Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 17.12.2020, 23:11:46
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.746
Implicit

Doamne ajută, bine ai venit pe forum !

Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Până la urmă, au animalele suflet nemuritor? Stim că oamenii au, există nenumărate mărturii ale celor întorși din moarte clinică, am simțit cu toții atingerile sufletelor dragi trecute dincolo...
Am editat aici postarea - se pare că există în Facere câteva citate în care la suflet viu sunt incluse orice vietăți, dar nu se detaliază mai mult, majoritatea citatelor în care se referă la suflete sunt despre oameni, nu știm ce va fi cu ele după moarte.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Dar, animalutele noastre iubite ce se întâmplă cu sufletele lor? Am văzut ca au conștiință, știu și simt că urmează moartea, o acceptă, dar, iubirea lăsată de Dumnezeu, ne unește, indiferent ca este suflet de animaluț sau om.
Animalul nu are conștiință, rațiune, are niște instincte, suflet de animăluț e mai mult o expresie populară.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Are cineva o explicație, vi s-a întâmplat ceva deosebit, care sa marcheze faptul că animaluțul este încă alături de voi și nu a dispărut complet?
Nu, nici nu cred că astfel de vise sau întâmplări ar fi bazate pe altceva decât pe proiecția subconștientului, nu ar fi realități din lumea nevăzută.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Un animal de companie, o dată intrat in viața noastră, devine un membru al familiei.
Nu aș zice asta, pe un membru al familiei nu-l castrezi, nu-l porți în lesă, zgardă, animalul nu va echivala cu un om, oricât de dureros ar fi pentru atașamentul cuiva.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Este foarte greu sa ii accepți moartea. Mai ales când este eutanasie, în urma unei boli incurabile. Întrebările te macină, remușcările ca poate se mai putea face ceva și nu ai făcut. Faptul ca ai dus la moarte animaluțul pe care îl iubeai ca pe sufletul tău, iar el avea încredere în tine 200%.
Remușcările de acest fel pot fi ispite de la potrivnic pentru un suflet sensibil, nu trebuie să-ți cheltui toată averea pt rmn-uri, proteze pt animal.

Nu avem voie să ne lipim sufletește față de animal, mai mult decât îi dăm slavă lui Dumnezeu, pentru că altfel animalul va deveni un fel de idol, e dureros ce spun, dar mai bine să pun în ordine lucrurile.

Oamenii se atașează de animale pentru că nu se mai suportă între ei, nu pot relaționa, nu au dispoziție să învețe gestiunea conflictelor, nu mai au încredere, se înșeală între ei, animalul e un supus care dă din cap la toate toanele, omul -nu face asta, are personalitate, te provoacă, dar înveți mult mai mult din relaționarea asta, decât de la un animal care îți aprobă toate crizele de personalitate.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Singura alinare ar fi sa știm ca și ele au un suflet nemuritor și ca ne vor întâmpina cândva, așa cum o fac rudele noastre umane, care ne întâmpină în momentul morții, pentru a ne fi ghizi spirituali dincolo.
Dacă oamenii ar avea familii sudate și ar face toți copiii pe care-i dă Dumnezeu, atunci atenția și purtarea de grijă s-ar muta dinspre animale spre oameni, ai tremura mult mai mult când un copil ar avea febră decât că animăluțul face scaun moale, ti-ar umple sufletul de bucurie mai mult de realizările și evoluția unui om în devenire decât că animăluțul face aport ar fi o restabilire a priorităților.

Iar la bătrânețe nu te-ai mai lipi de animale pentru că nu are cine să-ți mai deschidă ușa și să-ți aline singurătatea.

Cu toate astea nici familia, nici animalele nu trebuie să ia locul Lui Dumnezeu, pt că ar fi o idolatrie atașamentul sufocant față de ei.
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.

Last edited by Iorest; 19.12.2020 at 18:22:41.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 18.12.2020, 01:08:03
Petru7's Avatar
Petru7 Petru7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.04.2019
Locație: în dor sfânt de Iisus
Religia: Ortodox
Mesaje: 251
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Nu avem mărturii din Scripturi sau din Sfânta Tradiție că animalele ar avea suflete, sunt date omului spre a-i sluji.

Animalul nu are conștiință, rațiune, are niște instincte, suflet de animăluț e mai mult o expresie populară.
Cum aș putea să te cred dacă Abel și Noe și poporul Domnului jertfea animalele cele mai bune și mai curate pentru iertarea oamenilor de păcate și fărădelegi, Domnul, Mântuitorul cu Crucea, a venit în chip de Miel fără de păcate care prin jertfa Lui ridică păcatele lumii, Duhul Sfânt s-a pogorât peste El la botez în chip de porumbel și a rămas peste El și peste creștini în chip de vânt și de foc la Rusalii așa ca rugul care ardea și vorbea lui Moise, Credința e simbolizată prin câinii luptători care slujesc ca niște viteji credincioși regelui David luptând în contra câinilor impământeniți ai popoarelor păgâne, noi credincioșii suntem văzuți ca fiind oile cerești ale Domnului în timp ce necredincioșii sunt șerpi, lupi, porci, draci cu coarne sau caprele iadului, fiului risipitor i se dă de mâncare când se întoarce acasă vițelul cel îngrășat, e jertfit pentru masa festivă, chiar peștii sunt simbolul creștinătății, ei trebuiesc pescuiți din marea păcatelor lumii de către apostoli și de către biserică, cu untdelemnul se ungeau trimișii sau judecătorii, pîinea și vinul sunt trupul și sâmgele Domnului deci pline de suflet viu dăruit de Dumnezeu prin rugăciune și eu ar trebui să te cred că totul în afară de om și de Dumnezeu e fără conștiință, fără credință, fără ascultare și fără suflet?.. ca să nu mai spun de exemple de parabole și de povestiri în care sufletele sunt niște porumbițe, căprioare, leviatanul legendar e un animal puternic invincibil cu suflet viu arzător, bufnițele, iepurii, pelicanii, aricii și altele le găsești cu duiumul în textele sacre și în psalmi.

