Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2019, 14:04:33
Andrei50 Andrei50 is offline
Member

Data înregistrării: 14.03.2018
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Chestiunea Trinității este mister al credinței. Misterele credinței sunt adevăruri care nu sunt pe deplin accesibile rațiunii umane. De aceea Dumnezeu le-a revelat, fiindcă nu poate omul singur să ajungă numai prin puterea minții sale să înțeleagă pe deplin aceste adevăruri. De aceea, cine susține că a înțeles misterul Treimii pe deplin nu e în toate mințile. Suferă fie de mult orgoliu, fie de multă ignoranță, fie de o tulburare propriu-zis psihică ce ține de percepție ori gândire (halucinație, delir).

Faptul că Dumnezeu este o singură Substanță în trei Persoane (sau, mai degrabă, în formulare răsăriteană: este o singură Ousia în trei Ipostasuri) este adevăr de nivel dogmatic. Negarea încăpățânată a unei singure dogme de credință înseamnă erezie. Erezia este păcat de moarte, adică îl face pe om să piardă starea de Grație Sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință.
Cum e domnule Mihnea ca in cartea domnului preot romano catolic Isidor Martinca ,,Duhul Sfant,, unde se trateaza semnificatia duhului sfant , se spune clar ca textul ,,Caci trei sant care marturisesc in cer,,,, etc,,. a fost introdus cu continut eretic cam prin anul 160 e.n Este preot catolic totusi nu este un om oarecare. Preot profesor.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2019, 16:57:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andrei50 Vezi mesajul
textul ,,Caci trei sant care marturisesc in cer,,,, etc,,. a fost introdus cu continut eretic cam prin anul 160 e.n Este preot catolic totusi nu este un om oarecare. Preot profesor.
Este vorba de cele trei versete din 1 Ioan 5, numite, intre exegeti "comma Johanneum". Nu e clar daca aici avem o interpolare sau nu: exista argumente pentru ambele ipoteze. Problema e foarte complicata, nu o vom epuiza aici.

In schimb, e foarte clar ca nu e continut eretic, fiindca dogma Treimii nu se bazeaza doar pe aceste versete. De aceea, m-ar mira peste masura ca un preot profesor de platforma lui padre Isidor Martinca sa fi afirmat ca este continut eretic. Citati pasajul la care va referiti exact, ca sa putem avea o idee.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 21.04.2019, 17:24:32
MGTOW4life
Guest

Implicit

Domnule Dragomir am si eu o intrebare.

Aceste trei persoane (ipostasuri) au fiecare propria lor vointa? Sau există un "șef"?
Reply With Quote
Vechi 21.04.2019, 20:15:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MGTOW4life Vezi mesajul
Aceste trei persoane (ipostasuri) au fiecare propria lor vointa?
O singura vointa.
Exact din acest motiv, termenul de "ipostas" (ousia) este mai adecvat decat termenul de "persoana". Noi ne-am obisnuit cu ideea ca vointa este o proprietate a persoanei. Dumneavoastra si cu mine, fiind persoane diferite, avem vointe diferite. In realitate, vointa este o proprietate a inteligentei. Cele trei ipostasuri au o singura inteligenta divina, prin urmare o singura vointa.

Daca ar fi trei vointe diferite, am vorbi de triteism si nu de monoteism.

Citat:
Sau există un "șef"?
Negativ. Cele trei ipostasuri sunt egale in "putere". Daca nu ar fi asa, nu am putea vorbi de "tri-unitate".
Ordinea de precedenta (Tatal mai intai) se refera la generare (Tatal a nascut pe Fiul si nu invers, iar acest lucru s-a petrecut in pre-eternitate ("mai inainte de toti vecii")) si in niciun caz o ordine in putere ori prerogative.

Fiul este Imparat la numele Caruia tot genunchiul sa se plece. Credem Lui ca unui Stapan ("Domn", "imparat") si Dumnezeu dupa cum spunem (ori spun nasii in numele nostru) la Botez.

La randul Sau, Duhul este Imparat. Asa ne rugam Lui: "Imparate Ceresc, Mangaietorule, Spirite al adevarului care pretutindenea esti si pe toate le-mplinesti...".

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 21.04.2019, 22:38:26
MGTOW4life
Guest

Implicit

Bun. Ipostasuri. Fie.

Explicati mi va rog urmatorul pasaj.
Biblia. Coloseni 2:9-10
[9]Căci în El locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii.
[10]Voi aveți totul deplin în El, care este Capul oricărei domnii și stăpâniri.

