Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.10.2023, 21:16:04
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Azi la biserică am văzut mulți copii jucându-se și râzând. Ce poate fi rău într-un copilaș râzând în biserică? Imi amintesc că odată a zis Pr. Papacioc să-ti păstrezi mereu un zâmbet în inimă. Și Mântuitorul ne-a zis, „de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3). Poate exista o inocență și o puritate în râs, mie așa mi se pare.
Vechi 29.10.2023, 23:56:44
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Azi la biserică am văzut mulți copii jucându-se și râzând. Ce poate fi rău într-un copilaș râzând în biserică?
Decat desconsideratia fata de jertfa lui Iisus Hristos a parintilor care isi duc copiii la biserica fiindca n-au ce sa faca cu ei cat timp ei sunt preocupati de fatarnicia si obisnuinta(ca la randul lor asa au fost obisnuiti de bunicii si parintii lor) de a fi prezenti duminica dimineata unde se aduna tot satul.
Cu alte cuvinte, parintii transmit copiilor respectul lor fata de Liturghie.

Sfanta Maria a "copilarit" in manastire (de la 3 ani) unde n-a invatat sa rada.

Mie nu mi s-a permis niciodata in copilarie sa nu particip la Liturgie cu toate raspunsurile cuvenite.
Sa ma joc sau sa nu fiu respectuos fata de Liturghie nici nu s-a pus problema.

Citat:
Imi amintesc că odată a zis Pr. Papacioc să-ti păstrezi mereu un zâmbet în inimă.
Asta n-are nicio legatua cu rasul si e foarte duhovnicesc sa ai un zambet in inima in special cand n-ai niciun motiv.

Citat:
Și Mântuitorul ne-a zis, „de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3).
Aici e vorba numai despre sinceritate, dar pentru ca eu am despartit propozitiile s-ar putea crede(din pacate) ca s-ar sugera si in Scriptura ca rasul e specific copilariei si nu e.

S-ar putea crede ca avand pentru zambet o consideratie oarecum sinonima ca pentru ras, lucru dedus din intregul mesaj, ma astept sa nu realizezi deocamdata ca suferinta este specifica crestinismului. Zambetul este necesar in inima pentru a nu fi tentat de evitarea suferintei, cum se pare ca esti tentat de conceptia care ti se citeste din cuvinte.

Citat:
Poate exista o inocență și o puritate în râs, mie așa mi se pare.
Poate ca daca as putea citi in Scriptura un verset pomenind sau sugerand asta mi-as reconsidera parerea.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 30.10.2023 at 00:04:15.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2023, 00:28:14
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Poate ca daca as putea citi in Scriptura un verset pomenind sau sugerand asta mi-as reconsidera parerea.
Facerea 21, 6:
Citat:
Iar Sarra a zis: "Râs mi-a pricinuit mie Dumnezeu; că oricine va auzi aceasta, va râde!"
Psalmul 2, 4:
Citat:
Cel ce locuiește în ceruri va râde de dânșii și Domnul îi va batjocori pe ei!
Psalmul 125, 2:
Citat:
Atunci s-a umplut de bucurie gura noastră și limba noastră de veselie
Luca 6, 21:
Citat:
Fericiți cei ce plângeți acum, că veți râde.
Vechi 01.11.2023, 02:02:44
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Multumesc sincer la amandoi, insa rasul, pe de-o parte, si bucuria/zambetul, pe de alta, nu sunt din aceeasi familie de duhuri/sensuri(dpmdv).
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 04.11.2023, 15:25:59
Adr.iu91's Avatar
Adr.iu91 Adr.iu91 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.03.2021
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
Multumesc sincer la amandoi, insa rasul, pe de-o parte, si bucuria/zambetul, pe de alta, nu sunt din aceeasi familie de duhuri/sensuri(dpmdv).
A te bucura de suferința unui om, a râde de un om pe scaun cu rotile rezultă că faci lucruri pentru satana.

A te bucura in familie între prieteni, a râde de lucruri bune situații hazlii = ești de-al lui Dumnezeu.
Vechi 05.11.2023, 00:01:20
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Sigur scenete despre B.O.R. de tipul Iumor ale unuia ca Micutzu sunt în categoria asta a păcatului.
Vechi 31.10.2023, 23:17:09
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
ma astept sa nu realizezi deocamdata ca suferinta este specifica crestinismului..
Iar bucuria este specifică lui satana, așa-i?

Ia încearcă să nu mai fi tu drept peste măsură, pentru ce vrei să te nimicești?
Ia și citește de aici un articol, poate devii mai uman: https://www.crestinortodox.ro/editor...em-126675.html
Reply With Quote
Răspunde

Tags
filocalia, monah, patristica