Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.04.2011, 19:49:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Dacă aveți îndoieli în privința sfințeniei lui Silvan, verificați calendarul BO la data de 21 august, îl veți găsi acolo:

http://www.univ-ovidius.ro/btcassian...f_mucenici.htm
Stiu de sf. Silvan din 21 august, mai e un sfant Silvan din timpul apostolilor (ca ma uitasem inainte pe net). Numai ca cel din Croatia scrie ca a murit la 50 de ani fata de sfantul din 21 august. In calendarul catolic cum este? Poate e scris gresit in link-urile catolice. Daca e data de 350, atunci nu e acelasi, stim exact cand a murit sf Silvan din 21 august, in 304.
Tocmai, am citit ca acea "mireasma placut" era de trandafiri, etc. la unii din sfintii catolici.
Vechi 12.04.2011, 20:06:41
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Fata de ceea ce spun sfintii nu are importanta parerea unui pastor neoprotestant sau a unui credincios oarecare.
Față ce ceea ce spune Isus Cristos nu are importanță părerea unor sfinți. Sfinții nu sunt în nici un caz infailibili, iar infailibilitatea Bisericii nu se manifestă prin părerile sfinților ci prin dogmele adoptate de Concilii.

După cum bine spunea G. K. Chesterton, în cartea sa despre Sfântul Francisc de Assisi, când discută problema intervenției Papei în structura și organizarea Ordinului după moartea sfântului:

"Este adevărat că unii papi sau episcopi au fost oameni cu mult mai mici decât sfinții; dar este la fel de adevărat că uneori, un Papă mic poate avea dreptate acolo unde un mare sfânt greșește."
(și nu este vorba despre infailibilitatea papală).

V-am demonstrat că există moaște ortodoxe identice cu cele catolice, asta pe de parte, dar am făcut-o doar pentru a vă scutura puțin și a vă trezi din această convingere că Adevărul sau sfințenia se măsoară după greutatea sau culoarea sau mirosul unor moaște.

Pe de altă parte, sfințenia se măsoară după câtă dragoste de aproape și încredere în bunătatea divină au avut niște oameni pe care ar trebui să-i luăm ca exemplu de viață.

Iar eu vă încredințez că un lucru pe care toți adevărații sfinți l-au avut în comun a fost acela că s-ar fi bucurat nespus să afle că Dumnezeu a învrednicit și alte neamuri sau denominații cu Duhul Său, la fel cum s-au bucurat apostolii când au auzit povestirea despre convertirea casei lui Corneliu.

Nu se poate numi cu adevărat sfânt acela care, hulind împotriva Duhului Sfânt, ar refuza să recunoască lucrarea Domnului printre catolici, sau protestanți, sau mahomedani, acolo unde aceasta există (și există de multe ori). Doamna Adriana a observat foarte bine ce înseamnă hula împotriva Duhului Sfânt: să atribui lucrarea lui Dumnezeu vrăjmașului, fie că este vorba despre o vindecare mirauloasă, fie că este vorba despre mirosul dulce al trupului neputrezit al unui slujitor al Domnului.
Vechi 12.04.2011, 20:14:33
Banned

Implicit

Citat:
Stiu de sf. Silvan din 21 august, mai e un sfant Silvan din timpul apostolilor (ca ma uitasem inainte pe net). Numai ca cel din Croatia scrie ca a murit la 50 de ani fata de sfantul din 21 august. In calendarul catolic cum este? Poate e scris gresit in link-urile catolice. Daca e data de 350, atunci nu e acelasi, stim exact cand a murit sf Silvan din 21 august, in 304.
Tocmai, am citit ca acea "mireasma placut" era de trandafiri, etc. la unii din sfintii catolici.
Nu, cel din timpul Apostolilor e altul, e chiar unul din cei 70, dacă nu mă înșel, și cred că este menționat și în Scriptură.

Sfântul Silvan despre care vorbim este cel din 21 august. Probabil că nu se cunoaște cu certitudine istorică anul martiriului, dar și sursele ortodoxe și cele catolice vorbesc despre secolul IV. În sursele catolice se vorbește despre "în jurul anului 350".