Adică în El se află toată cele trei ipostasuri? El este Capul adică Tatăl? Si dacă în El se află totul, si pe deasupra este Capul adică Tatăl cum ar mai putea să fie un alt Tată în altă parte?

Si unde apare în scriptură ca Fiul s ă născut din Tatăl? Eu stiu de Cuvântul care e în sânul Tatălui, dar nu ca s ar fi născut din El ...

Ps. După înviere Domnul suflă peste apostoli si spune luați Duh Sfânt arătatand ca El este Tatăl și Dumnezeul ce suflă peste Adam făcându l viu.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2019, 03:04:20
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MGTOW4life Vezi mesajul
Explicati mi va rog urmatorul pasaj.
Biblia. Coloseni 2:9-10
[9]Căci în El locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii.
Fiul este Dumnezeu deplin. In el locuieste plinatatea Dumnezeirii, adica nu doar o parte din ea. Fiul nu este o parte din Dumnezeu. Nici Tatal nu este o parte din Dumnezeu, ci Dumnezeu deplin. La fel, Sf Spirit. Altfel spus, substanta Dumnezeirii este simpla (=necompusa): nu este impartita, ci este comuna celor Trei.

Citat:
[10]Voi aveți totul deplin în El, care este Capul oricărei domnii și stăpâniri.
Fiul este cap nu numai al Bisericii, ci cap al intregii creatii vizibile si invizibile (domniile si stapanirile: cinurile ingeresti).

Citat:
Adică în El se află toată cele trei ipostasuri? El este Capul adică Tatăl?
Aici, deviati. Nu scrie nici ca in El se afla toate cele trei ipostasuri, nici prin "Cap" nu se intelege "Tatal".

Sensul este ca "a-L avea pe Cristos" e echivalent cu "a avea Dumnezeirea". Vedem bine, in Ioan cap 14, cum Filip, demult elev al lui Isus, cere sa Il vada pe Tatal. Ce raspunde Domnul in Ioan 14 cu 9 ? Acelasi sens il au si versetele citate din Coloseni.

Citat:
cum ar mai putea să fie un alt Tată în altă parte?
Dumnezeu Unul, prin cele trei ipostasuri, este nu in alta parte, ci peste tot (omniprezent).

Citat:
Si unde apare în scriptură ca Fiul s ă născut din Tatăl?
Fiul ne spune asta, in numeroasele situatii in care spune "Tata" si "Fiu". Tatal, la randul Lui, ne spune asta: "Acesta e Fiul meu preaiubit" (Matei 3 cu 17). Dar nu numai noua, ci si intre ei: Tatal ii spune Fiului: "Fiul Meu esti Tu: Eu astazi Te-am nascut". (Fapte 13:33, citand Ps 2).

Citat:
Ps. După înviere Domnul suflă peste apostoli si spune luați Duh Sfânt arătatand ca El este Tatăl și Dumnezeul ce suflă peste Adam făcându l viu.
Corect, aici intuiti bine. Acelasi Dumnezeu care l-a plamadit pe Adam si a suflat viata peste el sufla si Spiritul Sfant vivificant peste Apostoli. Inca o data: opera Creatiei si toata lucrarea cea de dinafara (=ad extra) a lui Dumnezeu nu e lucrarea (doar) a Tatalui, ci lucrarea lui Dumnezeu Unul, adica Tatal, Fiul si Sfantul Spirit. Proiectul, ca si realizarea, apartine Sfintei Treimi, in Sfatul cel Vesnic. Ea, Sfanta Treime, Dumnezeu Unul, a spus "sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea noastra."

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.04.2019 at 03:09:47.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2019, 17:11:57
MGTOW4life
Guest

Implicit

Inteleg. Tatal este Dumnezeu omnipresent, Duhul Sfant este lucratorul, iar Fiul este esența lui Dumnezeu întrupată în om. La asta se refera trinitatea.*

Însă ceea ce spun eu e ca Dumnezeu e mai mult decât 3 e de fapt 7. Iar pentru a ajunge la acest 7 trebuie sa înțelegem un lucru esențial, si anume "uraciunea pustiitorului" ~ fiul pierzaniei ~omul păcatului ~ tatăl minciunii* de care se vorbește în Daniel, Evanghelie si epistolele lui Pavel.

