Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2015, 21:47:03
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Religia: Ortodox
Implicit

QUOTE=fallen;579157]Si daca nu reusesc sa il fac sa inteleaga? Mai bine nu mai fac? Mi-e frica sa mai incerc sa ii explic ceva..)[
Atat timp cat "Almeu" nu este de acord sa vina preotul, sigur ca nu puteti trece peste dorinta lui, riscati sa faca o scena si il puneti si pe parintele intr-o situatie dificila, poate chiar periculoasa...
Pana se lamureste treaba cu sfintirea casei, intrebati preotul daca puteti dumneavoastra stropi cu agheazma.
Daca va este frica sa discutati, aratati-i prin atitudine avantajul de a avea alaturi o femeie crestina. Eu am gasit aici un articol de folos http://www.doxologia.ro/familie/refl...sotii-crestine
Doamne ajuta!

Last edited by Monnis; 27.01.2015 at 22:56:55.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2015, 13:45:25
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Nu azis ca nu e de acord, a zis ca daca vreau eu...dar nu mai insist deocamdata sa nu se razgandeasca. Atata doar ca el nu tine neaparat. Si ar mai fi o problema ca nu cumva sa intervina ceva sa trebuiasca sa plece cu vreo treaba, sau asa pur si simplu, tocmai atunci cand voi fi stabilit sa vina preotul, si daca vine si nu-l gaseste, sa zica ca l-am mintit...
Cand ma gandesc cate impedimente ar putea interveni...mai ca imi vine s-o las balta...desi nu mi se pare tocmai intelept, acolo a stat o femeie foarte in varsta, doar ca nu a murit in acea casa; acum partea buna ar fi ca e posibil ca totusi sa fi fost credincioasa si sa fi facut sfestanii. Oricum o sa facem curatenie, o sa renovam, dar sfintirea o facem pentru viitorul nostru in acea casa, nu pentru a alunga spiritele rele...
Reply With Quote
Vechi 28.01.2015, 15:46:32
ioana5760 ioana5760 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2014
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Nu azis ca nu e de acord, a zis ca daca vreau eu...dar nu mai insist deocamdata sa nu se razgandeasca. Atata doar ca el nu tine neaparat. Si ar mai fi o problema ca nu cumva sa intervina ceva sa trebuiasca sa plece cu vreo treaba, sau asa pur si simplu, tocmai atunci cand voi fi stabilit sa vina preotul, si daca vine si nu-l gaseste, sa zica ca l-am mintit...
...
Nu cred ca ai ales bine sa ramai langa acest barbat, tu tragi hais, el cea, te inhami la prea multe probleme si nu esti decat la inceput de drum. Nu te supara, e doar parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2015, 15:49:41
Senior Member

Implicit

La sfestanie trebuie sa vina 3 preoti? Trebuie facuta si o masa? Masa cu aperitive, friptura etc sau e suficient numai niste pateuri de cumparat si un suc?
Reply With Quote
Vechi 28.01.2015, 15:51:52
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Nu azis ca nu e de acord, a zis ca daca vreau eu...dar nu mai insist deocamdata sa nu se razgandeasca. Atata doar ca el nu tine neaparat.
Aproximativ in aceeasi situatie cu partenerul dumneavoastra m-am aflat eu. Casa noua... presiuni mari venite din partea familiei, in special a soacrei, la care tin foarte mult.
Am lasat-o pe soacra mea sa faca demersurile necesare pentru a invita preotul. Teoretic nu aveam nimic impotriva dar in mod cert nu eram eu cel care avea sa se ploconeasca pentru "o mica favoare". Preotul de a carui parohie apartin a refuzat sa vina sa oficieze, intr-un mod ceva mai ...nepoliticos, atitudine care a dezamagit-o foarte mult pe soacra mea iar pe mine m-a facut sa ma auto-felicit pentru decizia de a nu ma implica pentru ca, probabil, as fi cedat nervos (sunt mai sensibil la grohotismele celor care se pretind fiinte superior morale si le trec mult mai usor cu vederea pe ale celorlalti). Mi-am menajat soacra pe cat posibil; n-am insistat pe acest subiect si nu am dorit sa invart cutitul in rana, ca sa zic asa.

