![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu. Am fost pe la penticostali dar nu am asistat niciodata la o "vorbire in limbi". Nu pot raspunde la ce nu cunosc bine.
Last edited by vasalie; 11.11.2009 at 23:37:11. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dumnezeu nu poate fi, asta e clar... In primul rand ca sufera de mandrie toti dintre ei, ceea ce e considerat un pacat mare in fata lui Dumnezeu. Eu raman la una din astea doua variante: diavol sau hipnoza. Si totusi nu suporta Sfanta Cruce si icoanele... Ce treaba ar avea hipnoza cu asta?...
|
|||
|
|||
![]()
Am gasit acest topic intamplator, si m-am gandit ca ar fi fain sa auziti si punctul de vedere al unui penticostal :P.
In primul rand, referit la ceea ce Danut7 a scris "Ridicarea mainilor in sus si fuga prin sala , miscari inainte si inapoi ale trupurilor , dantuieli si mai stiu eu ce sunt manifestari ciudate si batjocoritoare, asa ceva nu s-a observat in Biserica primara". Nu stiu in ce biserica penticostala ai fost, dar la noi nu exista asa ceva!!! Cred ca te referi la bisericile caristmatice din strainatate. Noi nu suntem de acord cu asa ceva. Si mie aceste lucruri mi se par ciudate. De asemenea, pentru "lacrimi": "am auzit cum repeta toti ca istericii, care mai de care mai tare, ca la balamuc "BOTEZ" la infinit". La noi nu exista asa ceva... nu zic ca nu ai auzit, pentru ca nu cred ca minti. Pentru biserica la care eu merg, pot garanta: nu se face asa ceva! Nu am timp foarte mult sa scriu, pentru ca sunt la serviciu, as vrea sa spun doar cateva lucruri, si poate voi reveni cu un post daca voi avea timp. Haideti sa privim la ceea ce apostolul Petru spune imediat dupa revarsarea Duhului Sfant: "38. Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt. 39. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. " - Fapte 2 Aceasta fagaduinta este pentru toti cei de departe, in oricat de mare numar ii va chema Domnul. In 1 Corinteni 13, scrie asa "Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; 9. Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim. 10. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa.Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului. 12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, față către față; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaște pe deplin, precum am fost cunoscut și eu. 13. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. " Nu trebuie sa scoatem din context un verset ca sa argumentam o idee pe care noi deja o credem. Aceste versete se refera la momentul cand "vom cunoaste pe deplin". Vom ajunge vredoata sa cunoatem pe deplin pe acest pamant? Haideti de asemnea sa privim si in 1 Corinteni 12: "28. Și pe unii i-a pus Dumnezeu, în Biserică: întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învățători; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecărilor, ajutorările, cârmuirile, felurile limbilor. 29. Oare toți sunt apostoli? Oare toți sunt prooroci? Oare toți învățători? Oare toți au putere să săvârșească minuni? 30. Oare toți au darurile vindecărilor? Oare toți vorbesc în limbi? Oare toți pot să tălmăcească? 31. Râvniți însă la darurile cele mai bune. Și vă arăt încă o cale care le întrece pe toate" Unde in Scriptura scrie ca aceste daruri au fost "desfiintate" si ca nu mai exista? As dori un verset concret care sa spuna ca aceste daruri au fost doar pentru biserica primara si ca nu trebuie sa fie si in biserica de astazi. Un singur verset care sa spuna acest lucru. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu spune nimeni ca acestea au incetat ci:Oare toți sunt apostoli? Oare toți sunt prooroci? "Oare toți învățători? Oare toți au putere să săvârșească minuni?
30. Oare toți au darurile vindecărilor? Oare toți vorbesc în limbi? Oare toți pot să tălmăcească?" Asa cum ai citat si tu. Dar cel care are cu adevarat darurile Duhului Sfant este smerit si nu se bate cu pumnul in piept : Eu fac voia lui Dumnezeu, eu ma deosebesc de lume....etc.
