Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.10.2017, 14:56:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Am impresia că tu trăiești pe lună. Înțelege că sunt preoți care dau binecuvântare la mai multe împărtășiri (2-4) cu o singură spovedanie celor care au o așezare duhovnicească și care sunt nelipsiți de la biserică, mai ales când sunt sărbători mai multe într-o perioadă scurtă de timp.
Tu tot nu intelegi ca e important ce spune Biserica, nu ce spune un preot oarecare din Portugalia sau un preot de la nu stiu ce parhohie dintr-o comuna. Eu am auzit de preoti care impartaseau si neortodocsii, sau care tineau slujbe cu catolicii si chiar un ierarh care s-a impartasit la greco-catolici. Nu te iei dupa ce spune cineva. Preotii aceia (din cate ai spus inclusiv duhovnicul tau) au cerut voie de la episcop sa faca asta sau fac pentru ca asa considera ei ce e bine? Eu intuiesc raspunsul. Daca fac fara voia episcopului inseamna ca sunt in stare de neascultare si fata de episcop si fata de ceea ce invata Biserica. Un fel de schisma ascunsa, nu-i asa?
Citat:
Termină cu prostiile, sunt atâția părinți, chiar și în sinaxare, care se împărătășeau zilnic. Vezi Sf. Ioan de Kronstadt. Înțelege că nu e nimic greșit dacă sunt alții care au o altă rânduială decât cea pe care o știi.
Adica eu spun prostii, care sustin ceea ce invata Biserica, iar tu esti pe calea cea dreapta pentru ca sustii ce spune un scriitor sau un preot? Despre neadevarul cu Sf. Ioan de Kronstadt am mai scris. Sfantul a primit dezlegare de la sinod sa faca asta, doar el. Sunt doua aspecte, care edifica tot acest fals argument. In primul rand, a fost reclamat la episcopie ca impartaseste in acest fel. Asta ce inseamna? Ca nimeni nu facea asta atunci, era ceva nemaintalnit. Sinodul i-a dat dezlegare sa faca asta doar sfantului, nu tuturor preotilor. Al doilea aspect, nu s-a trecut la acesta practica la preotii rusi, nimeni n-a mai facut asta pana azi, deci numai sfantul.
Citat:
Citește și te luminează și lasă prostiile:
Pr. Macarie Simonopetritul - Despre Spovedanie: http://www.teologie.net/2016/10/01/i...nie/#more-5088
Iar imi dai citate dintr-un oarecare parinte din Portugalia.
Uite citate din parinti mai cunoscuti. Parintele Staniloae spune ca nici pe timpul parintilor colivari nu s-a ingaduit impartasania deasa fara spovedanie: https://doxologia.ro/viata-bisericii...a-impartasanie
Citez: "O hotărâre a Sinodului din Constantinopol, la sfârșitul secolului XVIII, când se născuse o discuție, dacă e bine să se împărtășească cineva mai des sau mai rar, a hotărât că se poate și una și alta, dar totdeauna după spovedanie." "Cei mai râvnitori și cu o viață cât mai curată se pot împărtăși și mai des, dar totdeauna după spovedanie, și cu cel puțin patru zile de post anterior."
Parintele Sofian Boghiu: "Daca luam Sfanta Impartasanie fara spovedanie, riscam sa fim pedepsiti de Dumnezeu, pentru ca am indraznit ca, in acest vas urat si murdar, care a devenit trupul nostru, sa punem acest margaritar de mare pret, Sfanta Impartasanie, Care este Trupul tainic al Domnului nostru Iisus Hristos."
Parintele Arsenie Papacios: "– Sfanta Impartasanie nu iarta pacatele. Sfanta Impartasanie desavarseste. Iertarea pacatelor o primim in Taina Pocaintei: “…te iert si te dezleg…”. Deci nu se poate fara mergerea inainte la dezlegarea pacatelor, pentru ca Sfanta Impartasanie poate sa fie foc, sa te arda."
Citat:
Din contră, e tocmai invers!
E evident ca tu nu stii despre ce vorbim. Ai citit la parintele Pruteanu ceva si repeti ce spune, fara sa ai si cunostintele necesare.
Citat:
Văd că nu stai rău cu timpul, ai deviat discuția spre alte subiecte, dar la acele întrebări refuzi să răspunzi. Și lipsa unui răspuns poate fi un răspuns.
Am vazut ca uiti ce am scris si discutat acum doar doua zile. Am spus ca nu am timp atunci, in acea zi, ca sa raspund mesajelor la care am raspuns ieri. La acele intrebari am raspuns, dar tu nici macar nu stii, pentru ca tu nu stii despre ce vorbim, repeti aceleasi lucruri cu ce spune parintele Pruteanu fara sa intelegi despre ce vorbim. Nu stii nici macar invatatura de baza ortodoxa, nu ai stiut ce este botezul, nu stii de ce sunt necesare Sfintele Taine, de ce a fost nevoie de venirea lui Iisus, dar te contrazici pe niste teme care sunt mult mai putin importante. Incearca mai intai sa intelegi care e invatatura ortodoxa, nu dureaza mult sa lecturezi un catehism.