De altfel, și locația coincide. Despre sfinții din 21 august, sinaxarul spune că erau de pe teritoriul Iugoslaviei (Belgrad și Mitrovica), iar moaștele despre care vorbim se află la Dubrovnik. Corespunde și modul în care a fost executat, prin tăierea capului, precum și fptul că era un cleric (sinaxarul ortodox spune că era diacon).

Editare ulterioară - o altă sursă spune că moaștele ar fi fost aduse la Dubrovnik de la Roma, în 1847.

Last edited by Erethorn; 12.04.2011 at 20:36:09.
Vechi 12.04.2011, 20:35:19
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, cel din timpul Apostolilor e altul, e chiar unul din cei 70, dacă nu mă înșel, și cred că este menționat și în Scriptură.

Sfântul Silvan despre care vorbim este cel din 21 august. Probabil că nu se cunoaște cu certitudine istorică anul martiriului, dar și sursele ortodoxe și cele catolice vorbesc despre secolul IV. În sursele catolice se vorbește despre "în jurul anului 350".

De altfel, și locația coincide. Despre sfinții din 21 august, sinaxarul spune că erau de pe teritoriul Iugoslaviei (Belgrad și Mitrovica), iar moaștele despre care vorbim se află la Dubrovnik. Corespunde și modul în care a fost executat, prin tăierea capului, precum și fptul că era un cleric (sinaxarul ortodox spune că era diacon).
Nu are cum sa fie "in jurul anului 350", pentru ca atunci incetase prigoana romana. Sfantul Silvan din 21 august stim in timpul caror imparati, de cine si cum a fost martirizat. In link-urile catolice scrie ca nu se stie mai nimic despre sfantul de acolo.
Uitati aici ultimul sfant comun, sfantul Stefan al Ungariei. Uitati si mana sa, ca sfinte moaste: http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary
Vechi 12.04.2011, 20:40:13
Banned

Implicit

Citat:
Nu are cum sa fie "in jurul anului 350", pentru ca atunci incetase prigoana romana. Sfantul Silvan din 21 august stim in timpul caror imparati, de cine si cum a fost martirizat. In link-urile catolice scrie ca nu se stie mai nimic despre sfantul de acolo.
Uitati aici ultimul sfant comun, sfantul Stefan al Ungariei. Uitati si mana sa, ca sfinte moaste: http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary
Și ce, după prigoana romană nu au mai fost mucenici în Europa ?!!!

Iar "în jurul anului 350" poate să însemne orice, prima parte a secolului. Sinaxarul nu este document istoric, iar Biserica Catolică se ferește să echivaleze Tradiția cu istoria științifică. Acolo unde știm cu certitudine, o spunem ca atare; acolo unde avem bănuieli, o spunem.

Probabil știți că în sinaxarul ortodox figurează, sub un alt nume, și Gautama Buddha ? este un exemplu clar, fie de amestec sincretic, de factură mitologică, în tradiție, fie de recunoaștere autentică a sfințeniei unui ne-creștin.
Vechi 12.04.2011, 20:49:20
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu se poate numi cu adevărat sfânt acela care, hulind împotriva Duhului Sfânt, ar refuza să recunoască lucrarea Domnului printre catolici, sau protestanți, sau mahomedani, acolo unde aceasta există (și există de multe ori).
Daca va referiti la faptul ca Domnul are in grija Sa pe toti, in sensul ca totul se intampla cu voia sau cu ingaduinta lui Dumnezeu aveti dreptate, si niciun sfant nu v-ar contrazice. Dar daca spuneti ca exista har lucrator peste tot e doar pentru ca nu ati inteles si v-ati insusit ideile neoprotestante cu ramificatiile harului.
Daca vreti sa intelegeti, ramificatiile harului in mai multe denominatii este o ideea nascocita de neoprotestanti, la fel cum adventismul provine de la un fermier american. Prin intermediul ecumenismului aceasta conceptie s-a raspandit si la unii credinciosi. Eu v-am dat ce spun sfintii, aratati-mi un sfant care sa sustina teoria neoprotestanta.
Har lucrator inseamna Sfintele Taine. Iisus a venit sa aduca harul.
Hula impotriva Duhului Sfant e cea impotriva vietii si adevarului. Orice erezie e hula, fiind impotriva adevarului. In Sfanta Scriptura scrie dimpotriva, sa deosebim duhurile, sa le cercetam, nu sa credem orbeste orice minune a unui duh. Normal ca nu e hula.
Vechi 12.04.2011, 20:53:54
Senior Member

Implicit

Citat:
Și ce, după prigoana romană nu au mai fost mucenici în Europa ?!!!

