Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.10.2008, 22:08:48
Anca-Miha
Guest

Implicit Banuieli...infirmate

Citat:
În prealabil postat de vasinec Vezi mesajul
Banuind ca la subiectul Sfanta Impartasanie au fost epuizate aproape toate argumentele
Drept sa-ti spun nici nu am inceput inca cu argumentele, atatea ar fi de spus despre Sfanta Impartasanie.

Citat:
ma gandeam sa trec la o alta problema pe care ati ridicat-o: metoda de a explica Biblia cu Biblia. Consider ca este cea mai buna metoda de a intelege corect Sfanta Scriptura.
Chiar te rog. Sa vedem cum functioneaza.

Citat:
Daca vreti sa sugerati o metoda mai buna, si anume scrierile Sfintilor Parinti, vreau sa va spun o constatare. Scrierile Sfintilor Parinti au credibilitate partiala, chiar si in lumea ortodoxa. Bogadan Mateciuc, nu mai stiu in ce lucrare (dar pot gasi), facea afirmatia ca si Sfintii Parinti pot gresi. Aceeasi afirmatie, a facut-o pe acest forum, un participant destul de pregatit (Iustin 32), cand a fost vorba de o invatatura a Sfantului Iustin Martirul.
Da, ai dreptate, ca si Sfintii Parinti au facut greseli, dar aceste greseli sunt cunoscute si suntem atentionati asupra lor. Asta insa nu inseamna ca toata opera lor este buna de aruncat la gunoi, ci ca trebuie sa evitam a citi anumite parti din scrierile lor. Deci credibilitatea lor nu este afectata.
Aceste greseli s-au facut cu toate ca Sfintii Parinti au fost inspirati de Duhul Sfant. Respingand cele scrise sub inspiratia Duhului Sfant, precum si nerecunoasterea Sfintilor, duce la cel mai greu pacat, si anume cel impotriva Duhului Sfant, care stiti bine ca nu se iarta.
In schimb credeti cu tarie ceea ce ganditi voi, cu mintea voastra. Nu v-ati pus problema ca si voi puteti gresi, daca chiar si Sfintii au gresit?!?

Citat:
Banuiesc ca prin problema ridicata ati incercat doar sa-i puneti in incurcatura pe protestanti cu metoda lor de a explica Biblia cu Biblia. Cred ca nu v-ati indoit nici o clipa ca Dumnezeul plin de dragoste infatisat in Noul Testament este acelasi Dumnezeu din Vechiul Testament.
Banuiala ta ascunde un gand rau. Nu, am dat acest exemplu pentru ca am citit ce a scris Pr. Nicolae Steinhard despre superioritatea NT. NT nu numai ca nu anuleaza Legea, dar o ridica la un nivel superior, datorita dragostei pe care ne-a aratat-o Mantuitorul, si pe care ne-a dat-o ca pe o porunca.

Citat:
Daca doriti sa gasesc versete pentru a argumenta cu Vechiul Testament invatatura "iubiti pe vrajmasii vostrii", am sa incerc sa o fac.
Da, chiar te rog. Si poate gasesti in VT niste versete, din care sa reiasa ca a suspecta pe cineva pe nedrept nu e altceva decat lipsa de dragoste pentru aproapele.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2008, 23:26:14
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

[SIZE=3]Nu vă consumați prea tare referitor la cine poate greși . Toți oamenii, inclusiv sfinții o pot face. O spune clar Hristos: [/SIZE]
[SIZE=3]Luca 18.19 Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. [/SIZE]
[SIZE=3]1 Ioan 1.8 Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi. [/SIZE]
[SIZE=3]Pavel a avut îndoielile sale, Petru a avut îndoielile sale și chiar s-a lepădat de Hristos, la fel și Marcu care a avut conflicte cu ceilalți apostoli.[/SIZE]
[SIZE=3]Diferența între Biserică și spiritul demonic al adventismului derivă din faptul că Biserica a fost înființată de Hristos și nu a profețit niciodată la modul mincinos sfârșitul lumii cum au făcut-o Wiliam Miller și Ellen White, iar deciziile în ce privește credința au fost întotdeauna luate de sinoade, adică de sute de clerici. Biserica- “trupul lui Hristos cel viu” nu se poate înșela. [/SIZE]
[SIZE=3]E adevărat că nici Biblia nu poate greși , dar ea poate fi interpretată doar în același spirit în care a fost elaborată, spiritul Bisericii, nu după bunul plac al fiecăruia:[/SIZE]
[SIZE=3]1 Pet.1. 20-21 Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt.[/SIZE]
[SIZE=3]2 Tes.3.6 Fraților, vă poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriți de orice frate care umblă fără rânduială și nu după predania pe care ați primit-o de la noi. [/SIZE]
Vechi 23.10.2008, 18:41:00
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
In schimb credeti cu tarie ceea ce ganditi voi, cu mintea voastra. Nu v-ati pus problema ca si voi puteti gresi, daca chiar si Sfintii au gresit?!?
As vrea sa-l vad si eu pe omul care spune ca nu poate gresi. Iar lucrurile in care credem cu tarie sunt bine argumentate de Sfanta Scriptura. De exemplu, noi credem cu tarie ca cele 10 porunci sunt valabile in totalitate, asa cum le-a scris Insusi Dumnezeu pe piatra. Este gresit sa crezi cu tarie asa ceva? Ne puteti sfatui sa renuntam la credinta aceasta?
Reply With Quote
Vechi 23.10.2008, 18:54:58
Banned