Scripturile și chiar Filocaliile sunt pline de texte și de proorocii in care se prezintă comunitatea și unitatea de suflet și de Credință și de trezvie, de conștiință în ascultare conștientă de Dumnezeu și aflată în Dumnezeu încă din Rai și până azi afară de cei căzuți, răi, vicleni, spurcați și desfrânați. Dumnezeu e prezentat ca un vânt blând și ușor, heruvimii și serafimii au multe aripi ca păsaările, Domnul vorbește despre slava crinilor câmpului, despre ascultarea smochinului care se usucă crezând, despre vrăbiile care cad și că știe Domnul de ele, chiar firele de păr sunt numărate, Israel e simbolizat prin asinul tânăr pe care intră Domnul în Ierusalim, apostolii sunt asemănați cu niște cai ce poartă mesajul și vestea cea bună a învierii ca pe un călăreț, Cuvântul vine pe un căluț alb la sfârșit de timp să plinească Apocalipsa, la prooroci găsești că Iona este salvat și purtat de un chit ca de un taxi și aruncat pe țărm, pe cer apar ca în vedenie cele 4 făpturi vii înaripate cu cap de vultur, de bour, de leu și de om simbolizând puterea cerească cea verde a Credinței și între ele ca un Fiu al omului încins și multe multe altele.

Eu citind astea pricep și cred că toate ființele au suflet, chiar plantele, pâinea și băuturile trecute prin procesul de coacere, fermentare și alcoolizare, au un fel de suflet bun și hrănitor dăruit de Dumnezeu și care e restaurat, curățit și îndreptat de Mântuitor, sf. Ioan Botezătorul vorbește despre roadele pocăinței ca despre o plantă ce dă roade, biserica e numită via pe care o desăvârșește Domnul, acolo unde credincioșii sunt niște strugurei dulci care stau ca întrun ciorchine când se predică, Domnul mustră cetățile de parcă ar avea un suflet neascultător. Animalele au vorbit cu limbaj uman, norii sunt luminoși și grăiesc în numele Tatălui, soarele se oprește pe cer până luptă Israel cu amaleciții ca să-i poată birui, luminătorii stau în eclipsă și se opresc în loc ore în șir și plâng la vederea Domnului răstignit pe Golgota, furtuna și trăznetele apar din senin când apostolii se îndoiesc pe mare în lipsa Mântuitorului, pitrele și lemnele uscate e scris că vor striga la noi dacă nu vom Crede și nu ne vom pocăi de slujirea la idoli și de fărădelegi, animalele sălbaticele și fiarele înfometate se opresc din sălbăticiunille lor și devin blânde în prezența sfinților, lăcustele, broaștele, devin războinicii Domnului în lupta cu faraon chiar bacteriile și virușii, lepra și toate bolile se supun lui Dumnezeu doar auzind Cuvântul Mântuitorului, morții și trupurile aflate în putrefacție învie la starea lor bună auzind porunca sfântă și sufletul omului se poate întoarce în trup și dumneata spui că creația făcută prin Cuvânt n-are suflet și că ele nu aud și că nu ascultă de Dumnezeu?

Ce scripturi citești și propovăduiești dumneata? În scripturile pe care le-am citit toate cele create și rânduite au suflet și dau slavă lui Dumnezeu ziua și noaptea însă numai omului i s-a suflat Duh Sfânt în pământul din care e plămădit și a devenit omul un suflet viu, restul s-au însuflețit de la Dumnezeu prin Cuvânt și prin om și pentru omul cel viu în Hristos iar Dumnezeu după lucrare găsindu-le bune și frumoase se odihnea în toate cele create la început. După păcătuirea și căderea omului Domnul s-a retras din păcat și din fărădelegi și din răutăți căci Domnul nu locuiește în comuniune cu necredința și mândria eurilor ce nu vor să asculte și de aia poate că ai impresia că animalele sau oamenii sunt fără suflet. Dar dacă sufletele rătăcite și pierdute se pocăiesc Domnul le primește pocăința și revine în iubire și comuniune cu ele.

Deci animalele nu sunt fără suflet ca niște morți mișcați doar de instinctele firii sau de pornirile păcătoase ci sunt sub ascultare de Dumnezeu sau sub ascultare de stăpânii lor, de oameni sau de părinții și de mai marii lor, mai puternici, mai buni, așa că îi poți socoti pe toți ca pe niște frați, ca pe niște prieteni a căror suflete ajung de multe ori întrun rai superior față de cel în care ajung unele suflete rele ale oamenilor.

Prin aproape se poate înțelege orice aproape ascultător inclusiv insectele așa că poți să-L iubești pe Dumnezeu și animalele cu sufletul lor fără să-ți fie frică de moartea și ”dispariția” lor căci are Dumnezeu grijă de toate sufletele dacă după ce le-a creat pentru om le hrănește și le păstorește. La Rai și la bine, la fericire le va duce pe toate cele ascultătoare. Drepții din credință vor moștenii toate cele create încă de la întemeierea lumii și acolo vor intra și sufletele cele drepte ale îngerilor, oamenilor, animalelor, plantelor, apelor, văzduhurilor și mineralelor.
__________________
”-Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești tu pe Mine?
-Da Doamne........te iubesc.
-........”

Last edited by Petru7; 18.12.2020 at 02:49:22.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 18.12.2020, 08:16:34
Clau21 Clau21 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 17.12.2020
Mesaje: 2
Implicit

Petru7, mulțumesc foarte mult.

Nu am scris aici sa fiu ironizata, iar textul spulberat frază cu frază. Am cerut ajutor și un sprijin prin niște răspunsuri, pe un forum, care, credeam ca iubește animalele și care - din moment ce are deschisă această dezbatere - Nu le considera doar hrană de consum în slujba omului.

Nu suntem la Inchizitie, unde este valabil un singur adevăr, absolut, al unui om, care crede ca știe totul.

Sa nu uitam ca Biblia este o esența a esenței, în care sunt incorporate adevăruri ascunse, "cine are urechi de auzit, sa audă", adică să fie pregătit sa învețe și sa afle dincolo de cuvinte.
Biblia este o carte a înțelepciunii, scrisa de apostoli și completată ulterior de preoți.

Sa nu uităm că Iisus, cât a trăit pe pământ a iubit foarte mult animalele și copiii. Pentru ca sunt suflete nevinovate.

Nu am scris aici sa intru în polemici relegioase, pe teme de animale și nici sa fiu pândită de un cerber, care sa îmi dea cu Scriptura în cap (nu am citit toate postările, dar cred ca pândește orice postare a unei persoane care iubește un animaluț, ca să îl desființeze cu argumentele lui).
Și i_as mai spune, ca dragostea pentru un animaluț, nu eclipsează cu nimic pe cea pentru un copil. Orice familie care are copii, are și un animaluț în casă.

