![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deși ți-ai cam dărâmat propriul castel de nisip al argumentației de până aici. Pentru mine nu majusculele din textul "adventistului" Cornilescu (deși la data la care traducea cartea lui Iosua, el era ortodox, ba chiar călugăr) sunt relevante ci alte două aspecte:
|
|
|||
|
|||
![]()
Inchinarea respectiva nu este relevanta fiindca nu stim in ce masura ea era respinsa ,acceptata sau teologizata pe vremea VT .
daca apostolul Ioan avind daruri ale duhului sfint si botezul sfint putea fi considerat impreuna lucrator cu un inger (care nu stim daca era capetenie) atunci in situatia din VT Iosua (care oricum nu citise Apocalipsa )) nu are nici botezul nici daruri deci el nu poate fi considerat imperuna lucrator nici cu ingerii nici cu capeteniile lor in fata carora ar putea sa se inchine . Deci inchinarea lui poate sa nu fie un inidciu. La fel si descaltarea , Nu scrie nicaieri ca un Arhanghel nu are atita sfintenie incit pamintul sa devina sfint . Desigur acestea sint pure speculatii logice atita vreme cit interpretarea nu ne este revelata. Insa chiar daca Iisus este sau nu este Mihail El tot parte din Dumnezeire este , la fel poate fi si Arhanghelul chiar daca este numit inger , (E)el poate fi totodata si un tron sau o instanta intre altele similare, fie mai prejos fie mai presus. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Găsesc destul de pertinente obiecțiunile tale, ai uitat însă argumentul forte ascuns în postarea mea: Iosua 6,2. "Căpetenia" aceasta "îngerească" cu care vorbește Iosua are un Nume inconfundabil: |
|
|||
|
|||
![]()
Apoi trebuie sa cadem de acord asupra indentitatii macar si partuiale intre ceea ce numim Fiul si ceea ce numim Hristosul, Cuvintul, Logosul ca legitate Vie.
Apoi trebuie continuat cu analizarea versetului : "Daca a-ti vazut pe Fiul a-ti vazut pe Tatal. Cum spuneti voi arta-ne pe Tatal? " care lasa sa se inteleaga ca El este si Tatal totodata tocmai pentru ca alta aratare a Tatalui nu-si mai avea rostul. Evident totodata intelasa componenta ca parte integranta a Hriistosului in Tatal. |
|
|||
|
|||
![]()
Evident. Cred că suntem toți de pe aici de acord (nu știu să fie martori ai lui Iehova pe forum) că Fiul poate folosi prerogativul divin de Iehova/Yahweh.
|
|
|||
|
|||
![]()
Da mi-a scapat findca nu am citit toate versetele , deci in acest caz este vorba nu de un Arhanghel ci de o instanta divina superioara (Domnul).
Viziunea pe care o impartasesc NU cuprinde -si probabuil nici cea oficiala adventsta din cite am intels- identitatea dintre Iisus si Arhanghelul Mihail . Desi nu este exclus ca uneori sa existe dezbateri locale teologice la ei in care se discute si aceasta ipoteza .Se pot discuta multe incluisv puncte de vedere comune cu dogma ortodoxa. Inteersant mi se pare ca adunarile locale nu au obligativitatea supuenri doctrinare obligatorie ci isi pot asuma unele puncte de vedere iar aici ma refer atit la nivelul national cit si lla cel local . Insa il percep pe Iisus ca fiind totodata si Hristosul dar si Tatal sau macar unele aspecte ale Sale care sint suficiente pentru a putea spune ca daca am vazut pe Iisus am vazut pe Tatal fara sa mai fie nevoie de o alta prezentare sau revelatie. Desigur nu am pretentia ca perceptia mea sa fie impartasita de altii pentru ca El poate fi considerat ca fiind doar Hristosul Si deasemnea consider ca cei doi Arhangheli fac parte din Dumnezeu Unic daca termenul de Unic nu se reduce doar la insumarea dintre Tatal, Hrstosul si Duhul Sfint -desi si acest caz Arhanghelii ar putea fi subipostasuri ale Duhului Sfint la fel cum si cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu nu pot fi distigte fata de Duhul Sfint ci aflate in componenta Lui. Apoi am putea aduce in discutie la ce se refera acei "doi fii unsi care stau in fata Domnului " (Zaharia). Este sau nu unul dintre ei Hristosul -fiindca si el este uns daca nu ma insel -ori daca ei sint cei doi Arhangheli ori mai este in afara de Hristos inca