserica.. Insemna episcop si ceva mai mult.. Dar presbiter se folosea ca designatie si pentru cinul bisericesc.. Iacov identifica prezbiteriul insusi cu functia sacerdotala(preoteasca) a bisericii in epistola sa cand spune "sa cheme prezbiterii sa il unga cu untdelemn si sa se roage pentru el".
Presbiter, mai exact, inseamna o persoana respectata.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 21:10:39
Banned

Implicit

Citat:
Harul nu este tot una cu Duhul Sfant. Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat, una din persoanele Sfintei Treimi.

HAR, haruri, s. n. 1. (În religia creștină) Dar2, ajutor spiritual, grație divină acordată omului. ◊ Expr. (Cu sensul religios atenuat sau pierdut) Har Domnului! exclamație prin care cineva își exprimă satisfacția pentru reușita unui lucru; slavă Domnului! ♦ Puterea sacramentală a preoților de a oficia actele de cult. 2. Calitate, însușire, dispoziție naturală care face pe cineva vrednic de admirație; p. ext. talent, vocație, dar2. 3. (Înv.) Dar2 sau răsplată acordată cuiva ca un semn de bunăvoință, ca o favoare deosebită. – Din sl. chari.

Harismă
http://ro.orthodoxwiki.org/Harism%C4%83
Noțiunea de harismă poate fi întâlnită de 17 ori în Noul Testament și în toate locurile ea subliniază caracterul de "dar" dat de Dumnezeu; ...
Noțiunea de harismă are o arie semantică foarte largă în Noul Testament, ea putând să desemneze toate darurile pe care Dumnezeu le dă celor ce cred în El, cât și harul mântuitor. Legătura dintre cei doi termeni, harismă și har, în gândirea Sfântului Apostol Pavel nu este deloc întâmplătoare, deoarece apostolul dorește să sublinieze că și harul mântuitor este și el tot un dar (Romani 5, 15-16).

"2. Dacă în adevăr ați auzit de iconomia harului lui Dumnezeu care mi-a fost dat mie pentru voi, ...
7. Al cărei slujitor m-am făcut după darul harului lui Dumnezeu, ce mi-a fost dat mie, prin lucrarea puterii Sale;
8. Mie, celui mai mic decât toți sfinții, mi-a fost dat harul acesta, ca să binevestesc neamurilor bogăția lui Hristos, de nepătruns,
9. Și să descopăr tuturor care este iconomia tainei celei din veci ascunse în Dumnezeu, Ziditorul a toate, prin Iisus Hristos, " Efeseni cap 3
Eugen,
Si prin paragraful pe care l-ati dat, si prin celelalte date de tricesimusquintus, inteleg la fel, ca Harul este tot una cu Duhul Sfant. Darurile (harismele) sunt ale Duhului Sfant, nu? Si uitati ce scrie Sf. Ap. Pavel in paragraful pe care l-ati dat: "Al cărei slujitor m-am făcut după darul harului lui Dumnezeu", vedeti ca harul are daruri, iar cum darurile sunt ale Duhului Sfant, inseamna ca harul este Duhul Sfant, iar "darul harului" este "darul Duhului Sfant". Este foarte simplu.Iar faptul ca Harul este o energie necreata a lui Dumnezeu, asa cum zic ortodocsii, nu face decat sa intareasca si mai mult, pentru ca Duhul Sfant este energia necreata care purcede de la Dumnezeu Tatal si sufla unde vrea, iar noi, fiind temple ale Duhului Sfant, suntem de fapt temple ale acestei energii necreate, si rezultatul interactiunii dintre noi si Duhul Sfant sunt darurile, adica harismele. Iar darul despre care vorbeste Ap. Pavel in paragraful dat de dumneavoastra este cel al propovaduirii Evangheliei, adica a proorocirii, si nu oricui, ci la neamuri. Uitati paragraful complet:

"1. Pentru aceasta, eu Pavel, intemnitatul lui Iisus Hristos pentru voi, neamurile,
2. Daca in adevar ati auzit de iconomia harului lui Dumnezeu care mi-a fost dat mie pentru voi,
3. Ca prin descoperire mi s-a dat in cunostinta aceasta taina, precum v-am scris inainte pe scurt.
4. De unde, citind, puteti sa cunoasteti intelegerea mea in taina lui Hristos,
5. Care, in alte veacuri, nu s-a facut cunoscuta fiilor oamenilor, cum s-a descoperit acum sfintilor Sai apostoli si prooroci, prin Duhul:
6. Anume ca neamurile sunt impreuna mostenitoare (cu iudeii) si madulare ale aceluiasi trup si impreuna-partasi ai fagaduintei, in Hristos Iisus, prin Evanghelie,
7. Al carei slujitor m-am facut dupa darul harului lui Dumnezeu, ce mi-a fost dat mie, prin lucrarea puterii Sale;
8. Mie, celui mai mic decat toti sfintii, mi-a fost dat harul acesta, ca sa binevestesc neamurilor bogatia lui Hristos, de nepatruns,
9. Si sa descopar tuturor care este iconomia tainei celei din veci ascunse in Dumnezeu, Ziditorul a toate, prin Iisus Hristos,
10. Pentru ca intelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri sa se faca cunoscuta acum, prin Biserica, incepatoriilor si stapaniilor, in ceruri,
11. Dupa sfatul cel din veci, pe care El l-a implinit in Hristos Iisus, Domnul nostru,"

