Icoana Maicii Domnului Hodigitria de la Mănăstirea Rila
Icoana Născătoarei de Dumnezeu este principalul obiect de cult din Mănăstirea Rila. Se execută în tipul iconografic Hodigitria. Moaștele a 32 de sfinți creștini ale căror nume sunt scrise pe plăci metalice sunt amplasate în adâncituri speciale din jurul acesteia. În partea de sus se află inscripția „Hodigitria” (Ghid)
Icoana, cel mai probabil, a fost pictată în secolul al XIV-lea din dorința aristocrației bizantine.
Într-un articol dedicat Mănăstirii Rila, Mihail Enev consideră că icoana a fost adusă în mănăstire după cucerirea Belgradului (1521), în secolul al XVI-lea, rămânând probabil o vreme la Constantinopol.
Conform altei ipoteze, icoana a fost o danie către mănăstire, dăruită de Mara Brankovic (cunoscută sub numele de Mara sultana sau Mara Regina, care a adus înapoi la mănăstire moaștele Sfântului Ioan de la Rila de la Veliko Tărnovo), fiind fiica despotului Gheorghe Brancovici al Serbiei. Mara a donat icoana Sfintei Născătoare de Dumnezeu Sfintei Mănăstiri Rila, care a păstrat limba bulgară, cât timp a fost sub turban turcesc.
În istoriografie, există și o versiune bazată pe încredere și interpretări ale datelor din viața Sfântului Cuvios Ioan de la Rila de către Gheorghe Skilitsa, conform căreia icoana a fost un dar pentru mănăstire încă din timpul domniei lui Manuel I Comnen - ca recunoștință pentru vindecarea acestuia primită de la moaștele Sfântului Cuvios Ioan de Rila.
|