Și apropo de asta, înainte de a mai scrie ceva, pe forumul acesta, pentru că m-am lămurit unde am nimerit, vreau sa ii recomand primului răspuns, (nu i-am reținut numele de scenă) cartea "Din tainele vieții și ale universului" prof. Scarlat Demetrescu.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 18.12.2020, 13:21:30
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.746
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Nu am scris aici sa fiu ironizata, iar textul spulberat frază cu frază. Am cerut ajutor și un sprijin prin niște răspunsuri, pe un forum, care, credeam ca iubește animalele și care - din moment ce are deschisă această dezbatere - Nu le considera doar hrană de consum în slujba omului.
Nici eu nu am scris ca să te ironizez, am arătat foarte clar de ce animalele nu echivalează cu oamenii, în plus a castra un animal e tot o formă de cruzime, a-l scoate din habitatul lui și a-l domestici pentru placul și încântarea egoistă a cuiva e tot o exagerare, atunci toate animalele ar trebui să fie libere în habitatul natural și omul să le lase spațiu să nu le intre în mediu.

Dacă animalele aveau suflet li se făcea slujbă de prohodire la înmormântare, se spune cu sfinții/drepții odihnește Hristoase sufletele adormiților robilor tăi referitor la oameni.

Întreabă te rog un preot dacă animalele au suflet sau nu, sau un episcop și vezi ce zice nu trebuie să mă crezi pe mine.

Nici nu am avea voie să mâncăm animale, dacă ar avea suflet, animalele nu sunt doar pentru hrană, sunt și resurse, dar pot fi și pentru a-i sluji ca animale de povară de ex, au varii întrebuințări, n-am spus nicăieri că sunt doar pentru hrană.

Se pare că tu îmi vânezi cuvintele din moment ce știi ce am scris pe la alte topice, deși ești user nou și extragi trunchiat din ce am zis eu, eu am zis că sunt date spre a sluji și au varii întrebuințări asta reieșea din ansamblu.

Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Nu suntem la Inchizitie, unde este valabil un singur adevăr, absolut, al unui om, care crede ca știe totul.
Te-ai supărat cam rău pt un singur mesaj, de ce nu întrebi mai mulți preoți ca să te lămurești.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Biblia este o carte a înțelepciunii, scrisa de apostoli și completată ulterior de preoți.
Unde scrie treaba asta că Biblia a fost completată ulterior de preoți, tot oamenii au scris-o sub inspirație divină, n-a căzut din cer.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Sa nu uităm că Iisus, cât a trăit pe pământ a iubit foarte mult animalele și copiii. Pentru ca sunt suflete nevinovate.
Expres n-a zis niciodată Iisus că animalele au suflet, în schimb de copii a zis că au un înger păzitor, animalele ar avea înger păzitor dacă ar avea suflet, că la fiecare suflet e dat un înger păzitor.


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Nu am scris aici sa intru în polemici relegioase, pe teme de animale și nici sa fiu pândită de un cerber, care sa îmi dea cu Scriptura în cap (nu am citit toate postările, dar cred ca pândește orice postare a unei persoane care iubește un animaluț, ca să îl desființeze cu argumentele lui).
Eu nu pândesc pe nimeni, am răspuns cu bună credință unui user pe care l-am crezut a fi nou, nu trebuie să mă creadă pe mine să întrebe preoții și episcopii.

Dacă nu vă confirm versiunea de viață sunt un ticălos ?


Citat:
În prealabil postat de Clau21 Vezi mesajul
Și i_as mai spune, ca dragostea pentru un animaluț, nu eclipsează cu nimic pe cea pentru un copil. Orice familie care are copii, are și un animaluț în casă.

Și apropo de asta, înainte de a mai scrie ceva, pe forumul acesta, pentru că m-am lămurit unde am nimerit, vreau sa ii recomand primului răspuns, (nu i-am reținut numele de scenă) cartea "Din tainele vieții și ale universului" prof. Scarlat Demetrescu.
Stimată doamnă, îmi cer scuze dacă v-am tulburat în post nu aceasta a fost intenția mea, am văzut că oamenii în epoca în care trăim valorizează mai mult animalele decât oamenii, un animal are valoare mai mare decât un om în ochii tot mai multora, și omul urban se refugiază din responsabilitățile vieții de familie în creșterea animalelor.
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.

Last edited by Iorest; 18.12.2020 at 14:10:27.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 18.12.2020, 22:42:00
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.746
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
pîinea și vinul sunt trupul și sâmgele Domnului deci pline de suflet viu dăruit de Dumnezeu prin rugăciune și eu ar trebui să te cred că totul în afară de om și de Dumnezeu e fără conștiință, fără credință, fără ascultare și fără suflet?..
N-am vorbit de pâine și de vin, ele devin sfințite doar prin Liturghie.
N-am scris cu duh de ceartă, nu vreau tulburări, m-am referit la faptul că animalele nu au partea rațională a sufletului, acel NOUS de care vorbesc sfinții părinți, nu pot coborâ cu mintea în inimă, nu pot răspunde prin cuvânt la credință, nu se botează, nu se prohodesc, nu se țin parastase pentru ele, e păcat să le pui nume de sfinți pentru că aduci o impietate sfântului.

Dacă animalele aveau suflet puteau trece în cetele drepților, sfinților, puteau intra în sinaxar, or ele sunt venerate în culturile Indiene ca întruchipări ale unor divinități, nu ai avea voie să le sacrifici precum în cultura indiană vitele sunt considerate divine, șobolanii, maimuțele, elefantul.

Vițelul de aur la care s-au închinat cei scăpați din robia egipteană era un semn de cădere, pentru Dumnezeu un fiu risipitor și desfrânat care se întoarce e mai important decât un vițel sacrificat pentru bucuria întoarcerii fiului.

Animalele au într-adevăr suflare de viață de la Dumnezeu, ca și plantele și lăcustele, dar nu au partea rațională a sufletului, nu primesc nume decât la modul general, în funcție de regn nu ca personalități, au cicluri de viață, rosturi și instincte puse de Dumnezeu în ele.

Ca atare dacă o vulpe fură din găinile cuiva, nu are păcatul furtului sau al distrugerii, pentru că face lucruri instinctuale, dacă un uliu vânează găini nu are păcat, animalul nu are conștiință când se înmulțește într-un post sfințit, deci teoretic nu ar putea răspunde pentru ceva ce face.
Dacă ar avea suflet rațional ar răspunde pentru tot ce face, ca și omul.

Într-adevăr animalele se supun oamenilor înduhovniciți și Lui Dumnezeu, dar o fac tot din instinct și din rosturile care s-au pus la creație în ele.

Există și cazuri de posedări demonice asupra animalelor, sau îngeri fie de lumină fie căzuți care pot lua chip de animale, sau care vorbesc prin gura lor, cum și casele pot fi locuite de duhuri.

