![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Contributia ar fi minora daca ei folosesc banii pt pacat ,caci drogurile sunt scumpe :) Dar ar fi majora , caci ar insemna jumatate de paine pt unul care chiar are nevoie. In cafenea lasam 30 ron pt 2 sucuri si o cafea. Cu banii aia putem ajuta 30 astfel de oameni - incredibil !! - din care macar 10 , sigur aveau nevoie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Adica socotelile astea si judecatile pe seama altora,cat lasa unii la cafea si suc,cat dau pe haine etc...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]()
Serios, asa de scump e în România?? Mai scump ca la New York !
|
|
|||
|
|||
![]()
iustin10 cred ca vorbea despre propriile lui cheltuieli la cafenea... Mai putin ma impac insa cu judecarea aproapelui, ca ce face cutarica apoi cu banii. Dar ce, noi n-avem placeri vinovate?!
|
|
||||
|
||||
![]()
Asa este! Fiecare are,avem.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Buna ideea amicului lui crinrin,ne ajuta sa invatam sa fim darnici ,si sa nu judecam dupa astpect pe cine ne cere, ca oricum nu ne costa asa mult. Azi deja am refuzat pe cineva care in capul meu mi se parea ca cerea pt bautura,dar de unde stiu eu ca omul ala chiar nu avea nevoie pt hrana , si ca impresia mea gresita,m-a oprit sa fac o fapta buna . Nu ma voi lauda cu fapte bune ,ci doar le voi pomeni pe cele nebune ,care au motive asa superficiale ,cum ar fi impresia data de infatisarea omului . |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca am vorbi de pustnicul din varful muntelui, pentru el e mai greu cu faptele bune. Poate doar la vreo vietuitoare din salbaticie, sa faca vreun bine, la modul direct. Dar noi... nu ne putem plange; in jurul nostru aproape ca nu ne putem misca de... "sanse"! Am tot ascultat parerea multor preoti despre milostenie la cersetori (cu predilectie tigani)... Nu comentez acele sfaturi, acum. Personal evit astfel de situatii. Cersetorii au un mod siret de a specula prostia si bunatatea. De aceea trec pe alaturi in general, chiar daca mi se intampla sa-mi blocheze cu orice pret, trecerea... Cu cei ce obisnuiesc sa revina la usa, dupa ce ti-ai facut mila odata, de doua sau de 5 ori, le mai spun de la obraz ca ar fi cazul sa inceteze. (Aici sotia este extrem de naiva, si se lasa dusa de val...) Despre fapta buna, eu cred ca e de-ajuns un gand sincer in acest sens. Restul sunt... "coincidente"! In principiu, recunosc faptul ca sunt cam ciudat in acest sens. Nu ma pot numi zgarcit, fiindca stiu ca nu sunt. Dar nu prea dau cand mi se cere (ma refer la cazuri minore sau chiar aparent serioase, daca "miros" o escrocherie...) In schimb, desi nu caut, descopar din mers pe cei ce au disperata nevoie! (Acestia NU cer!!) Iar acolo actionez dupa cum oranduieste Dumnezeu sa fiu in acel moment. Si nu intotdeuna banii salveaza omul din necaz, ci un gest absolut banal, dar fara de care nu am putea urca pe scara mantuirii. Stiu bine ca duhovnicul imi cunoaste meteahna cu cersetorii, pentru ca obisnuiam s-o spun pe la inceputuri. Cred ca si duhovnicul si Dumnezeu apreciaza spontaneitatea si voluntariatul in cazuri discrete si sensibile, si iarta mai usor refuzul unei infatisari fals umile!...
|
|||
|
|||
![]()
Legat de asta, mi-a ramas in memorie o predica ascultata intr-o biserica. Parintele indemna de pe soleea Sfantului Altar sa nu incurajam cersetoria dand bani celor sanatosi si apti de munca, pentru ca riscam ca indirect sa facem alte pacate .. In timp ce noi ne credem milostivi, intretinem altora trandavia, prefacatoria, minciuna etc.
Last edited by crinrin; 07.12.2014 at 11:55:07. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred ca, chiar toti tigani cersesc nemotivat . Asta ar fi rasism sa pui eticheta peste o natie. Cum sunt tigani profesori si medici,asa pot fi si cersetori tigani care cu adevarat nu au ce manca,chiar daca au incercat sa lucreze ceva . Stiu cat de greu o duc romanii in gasirea unui loc de munca , cu atat mai mult tiganii au sanse reduse de a gasi.
Dar eu nu vorbeam de un tigan ci de un tip in varsta, bine imbracat (hainele sunt ieftine la second), la care doar faptul ca cerea fiecarui trecator in parte ,avea indrazneala , m-a dus cu gandul ca asta are tupeu ,deci bea. Apoi am realizat ca nu aveam de unde sa stiu eu ca vrea sa cumpere bautura , ca daca ma bizui doar pe mirosul meu pot pune de multe ori etichete gresite ,ca diavolul atata asteapta ,sa ne apucam sa judecam si sa ne luam dupa impresii ,ca sa ne cultive blocajul in a putea darui. Uite nu toti suntem la fel ,sotia dlul Neagu desi i se cere de cateva ori ,nu se satura de omul respectiv ,nu se vede fraierita. Este o anumita stare de a darui,in care inevitabil mai dai si celor care fac o meserie din asta , si o stare de analiza perpetua,in care ,la fiecare care iti cere ,te intrebi conturile cui le alimenteaza , si daca ii trebuie neaparat banii tai. Aceasta din urma stare nu e asa benefica, pentru ca pune prea mult accentul pe ratiunea proprie ,care nu are insa date suficiente de a judeca , ci iarasi ,se bizuie pe instinct Deci daca oricum instinctul ne calauzeszte , de ce sa nu il lasam sa zburde si in sens altruist , de a da tuturor , si sa ne luam dupa el doar in sens pesimist , gasind tot felul de cusururi fiecaruia . Vom constata la sfarsitul vietii ca am economisit ,la un calcul aproximativ, 1 leu x 2000 zile in care am fi daruit cuiva care nu avea nevoie . Dar am pierdut capacitatea de a darui , ne-am omorat sufletul cu judecati meschine, ceea ce e o pierdere mult mai mare. Si am pierdut astfel multe ocazii in care oameni care aveau nevoie i-am ignorant |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Suntem oare Dum.nezeu ca sa stim starea reala a fiecarui om? Cred mai degraba ca ar trebui acuzati cersetori falsi ,pentru ca prostesc lumea, si distrug astfel sentimentele frumoase de darinicie si intrajutorare , iar nu cei care cred si daruiesc. Pacatul e al celui ce minte ,nu al celui ce il crede pe cel care minte. Nu poti indemna "nu mai darui,decat aceluia care iti prezinta analizele medicale" ci e mai usor sa spui " Nu cersi cand nu ai motive sa nu poti munci " Trebuie combatut pacatul iar nu cei afectati de el. Last edited by iustin10; 07.12.2014 at 14:37:51. |
|