Iar "în jurul anului 350" poate să însemne orice, prima parte a secolului. Sinaxarul nu este document istoric, iar Biserica Catolică se ferește să echivaleze Tradiția cu istoria științifică. Acolo unde știm cu certitudine, o spunem ca atare; acolo unde avem bănuieli, o spunem.

Probabil știți că în sinaxarul ortodox figurează, sub un alt nume, și Gautama Buddha ? este un exemplu clar, fie de amestec sincretic, de factură mitologică, în tradiție, fie de recunoaștere autentică a sfințeniei unui ne-creștin.
Au mai fost martiri, dar la Sfantul Silvan stim de atunci povestea, ca a fost in timpul romanilor. Vietile sfintilor in primul mileniu sunt comune, cred ca sunt luate chiar din scrierile de la Roma (cel putin cele ale martirilor din imperiul roman).
Sa fim seriosi, asta cu Buddha sper ca e o gluma.
P.S. Discutia despre Sfantul Silvan nu are prea mare importanta, oricum nu seamana cu moastele catolice acel trup, chiar daca ar fi singurul dintre miile de sfinte moaste care nu e uscat. Iar caracteristica principala e mirosul de mir.

Last edited by catalin2; 12.04.2011 at 21:00:44.
Vechi 12.04.2011, 21:03:47
Banned

Implicit

Citat:
Har lucrator inseamna Sfintele Taine. Iisus a venit sa aduca harul.
Greșit. Isus a venit să împlinească reconcilierea creației cu Creatorul, prin jertfa Sa.

Că intrăm acum în detalii soterilogice și ne apucăm să punem condiții și termeni acestei lucrări a lui Dumnezeu, de genul "se poate numai prin Har" etc., asta e o altă problemă.

Viziunea dumneavoastră duce, ca o consecință logică, la o părere foarte urâtă despre Dumnezeu, pentru că Biserica nefiind răspândită pe întreg pământul, ar însemna că multă lume nu beneficiază de reconcilierea adusă de Cristos pentru că are ghinionul să nu fie rus, grec sau român.

Nemaivorbind despre vechea noastră discuție cum că, dacă acceptăm această idee a dumneavoastră, implicit BO se face vinovată de nerespectarea poruncii Mântuitorului, pentru că nu depune eforturi de evanghelizare în toată lumea, așa cum face BC.

Citat:
Hula impotriva Duhului Sfant e cea impotriva vietii si adevarului.
Hula împotriva duhului Sfânt, despre care Cristos a vorbit atât de aspru, este împotrivirea conștientă la lucrarea Duhului.

Numai așa se poate explica logic faptul că e de neiertat. E de neiertat pentru că înseamnă refuzul conștient al iertării, pentru că Dumnezeu nu bagă Raiul pe gâtul nimănui.
Vechi 12.04.2011, 21:17:09
Banned

Implicit

Citat:
Sa fim seriosi, asta cu Buddha sper ca e o gluma.
Ne e deloc o glumă. Un indiciu: 19 noiembrie.

Citat:
P.S. Discutia despre Sfantul Silvan nu are prea mare importanta, oricum nu seamana cu moastele catolice acel trup, chiar daca ar fi singurul dintre miile de sfinte moaste care nu e uscat. Iar caracteristica principala e mirosul de mir.
Păi văd că o dați la întors, când începe să vă fugă pământul de sub picioare. Acele subiecte în care nu mai aveți argumente devin brusc "lipsite de importanță".

În ce privește asemănarea, să lăsăm pe cei care citesc să judece.

V-am mai explicat că "mirosul de mir" este doar mirosul unor parfumuri care se pun în uleiul de măsline, deci dacă moaștele unui sfânt emană o "mireasmă dulce", sau "mireasma sfințeniei" nu există nici o contradicție.

În altă ordine de idei, v-am mai explicat că a măsura sfințenia cu ajutorul simțului olfactiv este cel puțin bizar. Cădem repede în niște aberații și ne mai mirăm că adventiștilor li se pare ciudată povestea.