Dacă luăm situația șarpelui din grădina Eden, practic tot regnul animal și vegetal a suferit până la întruparea lui Hristos din participarea om-șarpe fără să aibă vreo vină, iar șarpele nu e exclusiv portretizat ca un rău, apare un episod în care oamenii care priveau spre un șarpe înălțat se vindecau.

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Dumnezeu e prezentat ca un vânt blând și ușor, heruvimii și serafimii au multe aripi ca păsaările, Domnul vorbește despre slava crinilor câmpului, despre ascultarea smochinului
Heruvimii și Serafimii sunt superiori animalelor, sunt ființe cu rațiune, nu sunt din aceeași categorie.

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
pe cer apar ca în vedenie cele 4 făpturi vii înaripate cu cap de vultur, de bour, de leu și de om simbolizând puterea cerească cea verde a Credinței și între ele ca un Fiu al omului încins și multe multe altele.
Vulturul, leul, sunt simbolurile evangheliștilor așa am citit.

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Deci animalele nu sunt fără suflet ca niște morți mișcați doar de instinctele firii sau de pornirile păcătoase ci sunt sub ascultare de Dumnezeu sau sub ascultare de stăpânii lor, de oameni sau de părinții și de mai marii lor, mai puternici, mai buni, așa că îi poți socoti pe toți ca pe niște frați, ca pe niște prieteni a căror suflete ajung de multe ori întrun rai superior față de cel în care ajung unele suflete rele ale oamenilor.
Unde scrie treaba aceasta că suflete animalelor ajung într-un rai superior față de cele ale oamenilor, eu de la un preot am auzit că animalele nu au suflet rațional, voi mai cerceta într-adevăr pe subiect, nu am notat conferința în care am auzit, era pe net.

Cât privește comportamentul față de animale să nu fie bătute, înfometate, aruncate în frig, e ceva logic și de bun simț să nu tratezi prost creația Lui Dumnezeu, niciodată nu m-am îndoit că nu ar fi păcat dacă ai face rău unui animal pașnic, cuminte, blând, dar te poți și apăra de un animal care a luat-o razna, e turbat, rațiunea ar fi să aperi tot viața omului.

Când ai de ales între viața omului și cea a animalului scăpat din control, sau între a te hrăni din resursă animală sau a muri de foame, primează protecția vieții omului.

Există sfinți prin sinaxare care îngrijeau de animale cu dăruire care sunt dați ca exemplu în Patericul Atohnit.
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.

Last edited by Iorest; 18.12.2020 at 22:49:55.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 19.12.2020, 22:23:54
Petru7's Avatar
Petru7 Petru7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.04.2019
Locație: în dor sfânt de Iisus
Religia: Ortodox
Mesaje: 251
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
.... m-am referit la faptul că animalele nu au partea rațională a sufletului, acel NOUS de care vorbesc sfinții părinți, nu pot coborâ cu mintea în inimă, nu pot răspunde prin cuvânt la credință, nu se botează, nu se prohodesc, nu se țin parastase pentru ele, e păcat să le pui nume de sfinți pentru că aduci o impietate sfântului.
Ce spui dumneata sunt mistificări ale unor eretici preluate și de ortodoxie. De când are sufletul parte rațională? Sufletul are parte vie emoțională, parte de trăire și de cunoaștere intuitiv empatică participativă așa ca și cum ai intra în poveste, în cântec, în poezie, în film, în artă, în tradiție. Iar mintea nu are rațiune ci înțelepciune dacă are, rațiunea și raționalitatea e promovată de ereticii catolici care se supun socotelilor egoismului mândriei șefului așa ca pe vremea lui ceaușescu când toți am fost trecuți la rația de orice pe care ne-a dat-o dictatorul și așa și la ereticii care susțin că trebuie să fi rațional, adică rece, lipsit de emoții și de suflet ca să se facă așa o dreptate rațională lipsită de iubire, să se îndeplinească voile și interesele șefului mai bine și apoi împărțirea bunurilor materiale ca să ajungă la toți cei care primesc cu rația porția de hrană, de libertate, de rațiune și de indulgență de la pașă căci raționalitatea e specifică materialismului minții și nu trăirii minții în Duh.
Tot ce are omul au și animalele doar că limba, literele și cuvintele lor sunt mult mai puține și dacă omul nu le înțelege și animalele nu-l ascultă și nu-l înțeleg căci nu le știe limba asta nu înseamnă că sunt cu ceva inferioare omului, că ar fi dobitoace în sensul de proaste, de neroade. Au și ele minte și în minte au duh bun de înțelepciune căci își duc viața murind de bătrânețe și în tot acest timp au o activitate specifică fiecărui tip de animal. Se înmulțesc, cresc pui, caută hrană, se păzesc împreună sau singure de vrăjmași, se adună și își găsesc locuri de locuit ca să rabde frigul sau căldura iar când simt că sunt bolnave sau că mor se retrag în locuri ascunse. Dacă sunt domesticite de om se îmblânzesc și participă la sarcinile date de om. Dacă Dumnezeu le păstorește atunci ele ascultând și omul văzând ascultarea lor neverosimilă numește ca minuni astfel de întâmplări așa cum a fost o mare minune să vină toate animalele și să intre în Arcă, atâtea cât era necesar, la chemarea lui Noe făcută prin Toacă. Î

Citat:
Dacă animalele aveau suflet puteau trece în cetele drepților, sfinților, puteau intra în sinaxar, or ele sunt venerate în culturile Indiene ca întruchipări ale unor divinități, nu ai avea voie să le sacrifici precum în cultura indiană vitele sunt considerate divine, șobolanii, maimuțele, elefantul.
Cine spune că nu pot trece în lumea drepților sau a sfinților și că nu pot fi pomeniți în sinaxar? Eu cred și cred că e drept să cred că dacă un animal e mai bun sau mai drept sau mai sfânt decât un om poate fi pomenit animalul mai înaintea omului respectiv. Păi culturile păgâne idolizează atât animalele curate sau spurcate, bune sau rele, îngerii sau demonii cât și oamenii drepți sau necredincioși socotindu-i sfinți sau dumnezei doar prin natura lor, prin facerea lor de către Dumnezeu sau prin nașterea lor firească, păcătoasă, deci nu recunosc păcătuirea, luptă cu răul negînd evidențat de parcă răul sau fapta rea ar dispare dacă le-ai socoti bune și nedreptățesc prin idolizmul ăsta pe adevărații sfinți și dumnezei care sunt Dumnezei prin darul Adevărului și Credinței în Dumnezeu, prin iubire, prin curățire, prin faptele ascultării cu înțelepciune. Păgânii idolizând și divinizând așa engross nedreptățesc virtuțile și desăvârșirea în Dumnezeu. Nu tot omul sau animalul are aureolă, har sau haină curată, sfântă decât cel ce lucrează și nu greșește, se păzește și nu se murdărește. Animalele la fel ca oamenii se pot curăți, îmbunătății, căpăta haruri și virtuți, pot deveni ascultătoare și credincioase, cuminți, bune, slujitoare și astfel devin vrednice de iubire și de venerat singure, în familie sau în grup, în turmă, cu Dumnezeu sau împreună cu stăpânul lor care le-a îndumnezeit dacă era în Dumnezeu. Turma de oi a Domnului oare nu se îndumnezeiește ea de la Păstor? Nu înseamnă că oile sunt dumnezei doar pentru faptul că sunt oi indiferent ce ar face ci ele se sfințesc prin faptul că sunt oi care cunosc și ascultă de glasul Păstorului.

