Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.09.2017, 22:11:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Il intreb si pe Penticostal si pe AlinB si pe toti: cunoasterea voastra catafatica, pe orizontala, din texte, este insotita si de cunoastere apofatica? L-ati vazut pe Dumnezeu in mod real si nu in mod schizofrenic/in inchipuiri care de care mai bizare, mai nastrusnice si mai ridicole?
Eh, daca ai citit Patericul, poate stii faza aia cu calugarul isptit sa-l vada "in mod real" pe Hristos, nu? :)

Stii raspunsul, da?
Vechi 30.09.2017, 22:13:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Dur dar cam asa e. Cred sincer ca Dumnezeu te-a inspirat la acest text prin sfantul la care ai evlavie si este in denumirea id-ului tau de user. Spun asta, pentru ca e un text cu putere duhovniceasca: mustrator si ziditor. Tipic pentru crestinismul de aur si miere, profetic si lucrator, al Bisericii Primare.
Mai mereu discernamantul tau ma uimeste.. :)
Esti mistocar cu chestii "pe bune" si uneori, cazi pe spate la niste chestii hmm..mai bine lasa :)
Vechi 30.09.2017, 22:30:07
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Post sters

Last edited by Penticostalul Traditional; 30.09.2017 at 22:34:56. Motiv: Cine sunt eu sa-i barfesc pe frati?
Reply With Quote
Vechi 30.09.2017, 22:48:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Era evident ca tu esti ortodox doar pentru ca te-ai nascut intr-o tara ortodoxa si ai fost botezat ortodox. De aceea nu esti convins nici de invatatura Bisericii, nici de slujbele Ei. Iar daca cineva s-a nascut intr-o tara catolica musai sa ramana catolic, nu e bine sa caute adevarul.
Este evident ca tu crezi ca esti ortodox doar pentru ca ai fost agnostic.

Bine ca n-ai fost ateu ca acum te credeai sfant.
Dar deja te crezi infailibil, deci probabil e la fel de grav.
Vechi 01.10.2017, 00:13:12
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Eh, daca ai citit Patericul, poate stii faza aia cu calugarul isptit sa-l vada "in mod real" pe Hristos, nu? :)

Stii raspunsul, da?
Da, o stiu, dar mai sunt si alte exemple de sfinti care L-au vazut pe Hristos in mod real.

Cunoasterea lui Hristos trebuie sa fie una reala, nu ca obsesie de a-L vedea. Pentru ca degeaba Il vezi daca nu Il cunosti, si poti sa Il cunosti si fara sa Il vezi.

Degeaba viszei la vederea lui Hristos, daca nu iti foloseste si te va sminti pe viata.

Insa eu zic, ca vederea Lui te schimba pe viata si de asta trebuie considerata la maxim.

Eu personal as vrea (visze) sa stau 1 ora langa El, pentru a intelege cum este El, cum este Stapanul.
Altfel vorbesc vorbe goale despre ... cineva pe care nu L-am vazut si pe care este greu sa-L proiectez in minte.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2017, 00:21:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, o stiu, dar mai sunt si alte exemple de sfinti care L-au vazut pe Hristos in mod real.
Or fi, da' calugaru' ala mie mi-a placut si rezonez mai ales avand in vedere contextul :)

Citat:
Eu personal as vrea (visze) sa stau 1 ora langa El, pentru a intelege cum este El, cum este Stapanul.
Altfel vorbesc vorbe goale despre ... cineva pe care nu L-am vazut si pe care este greu sa-L proiectez in minte.
Hm, pai sa vedem, cand te-ai impartasit ultima data?
Ai uitat deja cum e?
Vechi 01.10.2017, 00:37:21
gpalama's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Asa spuneau si iudeii din timpul lui Isus, ca sunt fiii lui Avraam. Si chiar erau, unii din ei.
Copii ai lui Pavel si Petru sunt aceia care fac faptele lor. Si pazesc poruncile lor, apostolice.
.
Avem lumina Apostolilor, avem invatatura de la Apostoli.

Suntem comunitatea care a primit din mana Apostolilor invatatura si lumina.

Acum tu incerci sa extinzi lucrul asta spunand ca "fii ai lui Dumnezeu" sunt cei ce fac faptele lor si pazesc poruncile.

De acord, insa fraza asta are o subtilitate maxima pe care tu o ignori: cand Hristos a spus asta pentru fiii lui Avraam si cand extindem lucrul asta pentru ucenicii lui Hristos trebuie sa tinem cont de faptul ca este obligatorie "CREDINTA CORECTA" in Dumnezeu si in Hristos.

Hristos a spus asta considerand credinta ca fiind temei pe care Dumnezeu ridica "fii ai lui Avraam si din neamuri, din aceia care vor sa creada in Dumnezeu" si care implinesc cele ale legii.

La fel si fiii lui Pavel si Pettru sunt ridicati din neamuri de peste tot DAR DOAR PE TEMELIA CREDINTEI ADEVARATE LASATE DE EI MOSTENIRE.

Adica daca ai credinta de la greci si romani, din locurile unde samanta lor a fost raspandita poti sa fii oriunde in lume si sa fii fiu al lui Pavel si al lui Petru....

