![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand eram gravida si nici unul dintre prietenii mei nu avea copii, am fost des sfatuita cum spui tu (educatia fara NU). Si mi s-a parut o idee grozava si m-am gandit mult cum sa o pun in practica.. chia am incercat din greu sa fac asa... Si obtii un copil care crede ca relatiile parinti copii sunt de egalitate, ca drepturile sunt aceleasi (de ex. spune: este randul meu sa stau la calculator, tu ai stat destul!.. sau "este alegerea mea sa ma culc tarziu" asta la 5 ani!).. In nici un caz nu va iesi un copil recunoscator sau respectuos fata de parinti. Nu.. totul i se cuvine. Dar daca tu vei aplica educatia fara NU.. iti doresc mult succes. Acum cand cel mare are 6 ani, parerea mea este ca doar cei care nu-si iubesc copiii nu ii pedepsesc! Acum sunt o mama destul de dura (nu bat, dar pedepsesc cu mare usurinta) si deja aud lucruri incredibile, cum ar fi: multumesc, mami, ca am fost in parc. @Sophia Ai dreptate in aceasta privinta.. interdictiile continua la maturitate. Dar acesta nu este un lucru negativ. Un adult trebuie sa fie capabil sa-si stapaneasca trupul, sa nu fie supus patimilor si dorintelor de tot felul. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
-din slăbiciune omenească: e greu să aplici o palmă unei ființe plăpânde, chiar bineștiind cât de mult contribuie pedeapsa la buna educație. Rezultatele bune ale pedepsei corporale se văd în ani, deocamdată vedem un copil care plânge. -din aderență la modele lumii. Așa cum avem o nouă credință (New Age), tot așa avem și o nouă psihologie. Potrivit acesteia, care are la bază o greșită înțelegere a conceptului de libertate, trebuie să lași copilul să își dezlănțuie personalitatea. Rezultatele dezastruase ale unei asemenea anti-pedagogii deja încep să se arate prin familii și școli. Ceea ce vedem este efectul neaplicării corecțiilor la timpul lor optim. -din puținul timp alocat educației. În modelul familial care a durat secole, unul dintre părinți, (mama) nu era nevoit să lucreze în afara familiei. Și tatăl avea lungi perioade în care era alături de femeia sa și copiii săi (în afara campaniilor agricole, iarna, la căderea serii). Dar, din cauza deteriorării continue a puterii de cumpărare, în prezent ambii părinți trebuie să lucreaze, și anume un număr tot mai mare de ore, în vreme ce de educație se ocupă ba bonele, ba internatele, ba televizorul, iar în cazurile fericite bunicii. Ei bine, în asemena condiții, în care nici nu mai ai timp să vorbești cu copilul tău, nu prea ai cum să aplici o adevărată corecție corporală cu pretenții educative. Ca să-l pălmuiești pe copil că nu și-a făcut tema, trebuie mai întâi să fii "în temă". Din acest motiv, părinții fie nu-și mai bat copiii că nici de asta nu au timp, fie exact pentru asta își găsesc timp (că nu durează mult), dar pedeapsa în astfel de condiții rămâne sterilă și neaducătoare de rod. Ce poate să înțeleagă un copil când constată că își vede tatăl la trei zile și atunci îl pocnește ? Pentru ca avva să își folosească bastonul spre folosul ucenicului, mai întâi avva trebuie să petreacă timp oarecare cu ucenicul, să-i arate, să-l îndrume, să-l întărească în drumul lui.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemeni sunt de acord si cu Pandion. Pentru Anna22 Absolut in totul trebuie sa existe un program si o dreapta socoteala. Copilul niciodata nu trebuie sa devina egalul parintelui iar eu din contra nu am spus ca unui copil nu trebuie sa i se aplice pedeapsa, ideea este ca tu ca parinte si ca adult trebuie sa descoperi dinainte slabiciunea copilului tau si atunci cand nu esti ascultat acolo sa il pedepsesti, insa daca se poate niciodata pedeapsa fizica... Vreau sa stiti ca eu am fost un copil pedepsit si batut de parinti atunci cand greseam in situatii grele, nu ca am spart o farfurie. Mama mea era foarte severa...deci stiu cum se facea educatie inainte si chiar si acum la noi la romani se mai aplica genul asta de educatie...insa am