Citat:
Vițelul de aur la care s-au închinat cei scăpați din robia egipteană era un semn de cădere, pentru Dumnezeu un fiu risipitor și desfrânat care se întoarce e mai important decât un vițel sacrificat pentru bucuria întoarcerii fiului.
Idolul de aur care discrimina și nedreptățea vițeii și vitele mature fiind socotit ca bun doar pentru că era tânăr și de aur nu era rău prin faptul că era o statuie de aur ci prin minciuna și credința celor ce credeau că-i va ajuta și apăra și că le va aduce noroc idolizându-l și socotindu-l sfânt pe vițelul de aur pe nedrept. Vițelul viu de acasă îngrășat de tatăl tocmai că era mai bun și mai ascultător și hrănitor decât fiul risipitor din moment ce s-a jertfit și s-a dat de mâncare căci altfel prin carena de vițel Dumnezeu ar fi dat de mâncare o hrană mai rea și mai amară decât era carnea din fiul risipitor deci se comitea o otrăvire dacă e așa cum susți dumneata. Tocmai asta dovedește importanța, e important ca toate sufletele să vină în Dumnezeu și o viață de om ce se întoarce e mai importantă decât orice înclusiv față de o turmă întreagă de drepți rămasă acasă în staul în timp ce Domnul merge s-o caute și s-o ridice pe oaia pierdută.

Citat:
Animalele au într-adevăr suflare de viață de la Dumnezeu, ca și plantele și lăcustele, dar nu au partea rațională a sufletului, nu primesc nume decât la modul general, în funcție de regn nu ca personalități, au cicluri de viață, rosturi și instincte puse de Dumnezeu în ele.
Dacă spui tu că au atunci precis au și dacă spui tu că n-au atunci n-au că așa ai priceput tu de la eresurile înfiltrate în ortodoxie. ”Numai” noi-omul suntem fiii lui Avraam, restul n-au cum să fie. Păi ”Dumnezeu poate ridica și din pietrele acestea fii ai Împărăției Cerurilor” sf. Ioan Botezătorul vorbind despre ucenici sau despre pietrele de pe margine și din apa Iordanului.

Citat:
Ca atare dacă o vulpe fură din găinile cuiva, nu are păcatul furtului sau al distrugerii, pentru că face lucruri instinctuale, dacă un uliu vânează găini nu are păcat, animalul nu are conștiință când se înmulțește într-un post sfințit, deci teoretic nu ar putea răspunde pentru ceva ce face.
Dacă ar avea suflet rațional ar răspunde pentru tot ce face, ca și omul.
Dacă greșesc și păcătuiesc animalele nu înseamnă că dacă sunt animale atunci sunt fără de păcat. Sunt păcătoase, se spurcă și răspund înaintea Domnului pentru ceea ce fac rău. Dacă n-ar avea păcate orice ar face ar fi idoli care deși fac rele sunt sfinți pentru că unii le neagă relele pe care le fac pilindu-i și alintându-i. Poți să ierți animalele așa cum le iartă Domnul și nu să le socotești nepăcătoase sau negreșitoare doar pentru că sunt animale purtate de instincte, pentru că-s ale tale sau pentru că sunt de aur.

Citat:
Într-adevăr animalele se supun oamenilor înduhovniciți și Lui Dumnezeu, dar o fac tot din instinct și din rosturile care s-au pus la creație în ele.
Dacă se supun atunci se supun pentru că ascultă și cred și ele că așa e bine ca să se supună lui Dumnezeu deci nu o fac întâmplător, instinctual ci ca ființe vii, capabile de supunere și ascultare.

Citat:
Există și cazuri de posedări demonice asupra animalelor, sau îngeri fie de lumină fie căzuți care pot lua chip de animale, sau care vorbesc prin gura lor, cum și casele pot fi locuite de duhuri.
Așa este însă există animale care vorbesc cu limbaj uman, papagalii, ciorile, sau cum este scris în scripturi nefiind posedate de nimic decât primind har de la Dumnezeu. Nu tot cel ce grăiește cu limbaj uman e posedat de un duh, sau de un duh rău.

Citat:
Dacă luăm situația șarpelui din grădina Eden, practic tot regnul animal și vegetal a suferit până la întruparea lui Hristos din participarea om-șarpe fără să aibă vreo vină, iar șarpele nu e exclusiv portretizat ca un rău, apare un episod în care oamenii care priveau spre un șarpe înălțat se vindecau.
Nu poți socoti că doar scânteia și cauza are toată vina. După cădere, deși se puteau îndrepta niciunele nu au cerut asta deci sunt toate vinovate de păcatele lor proprii și personale și nu poți să-i dezvinovățești aruncând toată vina pe părintele Adam. Exact, sunt șerpi răi și șerpi buni. De exemplu, toiagul lui Moise se preschimba într-un șarpe bun, slujitor, credincios, înțelept pe când șerpii vrăjitoriilor egiptenilor erau răi, vicleni, cruzi.

continuarea mai jos.
__________________
”-Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești tu pe Mine?
-Da Doamne........te iubesc.
-........”
Reply With Quote
  #7  
Vechi 19.12.2020, 22:24:27
Petru7's Avatar
Petru7 Petru7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.04.2019
Locație: în dor sfânt de Iisus
Religia: Ortodox
Mesaje: 251
Implicit continuare

Citat:
Heruvimii și Serafimii sunt superiori animalelor, sunt ființe cu rațiune, nu sunt din aceeași categorie.
Nu sunt din aceșiași categorie cu animalele deși au aripi ca orice păsări înaripate? Au și fețe și trupuri ca de oameni deci și cu oamenii sunt în aceiași categorie.


Citat:
Vulturul, leul, sunt simbolurile evangheliștilor așa am citit.
Posibil, cele 4 evanghelii sunt cele 4 făpturi vii văzute în vedenie pe cer de Ezechiel în duh de proorocie și în mijlocul lor așa ca un Fiu al Omului.