Implicit

Citat:
Banuiala ta ascunde un gand rau. Nu, am dat acest exemplu pentru ca am citit ce a scris Pr. Nicolae Steinhard despre superioritatea NT. NT nu numai ca nu anuleaza Legea, dar o ridica la un nivel superior, datorita dragostei pe care ne-a aratat-o Mantuitorul, si pe care ne-a dat-o ca pe o porunca.
Imi cer scuze. Nu am vrut sa par rau cu banuiala mea. Dar stiu ca, pe acest forum, se incearca punerea in dificultate a protestantilor, lucru care nu ma supara daca este facut in mod civilizat si onest.

Referitor la ce a scris Pr. Nicolae Steinhard (ma refer doar la ideea pe care ati postat-o): nu cred ca este corect sa spui ca NT ar fi superior VT. Fiecare parte a Cuvantului lui Dumnezeu, trateaza anumite probleme. VT ne vorbeste despre creatie si calauzirea lui Dumnezeu pt. poporul sau, in drumul spre mantuire,etc. NT. vine cu vestea buna (evanghelia) si cu legea dragostei. Cuvantul lui Dumnezeu este un intreg, la fel cum este si trupul omenesc. Daca ai o altfel de viziune asupra Sfintei Scripturi, risti sa pierzi din vedere anumite aspecte, aparent lipsite de importanta. Si daca totusi considerati superior NT, ca sa-l intelegeti corect cititi cu rugaciune si VT. Nu veti intelege corect cartea Apocalipsei daca nu cunoasteti bine cartea Facerii si profetiile din cartea Daniel. Nu veti intelge corect planul de mantuire daca nu veti pricepe simbolistica de la sanctuar, prezentata in cartile lui Moise. Exemplele pot continua.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2008, 19:06:37
Banned

Implicit

Citat:
Si poate gasesti in VT niste versete, din care sa reiasa ca a suspecta pe cineva pe nedrept nu e altceva decat lipsa de dragoste pentru aproapele.
Inca o data imi cer scuze, daca v-am suparat. Am ramas cu niste "reflexe" din discutiile cu alti forumisti.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2008, 19:11:20
Banned

Implicit

Citat:
Da, ai dreptate, ca si Sfintii Parinti au facut greseli, dar aceste greseli sunt cunoscute si suntem atentionati asupra lor. Asta insa nu inseamna ca toata opera lor este buna de aruncat la gunoi, ci ca trebuie sa evitam a citi anumite parti din scrierile lor. Deci credibilitatea lor nu este afectata.
.
De acord cu dvs, in totalitate. Cu o completare: selectia a ceea ce este bun in scrierile Sfintilor Parinti ar trebui facuta cu Sfanta Scriptura pe genunchi. Ceea ce nu s-a facut. Sunt promovate multe invataturi care sunt in contradictie cu Sfanta Scriptura.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2008, 19:21:53
Banned

Implicit

Citat:

Chiar te rog. Sa vedem cum functioneaza.
Cum functioneaza metoda Biblia se explica cu Biblia ramane sa verificati dvs. Eu va pot spune cum se aplica. Va dau spre exemplu o metoda pe care am folosit-o si este foarte buna. Ma interesat o tema (de exemplu tema mortii). Am nevoie doar de o Biblie cu trimiteri, un carnetel si un pix. Gasesc un verset care vorbeste despre subiectul care ma intereseaza. Acel verset ma trimite la alte 4-5 versete, care la randul lor ma trimit la cate alte 4-5 (am dat si eu niste numere) versete despre aceeasi tema. In final am cules vre-o 20-30 (sau mai multe) de versete, despre aceeasi tema. Teoria care se armonizeaza cu absolut toate versetele este cea valabila. Daca teoria mea este in contradictie cu un singur verset, nu este buna si inseamna ca trebuie sa mai caut si sa mai gandesc. Un lucru foarte important: Biblia se studiaza cu rugaciune. Este Cuvantul lui Dumnezeu si este bine sa ai o "discutie" cu Autorul.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2008, 12:08:01
Banned

