![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfanta Traditie are aceeasi valoare ca si Sfanta Scriptura? Sfanta Traditie are aceeasi valoare pentru credinta ca si Sfanta Scriptura, pentru ca amandoua cuprind acelasi cuvant al lui Dumnezeu. Sfanta Traditie fiind cel dintai chip de latire a Descoperirii dumnezeiesti, este mai veche, mai raspandita si, in unele puncte, mai dezvoltata decat Sfanta Scriptura. Caci de la Adam pana la Moise nu s-a scris nici o carte sfanta. Insuai Mantuitorul nostru Iisus Hristos a dat invataturile si randuielile Sale prin viu grai si prin pilda vie. Sfintii Apostoli, de asemenea, au predicat la inceput prin grai viu; mai tarziu, cand nu puteau sau nu ajungeau sa predice prin viu grai, uuii din ei au pus in scris invataturile Mantuitorului. Astfel, Sfanta Traditie, fiind mai veche si mai larga, dezvolta si lamureste Sfanta Scriptura; ea povatuieste mai departe spre dreapta intelegere si savarsire a Sfintelor Taine si spre pazirea sfintelor randuieli ale Bisericii in curatenia in care au fost asezate la inceput. Chiar Sfanta Scriptura vorbeste lamurit despre insemnatatea Sfintei Traditii. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan spuna la sfarsitul Evangheliei sale: "Sunt inca si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus, care de s-ar fi scris cu de-amanuntul, mi se pare ca nici un lumea aceasta n-ar incapea cartile ce s-ar fi scris" (Ioan 21,25); iar Sfantul Aposol Pavel zice: "Cele ce ati invatat si ati luat si ati auzit si ati vazut de la mine, acestea sa le faceti" (Filipeni 4,9); "drept aceea, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile (traditiile) pe care le-ati invatat fie prin cuvant fie prin epistola noastra (2 Tesaloniceni 2,15). De altfel, Sf. Apostol Pavel chiar citeaza din Sf. Traditie, cand spune: "Mai fericit este a da decat a lua" (F. Ap. 20, 35), cuvinte care au fost rostite de Mantuitorul Iisus Hristos dar care nu se gasesc in cele patru evanghelii. La fel ne invata Sfintii Parinti, ca sa pastram cuprinsul Sfintei Traditii cu acesasi sfintenie si tarie cu care pastram cuprinsul Sfintei Scripturi. Sfintul Vasile cel Mare zice: "Dintre dogmele si propovaduirile pastrate de Biserica, pe unele le avem din invatatura scrisa, pe altele insa le-am primit din Traditia Apostolilor, predate noua in taina. "Amandoua acestea (Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie) au aceeasi autoritate pentru evlavie" (Canonul 91). De aceea Sfanta Traditie trebuie crezuta si tinuta cu aceeasi tarie si cu aceeasi sfintenie ca si Sfanta Scriptura.
|
|||
|
|||
![]()
Iar Sfanta Scriptura nu poate fi talcuita/talmacita mai bine decat au facut-o cei care au trait sfintenia,
prin Duhul si prin mostenirea vie lasata de Apostoli. Sfintenie care nu e alta decat Traditia Bisericii. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca nici de Maica Domnului nu vor sa auda , s-o cinsteasca ( vezi threadul despre Maica Domnului de la Pocainta) , nici de Spovedanie la Preot nu vor sa auda ( vezi tot la Pocainta ) , ce sa mai vorbim de Sfanta Traditie !
|
||||
|
||||
![]()
În zilele acestea de după sărbătoarea Bobotezei, credincioșii gustă dimineața, pe nemâncate, Agheasmă Mare. Aceasta se poate lua până luni, atunci când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.