Citat:
Unde scrie treaba aceasta că suflete animalelor ajung într-un rai superior față de cele ale oamenilor, eu de la un preot am auzit că animalele nu au suflet rațional, voi mai cerceta într-adevăr pe subiect, nu am notat conferința în care am auzit, era pe net.
Nu am zis că animalele ajung întrun rai superior doar pentru că sunt animale ci dacă sunt mai credincioase ca oamnii e drept să ajungă după moarte mai sus în Împărăția Lui Dumnezeu, sufletul lor.
Citat:
Cât privește comportamentul față de animale să nu fie bătute, înfometate, aruncate în frig, e ceva logic și de bun simț să nu tratezi prost creația Lui Dumnezeu, niciodată nu m-am îndoit că nu ar fi păcat dacă ai face rău unui animal pașnic, cuminte, blând, dar te poți și apăra de un animal care a luat-o razna, e turbat, rațiunea ar fi să aperi tot viața omului.
Noi ortodocșii nu vorbim de rațiuni ci de duhul iubirii și de mintea ce ascultă cu înțelepciune. Rațiunile sunt niște ideologii, niște socoteli, programe mai mult materialiste.

Citat:
Când ai de ales între viața omului și cea a animalului scăpat din control, sau între a te hrăni din resursă animală sau a muri de foame, primează protecția vieții omului.
Nu înainte să ne fi dat Domnul acest drept, milă. Nu-ți poți permite să ucizi pe cine vrei tu de foame. Trebuie să respecți stăpânul sau dacă iei din cele fără de stăpân trebuie să ceri de la Dumnezeu. A ucide pentru a mânca și a nu muri tu e un păcat. Ai putea mânca iarbă sau te-ai putea ruga și poate că ar trece foamea.

Citat:
Există sfinți prin sinaxare care îngrijeau de animale cu dăruire care sunt dați ca exemplu în Patericul Atohnit.
Oare animalele crescute și îngrijite de sfinți care nu huleau și nu desfrânau nu erau mai sfinte ca cele ale păcătoșilor care-și bat și-și înjură animalele sau pe Dumnezeu când le îngrijesc și le cresc? Nu aud, nu văd, nu simt și nu înțeleg oare ele ce faci și la ce le dedai pervertindu-le să accepte pentru că n-au încotro și pentru că le crești și le ceri să ți se supună? Precum pot prin har prelua din Harul divin așa pot prelua și duhul păcătos căci sunt ființe vii care se schimbă după stăpân și după cum le îndreaptă păstorul lor.

Ideea e că animalele nu prea au nevoie de nimic, are grijă Dumnezeu de ele și de aia e o deșertăciune să-ți faci griji lumești pentru ele sau pentru sufletul lor după moarte, dar dacă boul sau oaia ta cade în zi de Sabat în groapă sau moare de sete, oare nu mergi să-i dai apă sau s-o scoți din groapă? E voie deci de Sabat să slujești, nu e voie să ceri să fi slujit, să vrei să ți se slujească căci e odihna Domnului și nu a ta, iar Domnul se odihnește și se odihnește și lucrând, slujind, inclusiv animalelor.
__________________
”-Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești tu pe Mine?
-Da Doamne........te iubesc.
-........”

Last edited by Petru7; 19.12.2020 at 22:31:41.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 19.12.2020, 23:00:38
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.746
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Nu sunt din aceșiași categorie cu animalele deși au aripi ca orice păsări înaripate? Au și fețe și trupuri ca de oameni deci și cu oamenii sunt în aceiași categorie.
Nu sunt din aceeași categorie sfântul Dionisie Areopagitul chiar a făcut o descriere a cetelor îngerești, scrie ceva despre animale acolo ?

Îngerii sunt creați chiar înaintea omului și a animalelor, cum pot cădea animalele în neascultare de poruncă, ce poruncă li s-a dat lor dacă sunt denumite în multe locuri din biblie cu titlul generic dobitoace (care nu e peiorativ în acest caz) ?

Se poate pune semnul egal între Arhanghelul Mihail și cel mai puternic animal, evident că nu ?

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Nu am zis că animalele ajung întrun rai superior doar pentru că sunt animale ci dacă sunt mai credincioase ca oamnii e drept să ajungă după moarte mai sus în Împărăția Lui Dumnezeu, sufletul lor.
Și cum pot fi mai credincioase decât oamenii, au o înțelegere a lucrurilor la fel ca oamenii și îngerii ?


Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Noi ortodocșii nu vorbim de rațiuni ci de duhul iubirii și de mintea ce ascultă cu înțelepciune. Rațiunile sunt niște ideologii, niște socoteli, programe mai mult materialiste.
Rațiuni, adică rosturi, tâlcuri, sensuri, funcționarea și ființarea lor făcută cu un anumit scop lăsat în creație.

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Nu înainte să ne fi dat Domnul acest drept, milă. Nu-ți poți permite să ucizi pe cine vrei tu de foame. Trebuie să respecți stăpânul sau dacă iei din cele fără de stăpân trebuie să ceri de la Dumnezeu.
Acum nu mai e nevoie să fie vânate animale, s-a depășit acea perioadă, dar la foamete, război se mânca și se va mânca din vânat.
Nu trebuie confundate situațiile de urgență militare din vechime și ce trăim acum.

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
A ucide pentru a mânca și a nu muri tu e un păcat. Ai putea mânca iarbă sau te-ai putea ruga și poate că ar trece foamea.
Și a nu mânca și a muri e păcat, mai ales dacă se face dintr-o încăpățânare forțată, fără binecuvântare și rânduială.

Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Oare animalele crescute și îngrijite de sfinți care nu huleau și nu desfrânau nu erau mai sfinte ca cele ale păcătoșilor care-și bat și-și înjură animalele sau pe Dumnezeu când le îngrijesc și le cresc? Nu aud, nu văd, nu simt și nu înțeleg oare ele ce faci și la ce le dedai pervertindu-le să accepte pentru că n-au încotro și pentru că le crești și le ceri să ți se supună? Precum pot prin har prelua din Harul divin așa pot prelua și duhul păcătos căci sunt ființe vii care se schimbă după stăpân și după cum le îndreaptă păstorul lor.
Nu știu cine-și dresează animalele prin supunere, bătaie, înjurătură, etc, eu sigur nu, nu sunt de acord nici cu circurile cu animale, cu grădinile zoologice spre amuzamentul tâmp al curioșilor, nu sunt de acord ca un animal să fie îngrădit într-un spațiu mic de bloc.
Nu cred că animalele sunt date spre amuzament.