Degeaba incerci sa creezi si sa confectionezi fel de fel de justificari pentru "aparitia minunata" a confesiunilor crestine la sfarsitul veacurilor: NU TINE, nu exista nici un fel de ratiune Scripturistica pentru lucrul asta.

Efectiv iti scapa si fugi de orice logica sanatoasa. Mare pacat.

Cand noi zicem ca parintii nostri sunt Pavel si Petru tu ne zici ca oricine poate sa fie fiu al lor... insa cum sa fii tu in casa lor cand tu esti diferit de noi?

Cum zice Hristos - in casa ramane fiul si nu cel care PRETINDE ca este fiu.

Voi nu va puteti numi fii. Pentru ca Tatal are O SINGURA CASA si nu mai multe...Una in ceruri, ca noi zicem "IMPARATIA TA si nu IMPARATIILE TALE", la fel si pe pamant spunem "BISERICA TA si nu Bisericile Tale".

Si noi ne rugam "VIE IMPARATIA TA", si daca o sa vina si cand o sa vina, cum o sa fim asezati: protestantii intr-o parte si ortodocsii in alta?
Si ce o sa se intample pentru ca o sa fie cearta intre protestanti, catolici si ortodocsi, ce o sa faca Dumnezeu, o sa-i aseze pe toti la o masa si o sa le zica: nu aveti nici unul dreptate, toti sunteti rataciti? Sau o sa zica: unul singur dintre voi aveti dreptate toti trebuie sa ascultati de ortodocsi; sau de catolici?
Sau o sa zica: faceti ce vreti, nu ma intereseaza, adevarul e ceva relativ...

@PT - nu te uiti putin la ridicolul situatiei? In Imparatia cerurilor nu exista factiuni liberale sau democratie, exista teocratie, este o imparatie si un Dumnezeu si nu culte si confesiuni.

La fel este si pe pamant, o Imparatie a lui Hristos si o Biserica. Este asa de greu de inteles???

Nu ai cum sa ai o Imparatie si 5 Biserici, este impotriva principiilor Scripturistice, a Adevarului si Unitatii care sunt fundamentale pentru viata vesnica, si care sunt fundamentale pentru comuniunea omului cu Dumnezeu.

Toti suntem uniti cu Dumnezeu prin lumina Sa, INSA lumina Sa nu ii primeste pe eretici, pe cei care se despart de Dumnezeu prin hule - iar hula nu este o greseala si o virgula mica, eu cred ca este o separare facuta in cazul unor probleme mari, asa cum sunt la voi.

Da, voi protestantii sunteti RUPTI de lumina lui Dumnezeu pentru ca sunteti rupti de Adevarul Lui.

Problema mantuirii este una simpla: UNIREA CU ADEVARUL.

Crede in Hristos inseamna de fapt PRIMESTE ADEVARUL LUI Hristos - dar nu cel pe care ti-l confectionezi tu din citirea stricata a Scripturii, ci Adevarul pe care Dumnezeu Il daruieste ca lumina prin cei luminati, prin sfinti.
Adevarul a fost dat prin Hristos, plin de lumina si Adevar, prin Apostoli plini de lumina si adevar, prin cei de dupa apostoli, plini de lumina si adevar, prin cei lasati de Hristos timp de 2000 de ani ca urmasi legitimi ai apostolilor.

Asa cum evreii au avut in permanenta profeti lasati de Dumnezeu, si noi crestinii am avut in permanenta sfinti si profeti lasati de Dumnezeu.

Continuitatea Bisericii este un ADEVAR INCONTESTABIL iar argumentul meu este unul de putere, simplu si irefutabil.
Biserica ESTE DUHUL SFANT care lipeste oamenii de El. Definesc Biserica drept Duhul Sfant pentru ca de fapt Duhul Sfant este PRINCIPIUL BISERICII, si nu omul.
Omul este cel care ESTE LIPIT de Duhul Sfant si cel care suporta actiunea.
Noi vedem Biserica ca fiind o comunitate, de fapt Biserica este o LIPIRE si o LUCRARE a Duhului Sfant peste oameni.

Daca spui ca Biserica a murit, este echivalent cu Duhul Sfant a murit sau a luat pauza. Ori asta este o ineptie totala.

Duhul Sfant s-a coborat pe pamant pentru a inmulti lumina si nu pentru a cobora lumea in bezna.

Daca lumina s-a inmultit, si lucrul asta este vazut in evolutia Bisericii Crestine de Rasarit dar si in Apus, cum puteti voi sa spuneti altceva?

Ca nu mai este Duhul Sfant in aceste Biserici? Atunci aratati voi unde este Duhul Sfant.

Duhul Sfant este in Biserica Rasaritului, iar lucrul asta este incontestabil.
Lumina care izvoraste din Sfinti, este Lumina lui Hristos.
Lumina care o au crestinii desavarsiti este Lumina lui Hristos.
Lumina din tainele Bisericii este Lumina lui Hristos.
Biserica intreaga marturiseste Lumina lui Hristos. (bineinteles cei duhovnicesti).