vazut ca de cele mai multe ori se poate si fara bataie daca tu ca parinte te dedici educatiei copilului tau si asta inseamna ca ai timp sa observi si sa supraveghezi totul. Tu ai procedat perfect cat ai avut copilul in pantece dar pe urma? Trecerea lui din lumea din care a venit in lumea noastra a facut-o cu un ajutor exagerat poate din partea parintilor si asa copilul s-a obisnuit intr-un fel, motiv pentru care apoi i s-a parut absurd sa fie altfel (adica s-a obisnuit sa aibe totul si sa fie egalul parintilor iar cand parintii nu i-au mai permis deja era surprinzator pentru el, sau depinde si cum nu i-au mai permis...daca spui nu e voie la calculator in loc sa-i spui ca acum este timpul pentru culcare sau masa sau plimbare...etc, atunci e normal ca acel copil sa reactioneze violent)...de aceea spun, copilul trebuie sa fie invatat efectiv cu un program de cand se naste...iar odata cu trecerea timpului programul se diversifica si se schimba tocmai ca sa vina in ajutorul dezvoltarii normale din toate punctele de vedere pentru copil. In primii ani de viata copilul este exact ca un robotel, repeta tot ce vede si aude la parinti, acestia sunt modelul absolut pentru el...si asta pana ia contact cu societatea, adica atunci cand e dus la gradinita si cand parintii trebuie sa schimbe tactica educatiei...in fine sunt multe de spus despre psihologia si educatia copilului. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Copilul NU este robotel. El exploreaza in permanenta si "forteaza" in permanenta limitele care ii sunt stabilite. Copiii mei au avut program, desigur. Dar fiecare, cam pe la un 1 jumate a devenit constient de existenta programului! Si l-au respins fara motiv. De ex.. il culc la 12 la pranz? Intr-o zi nu mai vrea pur si simplu sa mearga in pat. Il pacalesc cumva (cu o jucarie, biscuite..). A doua zi va sti ca a fost pacalit si refuza si jucaria.. Daca este capos, va refuza si paharul de lapte de dinaintea orei de culcare.. adica tot ceea ce tine de ritualul somnului. Etc. Poate peste o luna va accepta din nou programul, dar pentru ca asa vrea el.. deci o diferenta. Sau tot din seria copilul-robotel si educatia fara NU. Copiii mici (sub 2 ani) au scopuri care le urmaresc persistent. Scopurile celui mic: sa se joace cu apa la chiuveta in baie (isi duce scaun, se catara.. pana la urma ajunge, are metode), sa scoata tot ce am in frigider si sa intre el acolo (nu a pus in practica, desigur, dar asta este evident ca vrea sa faca, dupa ce a exersat aceeasi schema cu bufetul, camara, dulapul cu haine..). Deci? Cum il educi fara NU? Ii propui sa faceti altceva? Nu este prost, stie ca il pacalesti, isi tine planurile in minte si tot le urmareste, cu alta ocazie. Un copil mic este si viclean.. de ex. stie ca nu poate deschide singur frigiderul, dar cand il deschid eu, vine fuga fuguta si depune in usa o jucarie care va impiedica inchiderea completa a usii.. ca apoi sa vina el cand nu sunt atenta si sa exploreze in voie frigiderul (sa tragaafara oala cu ciorba). Educatia fara NU spune: ok, lasa-l sa exploreze.. Sunt rabdatoare, l-am lasat sa scoata iaurturi (pe care le-a desfacut ulterior pe covor), sa observe legumele... Dar tu nu ai copii si nu intelegi: NU au limita (iar daca gasesc una, vor incerca prin diverse metode sa o forteze). Dar dincolo de libertatea care se ofera copilului (in anumite limite, desigur), democratia in familie nu-l va invata niciodata respectul. De ex. poti sa-i explici ca nu este voie sa intrerupa un adult care vorbeste (stii probabil ca lor le place enorm sa tot intrerupa, asa isi afirma ei egoul..). Dupa ce cu greu si-a insusit regula, copilul meu imi tot punea intrebari sa treaca vremea.. iar un domn l-a intrebat ce varsta are. Copilul meu a fost f indignat : cum si-a permis acel domn sa-l intrerupa?! Si i-a explicat domnului ca a intrerupe pe cineva este semn de proasta crestere! (sau alt exemplu: ultima data cand am fost cu copilul meu la restaurant, el a comandat pentru mine