Ca sa repet ce ti-am spus acum doua zile, tu cand ai stropit cu apa sfintita pe pereti ai sfintit casa, binecuvantarea este o rugaciune pe care o rosteste preotul. Iar legat de icoane, am scris ca un tablou sfintit nu devine sfant, sfintirea inseamna ce scrie acolo in articol, nu ca ar deveni sfant. Icoana nu poate deveni sfanta doar dupa sfintire. Toate aceasta discutie degeaba ar fi fost evitata daca citeai macar randuiala sfintirii icoanelor, acolo scrie ca se sfinteste icoana, deci era icoana dinainte, nu ca sa devina icoana se sfinteste icoana: https://ro.orthodoxwiki.org/R%C3%A2n...or_sfin%C8%9Bi
Reply With Quote
Vechi 06.10.2017, 15:54:23
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Tu tot nu intelegi ca e important ce spune Biserica, nu ce spune un preot oarecare din Portugalia sau un preot de la nu stiu ce parhohie dintr-o comuna.
...:)) E vorba de preoți din parohii de la oraș, nu de la țară. Du-te la Essex și te convinge. Ai să descoperi acolo multe lucruri noi. Și cu siguranță nu ai să vezi reprezentări necanonice. De slujbele bisericești nici nu mai vorbim.

Citat:
Iar imi dai citate dintr-un oarecare parinte din Portugalia.
...:)) Nu, e monah athonit. Simonopetrinul vine de la Simons Petras, mănăstire din Sf. Munte.
Uite aici altă sursă: https://sfantulmunteathos.wordpress....imonopetritul/

Citat:
Uite citate din parinti mai cunoscuti...
E evident ca tu nu stii despre ce vorbim. Ai citit la parintele Pruteanu ceva si repeti ce spune, fara sa ai si cunostintele necesare.
Sau invers. De exemplu la Essex este rânduiala de care vorbesc eu.

Last edited by simpllu; 08.10.2017 at 00:24:54.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2017, 22:12:20
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu
De exemplu la Essex este rânduiala de care vorbesc eu
.

Daca ignoranta ar durea... Nu stiu despre Essex dar ce poti sa ne spui despre dogmatica ortodoxa,liturgica se supune dogmaticii sau nu ? E stabilita de Essex? Oricum n-ai nici o credibilitate sa vorbesti despre Biserica Ortodoxa.Habar nu ai ce inseamna Sf. Traditie de spui ca sfintirea icoanelor e o "inovatie",de parca ar fi impotriva unui canon sau dogme a Bisericii.

Sinodul VII a fost in principal despre cinstirea icoanelor? Sa intelelg ca sfintirea icoanelor denota necinstirea icoanelor? Toti ratacitii isi dau cu parea,ca au internet..
Vechi 08.10.2017, 00:18:30
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Daca ignoranta ar durea...
Dacă ignoranța ar durea... nu ai mai râde ca prostu-n gară fără să argumentezi.

Citat:
Nu stiu despre Essex dar ce poti sa ne spui despre dogmatica ortodoxa,liturgica se supune dogmaticii sau nu ? E stabilita de Essex?
Am spus că ar fi ceva greșit? Liturghia înseamnă comuniune euharistică.

Citat:
Habar nu ai ce inseamna Sf. Traditie de spui ca sfintirea icoanelor e o "inovatie",de parca ar fi impotriva unui canon sau dogme a Bisericii.
Sunt acolo niște hotărări.

Citat:
Sinodul VII a fost in principal despre cinstirea icoanelor?
Da.

Citat:
Sa intelelg ca sfintirea icoanelor denota necinstirea icoanelor?
Nu, nu s-a pus problema necinstirii icoanelor. Cei care nu le sfințesc, le cinstesc la fel ca cei care le sfințesc.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2017, 18:20:04
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, nu s-a pus problema necinstirii icoanelor. Cei care nu le sfințesc, le cinstesc la fel ca cei care le sfințesc.
Nu e asa, iar asta reiese chiar din ce spune parintele Pruteanu ca se intampla inainte. Nimeni nu-si facea o icoana si apoi se inchina la ea. Ce spune parintele? Ca icoana, care era facuta de iconar, era dusa episcopului si acesta adeverea ca aceasta este canonica si trecea numele sfantului. Abia apoi era gata pentru inchinare. Cinstitorii icoanelor le-au raspuns iconoclastilor ca nu se face o rugaciune ca o icoana sa se transforme in icoana. E posibil ca episcopul sa fi sfintit cu apa sfitnita icoanele, ca nu reiese ca nu ar fi fost posibil (repet, era vorba de rugaciunea de transformare a icoanei).
De asemenea, toti ortodocsii (nu spun de reformisti) duc icoanele sa fie sfintite la biserica, pentru ca asa spune Biserica. Fara exceptie.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2017, 20:38:45
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu e asa, iar asta reiese chiar din ce spune parintele Pruteanu ca se intampla inainte. Nimeni nu-si facea o icoana si apoi se inchina la ea. Ce spune parintele? Ca icoana, care era facuta de iconar, era dusa episcopului si acesta adeverea ca aceasta este canonica si trecea numele sfantului. Abia apoi era gata pentru inchinare.
Da, episcopul stabilea dacă este sau nu canonică.