Dupa cum vedeti, spune: "cum s-a descoperit acum sfintilor Sai apostoli si prooroci, prin Duhul" (adica Duhul Sfant care vorbea prin prooroci), si apoi apostolul vorbeste despre darul harului, har care nu poate fi decat Duhul de care tocmai a pomenit, si mai apoi zice "mi-a fost dat harul acesta, ca sa binevestesc neamurilor bogatia lui Hristos, de nepatruns," deci iar vorbeste despre Duhul Sfant, pentru ca Duhul Sfant era cel care vorbea prin prooroci, adica prin vestitorii cuvantului lui Dumnezeu. Totul are sens cand harul este Duhul Sfant iar darurile/harismele sunt lucrarea Duhului Sfant in noi, adica lucrarea harului. Din nici un pasaj nu rezulta altceva.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 21:26:07
Banned

Implicit

Citat:
dupa modul in care ganditi (despre preoti in special dar si in general despre crestinismul ortodox) probabil ca singurul lucru care (inca) va determina sa va considerati crestina ortodoxa este doar Taina Sfintei Impartasanii, pe care o acceptati ca taina si ca realitate (nu simbol).

Despre faptul de a fi ortodoxa: Botezul ortodox fiind pe viata, si eu sunt ortodoxa pe viata. Iar ortodox inseamna drept credincios, asa ca eu vreau sa cred drept, adica dupa cum a invatat Hristos. Iar Hristos i-a invatat pe apostoli sa nu faca dupa cum fac Imparatii lumii acesteia (si ia ghiciti, ritualul preotilor de la ortodocsi de unde este luat? V-ati pus intrebarea de ce este atat de diferit de al latinilor?), si ca atare le-a zis apostolilor ca cel care vrea sa fie mai mare peste ceilalti, sa se faca pe sine mic si sa slujeasca lor. Nu prea imi rezulta lucrul acesta din ierarhia preotilor ortodocsi. Asta nu inseamna ca nu imi plac preotii, ba chiar am gasit acum unul femeie care imi place foarte mult, ci am zis doar ca nu prea se justifica existenta preotilor, preotul fiind doar Iisus Hristos, iar restul fiind doar slujitori ai Sai. Acum faptul ca acesti slujitori vor sa isi spuna preoti nu Il impiedica pe Domnul sa lucreze prin ei, asa ca eu ii respect pe ei si puterea data lor de Hristos, dar la fel se intampla si cu pastorii, si ei sunt slujitorii lui Hristos si au putere mare de la Acesta. Asa ca ii respect si pe ei. Nu-i adevarat ca nu imi plac preotii, ci imi plac si pastorii. Este o diferenta.
Si o alta diferenta este faptul ca eu am fost atee pana la 17 ani si ca atare am fost adusa la credinta nu de doctrina ortodoxa ci de chemarea lui Hristos care s-a facut printr-o minune in viata mea legata de Biblie. Si ca atare, inca de la inceput, credinta mea a fost centrata pe o relatie personala cu Dumnezeu pe care L-am descoperit prin intermediul Bibliei, si nicidecum nu prin dogme. Si inca de la inceput L-am rugat sa imi arate care este credinta cea adevarata dintre toate cate exista, si nicidecum nu am fost indoctrinata de copil ca Ortodoxia este cea buna si toate celelalte sunt rele. Asta s-a produs abia la adolescenta, dupa ce am inceput sa fiu credincioasa, insa intamplandu-se la varsta adulta, se vede bine ca pana la urma nu a avut acelasi impact ca la cei care sunt indoctrinati de mici. M-au speriat cu bau-baul la inceput, dar pana la urma am reusit sa ma desprind cu ajutorul Domnului si sa inteleg ca raspunsul la intrebarea mea este unul singur:" Iisus Hristos" si nicidecum "Ortodoxia". A fost o vreme cand credeam ca raspunsul este Ortodoxia, dar acum nu mai am nici un dubiu ca raspunsul este "Iisus Hristos" - "Calea, Adevarul si Viata". Calea nu este Ortodoxia, ci Calea este Iisus Hristos. Iar cele doua, Ortodoxia si Iisus Hristos, nu sunt unul si acelasi "lucru". Asta nu inseamna ca sunt mai putin ortodoxa! Ar fi chiar absurd sa fie mai putin drept credincios (ortodox) unul care crede ca, Calea este Iisus Hristos!