Implicit

Citat:
Da, chiar te rog. Si poate gasesti in VT
Era vorba despre versete din Vechiul Testament, care se refera la iubirea de vrajmasi. Am gasit cam putine. Legea dragostei este explicata cel mai bine in Evanghelii, de catre insusi Mantuitorul. Vechiul Testament, in cea mai mare parte arata catre Domnul Iisus Hristos si jertfa sa.

Redau doar niste versete (din VT), care vorbesc mai clar despre iubirea de vrajmasi:

"PE CAND EU II IUBESC, EI IMI SUNT POTRIVNICI; DAR EU ALERG LA RUGACIUNE. EI IMI NTORC RAU PENTRU BINE SI URA PENTRU DRAGOSTEA MEA" (Psalmul 109:4,5).- cred ca este un psalm mesianic.

Mai puteti citi: Levitic: 19:34, Deuteronom 10:18 si 19, 2 Samuel 19:6 ("Tu iubesti pe cei ce te urasc"), Ps 5:11. Aceste versete vorbesc mai mult despre iubirea de straini.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2008, 22:28:16
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Era vorba despre versete din Vechiul Testament, care se refera la iubirea de vrajmasi. Am gasit cam putine. Legea dragostei este explicata cel mai bine in Evanghelii, de catre insusi Mantuitorul. Vechiul Testament, in cea mai mare parte arata catre Domnul Iisus Hristos si jertfa sa.

Redau doar niste versete (din VT), care vorbesc mai clar despre iubirea de vrajmasi:

"PE CAND EU II IUBESC, EI IMI SUNT POTRIVNICI; DAR EU ALERG LA RUGACIUNE. EI IMI NTORC RAU PENTRU BINE SI URA PENTRU DRAGOSTEA MEA" (Psalmul 109:4,5).- cred ca este un psalm mesianic.

Mai puteti citi: Levitic: 19:34, Deuteronom 10:18 si 19, 2 Samuel 19:6 ("Tu iubesti pe cei ce te urasc"), Ps 5:11. Aceste versete vorbesc mai mult despre iubirea de straini.
Multumesc, vasinec, pentru stradania ta. Deci tot NT este cel care ne invata iubirea de vrajmasi, care ne e data porunca de catre Domnul nostru Iisus Hristos.
Tot incerc sa gasesc ce a scris Pr. N. Steinhardt despre superioritatea abordarii celor 10 porunci in NT, dar am imprumutat cartea si nu am gasit inca. Dar mai caut..
Reply With Quote
Vechi 28.10.2008, 23:03:47
marmat marmat is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2007
Implicit

Citat:
Multumesc, vasinec, pentru stradania ta. Deci tot NT este cel care ne invata iubirea de vrajmasi, care ne e data porunca de catre Domnul nostru Iisus Hristos.
Tot incerc sa gasesc ce a scris Pr. N. Steinhardt despre superioritatea abordarii celor 10 porunci in NT, dar am imprumutat cartea si nu am gasit inca. Dar mai caut..
Anca -Domnul Isus a invatat si a predicat ceea era scris in VT.Deci esenta o gasim sigur acolo.Doar ca evreii nu au inteles totul si drept urmare nu l-au recunoscut .
Ia cauta in VT -voi pune Legea in inima voastra.
Legea arata perfectiunea caracterului lui Dumnezeu, de aceea e imposibil de tinut de un muritor ,intocmai.Nimeni nu a mai fost in stare sa tina Legea afara de Isus Hristos. De aceea el poate fi Mintuitor si numai El.
Dar poti simti trairea Legii in tine daca il lasi pe Domnul Isus sa traiasca in tine deschizindu-ti inima lucrarii Duhului Sfint.

Iti recomand cartea -Biblia pe care a citit-o Isus-de Philip Yancey(cred ca e evanghelic) - e carte extraordinara .Mi-a deschis ochii asupra multor detalii. O gasesti la libraria Stefanos din Piata Unirii ,aproape de Mitropolie.
Nu e adventista.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. Seraphim7 Secte si culte 104 23.10.2022 00:36:38
Profeti adventisti NeInocentiu Secte si culte 592 07.05.2012 09:41:27
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini RafaelMiticaPitulice Despre Sfanta Scriptura 25 02.08.2011 09:01:17
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50