|
|||
|
|||
![]()
Lacrimi mi-ai spus pe un alt topic:
"Sfanta Scriptura spune clar ca la Cincezime cand s-a revarsat Duhul Sfant si vorbeau in limbi, fiecare il auzea in limba sa natala... Nu a fost o bolborosire in nu stiu ce combinatie de limbi si nicaieri in Biblie nu se spune ca repeta la nesfarsit un cuvant sau o serie de cuvine (care la voi se numeste "staruinta") pentru ca Duhul Sfant sa le dea acest dar... Aparea dupa voia lui Dumnezeu si nu dupa a oamenilor. Si apoi Sfantul Apostol Pavel spune clar ca "Proorocirile se vor sfarsi, limbile vor inceta" (I Cor 14.7). Puneti voi la indoiala cuvintele Apostolului Pavel?... Si tot Pavel spune ca "limbile sunt un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi" (I Cor 14.22). Si penticostalii se considera "Biserica lui Dumnezeu", se considera cei deja mantuiti... Cum vine asta? Nu va mai luati doar dupa pastori si cititi Biblia cu atentie, pentru voi insiva, pentru ca acei pastori ai vostri nu sunt decat unelte de a va duce pe calea pierzarii. De ce aveti nevoie de semne si minuni pentru a crede in puterea lui Dumnezeu si a Duhului Sfant? Multi veti calatori spre iad cu Biblia sub brat... Vorbirea in limbi a fost la inceput, tocmai pentru a se propovadui Evanghelia la neamuri. A fost necesara, pentru a raspandi crestinismul. Acum la ce ar folosi?..." Eu nu as vrea sa discut despre aceste lucruri.Pentru mine e un subiect sensibil,totusi nu vreau sa iti las de inteles ca nu am replica si ca ai dreptate.In biblie nu spune nicaieri ca aceste daruri au incetat ci ca 'limbile vor inceta" asa cum ai spus tu ,dar nu se spune cand,ele pot inceta in viitor.Uite ce ii sfatuieste Pavel pe Corinteni: 1 Corinteni 14:1 Urmăriți dragostea. Umblați și după darurile duhovnicești, dar mai ales să prorociți. 1 Corinteni 14:2 În adevăr, cine vorbește în altă limbă, nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu; căci nimeni nu-l înțelege, și, cu duhul, el spune taine. 1 Corinteni 14:3 Cine prorocește, dimpotrivă, vorbește oamenilor, spre zidire, sfătuire și mângâiere. 1 Corinteni 14:4 Cine vorbește în altă limbă, se zidește pe sine însuși; dar cine prorocește, zidește sufletește Biserica. 1 Corinteni 14:5 Aș dori ca toți să vorbiți în alte limbi, dar mai ales să prorociți. Cine prorocește, este mai mare decât cine vorbește în alte limbi; afară numai dacă tălmăcește aceste limbi, pentru ca să capete Biserica zidire sufletească. 1 Corinteni 14:6 În adevăr, fraților, de ce folos v-aș fi eu, dacă aș veni la voi vorbind în alte limbi, și dacă cuvântul meu nu v-ar aduce nici descoperire, nici cunoștință, nici prorocie, nici învățătură? Iti recomand sa citesti atent tot capitolul din 1 Corinteni 1:14 ca sa nu mai umplu forumul cu el. Uite ce spune Pavel: 1 Corinteni 14:13 De aceea, cine vorbește în altă limbă, să se roage să aibă și darul s-o tălmăcească. Deci si atunci era vorba si de limbi necunoscute,nu neaparat cunoscute cum vrei sa arati tu si era necesara o talmacire. De asemenea Pavel mai continua: 1 Corinteni 14:21 În Lege este scris: "Voi vorbi norodului acestuia prin altă limbă și prin buze străine; și nici așa nu Mă vor asculta, zice Domnul." Penticostalii nu se considera deja mantuiti decat dupa ce si-au incheiat viata dupa voia Lui Dumnezeu,mantuirea este deci un proces ce tine toata viata,vorbesti lucruri despre care nu stii.Nimeni nu se ia dupa pastori,Biblia este de ajuns.Daca pastorii spun ceva ce nu este in Scripturi fii sigura ca nu ii crede nimeni. Si m-am saturat de fundamentalism crestin.Religia nu mantuieste,credinta este cea care aduce mantuirea,asa ca sa nu mai privim lucrurile din perspective care nu sunt biblice. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar unde in Scriptura scrie ca se vor mentine?... Cred ca a fost nevoie de asa ceva pentru a raspandi crestinismul la neamuri. "Darul limbilor va inceta"...Si unde in Sfanta Scriptura scrie ca darul Duhul Sfant consta in "vorbirea in limbi"? Adica daca nu "vorbesti in limbi" nu ai Duhul Sfant? De unde asa ceva? "Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, stapanirea de sine." (Gal 6.22-23) Si de ce mai multe botezuri?... Unul in apa, unul cu Duhul Sfant, unul cu foc... Cand Biblia spune clar ca "exista un singur botez"... Oare botezul in numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh, nu le include si pe celelalte?... "Cat despre prooroci - se vor desfiinta"... pentru ca "Nu este treaba voastra sa stiti vremurile sau soroacele; pe acestea Tatal le-a pastrat sub autoritatea Sa." (Faptele Apostolilor 1.7) "Umblati dar dupa darurile cele mai bune si va voi arata o cale nespus de buna." (I Cor13.31) De ce dar sa umblam dupa basme, dupa semne, cand Sfantul Apostol Pavel spune clar ca "limbile sunt un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi." Ori ... voi va considerati "alesii Domnului, biserica lui Dumnezeu, urmasii apostolilor"... Oare cum se face ca umblati dupa un semn al necredinciosilor?...