Citat:
de ce doar cei ce marturisesc cele sapte Sfinte Taine (si in special Taina Euharistiei ca fiind reala) au in Biserica Sfinte Moaste izvoratoare de mir si care fac minuni; precum si sfinti care fac minuni?! (spre slava lui Dumnezeu evident)

si de ce in mediul monahal cu precadere (dar nu exclusiv) se gasesc sfinti (care au sfinte moaste si fac minuni)?
Pentru ca in aceste biserici oamenii au dezvoltat cultul sfintilor si ca atare Domnul face dupa credinta lor.
Au nevoie ortodocsii de sfinti pentru a crede? Da, asa ca Domnul le arata care sunt sfintii Sai. Insa cei aratati pentru a intari credinta ortodocsilor nu sunt singurii sfinti.
Catolicii de exemplu, au si ei cele 7 Taine, dar au cultul sfintilor mai putin dezvoltat pentru ca se tem ceva mai mult decat ortodocsii sa nu cumva sa cada in idolatrie, asa ca Domnul le arata mai putini dintre sfintii Sai, si acum cu greu se autentifica ca si sfant o persoana, in sensul ca se fac multe cercetari si multe procese si minunile sunt verificate la sange pentru a fi siguri ca sunt autentice.
Protestantii care au teama mare de a nu cadea in idolatrie, au dezvoltat doar cultul Domnului, Domnul fiind Dumnezeu, asa ca Domnul le face si lor dupa credinta lor, adica se fac minuni la fel de mari ca si cele ale sfintilor, dar se fac prin credinta si rugaciuni adresate strict lui Dumnezeu, fara nici un alt intermediar, si sunt convinsa ca puteti primi gramada de marturii despre minuni de la (neo)protestanti. Eu am primit destule de la baptisti (pentru ca am prieteni baptisti), si unele marturii sunt cu adevarat cutremuratoare.
Minunile au legatura cu credinta indiferent daca biserica are preoti sau pastori.

Citat:
Bine-nteles ca foloseste titulatura "presbiter". Bine ca nu mai spuneti ca o foloseste pe cea de preot. Si poate, ca sa va convingeti si mai mult ce era un presbiter, cititi cu atentie Vechiul Testament si o sa ii gasiti acolo. Nu erau deloc preoti ci erau barbatii evrei respectati de popor si o sa vedeti ce atributii aveau. Cat despre slujirea la mese, deja v-a spus altcineva despre ce este vorba, si daca nu v-ati convins inca ce se facea la masa, cititi si la Ap. Pavel pasajul in care ii apostrofeaza ca unii beau vin pe saturate si altii deloc, si le mai zice ca ar trebui sa manance pe saturate acasa si nu la aceste mese unde ar trebui sa ii lase pe saraci sa manance mai mult. Nu suna deloc a Sfanta Euharistie aceasta masa, nu vi se pare?

Last edited by adiandrea6; 15.09.2010 at 21:35:12.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 21:35:48
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adiandrea6 Vezi mesajul
Catolicii de exemplu, au si ei cele 7 Taine, dar au cultul sfintilor mai putin dezvoltat pentru ca se tem ceva mai mult decat ortodocsii sa nu cumva sa cada in idolatrie, asa ca Domnul le arata mai putini dintre sfintii Sai, si acum cu greu se autentifica ca si sfant o persoana.
Următoarea autentificare de sfânt va fi poimâine: cardinalul John Henry Newman, un anglican convertit. Invitat special la eveniment va fi și o persoană care s-a vindecat în chip miraculos prin mijlocirea lui.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 21:44:44
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Următoarea autentificare de sfânt va fi poimâine: cardinalul John Henry Newman, un anglican convertit. Invitat special la eveniment va fi și o persoană care s-a vindecat în chip miraculos prin mijlocirea lui.
Multi dintre cei convertiti, indiferent in ce directie crestina se convertesc, sunt oameni de o mare credinta...
Minuni de vindecare exista in toate Bisericile care au credinta mare in Domnul, a fost de fapt "lucrul" care mi-a deschis ochii si m-a facut sa inteleg ca nu doar Biserica Ortodoxa este cea adevarata. Se intampla multe minuni de vindecare si la ortodocsi, si la catolici, si la (neo)protestanti. Eu am primit marturii si de la unii si de la altii. De asta nu ma mai mira cand harismaticii catolici zic ca primesc mesaje de la Hristos care le spune ca doreste unirea crestinilor, ca sa fie toti unul in El asa cum El este unul cu Tatal...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos iRoDiOn Impartasania (Taina Euharistiei) 3 05.12.2014 15:56:39
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
euharistia si demonizatii symbian01 Exorcismul 12 11.07.2011 16:51:59
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă doctor_faustus Impartasania (Taina Euharistiei) 0 10.10.2010 19:41:27
Euharistia alecsandru Impartasania (Taina Euharistiei) 42 21.05.2009 15:17:52