Citat:
Cinstitorii icoanelor le-au raspuns iconoclastilor ca nu se face o rugaciune ca o icoana sa se transforme in icoana.
Din Pidalion reiese altceva, nu mai repet.

Citat:
E posibil ca episcopul sa fi sfintit cu apa sfitnita icoanele, ca nu reiese ca nu ar fi fost posibil .
...)) Aha, deci tu nu spui nimic de la tine! ...:))
Reply With Quote
Vechi 08.10.2017, 21:21:48
Senior Member

Implicit

Stai să vezi ce o scaldă.

Last edited by simpllu; 08.10.2017 at 21:54:33.
Reply With Quote
Vechi 09.10.2017, 17:21:04
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, episcopul stabilea dacă este sau nu canonică.
Din Pidalion reiese altceva, nu mai repet.
...)) Aha, deci tu nu spui nimic de la tine! ...:))
Pana atunci se inchinau la ea? Nu. Din Pidalion reiese ce crede Sf. Nicodim, noi vorbim doar de ceea ce s-a spus la Sinodul VII sau din discutiile dintre iconoclasti si iconoduli.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2017, 16:15:53
Senior Member

Implicit

Citat:
E vorba de preoți din parohii de la oraș, nu de la țară. Du-te la Essex și te convinge. Ai să descoperi acolo multe lucruri noi. Și cu siguranță nu ai să vezi reprezentări necanonice. De slujbele bisericești nici nu mai vorbim.
Era o ironie, cea cu preotii de la tara, am scris asa ca sa vezi ca nu are importanta daca 1-2 preoti spun altceva decat practica Bisericii. Mi-ai spus si de calugarii de la Athos, dar am gasit ca nu era asa, in legatura cu sfintirea icoanelor. Din cate imi aduc aminte am mai cautat odata ce spun cei de la Essex si nu era nimic diferit. Daca tot ai amintit de Anglia, sa ne uitam cine e episcop in Anglia al Patriarhiei Ecumenice, IPS Ware, care sustine mai multe lucruri gresite (evolutionismul, cocneptii ecumeniste clare, etc.)
Citat:
Nu, e monah athonit. Simonopetrinul vine de la Simons Petras, mănăstire din Sf. Munte.
Eu spuneam de preotul din Portugalia, doar unul e.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2017, 20:11:26
Senior Member

Implicit

Citat:
Era o ironie, cea cu preotii de la tara, am scris asa ca sa vezi ca nu are importanta daca 1-2 preoti spun altceva decat practica Bisericii.
Nu spun, ci așa au rânduiala, vorbim de realitate, nu de șabloane. Nu sunt 1-2, dar dacă asta te satisface pe tine tu poți crede în continuare că sunt doar o excepție.

Citat:
Mi-ai spus si de calugarii de la Athos, dar am gasit ca nu era asa, in legatura cu sfintirea icoanelor.
Ți-am spus ținând cont de ceea ce mi s-a relatat, nu ținând cont de articole de pe internet. Evident, nu sesizezi diferența.

Citat:
Din cate imi aduc aminte am mai cautat odata ce spun cei de la Essex si nu era nimic diferit.
..:)) Eu vorbesc de rânduiala de acolo, nu din articole de pe net. Uite și articole de pe net, "ecumenistul cu idei protestante", din nou, îți zdruncină ideile fixe:

"Știu că sunt oameni care se împărtășesc zilnic. Și chiar și Părintele Sofronie, când îl întrebau oamenii: “Ce sunteți voi, călugării, ce faceți? Ce vreți voi, de ce deveniți călugări?”, Părintele Sofronie le spunea, le explica în cuvinte ca acestea: “Noi am vrea, dacă am putea, să începem fiecare zi cu Sfânta Liturghie.” Dar cum știți, Înalt Preasfințite, la noi o Sfântă Liturghie nu înseamnă doar o slujba la care zicem “Amin,” “Doamne miluiește!” La noi toți se împărtășeau, în principiu, la fiecare Liturghie. Aveam Liturghia de trei ori pe săptămână, de trei ori ne împărtășeam; aveam de patru ori, mai toți se împărtășeau de patru ori. Nu puteam mai des, dar dacă ar fi fost zilnic, ne-am fi împărtășit ca în Săptămâna Luminată, când toți ne împărtășim zilnic." (Pr. Rafail Noica)

Citat:
Daca tot ai amintit de Anglia, sa ne uitam cine e episcop in Anglia al Patriarhiei Ecumenice, IPS Ware, care sustine mai multe lucruri gresite (evolutionismul, cocneptii ecumeniste clare, etc.)
Rânduiala de la Essex a fost lasată de părintele Sofronie.

Citat:
Eu spuneam de preotul din Portugalia, doar unul e.
Și eu ți-am dat un interviu cu un alt părinte, din Sf. Munte, care împărtășește aceleași idei. Asta ca să vezi că părintele Pruteanu nu este singurul, dar ție îți place să refuzi orice că exită altceva decât ceea ce se încadrează în șabloanele tale.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
casatorie