„Aghiasma Mare se ia pe nemâncate, cu frică de Dumnezeu, mai ales în perioada Sărbătorii Botezului Domnului nostru Iisus Hristos respectiv începând cu ziua sfințirii acestei Aghiasme, fie Ajunul Bobotezei, fie în însăși chiar în ziua acestei sărbători până la Odovania Praznicului care este pe 14 ianuarie“, a explicat pentru TRINITAS TV Diacon Inspector Eugen Rogotti de la Sectorul Relații Bisericești și Inter-Religioase al Patriarhiei Române Credincioșii pot lua Agheasmă Mare de mai multe ori pe an, în situații speciale, la recomandarea duhovnicului. „Această aghiasmă poate fi consumată de către credincioși și pe parcursul anului la diferite ocazii când se simt împovărați sau îngreunați. Cel mai bine este ca această consumare a Aghesmei Mari în timpul celorlalte zile ale anului bisericesc să se facă doar la îndemnul duhovnicului”, a mai spus Diacon Inspector Eugen Rogotti. Agheasma mare este păstrată la loc de cinste în casă, de obicei în vase de sticlă.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Toate la vremea lor, cu Mila lui Dumnezeu. Faca-Se Voia Domnului! Last edited by cezar_ioan; 13.01.2013 at 18:46:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Personal nu am navalit peste threadurile lor penticostale , adventiste , sau cum s-or mai numi ele , si nici nu stiu si nici nu ma intereseaza cu ce se mananca , si nici nu le deranjez credinta ,si deci se impune un respect reciproc , find o chestie de bun simt elementar ! Vrei sa combati o idee , sa dezbati o tema despre cultul tau , foarte bine , o faci pe topicul dedicat cultelor , sau unde vrei , dar nu folosesti viclenia pe post de nedumerire , neantelegere si promovare a proprilor convingeri ! Decat sa vi din cand in cand sa lansezi tot felul de idei si sa tulburi threadul doar de dragul de a sminti si a batjocorii credinta ortodoxa , mult mai onest este in a deschide threaduri cu problemele pe care vrei sa le dezbati , dar trebuie sa avem putin bun simt , putina masura , putina cumpatare , putin din fiecare , si atunci totul va fi fara tulburare si alte cele nefolositoare ! Doamne ajuta ! ![]()
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 13.01.2013 at 19:17:16. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca voim ecumenism, in bunul lui sens, pai... sa ne gatim sufletu cu smerire de sine, mai intai. Asta ne e tare greu, recunosti? Si tocmai asta e examenul nostru, cred eu. Avem noi ceva al nostru, creat de noi, sfintit de noi (?), care lipseste altora? Nu mai bine cugetam ca noi am primit un strop in avans, de pocainta/lumina si se cade sa lucram acest talant insamantat (iata, prin Mare Mila Domnului) in chiar timpul caderilor noastre din trecut (si de astazi, fie-mi iertat anacronismul...)? De noi am fost pamant si numai trup, Cristiane, ce voim acum: sa ne dam Lumina si sa uitam ca suntem, cazul cel mai bun, doar slugi nevrednice? Iata, aici ma poticnesc eu, dupa cum bine stii, mai mereu. Ma tem ca nu cumva si fratia voastra sa aiba oleaca de neatentie, cum ar zice MOshNeagu, tocmai aici si acum. Nu ei hulesc (iar aici spun cu dezbinata nerusinare "ei", cand ar fi cuvenit sa spun mai degraba "eu", daca nu de-a dreptul "noi"...), ci dracii care si-au croit, mestesugit cum nu-i decat de plans, drumul prin camasa Chipului intretesut in ... "ei"...! Last edited by cezar_ioan; 13.01.2013 at 19:36:18. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu adevarat dracii lucreaza si la noi si la ei , si peste tot , cand ne certam , ne tulburam , ne smintim , si alte cele ! Bun cuvantul tau si de folos !
|
||||
|
||||
![]()
Mda, dar nici dracii nu fac din oameni decât ce oamenii sunt dispuși să-i lase.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ai vazut de exemplu pe cei cu conturi duble pe forum cum isi raspund , de crezi ca unu-i sfant si celalalt drac . "jocul" asta il fac dracii , au conturi duble , triple , id.-uri diverse si IP.-uri cat cuprinde !
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" | doctor_faustus | Secte si culte | 330 | 03.07.2013 18:09:58 |
Puterea de a o lua de la capat | Alexa12 | Generalitati | 4 | 17.12.2012 16:48:18 |
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" | silverstar | Generalitati | 10 | 15.02.2012 12:12:40 |
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) | hydro314 | Generalitati | 0 | 13.02.2012 20:40:11 |
|