|
|||
|
|||
![]()
Hmm...
Unde am zis eu ca nu ai Duhul Sfant daca nu ai botezul cu Duhul Sfant? Nu cred ca am scris asa ceva... Pentru ca nu gandesc asa. In primul rand, hai sa schimbam termenul de botezul cu Duhul Sfant, ca sa nu crezi ca noi avem mai multe botezuri. Noi avem un singur botez. Si hai sa ii spunem botezului cu Duhul Sfant asa cum Biblia il numeste de fapt: "Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. 2. Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei. 3. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. 4. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. " Biblie vorbeste de faptul ca toti s-au umplut de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi. Deci hai sa ii spunem umplere cu Duhul Sfant, ca sa fie biblic. Nu stiu daca aceasta discutie isi are rostul daca scoatem versete din context... "limbile sunt un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi" este un verset SCOS DIN CONTEXT. Un context in care apostolul Pavel se vede nevoit sa faca ordine in biserica din Corint, pentru ca din intreg capitolul 14 se intelege ca ei vorbeau intr-o maniera neordonata. Intelgem acest lucru din urmatoarele versete: "27. Dacă grăiește cineva într-o limbă străină, să fie câte doi, sau cel mult trei și pe rând să grăiască și unul să tălmăcească. 28. Iar dacă nu e tălmăcitor, să tacă în biserică și să-și grăiască numai lui și lui Dumnezeu. " De ce oare aspostolul Pavel nu interzice de tot vorbirea in alte limbi? Referitor la acest verset: "Nu este treaba voastra sa stiti vremurile sau soroacele; pe acestea Tatal le-a pastrat sub autoritatea Sa." Iarasi iti spun: nu poti scoate un verset din context ca sa iti argumentezi punctul de vedere... Te rog sa iei tot contextul :) Adica de ce nu iei si veresetele din 1 Corinteni 14: "1. Căutați dragostea. Râvniți însă cele duhovnicești, dar mai ales ca să proorociți. 2. Pentru că cel ce vorbește într-o limbă străină nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu; și nimeni nu-l înțelege, fiindcă el, în duh, grăiește taine. 3. Cel ce proorocește vorbește oamenilor, spre zidire, îndemn și mângâiere. 4. Cel ce grăiește într-o limbă străină pe sine singur se zidește, iar cel ce proorocește zidește Biserica. 5. Voiesc ca voi toți să grăiți în limbi; dar mai cu seamă să proorociți. Cel ce proorocește e mai mare decât cel ce grăiește în limbi, afară numai dacă tălmăcește, ca Biserica să ia întărire. " Si multe altele, nu stau acum sa le caut. Referitor la faptul ca sa arat un verset ca se vor mentine, am dat unul in mesajul anterior: "39. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. " - Fapte 2 Si iti spun eu, nu exista nici un verset in Biblie care sa spuna ca darurile nu mai exista ![]() Eu nu ma consider "aleasa Domnului, biserica lui Dumnezeu, urmasa apostolilor" in sensul in care tu l-ai zis. Sunt convinsa ca tu l-ai zis intr-un sens in care eu ma cred superioara, sau noi ne credem superiori. Nu... stiu doar ca sunt copilul lui Dumnzeu mantuit prin harul Sau. Nu ma consider superioara nimanui, si sa ma fereasca Dumnezeu de lucrul acesta. Motivul principal pentru care am scris prima oara a fost pentru ca