Supunerea de care vorbeam eu era în alte domenii, animale folosite la curierat - porumbei voiajori cum și Noe a folosit un porumbel să cerceteze uscatul, câini însoțitori pt orbi, boi și alte animale de tracțiune folosite în trecut la arat și la cărăușie, câini de pază la stână dar crescuți în aer liber nu într-un spațiu restrâns la bloc, delfini nedresați care salvau de la înec, elefanți pe care călătoreau oameni.

Dar principial poate așa e lângă sfinți orice se sfințește.


Citat:
În prealabil postat de Petru7 Vezi mesajul
Ideea e că animalele nu prea au nevoie de nimic, are grijă Dumnezeu de ele și de aia e o deșertăciune să-ți faci griji lumești pentru ele sau pentru sufletul lor după moarte, dar dacă boul sau oaia ta cade în zi de Sabat în groapă sau moare de sete, oare nu mergi să-i dai apă sau s-o scoți din groapă? E voie deci de Sabat să slujești, nu e voie să ceri să fi slujit, să vrei să ți se slujească căci e odihna Domnului și nu a ta, iar Domnul se odihnește și se odihnește și lucrând, slujind, inclusiv animalelor.
Așa e sunt în grija lui Dumnezeu, nu trebuie insistat cu asta, dar principiul cine nu se naște din apă și din Duh e clar că dacă s-ar aplica animalelor, ele nu ar avea cum să intre în Împărăția Cerurilor, acolo versetul e clar.
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 20.12.2020, 04:48:40
Petru7's Avatar
Petru7 Petru7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.04.2019
Locație: în dor sfânt de Iisus
Religia: Ortodox
Mesaje: 251
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Nu sunt din aceeași categorie sfântul Dionisie Areopagitul chiar a făcut o descriere a cetelor îngerești, scrie ceva despre animale acolo ?
Păi dacă cetele îngerești au aripi unele 4 și altele 6 sau 8 sau mai multe, cine poate ști exact, și dacă păsările și fluturii și insectele au și ele aripi nu sunt oare toate în categoria înaripatelor? Iar dacă chiar unele fructe de copac par a fi aripi de elicopter rotindu-se în cădere sau semințele de păpădie au un fel de parașută care le poartă în vânt, nu sunt ele înrudite prin zborul lor prin Cer purtate de vânt? Nu le poți plasa pe toate în larga categorie a zburătoarelor prin cer? Ce înseamnă pentru tine a fi înger? Oare nu este scris că oamenii vor fi ca îngerii? Oare nu sunt pictați unii sfinți cu aripi îngerești? Oare Hristos nu este numit și Emanuel ca fiind și Fiu al Lui Dumnezeu și Dumnezeu Adevărat dar și Înger și animal și plantă și piatra din capul unghiului (a Credinței) căci este numit Via sau Mielul lui Dumnezeu ce ridică păcatele lumii? Iată deci că nu poți să discriminezi și nici să idolizezi nici plantele, nici animalele, nici îngerii, nici oamenii și nici pe fiii lui Dumnezeu. Oricine poate primi și poate avea din toate cele date de Dumnezeu iar Dumnezeu poate să dea Dumnezeire, Adevăr, dreptate, viață, fericire, milă, iubire, Credință, Har, Cuvânt, Binecuvântare etc. cui voiește, unui fir de praf, unui pui de pui.

Citat:
Îngerii sunt creați chiar înaintea omului și a animalelor, cum pot cădea animalele în neascultare de poruncă, ce poruncă li s-a dat lor dacă sunt denumite în multe locuri din biblie cu titlul generic dobitoace (care nu e peiorativ în acest caz) ?
Orice poruncă dată de Dumnezeu este pentru toată zidirea, făptura, nimeni nu este exclus de la lucrarea binelui. Ce este dat unora pot să împlinească și ceilalți căci nu te strică ci te zidește și nu greșești dacă Crezi și plinești. Sigur că ar fi normal să plinești sarcinile tale căci pe celelalte le fac cei cărora li s-a poruncit. Deci orice porunca ce s-a dat de către Dumnezeu s-a dat tuturor sufletelor: Să vă iubiți unii pe alții precum v-am iubit Eu, Domnul și așa să vadă lumea că sunteți ai Mei că aveți iubire și că vă iubiți unii pe alții încât cei ce văd iubirea și Credința voastră să dea slavă lui Dumnezeu. Așa ceva este poruncit pentru toți.

Citat:
Se poate pune semnul egal între Arhanghelul Mihail și cel mai puternic animal, evident că nu ?
Ce înseamnă semnul egal pentru domnia ta? Identitate? Păi doar Domnul se poate identifica cu cine crede El că-L iubește și-L ascultă și așa mai departe de la El până la ultima făptură și până la ultima celulă vie sau structură minerală. O identitate dintre orice alte ființe dacă nu se face întru Dumnezeu e complet absurdă și inutilă și nu dovedește nimic, nici identitatea și nici lipsa identității și nici că unii ar fi cu moț față de alții. Păi îngerii căzuți sunt îngeri-demoni și sunt mai jos decât orice căci nu se pocăiesc și degeaba se cred mai superiori ca animalele, faptul că sunt îngeri și altfel decât animalele nu înseamnă nimic bun doar prin faptul că sunt îngeri, adică dintro categorie superioară. Dacă fac mai multe rele ca un porc sau un leu sau o râmă sunt mai jos.

Citat:
Și cum pot fi mai credincioase decât oamenii, au o înțelegere a lucrurilor la fel ca oamenii și îngerii ?
Păi un câine credincios care moare lângă stăpânul său în luptă cu dușmanii stăpânului nu e mai credincios decât un copil trădător care fuge de greu sau ca un înger căzut care se luptă în contra stapânului? Uite așa pot avea o iubire, o înțelegere și o credință credincioasă multe animale sau plante sau minerale mai mare ca a multora dintre ”fiii” lui Avraam.

Citat:
Rațiuni, adică rosturi, tâlcuri, sensuri, funcționarea și ființarea lor făcută cu un anumit scop lăsat în creație.
Acum nu mai e nevoie să fie vânate animale, s-a depășit acea perioadă, dar la foamete, război se mânca și se va mânca din vânat.
Nu trebuie confundate situațiile de urgență militare din vechime și ce trăim acum.
Nu există motive îndreptățite pentru a călca poruncile. De aia sunt porunci pentru a fi respectate întotdeauna și în orice condiții. Când nu le respecți întotdeauna înseamnă că ești un om ce lucrează fărădelegea, viclenia, interesul, nedreptatea, minciuna, înșelarea, amăgirea, NECREDINȚA.