in locul meu.. am ramas masca! M-am ridicat si am plecat.. din moment ce este pe cont propriu si deschide el gura sa comande, evident ca se descurca si sa plateasca, nu?) Nu cer sfaturi. Sunt doar exemple concrete ca un copil crescut in relatii "democratice" habar nu are ce este acela respect! Respect? Sa fim seriosi. Doar reguli poate sa-si insuseasca un copil cu educatie liberala. Reguli, care tocmai prin natura lor sunt supuse mai tarziu intrebarilor si contestarii.. si duc la noi generatii de copii razvratiti (in sensul ca nu vor accepta decat ceea ce apare ca lege scrisa, dar nu si legile "bunului simt" de care nu vor avea habar) (off topic: Traiesc intr-o tara in care copiii sunt lasati sa se manifeste liber.. Crize de isterie am vazut cu nemiluita (in situatii absolut normale: parasirea locului de joaca, refuzul de a cumpara copilului ceva etc.. nu as putea sa spun ca sunt parintii duri din senin, cum se afirma aici), lovirea parintilor, reprosuri.. la copii de gradinita.) Last edited by anna21; 03.07.2010 at 19:55:20. |
|
||||
|
||||
![]()
:))
Ai fost draguta foc cu exemplele pe care mi le-ai dat si stiu ca asa este...dar, repet nimic nu este litera de lege in ceea ce noi discutam aici...unii din experienta de viata, altii din studii, altii din pareri personale mai mult sau mai putin fondate. OK! Una este ca la tot cuvantul sa spui copilului nu ai voie...nu trebuie...nu pune mana...nu...nu ...nu...apoi bataie si tipete si restul atitudinii agresive din care copilul nu va intelege pe moment nimic iar pe viitor intelege ca trebuie sa fie la fel, ca doar asa izbandeste in viata, cu violenta....si alta este tu ca parinte sa urmezi un program de educatie cat poti de corect si in functie de personalitatea copilului, de ceea ce observi ca el aduce nou in comportament tu sa intervii cu cate o corectie sau inclusiv cu acest NU. Sincer eu nu te acuz, din contra...chiar te inteleg mai ales daca ai norocul sa ai un copil energic si cu personalitate puternica. Dar repet, tu ca parinte si ca adult daca ii urmaresti permanent comportamentul nu ai cum sa nu sesizezi schimbarile si traseul pe care el incepe sa-l urmeze in viata si astfel sa intervii inteligent daca este cazul. Una e sa intervii cu parul si cu NU ca e mai comod pentru oricine si alta este sa te ocupi indeaproape...dar pana la urma fiecare este liber sa-si educe copilul cum doreste, asa cum il educa din pantece incepand asa il are pana moare...si sa nu ne mai miram de copii care isi bat, violeaza sau omoara familia... Am mai spus ca sunt multe de spus despre educatia, comportamentul si psihologia copilului. Sunt n situatii pentru ca fiecare identitate este unica chiar daca se poate incadra in anumite tipologii stabilite de stiinta. P.S. Eu cand spun "tu ca parinte" nu ma refer in mod special la tine Anna...ci la parinti in general. |
|
|||
|
|||
![]()
MĂMICA oferă, MAMA cere
Un părinte are două dimensiuni: o dimensiune de mamă și o dimensiune de mămică; o dimensiune de tată și o dimensiune de tătic. Dimensiunea de mămică este cea care îi oferă copilului; îi oferă dragoste, îi oferă timp, îi oferă mângâiere. Iar dimensiunea de mamă este cea care îi cere și impune anumite reguli. Și atunci (pare amuzant, dar vă ajută mult!) vă puteți face un ecuson pe care să îl puneți la gât, cu un șnur. Și pe o parte să scrieți MAMĂ, iar pe cealaltă MĂMICĂ. Vorbiți cu copilul și îi explicați: eu sunt și mămica ta, dar sunt și mama ta. Atunci când sunt MĂMICĂ te mângâi, te iubesc, îți acord timp, iar când sunt MAMĂ îți cer anumite lucruri, pentru că eu sunt responsabilă pentru creșterea ta. Dar nu înseamnă că te iubesc mai puțin când sunt MAMĂ. Fiindcă ei de obicei leagă dimensiunea de mamă de neiubire: atunci când ești mamă nu mă iubești! Vorbiți cu copilul de la început și îi explicați lucrurile astea. Și când intrați în relație cu el folosiți ecusonul. De exemplu, vreți să meargă la culcare. El de obicei nu vrea să meargă la culcare când vreți. Și atunci puneți ecusonul de MAMĂ (sau de TATĂ) și îi spuneți: „Uite acum ÎȚI CER să mergi la culcare, pentru că eu sunt mama și sunt responsabilă pentru asta.” Dacă îi cereți, copilul face. Dar să spuneți ÎȚI CER, acesta este cuvântul. Îți cer, pentru că eu sunt părinte, eu hotărăsc asta. Ei s-ar putea să fie șmecheri, să întoarcă ecusonul și să vă vrea ca mămică, să zică: „Nu, nu, mai stau puțin!”