am citit niste chestii neadevarate despre bisericiile penticostale. Chestia cu dansatul m-a revoltat cel mai tare. Noi nu dansam, nu ne bataim, nu fugim prin sala cum zicea Danut7... Dar nu o sa mai scriu pe acest forum, si nu pentru nu pentru ca nu as putea sa imi sustin punctul de vedere. Stiu prea bine sa imi sustin punctul de vedere si sa il argumentez cu versete din Biblie(si nu scoase din context). Cunosc foarte bine ceea ce cred. Si nu as putea sa imi traiesc viata de credinta fara sa o am intemeiata pe Cuvantul lui Dumnezeu. Pentru ca stiu ca atunci cand voi sta in fata lui Dumnezeu, El ma va judeca dupa Biblie. Dar raspunsul tau mi-a dovedit ca tu scosi versete din context ca tu sa argumentezi ceva ce deja tu crezi. Si nu imi place sa am astfel de discutii. Imi place sa am discutii cu argumente valide. Am avut destul de astfel de discutii, si din experienta stiu ca nu duc nicaieri. Asa ca toate cele bune, si tot ce e mai frumos :) |
|
||||
|
||||
![]()
Glavinia, una este vorbirea în limbi pe care o practicau apostolii, o vorbire in limbi care era de origine divină și despre care vorbește sf Pavel la 1 Cor. 13 și alta este vorbirea in limbi de tip penticostal și harismatic. Ceea ce se intampla la adunările voastre este similar cu ceea ce se intampla in cazul demonizaților, al spiritiștilor și al religiilor primitive de tip șamanic.
1 Copr 14.26 "Ce este deci, fraților? Când vă adunați împreună, fiecare din voi are psalm, are învățătură, are descoperire, are limbă, are tălmăcire: toate spre zidire să se facă. " In cazul sectelor penticostale este vorba de o bolborosire auto-impusă, repetarea spasmodică a unor anumite sunete și cuvinte care să inducă o anumită transă. Acest lucru nu are nimic de-a face cu zidirea Bisericii, ci doar cu dorința voastră de a avea experiențe noi. DE ce nu le dă Dumnezeu un adevărat dar secanților penticostali și harismatici? De ce atunci când se duc în altă țară trebuie să învețe limba țării respective? Apostolii au avut acest darul vorbirii in limbi pentru a face evanghelizare adevărată, pentru a zidi Biserica, nu pentru a bolborosi diferite sunete doar de voi intelese (sau nici macar de voi).
Singurul scop al vieții e mântuirea sufletului, pregătirea lui pentru a intra în Rai (sf. Calinic) Last edited by ovidiu-s; 12.11.2009 at 15:55:56. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iti admir demnitatea si sunt de acord cu faptul ca discutiile nu duc nicaieri. Si totusi nu am scos "versete din context" asa cum spui. Parerea mea este ca voi faceti treaba asta si va bazati foarte mult DOAR pe niste versete... "Referitor la faptul ca sa arat un verset ca se vor mentine, am dat unul in mesajul anterior: "39. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. " - Fapte 2" - aici vezi tu continuitatea "vorbirii in limbi"??????? Si exact cum ai zis: Apostolul Pavel se referea STRICT la biserica din Corint, cea din trecut... Dar la voi cred ca "dezordinea" a ramas si nu "vorbirea in limbi"... De ce le trebuie pastorilor vostri talmaci atunci cand se intalnesc cu diversi pastori sau "frati" din alte tari? Doar ei, in special, au "darul vorbirii in limbi", nu-i asa?...