Citat:
Și a nu mânca și a muri e păcat, mai ales dacă se face dintr-o încăpățânare forțată, fără binecuvântare și rânduială.
Bineînțeles că a a face rău altora sau ție e păcat. Omul trebuie să moară prin lepădare de sine ca să asculte de Dumnezeu și nu pilindu-se prin diferite metode de evitare a răspunderii și a lucrului.
Citat:
Nu știu cine-și dresează animalele prin supunere, bătaie, înjurătură, etc, eu sigur nu, nu sunt de acord nici cu circurile cu animale, cu grădinile zoologice spre amuzamentul tâmp al curioșilor, nu sunt de acord ca un animal să fie îngrădit într-un spațiu mic de bloc.
Nu cred că animalele sunt date spre amuzament.
Păi mulți din cei ce au animale și cresc animale sunt păcătoși care înjură și blastămă și fac lucruri rele cu animalele sau înaintea animalelor și ele văd, aud, simt și se depune păcatul în ele și păcatul intră în omul care le mîncă trupul sau sângele, viața trupului lor călcând legea. Pe când animalele sfinților nu au parte de astfel de răutăți și în ei se depune curățenia și sfințenia și dacă mânci carnea lor te sfințești preluând din Harul sfinților și din rugăciunile lor.

Citat:
Supunerea de care vorbeam eu era în alte domenii, animale folosite la curierat - porumbei voiajori cum și Noe a folosit un porumbel să cerceteze uscatul, câini însoțitori pt orbi, boi și alte animale de tracțiune folosite în trecut la arat și la cărăușie, câini de pază la stână dar crescuți în aer liber nu într-un spațiu restrâns la bloc, delfini nedresați care salvau de la înec, elefanți pe care călătoreau oameni.
Ai dreptate, dacă se pot supune oamenilor care sunt răi cu atât mai mult ele se supun Lui Dumnezeu care e bun și le poate și răsplăti mai bine ca orice om.

Citat:
Dar principial poate așa e lângă sfinți orice se sfințește.
Nu doar în principiu ci și în realitate. Animalele crescute și dresate de sfinți sunt mai bune ca cele din lume la fel cum creștinii crescuți de sfinți sunt mai buni ca cei din lume căci seamănă mai mult cu sfinții față de cei din lume care seamănă mai mult cu lumea decât cu creștinismul.

Citat:
Așa e sunt în grija lui Dumnezeu, nu trebuie insistat cu asta, dar principiul cine nu se naște din apă și din Duh e clar că dacă s-ar aplica animalelor, ele nu ar avea cum să intre în Împărăția Cerurilor, acolo versetul e clar.
Această naștere din nou din apă și din Duh, din Cuvânt, nu e neapărat un botez cum pricepem noi ci e o viață nouă în Hristos, în Credință. Iar asta pot face și animalele și plantele și îngerii și orice făptură zidită care prin Credință și Duh Sfânt poate să intre în Împărăția Cerurilor. Botezul nu este unul exclusivist ci este o eliminare de îndoială și dezbinare dar prin botez nu devi un idol exclusivist ci asiguri pe toată lumea că în mod liberi alegi să te și botezi dacă Crezi pentru a se încredința toată lumea că nu ai nimic de ascuns și că nu ai nimic împotrivă și că crezi că e bine și Adevărat ce și în cine Crezi. Cei nebotezați nu sunt răi dacă și ei cred doar pentru faptul că nu sunt botezați ci sunt împreună credincioși cu cei botezați iar dacă se botează sau nu e strict alegerea lor sau a părinților lor. Nu poți face discriminare pe tema asta, că cică dacă te botezi intri sigur în împărăție orice faci și dacă nu te botezi nu intri orice crezi și orice faci. Botezul nu este o lucrare idolizantă ci este exact pe dos, este o lucrare ce te scoate din idolizare, din discriminare în sensul că dacă ești botezat, numai dacă ești și om nou în Hristos, abea atunci intri în împărăție. Lipsa botezului și nu botezul te face să te crezi un idol care intră în Împărăție orice și oricâte păcate ar face. Dacă ești botezat e garanția că crezi în Hristos și că trebuie toată viața să asculți și să fii iubitor și credincios așa ca El și nu invers că dacă ești botezat înseamnă că toată viața nu mai ai nimic de făcut, poți să nu asculți, să nu crezi, să păcătuiești cât vrei, să nu semeni cu sfinții, cu Hristos, că odată cu botezul ți-ai asugurat Raiul și orice faci acolo sus ajungi sigur. Nașterea din nou are sensul că nimic din lumea asta de jos nu va intra în Împărăția cerurilor decât cei ce se leapădă de toate cele ale lumii și se pocăiesc, se curăță și ascultă de Dumnezeu prin Hristos, prin Duhul ca oameni noi, complet schimbați prin Credință. Sigur că fără botez e greu să susți că ai crezut atunci când vei fi tras la răspundere la judecată. Dar nu numai botezul certifică Credința ta ci toată viața ta, cu sau fără botez, cu sau fără cununie. Pecetea Harului Credinței și a Duhului Sfânt, aia va mărturisi depre tine și despre credința ta.
__________________
”-Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești tu pe Mine?
-Da Doamne........te iubesc.
-........”

Last edited by Petru7; 20.12.2020 at 05:05:00.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 19.12.2020, 04:53:40
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2012
Mesaje: 3.110
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Doamne ajută, bine ai venit pe forum !



Nu avem mărturii din Scripturi sau din Sfânta Tradiție că animalele ar avea suflete, sunt date omului spre a-i sluji.




Animalul nu are conștiință, rațiune, are niște instincte, suflet de animăluț e mai mult o expresie populară.
8. Și a mai grăit Dumnezeu cu Noe și cu fiii lui, care erau cu el, și a zis:
9. "Iată Eu închei legământul Meu cu voi, cu urmașii voștri.
10. Și cu tot sufletul viu, care este cu voi: cu păsările, cu animalele și cu toate fiarele pământului, care sunt cu voi, cu toate vietățile pământului câte au ieșit din corabie;(Fac9,8-10)
__________________
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări,
Zvâcnită din Vrerea divină,
Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sufletele dupa moarte silverstar Generalitati 112 24.03.2012 09:47:27
Ce intalnim dupa moarte costel Generalitati 86 20.02.2011 09:38:22
Ce se intampla cu sufletul dupa moarte heorhe Generalitati 85 02.08.2010 16:09:02
ceva totusi se intampla dupa moarte remember Generalitati 5 20.09.2009 21:50:26