*Biblia. 2 Tesaloniceni 2:3-4
[3]și de a se descoperi omul fărădelegii, fiul pierzării,
[4]potrivnicul care se înalță mai presus de tot ce se numește „Dumnezeu” sau de ce este vrednic de închinare. Așa că se va așeza în Templul lui Dumnezeu, dându-se drept Dumnezeu.

1. Care e templul lui Dumnezeu?* Corpul uman al lui Mesia. "distrugeti acest templu si a 3 a zi il ridic"

2. De ce se numește "tatăl minciunii"?
*Pentru a intelege acest aspect trebuie sa intelegem Facerea. Dumnezeu l a creat pe om după chipul Său : Bărbat- Femeie. In cap.2 avem dihotomia din Eden dintre Adam - Eva pe de o parte si Dumnezeu - Șarpe (nachash - stralucitor) pe de alta parte . Adică Șarpele o seduce pe Eva iar Dumnezeu il trage la răspundere pe Adam. Iar dacă Dumnezeu este iubire atunci șarpele ce este? Eros. Asta nu aveau voie să "mănânce" - sex. Pentru ca imediat dupa ce au mâncat din pom nu și-au acoperit gurile ci organele sexuale. Cu alte cuvinte au căzut din iubirea divină a Tatălui* (Agape) si au intrat în eros ~iubirea sexuală a Mamei. Asta a făcut Șarpele, a uzurpat dreptul Tatălui, dându se un "tată" fals, de aceea se si spune că adevăr nu se află în "el" .
*Și așa cum Dumnezeu este iubire iar Șarpele(soția Lui) sexualitate, la fel si noi oamenii suntem creați după chipul lor. Barbatul cauta sexualitatea femeii, să fie stimulat sexual de ea, iar femeia cauta iubirea bărbatului, să fie ținuta în brațe, mângâiată, răsfățată si iubită.

3. De ce trebuie "omul fărădelegii, fiul pierzării" să se așeze în Templul lui Dumnezeu?*
Asa cum din Adam, Eva a fost făcută din coasta lui, trup din trupul lui sânge din sângele lui, asa si consoarta Tatălui, Lucifer (Mama) trebuie sa vina in Templul (trupul) Tatălui pentru a fi una în spirit.
"Il va nimici cu strălucirea venirii sale" adică îi va revela ei ca ea e femeie si ca răzvrătirea ei de a se da bărbat este un păcat.
" îl va ucide cu suflarea gurii Sale" - prin cascare* expira răul acumulat spiritual.

4. potrivnicul care se înalță mai presus de tot ce se numește „Dumnezeu” ~ Dumnezeu fiind Bărbat - Femeie, potrivnicul reprezentând homosexualitatea, Ea fiind în spirit femeie dându se bărbat, tot de un bărbat e atrasă promovând homosexualitatea. La Daniel se specifică asta, ca nu are atracție fața de femei ...

5. Ea apare în scriptură dar este tăinuită:

Biblia. Isaia 47:7-8,10
[7]Tu ziceai: ‘În veci voi fi împărăteasă!’ și nu te-ai gândit, nici n-ai visat că lucrul acesta are să se sfârșească.
[8]Ascultă însă acum, tu, cea dedată plăcerilor, care stai fără grijă și zici în inima ta: ‘Eu, și numai eu, nu voi fi niciodată văduvă și nu voi fi niciodată lipsită de copii!’
[10]Căci te încredeai în răutatea ta și ziceai: ‘Nimeni nu mă vede!’ Înțelepciunea și știința ta te-au amăgit, de ziceai în inima ta: ‘Eu și numai eu.’

"Nimeni nu o vede" - acest mesaj este clar adresat unui spirit. Dumnezeu este spirit si s-a revelat ca bărbat în scriptură vorbind către alt spirit feminin numind-o adversar.
Dacă observăm în lume femeia este mult mai* subtilă, mai vicleană capabilă de a testa de a seduce si ispiti.

Si in momentul in care omul pierzarii va fi nimicit atunci Dumnezeu va fi deplin Bărbat și Femeie astfel cele 7 spirite fiind în armoniei El fiind Capul oricărei domnii si stapaniri...

