Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2008, 16:55:01
smiley smiley is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.05.2008
Implicit

Buna ziua tuturor. Sunt noua pe forum si deja am nevoie de ajutorul vostru. Am de realizat o lucrare cu tema "stilul religios in rugaciune" si mi s-au cam blocat neuronii. Avand in vedere ca este o lucrare la limba romana, m-am gandit sa analizez rugaciunile din punct de vedere fonetic, morfologic, sintactic si stilistic, insa aceasta analiza s-a dovedit a fi insuficienta. Mi-a incaput abia 3 pagini si toata lucrarea ar trebui sa aiba vreo 20...Va rog, daca puteti, daca aveti materiale, daca va pricepeti, ajutati-ma si pe mine. Astept cu interes orice sugestii sau materiale.Va multumesc anticipat!
Reply With Quote
Vechi 25.05.2008, 21:18:33
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

1. Daca poti arata-ne si noua ce ai scris pina acum.
2. Cred ca ai putea defini "stilul religios al rugaciunii" punuindu-l in contrast si vorbind despre "stilul" nereligios al rugaciunii.
Este vorba de acel STIL pe care nu-l mai poti imita de pe fetele, vocile si pozitiile corpului ale unora si altora. Este rugaciunea cea cu lacrimi care nu mai poate tine de un "stil" in clipele cind cazi la Hristos si la Maica Domnului pentru a cere sincer iertare pentru pacatele tale, cind prin simtul si dorinta de pocainta ajungi in starea de duh umilit si inima infrinta si zdrobita de durere si regret.
Eu as pune accent mai mult pe acest aspect, nu pe disecare sintactica si morfologica a rugaciunii
Reply With Quote
Vechi 25.05.2008, 22:20:53
smiley smiley is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.05.2008
Implicit

Cozia, multumesc pentru raspuns, dar lucrarea mea este la stilistica, gramatica, limba romana, la nivel de facultate, de an terminal chiar :). Ma pot apropia de cele amintite de tine doar in treacat, ca "umplutura", tema mea trebuie sa fie interpretata in maniera stilistica si trebuie sa contina in mod obligatoriu analiza stilului in care este scrisa rugaciunea/ cartea de rugaciuni si nu felul in care exprimi sau savarsesti rugaciunea. Un fel de comentariu al textului religios din punct de vedere literar. Nu stiu daca m-am facut inteleasa. Am apelat la voi sperand sa intalnesc pe cineva care are material sau sfaturi in sensul acesta. Poate alti studenti la litere care au avut teme asemanatoare. Iti multumesc inca o data pentru raspuns. Toate cele bune!
Reply With Quote
Vechi 26.05.2008, 23:07:01
alynna alynna is offline
Member

Data înregistrării: 23.11.2007
Implicit

Pai am facut si o lucrare pe tema aceasta. POti sa-ti recomand o bibliografie: Gheorghe Chivu, 1995:O varianta ignorata a romanei literare moderne-linbajul bisericesc, in revista LR XLIV, nr 9-12, p.445-453 sau Mihail Marcu Deleanu, 1997:Stilul religios al limbii romane literare, in revista LL XLII, nr 2, p28-39 sau Gheorghe Chivu:Civilizatie si cultura:consideratii asupra limbajului bisericesc actual, Ed Academiei, Buc, 1997
POti scrie (desi cred ca ai scris deja) despre limbajul conservator al rugaciunilor, despre stilul arhaic, despre terminologia specifica, prezenta numeroasa a inversiunilor, ortografie etc.
Reply With Quote
Vechi 27.05.2008, 01:38:21
ancah
Guest

Implicit

Adia Cheremeleu: "Sacrul in limba romana" , Epistema, seria filologica, Editura Universitatii de Vest Timisoara
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre stilul Vechiului Testament PetruD Din Vechiul Testament 5 29.08.2011 23:32:53
mincions religios gloupgloup Generalitati 46 04.02.2011 20:50:03
experiment "religios" oni91 Teologie si Stiinta 10 22.01.2008 21:26:01
extremismul religios niceboyrom Generalitati 1 17.12.2006 13:20:57