. „Nu, nu! Mergem la culcare!” Și merge. Nu-i place, pleacă supărat, dar merge. Asta ajută mult în astfel de cazuri! Nu certați copilul la masă! Nu fiți niciodată MAMĂ în timpul mesei. În timpul mesei sunteți MĂMICĂ. Niciodată nu certați copilul la masă! Sunt copii care nu mănâncă, fiindcă de obicei cearta o primesc la masă. Atunci e momentul, pentru că stă locului și eu îl cert. Nu certați copilul la masă! Fiți întotdeauna MĂMICĂ când copilul pleacă de acasă și când vă reîntâlniți cu el. Întotdeauna sărutați-l, îmbrățișați-l, nu vă despărțiți niciodată de copil în dimensiunea de MAMĂ sau de TATĂ. Gelozia la nașterea unui frățior Ajută mult să folosiți ecusoanele când aveți un copilaș și se naște al doilea copilaș. Primul copilaș va fi gelos și invidios de nașterea frățiorului celui mic, pentru că îi ia locul. Explicați-i cum este cu ecusonul (dacă nu știe să citească puteți desena o figură mai zâmbitoare care să fie MĂMICA și o figură mai serioasă să fie MAMA. De fiecare dată când sunteți MĂMICĂ cu el puneți ecusonul, ca el să vadă că nu și-a pierdut mămica, fiindcă sunt atâtea momente când sunteți mămică cu copilul! Dar pentru că nu mai este numai el în totalitate în brațe și nu mai este el în centrul atenției, el vă simte numai ca MAMĂ: „Nu pune mâna!”, „Lasă-l pe cel mic!” etc. Și atunci nu mai vede decât dimensiunea de MAMĂ, care cere. Deci, de fiecare dată când sunteți mămică, întoarceți ecusonul, ca să vadă că el nu-și pierde MĂMICA. Iar atunci relația lui cu frățiorul va fi mult mai bună și nu va mai suferi atât. Maica Sofronia Rădulescu Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” |
|
|||
|
|||
![]()
Mi se par complet aiurea sfaturile cu mama si mamica (nu o lua personal)
Sunt de un pragmatism sec.. cum facem copilul sa faca voia noastra si sa fie multumit? Intrebarea este ce invatatam noi pe copil cand ne punem eticheta in piept? 1. Pentru ca implica ideea unui schimb.. eu te rasfat, tu faci ce iti cer.. Eu ma lupt cu copilul sa inteleaga ca este dator sa asculte parintii si atat. Nu in asteptarea unei recompense. Stiu ca nu s-a vorbit de aceasta in articol, dar este rezultatul firesc: copilul va incerca sa interactioneze cu mama in modul "mamica". Ceea ce ne duce cu gandul mai departe la ideea de manipulare a celorlalti etc... 2. Sugereaza ideea jucarii unor roluri. Or eu nu joc roluri de mama. Eu incerc sa fiu unitara in tot ceea ce fac. Si vreau ca al meu copil sa inteleaga ca sunt aceeasi si cand pedepsesc si cand il mangai. Nu doua ipostaze sau (mai rau) roluri. Mai mult copilul poate prinde ideea generala de sciziune a persoanei in functie de situatie si obiective.. mi se pare o idee bolnava. Eu am descurajat jocul de rol la copii. Nu din principiu, ci pentru simplu motiv ca il invat "Dumnezeu a facut fiecare om special" (el traieste intr-un mediu multicultural). Si daca fiecare om este special, ca asa l-a creat Dumnezeu, nu pot accepta jocul de rol nici la el nici la altii (iar eu cu etichetele mama si mamica tocmai asta sugerez: doua roluri).. ci doar asumarea identitatii speciale harazite de Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu una consider metoda buna. Pentru ca astfel, ajuti copilul sa devina responsabil si sa inteleaga (prin exemplu practic) vorba aceea "joaca e joaca iar cand e munca e munca". Eu nu vad o dubla personalitate ci o frumoasa imbinare a Inimii cu Ratiunea. ASta e parerea mea. daca tie nu ti se potriveste, nu-i bai! Nu m-am suparat! ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Jocurile au un efect psihologic extraordinar asupra copilului. Indiferent de varsta.