*Biblia. Apocalipsa 3:1
[1]Îngerului Bisericii din Sardes scrie-i: ‘Iată ce zice Cel ce are cele șapte Duhuri ale lui Dumnezeu și cele șapte stele: «Știu faptele tale: că îți merge numele că trăiești, dar ești mort.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2019, 19:32:40
MGTOW4life
Guest

Implicit

Citat:
Fiul este Dumnezeu deplin. In el locuieste plinatatea Dumnezeirii, adica nu doar o parte din ea. Fiul nu este o parte din Dumnezeu. Nici Tatal nu este o parte din Dumnezeu, ci Dumnezeu deplin. La fel, Sf Spirit. Altfel spus, substanta Dumnezeirii este simpla (=necompusa): nu este impartita, ci este comuna celor Trei.

Fiul este cap nu numai al Bisericii, ci cap al intregii creatii vizibile si invizibile (domniile si stapanirile: cinurile ingeresti).

Aici, deviati. Nu scrie nici ca in El se afla toate cele trei ipostasuri, nici prin "Cap" nu se intelege "Tatal".

Sensul este ca "a-L avea pe Cristos" e echivalent cu "a avea Dumnezeirea". Vedem bine, in Ioan cap 14, cum Filip, demult elev al lui Isus, cere sa Il vada pe Tatal. Ce raspunde Domnul in Ioan 14 cu 9 ? Acelasi sens il au si versetele citate din Coloseni.

Dumnezeu Unul, prin cele trei ipostasuri, este nu in alta parte, ci peste tot (omniprezent).

Fiul ne spune asta, in numeroasele situatii in care spune "Tata" si "Fiu". Tatal, la randul Lui, ne spune asta: "Acesta e Fiul meu preaiubit" (Matei 3 cu 17). Dar nu numai noua, ci si intre ei: Tatal ii spune Fiului: "Fiul Meu esti Tu: Eu astazi Te-am nascut". (Fapte 13:33, citand Ps 2).

Corect, aici intuiti bine. Acelasi Dumnezeu care l-a plamadit pe Adam si a suflat viata peste el sufla si Spiritul Sfant vivificant peste Apostoli. Inca o data: opera Creatiei si toata lucrarea cea de dinafara (=ad extra) a lui Dumnezeu nu e lucrarea (doar) a Tatalui, ci lucrarea lui Dumnezeu Unul, adica Tatal, Fiul si Sfantul Spirit. Proiectul, ca si realizarea, apartine Sfintei Treimi, in Sfatul cel Vesnic. Ea, Sfanta Treime, Dumnezeu Unul, a spus "sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea noastra."
Domnul Dragomir dumneavoastra puteți să faceți deosebirea între Cuvântul lui Dumnezeu și Fiul lui Dumnezeu.?
Cuvântul lui Dumnezeu a fost dintotdeauna, se află în sânul Tatălui, Fiul lui Dumnezeu este Fiul Omului adică are un început. Adică s-a născut. E o mare diferență. Haideți să începem de aici ... ce ziceți?
Reply With Quote
Vechi 22.04.2019, 02:58:45
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
... Cele trei ipostasuri sunt egale in "putere". Daca nu ar fi asa, nu am putea vorbi de "tri-unitate".
Ordinea de precedenta (Tatal mai intai) se refera la generare (Tatal a nascut pe Fiul si nu invers, iar acest lucru s-a petrecut in pre-eternitate ("mai inainte de toti vecii")) si in niciun caz o ordine in putere ori prerogative...
Ordinea de precedenta(generare) de care vorbiti este numai de sorginte lumeasca(parerea mea), pentru ca, desi sunteti de parere ca s-ar fi petrecut "inainte de toti vecii", ar sugera ca atunci Dumnezeu n-ar fi fost vesnic, ceea ce nu e corect.

La aceasta neconcordanta se adauga si formularea perfectibila din CREZUL(compus de Sinodul de la Nicea din 325), "Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii"; mai potrivit ar fi fost compozitia "Carele din Tatal e nascut..." (parerea mea).
Trecutul(perfectul compus) sugereaza distinct un eveniment petrecut si incheiat, prezentul sugereaza vesnicia.

Spre deosebire de cronologie, eu as avansa o ierarhie, sa-i zicem, asemanatoare cu cea a "statului", in care Tatal este Statul, Fiul este Guvernul, iar Duhul Sfant este Constitutia.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
manuscrisele de la marea moarta pavel92 Generalitati 3 14.06.2018 16:17:08
Christofobie în Marea Britanie laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 107 26.04.2012 18:27:30
Marea provocare OmuBun Teologie si Stiinta 2 19.02.2011 00:03:22
Marea schisma paradosis Biserica Romano-Catolica 25 14.01.2011 10:39:43
Marea Judecata Capy Generalitati 6 22.01.2008 00:57:54