![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
................................
|
||||
|
||||
![]()
nu amice, nu la heruvimii din templu m-am referit eu. M-am referit la versetele biblice din Cartea lui Iosua Navi, cap.7 versetele 6-7, atunci cand Iosua a ingenuncheat impreuna cu batranii poporului evreu inaintea Chivotului Legii si s-a rugat lui Dumnezeu. A folosit Iosua si batranii poporului Chivotul (obiect cioplit ) la rugaciune? A folosit! L-a derajat pe Dumnezeu acest lucru facut de Iosua? Nu! Asa ca...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Centesimus, ganditi-va ca noi suntem materiali, intr-o lume materiala. Tot ce reprezinta act de inchinare, are inevitabil o componenta materiala. Ah, ca poporul necatehizat indeajuns si campion la hotii, minciuni, curvii si avorturi numeste "inchinare" si cinstirea sfintilor si folosirea icoanelor, e vina in primul a noastra ca popor, si partial a institutiei ecleziastice. Dar NU a crestinismului traditional, in cazul de fata ortodox. Nici dogmatic, nici institutional nu e o greseala orice practica ce angreneaza materialul in actul de cult. Intrebare simpla: Liturgia savarsita in Cer este materiala? Evident, nu. Cea de pe Pamant poate fi nemateriala? Evident, nu. Ce a mai ramas? Trageti si dvs. concluzia... |
|
||||
|
||||
![]()
Nu trebuia să-l întrebi asta, pen'că_concluzia lui e că "ce-i aia liturghie"?
|
|||
|
|||
![]()
Bine, P/NP o numesc "Cina Domnului". Stii asta. Sincer, imi pare o denumire saraca de sensuri. E ca si cum ai spune ca Domnul a luat o cina....una din multele luate cat a fost pe Pamant cu Trupul. In schimb, Liturgia evoca si este ceva divino-uman, cu participare angelica.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu sunteti voi care ati editat ideea ca a murit crestinismul timp de 18 secole pana au aparut adventistii si precursorii lor cu balbaielile profetice si de bajbaielile de "interpretare" a Sf. Scripturi? Pai cum va explicati ca de la Apostoli incoace (singurii care ii creditati si asta datorita Bibliei) si pana acum nu puteti puncta "credinta adevarata" in istorie? Citat:
Dupa cum am spus, nici inchinare cu instrumente sau zeciuiala nu e prezenta dar voi nu aveti o problema cu asta.
|
|||
|
|||
![]()
Centesimus, voi cum procedati cu ce credeti voi ca ar fi un simbol al Trupului? O consacrati cumva, sau cum? Sau pur si simplu fiecare ia partea sa? Sunt curios privind ce ar putea fi un anume inceput de intoarcere, sau macar de marturie, la neoprotestanti, la un anume ritualism minimanl macar. Centesimus, ritualurile abunda in lumea vie. Si, needless to say, in orice religie importanta. Cred ca sunteti de acord cu mine ca Impartasirea nu o iei a-ritualic, adica, din punct de vedere crestin, cum ai hali la servici sandvisul dat de nevasta de cu seara, nu? Intotdeauna am crezut ca un fapt de la sine inteles ca actul inchinarii este inalt ritualic. Nu stiu daca intelegeti ce am vrut sa zic. Stiu ca discutabila Liturgie Novus Ordo a ajuns sa semene suspect de mult cu Liturgia la luterani sau calvini, dar eu intreb din sensul invers, nu al apostazierii, ci al intoarcerii P&NP la macar o minima consacrare a acelei azime si acelui vin.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|