Drept urmare am pus eu mana pe telefon si am inceput sa "trag sfori". ...Am observat ca atunci cand un ateu isi exprima astfel de dorinte apropiatii devin foarte saritori, pana aproape de voluntariat :). A oficiat slujba un prieten, sosit de la peste 100 km distanta si am facut poze ca sa dovedesc ca dorinta familiei a fost indeplinita. Evident ca am platit tot (transport + sfestanie), in ciuda complezentelor.

Ideal ar fi sa nu trebuiasca sa va limitati din punct de vedere teritorial la un preot. Daca aveti preferinte nu ezitati sa vi le manifestati. ...Problema ar fi ca o astfel de "mutare" ar incalca niste regulamente interne pe care nu am de gand sa le discut in acest context. Din cate stiu trebuie facute cereri si o deplasare in parohia altui preot necesita aprobare de sus ...dar tot de pe Pamant.

Exemplul meu nu poate fi extrapolat. Desi, in mare, atitudinea partenerului coincide cu cea pe care am trait-o si eu, expunerea dumneavostra are particularitati pe care nu le-am regasit la mine. Consider ca atitudinea inteleapta este cea pe care a adoptat-o deja: "nu tin neaparat dar nici nu ma opun". Mai precis, eu am considerat ca pretul a fost unul corect pentru a cumpara linistea familiei si as fi fost de o ipocrizie fara margini sa devin, brusc, chibzuit material, stiind ca in nenumarate ocazii anterioare am aruncat, constient sau inconstient, bani pe fereastra. Compromisul evident pe care l-am facut este ca, fara sa doresc, am contribuit la consolidarea aceluiasi sistem care iriga nelinistea irationala a familiei de la bun-inceput. ...Dar aceasta este doar una dintre multitudinile de dileme morale cu care m-am confruntat pana in prezent. Am invatat de mult ca viata nu are doar doua culori: alb & negru si ca balanta se mentine in echilibru cu multe astfel de compromisuri.

Succes!
Reply With Quote
Vechi 28.01.2015, 15:56:55
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioana5760 Vezi mesajul
Nu cred ca ai ales bine sa ramai langa acest barbat, tu tragi hais, el cea, te inhami la prea multe probleme si nu esti decat la inceput de drum. Nu te supara, e doar parerea mea.
Dumnezeule Mare, ce hal de sfat e asta?!?!?!
...E doar parerea mea :).
Reply With Quote
Vechi 28.01.2015, 16:49:07
alina_ghita alina_ghita is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.01.2015
Implicit cine suntem noi sa judecam?

Cine suntem noi sa judecam? Singurul judecator este doar Dumnezeu-Tatal, atat; da, exista si oamnei ce judeca, dar sa uite:,, inainte de a arunca cu piatra....'' cine sunt ei insasi.
Spun acest lucru din proprie experienta: persoanele straine cele cu , care intru in contact, au ,,bunul'' obicei de a ma judeca, motivele sunt ale lor, e doar treaba lor, si atat;am o deviza ,,ai aruncat cu piatra in mine fara sa-ti fac nimic, ai grije ca piatra pe care ai aruncat-o in mine, te loveste pe tine,,.Mare atentie.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2015, 10:00:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
Dumnezeule Mare, ce hal de sfat e asta?!?!?!
...E doar parerea mea :).
Nu judec, fiecare alege pentru el, eu doar constat din tot ce s-a povestit. Acest barbat nu e pentru familie, face ceva numai tras-impins ...
Reply With Quote
Vechi 29.01.2015, 14:38:26
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
La sfestanie trebuie sa vina 3 preoti? Trebuie facuta si o masa? Masa cu aperitive, friptura etc sau e suficient numai niste pateuri de cumparat si un suc?
Asta ar mai lipsi, Doamne fereste! Poate doar daca sfintiti vreo fabrica, vreo institutie, cine stie...pentru o simpla locuinta sau firma e de ajuns un singur preot, si daca vreti un suc, o cafea, un aperitiv. Acum daca refuza, nu-i bai...doar sa va fie prieten apropiat, ruda, eventual venit de departe, il puteti pofti si la masa...

