![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Mai precis la ce s-a referit Cuviosul Paisie :
[...]„ - Părinte, o mamă mi-a spus: "Sunt slabă trupește și mă obosesc repede, nici treburile nu apuc să le termin și nici timp pentru rugăciune nu-mi rămâne". - Să-și simplifice viața, ca să-i rămână timp și pentru rugăciune. Căci în felul acesta ea poate spori mult duhovnicește. Dacă o mamă și-a simplificat viața ei, dar se ostenește pentru că are mulți copii, atunci este îndreptățită să spună "sunt obosită". Dar dacă își pierde timpul căutând să-și aranjeze casa cât mai frumos pentru străinii care o vor vizita, atunci ce să mai spui? Unele mame, pentru a le avea pe toate aranjate în casă, își constrâng atât de mult copiii, încât nu-i lasă nici măcar să miște un scaun sau o pernă. Le impun disciplină militară și astfel copiii, deși se nasc sănătoși,din păcate cresc vătămați. Un om inteligent, dacă va vedea într-o casă cu mulți copii toate lucrurile puse la locul lor, va trage concluzia că, sau copiii sunt vătămați la minte, sau mama este barbară și le impune disciplină militară. Le-a băgat frica în suflet și de aceea copiii se tem să se joace. Odată am mers la o casă cu mulți copii. Câtă bucurie mi-au pricinuit copiii cu neorânduielile lor copilărești, care stricau ordinea lumească - adică Fiecare lucru să fie pus la locul lui. Dar tocmai aceasta este cea mai mare neorânduială, care îl obosește mult pe omul contemporan.”[…] Cuviosul Paisie Aghioritul Cuvinte duhovnicești, vol.IV - Viața de familie, Editura Evanghelismos 2003 pag 93-94. Citat:
Am adus doar în discuție un precedent în care un om luminat de Dumnezeu este odihnit de zburdălnicia unor copii, iar Dumnezeu s-ar putea să judece cu clemență un copil mai agitat (chiar și în Biserică) dacă un cuvios judecă așa. Oricum un copil dacă e agitat acasă așa va fi si la Biserică copilul n-are filtrele de cenzură ale adultului, spun din precedentele cazuri observate din parohie cu copii care-și cam chinuie mama preoteasă și care se comportă la fel și în alte contexte. Firul topicului a parcurs tangențial si situația unui copil agitat acasă care cam obosește părintele și mi-am adus aminte de situația din carte fără a insinua că situațiile sunt identice ci pt a prezenta viziunea Cuviosului ca o încurajare pt o mamă să nu ia totul în tragic. Ca fapt divers la câte cazuri de ADHD și cât de agitați sunt copiii sănătoși (chiar și ai unor preoți) e clar că generațiile „Milennials” și „post 2000” se concentrează tot mai greu la lecții și la școală, darămite la Biserică e o constatare bazată pe realitate nu o încuviințare pentru agitație în timpul slujbelor. Copilul oricum are lumea lui, dar s-ar putea ca o „bruscare duhovnicească” să-i declanșeze sentimente negative pe viitor în contextul bisericesc, trebuie multă delicatețe și cu copilul și cu mama mai ales dacă era însărcinată(situația din debutul topicului).
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 22.05.2017 at 02:54:05. |
|
|