|
|||
|
|||
![]()
De obicei nu ma bag in discutiile cu cei de alta credinta ,dar vreau sa va povestesc o minune care se gaseste si in Proloagele noastre ortodoxe , ca sa vada si ei cum privim noi adevarata glosolalie:
Sfantul Efrem se stie ca era sirian si ca deci vorbea acesta limba si nu cunostea limba greaca. A dorit insa sa mearga in Cezareea Capadociei si sa-l vada pe Sfantul Vasile cel Mare, pe care si in vis l-a vazut ca pe un stalp de foc al carui cap ajungea la cer. Si-a luat cu sine pe un ucenic, ca talmaci,si a ajuns la Cezareea chiar in ziua Praznicului Aratarii Domnului la Iordan,si privind de departe ,in taina l-a vazut pe dumnezeiescul Vasile in biserica inconjurat cu slava multa , iar cand a inceput sa vorbeasca poporului ca o limba de foc iesea din gura sa . A gandit in sinea sa Sfantul Efrem : "Noi in pustie fiind, suferind greutatea si arsita zilei nu ne invrednicim de atata slava ca acesta." La un moment dat , pe la sfarsitul slujbei, iata vine arhidiaconul Sfantului Vasile si-i cheama pe cei doi monahi straini zicandu-le pe nume:"Cinstite Efrem, vino si intra in Sfantul Altar, ca te cheama Arhiepiscopul". Si cand a intrat in altar Sfantul Vasile i-a dat sarutare Sfantului Efrem si i-a zis:"Bine ai venit Parinte Efrem, cel care ai inmultit ucenicii lui Hristos in pustie si ai gonit dracii cu puterea lui Hristos. Ai venit atata cale si ai indurat atata osteneala ca sa vezi un om pacatos? Sa-ti dea rasplata tie Domnul, pentru osteneala ta."Si Sfantul Efrem i-a raspuns prin talmaci cele ce in inima lui erau pregatite si s-a impartasit cu Preacuratele Taine din mainile marelui Vasile. Dupa slujba, la masa stand cei doi sfinti Cuviosul Efrem l-a rugat pe Marele Vasile daca poate sa ceara un dar de la el, prin lucrarea Duhului Sfant. Iar Marele Vasile l-a intrebat ce doreste."Stiu, parinte,i-a zis cuviosul , ca tot ce vei cere de la Dumnezeu, iti da tie.Deci roaga-te bunatatii Lui , sa-mi dea mie sa vorbesc greceste. Iar el a raspuns:"Mai presus de puterea mea iti este cererea ,dar daca iti este cu buna nadejde cererea, sa mergem maine dimineata in biserica si sa ne rugam lui Dumnezeu celui puternic ca sa asculte rugaciunile noastre.A doua zi au facut Sfanta Liturghie cu rugaciune multa in biserica si la un moment dat,a zis Marele Vasile:"Pentru ce , Cinstite Parinte nu primesti sfintire de preot,vrednic fiind?" I-a raspuns prin talmaci:"Fiinca sunt pacatos , stapane." I-a raspuns Marele Vasile:"O,de as avea eu numai pacatele tale!" si i-a zis "Sa facem metanie". Si ingenunchind ei la pamant si-a pus marele arhiereu mainile pe capul Cuviosului Efrem si a rostit Rugaciunea de Hirotonie Preoteasca.Apoi a zis Cuviosului:"Porunceste acum ca sa ne ridicam de la pamant" .Si pe loc s-a limpezit limba lui Efrem si a zis in limba greceasca:"Mantuieste, miluieste, ridica-ne si ne pazeste pe noi, Dumnezeule cu darul Tau". Si s-a implinit Scriptura care zice:"Atunci va sari schiopul ca cerbul si limpede va fi gura gangavilor". Deci toti au proslavit le Dumnezeu, Cel ce-a limpezit limba lui Efrem in vorba grecesca. Si asa l-a sfintit pe el Marele Vasile intru preot iar pe talmaci ca diacon si trei zile au petrecut duhovniceste Cuviosul Efrem la Sfantul Vasile. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre vorbirea cu mortii | strajeru | Secte si culte | 2 | 09.04.2018 22:32:16 |
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? | petrut-angel | Secte si culte | 1534 | 12.03.2018 22:00:37 |
Vorbirea in limbi - ajutor | Archangel | Reguli generale de utilizare a forumului | 37 | 03.01.2013 12:16:48 |
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali | gpalama | Secte si culte | 4 | 29.05.2010 21:11:29 |
DESPRE VORBIREA IN LIMBI | Ioan_Ciobota | Generalitati | 4 | 24.03.2010 17:09:10 |
|