Pe vremuri bunica-mea avea un vecin preot, care are parohie undeva la tara, dar a venit cand l-au rugat cam la toate inmormantarile si parastasele celor din familie ( chiar mi s-a parut ca il vad lacrimand la inmormantarea cuiva din familie), si odata cand au renovat a venit sa faca si sfestanie, si atunci normal ca a ramas la masa...dar in general e asa cum spune Inorogul, nu au voie sa faca asemenea servicii decat in parohia lor sau in institutiile pe care le deservesc ( parintele pe care il cunosc eu spre exemplu serveste la o astfel de institutie, si desi multa lume il mai solicita pt servicii la domiciliu, de obicei refuza...probabil se mai duce doar la cei foarte apropiati...)
Reply With Quote
Vechi 29.01.2015, 14:47:32
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba da, vrea familie, dar poate nu si-a dat prea bine seama cu se mananca...sau poate eu nu mi-am dat seama, desi nu suntem la inceput de drum, suntem de 8 ani impreuna...doar ca eu poate aveam o viziune mai independenta despre familie, nu de supunere neconditionata si nici de acceptare a unor compromisuri. Desi la inceput am acceptat, poate prea multe, numai de frica sa nu esuez in a-mi pastra familia, ulterior am inceput sa ma incapatanez pe anumite chestii. Daca initial as fi acceptat sa stam asa, fara sfestanie, acum consider necesar sa o facem. Desi se pare ca consum prea multa energie in acest scop, tinand cont cate multe altele ar mai fi de facut in casa aia...pentru alea nu ma agit atata....ma mai supar, ma mai ia stomacul d nervi cand imi comunica ca a luat cate o decizie ( o sa luam cutare, sau n-o sa mai luam cutare) care nu prea imi convine, insa cred ca pana la urma toate astea se vor rezolva fara sa fie nevoie sa nu dorm noaptea sau sa am batai de cap, pecand un inceput bun, cu binecuvantare de la Dumnezeu, mi-ar spori mult mai mult confortul psihic...

( bine, stiu ca acum o sa ziceti ca daca nu m-am cununat, de ce mai insist sa fac sfestanie, sau sa beneficiez de alte servicii religioase care teoretic mi-ar aduce binecuvantare de la Dumnezeu...si cati nu sunt ca mine, care tin la astfel de servicii, eventual platite, sperand sa se elibereze de poveri si de neajunsuri, dar nu lefac exact pe cele care ar trebui mai mult....dar nu e de judecat, unii poat chiar nu stiu, altii nu considera necesar, altii cred ca nu e cu putinta, pentru ei...cate nu sunt, femei batrane, care merg la molifte, platesc acatiste, pentru sanatate, pentru mosteniri, pentru " dezlegare de vraji si blesteme", dar ele fie uita, fie nu considera ca e pacat ca au trait sau traiesc necununate, sau cu barbati insurati, sau ca au facut avorturi fara numar, sau ca isi pizmuiesc fratii sau alti membri aifamiliei si le vor raul, sau poate pur si simplu stiu toate astea si le pare rau, se pocaiesc, poate chiar s-au spovedit, dar lumea nu are cum sa isi dea seama ce in sufletul fiecaruia, lumea vede si judeca doar ce spui si faci...)

Last edited by fallen; 29.01.2015 at 15:21:27.
Reply With Quote
Răspunde