Sfințenia se vede în modul de viață. Tristă religie am fi noi, mai rău ca voodoo, dacă principalul criteriu pentru sfințenie, Adevăr și apropiere de Dumnezeu ar fi modul în care arată cadavrul omului. și nu faptele sale din timpul vieții.

Last edited by Erethorn; 12.04.2011 at 21:26:58.
Vechi 12.04.2011, 22:46:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Greșit. Isus a venit să împlinească reconcilierea creației cu Creatorul, prin jertfa Sa.

Că intrăm acum în detalii soterilogice și ne apucăm să punem condiții și termeni acestei lucrări a lui Dumnezeu, de genul "se poate numai prin Har" etc., asta e o altă problemă.

Viziunea dumneavoastră duce, ca o consecință logică, la o părere foarte urâtă despre Dumnezeu, pentru că Biserica nefiind răspândită pe întreg pământul, ar însemna că multă lume nu beneficiază de reconcilierea adusă de Cristos pentru că are ghinionul să nu fie rus, grec sau român.

Nemaivorbind despre vechea noastră discuție cum că, dacă acceptăm această idee a dumneavoastră, implicit BO se face vinovată de nerespectarea poruncii Mântuitorului, pentru că nu depune eforturi de evanghelizare în toată lumea, așa cum face BC.

Hula împotriva duhului Sfânt, despre care Cristos a vorbit atât de aspru, este împotrivirea conștientă la lucrarea Duhului.

Numai așa se poate explica logic faptul că e de neiertat. E de neiertat pentru că înseamnă refuzul conștient al iertării, pentru că Dumnezeu nu bagă Raiul pe gâtul nimănui.
Vad ca iar incepem cu viziunea mea, ideea mea, parerea mea, etc. De aceea va dau si citate din sfinti ca sa vedeti ca nu e viziunea mea.
Asta e conceptia intregii BO, precum si a Bisericii primare. Daca dvs. ati intalnit cativa ecumenisti ortodocsi credeti ca aceea este si parerea BO. Nu ati observat pana acum ca pe forum sunt mult mai multi cu aceeasi conceptie exprimata de mine?
Daca unii ortodocsi au preluat unele idei neoprotestante din ecumenism cu atat mai putin are importanta daca si catolicii au preluat acele idei.
Ideile dvs. nu o sa le regasiti la vreun sfant ortodox sau din primul mileniu si din simplul motiv ca teoria ramurilor harului a fost inventata in ultimul secol.

Nu vad ce legatura are raspandirea pe tot globul cu Biserica. Universala nu inseamna ca Biserica trebuie sa fie si in Antarctica, ci ca e Biserica. La inceput era raspandita doar intr-o locuinta din Ierusalim! Acum e raspandita in toata lumea, inclusiv Alaska, Japonia, etc, acolo unde e Biserica ortodoxa.
Daca BC vrea sa cucereasca lumea nu e o noutate, si pe ortodocsi s-a chinuit sa-i inglobeze o mie de ani. Vedem ca Vaticanul e o tara. Am mia spus de cateva ori, Iisus le-a spus ca celor ce nu-i vor primi sa isi sterga sandalele de praf si sa-i lase. BO participa la miscarea ecumenica doar din motivul raspandirii adevarului, a dreptei credinte. Puteti citi in orice articol asta.

Cred ca asta cu reconcilierea creatiei e o idee catolica, Iisus a venit ca sa ne putem mantui, ca nu se putea mantui nimeni.
Ca sa nu mai lungim discutia cu hula, sfantul Nicolae Velimirovici: http://www.eph.md/news/invatatura_de_credinta/1129.html
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre vorbirea cu mortii strajeru Secte si culte 2 09.04.2018 22:32:16
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? petrut-angel Secte si culte 1534 12.03.2018 22:00:37
Vorbirea in limbi - ajutor Archangel Reguli generale de utilizare a forumului 37 03.01.2013 12:16:48
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali gpalama Secte si culte 4 29.05.2010 21:11:29
DESPRE VORBIREA IN LIMBI Ioan_Ciobota Generalitati 4 24.03.2010 17:09:10