Sunt tentata sa relatez mereu din experientele mele cu copiii pentru ca mi-am luat meseria in serios. Sunt in fata lor pentru a-i ajuta si sprijini sa inteleaga ceea ce am de transmis, iar priceperea vine in urma unei relationari sanatoase fundamentate pe intelegerea celui slab si empatizarea cu el. Eram diriginta unei clase eterogene. Era acolo un baiat care batea pe toata lumea, cum prindea pe cineva il lua la pumni. El era batut acasa si refula in felul acesta la scoala. Mereu primeam reclamatii de la colegii mei din cancelarie ca e rau, agitat si sare la bataie in timpul orelor la colegi. Ascultam colegul pana la capat si-i spuneam sec: "Daca nu stii sa strunesti clasa, nu e vina copilului. El face ce-i dicteaza instinctul." Dincolo de aceasta replica taioasa pentru colegul meu, ma gandeam cum sa fac sa-l ajut pe copil. La dirigentie am creat o atmosfera relaxata, reconfortanta si usurel am adus in discutie subiectul "bataie". Intuiam in acel baiat si un complex de inferioritate peste toate celelalte frustrari ale lui si in niciun caz nu vroiam sa-l lezez cumva. Toti au inceput sa se planga de el ca e bataus etc. "Minunat", spun eu, "minunat, de cand astept asa o ocazie. De mult am chef sa ma bat cu cineva priceput la asa ceva si nu stiam cu cine. Cand ai chef de bataie, cand ti se incordeaza pumnii si nu stii ce sa faci cu ei, vino repede la mine si-ai sa vezi ce amuzant va fi!" Toata clasa a inceput sa rada, iar el ma privea atat de atent si de serios. Numai Dumnezeu Bunul stie ce s-a intamplat atunci in mintea lui. In pauza urmatoare a venit la mine sa-si ceara iertare promitandu-mi ca se va controla. In ultima pauza a aceleiasi zile m-a cautat la cancelarie si m-a intrebat razand "Cum adica, doamna diriginta, sa ma bat cu dumneavoastra? Chiar asa de rau ma credeti?" - "Nu te cred deloc rau, dragul meu, dimpotriva, ai multe calitati pe care nici tu nu ti le cunosti. Incearca sa ti le vezi (si i-am enumerat cateva reale, fara a minti si nici a exagera). Dar fa un efort si in momentul in care iti vine chef de bataie gandeste-te ca te bati cu mine. Cand lovesti pe oricine, gandeste-te ca in mine lovesti." Acum este student, munceste in acelasi timp si-si vede calm de viata lui. |
|
|||
|
|||
![]()
intrand in tempul ierusalimului,si vazand ca e plin de bisnitari,Isus insusi a pus mana pe un bici,rasturnand cu indreptatita manie tarabele negutatorilor,si gonindu-i afara...
aceasta intamplare bibilica foarte reala, in care insusi Mantuitorul,ne arata,punand mana pe bici, ca exista si trebuie sa existe si o alta postura a crestinului,alta decat intoarcerea obrazului ,una mai eficienta si mai directa ! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? | Florin-Ionut | Din Noul Testament | 279 | 11.07.2014 17:23:24 |
Este Este permisa slujba logodnei pe perioada postului? | pompi | Preotul | 16 | 21.03.2011 20:32:41 |
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu | NECTARIE | Generalitati | 1 | 07.01.2011 15:27:11 |
Bataia e rupta din rai ! Oare ? | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 20 | 14.11.2010 09:56:49 |
Este nevoie de intermediari intre noi si Hristos sau este suficienta credinta in El? | maria-luisa | Generalitati | 41 | 05.01.2010 21:35:11 |
|