un Fiu dar de mai mica importanta Si deasemenea in legatura cu identitatea divina a lui Melchisedec cel care "asemeni lui Hristos nu are inceput si nici sfirsit al zilelor." Unii dintre noi spun ca Melchisedec este Iisus desi apostolul nu ar fi trebuit sa il compare cu El ci sa spuna raspicat ca este tot El. Altii spun ca este unul dintre cei doi fii unsi. eu personal nu pun egalitate deplina intre cei doi desi per total se poate face aceasta identificate , adica o intrupare anterioara care deschise eventualitatea si altor intrupari similare mai departate. desi as zice ca se poate pune semnul egal -parerea mea- nu consider ca Iisus este continut in Melchisedec ci doar Melchisedec in Iisus la fel ca orice alta eventuala intrupare anterioara . Similar consider ca a doua venire a lui Iisus are oarecum ceva in plus fata de venirea Sa trecuta. evident din perspectiva manifestarii anumitor calitati si puteri divine specifice fiecarei misiune in parte. puterile manifestate acum sint cele care privests Judecata deci puterile justitiare , El de data asta intruchipind principiul judecatii si al dreptatii . macar acest lucru este biblic avind in vedere cel putin doua versete unul in apocalipsa in care ni se arata ca i s-a dat judecata (Judecata) si de aceea are o sabie in mina fiind simbolic pe acel cal alb -imagine vizuala intilnita si in alte traditii religioase. al doilea verset -de fapt doua -sint in Vt si in ele El este numit "Domnul dreptatii " chiar daca totodata este numit si Domnul lui Israel adica al iertarii 'Cel mult asteptat" -chiar ca mult. al doilea verset care cuprinde numele "Domnul dreptatii" se afla in Maleahi 3 intr-un context in care oameni nepriceputi in ale teologiei 'il supara" pe Dumnezeu cu tot felul de afirmatii ,intoarcerea cuvintului si intrebari intre care si intrebarea "Unde este Domnul dreptatii?" poate ei intreaba despre dreptatea divina sau poate despre intruparea inca temporar ascunsa a lui Iisus venit din nou -nu stim insa poate fi un indiciu in cazul unui studiu eschatologic. Last edited by Mihai36; 19.01.2012 at 10:01:20. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In legatura cu partea a doua a mesajului tau, Hristos si-a trimis apostolii in lume pentru simplu fapt ca Omul trebuie sa-l primesca pe Dumnezeu in viata lui din iubire si nu din frica si mai ales nu datorita minunilor: "Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut""zice Biblia. Omul daca l-ar vedea pe Hristos in slava s-a ar crede de frica, iar Dumnezeu nu vrea asta. Dumnezeu este iubire si nu teroare, opresiune. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Mă așteptam ca alte puncte doctrinare să fie expuse batjocurei ortodoxe (nu am să dau sugestii acuma), dar se pare că există o lipsă de imaginație distructivă în mentalul extremist ortodox la această oră. Acest lucru îmi întărește totodată convingerea că a fost doar o reacție emoțională în fața neputinței argumentative de pe topicul centenar. Niște contramăsuri lansate de pe un submarin în derivă... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce ne facem cu Daniel cap 10 ? Cu cine vorbeste Daniel acolo si cui ii spune : " Cum ar putea robul domnului meu sa vorbeasca domnului meu " ? ( cum scrie in Biblia Cornilescu ) sau "Si cum poate un slujitor atat de mic al Domnului sau sa graiasca cu un Stapan atat de mare ca Tine! Si de spaima imi piere toata puterea si suflarea mi se opreste", cum apare in versiunea ortodoxa.Cine este acel domn sau Domn ? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Invataturi adventiste incredibile, partea a II-a | Erethorn | Secte si culte | 88 | 17.11.2019 08:20:07 |
Acuzatii incredibile impotriva IPS Bartolomeu Anania | andrei_im | Stiri, actualitati, anunturi | 87 | 10.04.2014 21:10:48 |
De ce multe persoane devin celebre, cunoscute in lume numai dupa moartea lor? | Bast-et | Generalitati | 9 | 21.09.2010 12:54:49 |
Despre ziua de sabat a adventistilor | Iustin32 | Secte si culte | 747 | 04.06.2009 15:32:12 |
|