Cat despre ceilalti? Au auzit ca Hristos este in Ortodoxie, dar L-au refuzat.
Si or sa dea socoteala nu pentru ca L-au refuzat ci pentru aroganta de a nu fi cercetat corect lucrul asta... nu pentru altceva.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2017, 00:55:17
gpalama's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Or fi, da' calugaru' ala mie mi-a placut si rezonez mai ales avand in vedere contextul :)

Hm, pai sa vedem, cand te-ai impartasit ultima data?
Ai uitat deja cum e?
Si paza e buna, dar si Hristos este de dorit.

Impartasirea este o unire reala cu Hristos. Iar lumina primita descopera multe sufletului.

Impartasirea are cu totul alt sens si folos in Biserica, nu se poate substitui sub nici o forma rugaciunii.

Este un om impartasit mai mare decat un sfant care a stat in rugaciune toata viata si pe care lumina L-a transformat complet? Nu stiu, sa fiu sincer.

INSA, impartasirea nu este lasata in Biserica drept calea unica spre Dumnezeu.

Calea catre Dumnezeu este rugaciunea. Pentru ca rugaciunea este calea in care lumina ne calauzeste, iar in diferite puncte gasim impartasirea pentru bogatia imensa de har pe care o primim atunci.

Este un lucru care scapa aici: sunt multi care se impartasesc, si sunt multi preoti care se impartasesc zilnic si totusi nu sunt plini de bogatiile de daruri duhovnicesti.
Sunt atatia preoti care se impartasesc si nu prea cred.

Vezi tu, impartasirea este buna pentru cei care cred si au viata curata. In aceia impartasirea este lumina.

Iar impartasirea nu stiu cat iti aduce unirea completa cu Dumnezeu.

In ce sens este prezent Hristos real in Impartasire? Prin trupul si sangele Lui dar si prin lumina si energia Lui.

Insa asta nu inseamna ca prin Impartasire Il cunoastem deplin pe Hristos. Sunt multi care se impartasesc toata viata si care nu au habar de Hristos.

Impartasirea nu este cunoastere, este UNIRE, SFINTIRE SI LUMINARE. Este o mare putere pentru suflet, primita pentru progresul crestinului.

Cunoasterea lui Hristos se face ca dar al duhului, in rugaciune, cand El se descopera sufletului.

Simtim pe Hristos, sau Duhul Il descopera pe El in rugaciune.

Insa noi suntem si oameni. Asa cum apostolii au stat 3 ani si mai bine langa El pentru a-L cunoaste si noi trebuie sa stam si langa Evanghelie si in rugaciune pentru ca harul sa ni-L descopere.

Acum ce nu iti convine din ce am zis AlinB?

Ca experienta reala a lui Hristos e mai complexa decat impartasirea, citirea de texte si pasaje Scripturistice si vorbirea despre El?

Last edited by gpalama; 01.10.2017 at 01:01:35.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2017, 12:32:46
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

gpalama, ai si tu dreptatea ta, dupa cum am zis mai sus, mai ales ca se bazeaza pe doctrina palamita, care este perfect ortodoxa. Insa tu uiti o treaba: daca putea exista o cale superioara Euharistiei, Domnul nu ar fi instituit, la ultima Sa masa de Seder pe Pamant, Sfantul Sacrament.
E foarte primejdioasa dorinta de vedea Entitati, nu mai zic pe Dumnezeu Insusi. Te poti trezi brusc cu o transmogrificare din asta, cu 99% sanse sa fie una demonica, "Hristos" adica, care sa te ia in ras "ma scuzi, credinciosiule, dar poate Ma inveti tu cum sa Ma arat oamenilor?! de fapt, nu, nu sunt Hristos, sunt din Partea Adversa, si daca nu te cumintesti cu prostia asta, te voi lua cu mine cand vei iesi din trup".
Dupa demoni, mintea umana este al doilea lucru pervers din Univers. Gandeste-te la asta: toate ereziile au inceput pe baza invataturii sanatoase, deformand-o. Geneza ereziei e ca sindromul mainii straine sau ca bolile autoimune. Nici o dogma nu este invulnerabila la asaltul pervertitor al genrarii de erezie.
Inclusiv doctrina palamita.
Vechi 01.10.2017, 13:01:46
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Implicit

Citat:
sunt multi care se impartasesc, si sunt multi preoti care se impartasesc zilnic si totusi nu sunt plini de bogatiile de daruri duhovnicesti.
Sunt atatia preoti care se impartasesc si nu prea cred.
Vai,vai sfintisorul de tine,cum le stii tu pe toate...

E mai bine despre unele lucruri inalte sa pastram tacerea,caci cuvintele devin poticneala.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenismul ancah Despre Biserica Ortodoxa in general 43 15.04.2014 21:26:13
Catolicismul si ecumenismul MariaB Biserica Romano-Catolica 115 18.08.2013 20:21:58
Ecumenismul MadalinS Generalitati 0 30.09.2007 04:12:34
Ecumenismul IonelaCristina Biserica Ortodoxa si Massmedia 10 03.04.2007 17:46:17