Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.04.2017, 15:34:27
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Nu se poate spune că teologia orientală n-ar putea hrăni din belsug si mintea. Eu o găsesc inepuizabilă în întelesuri, chiar dacă mai putin practică si rationalizantă. Poate o prefer tocmai pentru că nu îsi propune să fie prea exactă si sistematizatoare.

Dacă ne raportăm - iarăsi - la cuvintele Mântuitorului, nici acestea nu s-au dorit a fi precise, ci au lăsat mereu loc de interpretare, de participare a receptorului. Ucenicii erau intrigati, de aceea Îl întrebau: Pentru ce le vorbesti in pilde?

Ei bine - cred eu - pentru că adevarurile dumnezeiesti nu pot fi exprimate exact, sistematic, complet definit. Intotdeauna trebuie să fie loc si pentru taină.

P.S. De la Plesu citire (din memorie): Dacă îi ceri unui occidental (dpdv cultural) să te lămurească într-o privintă, îti va face o schemă, îti va explica cât mai amănuntit cum functionează, cum este alcătuit etc. Dacă vei întreba un oriental, însă, el îti va răspunde cu o poveste.
Idealul, in acceptiunea mea si nu numai, este sa le punem impreuna. Cele doua teologii se completeaza nu se excud. De aceea Biserica Greco-Catolica este locul unde ma regasesc.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2017, 16:07:15
Urbanophon Urbanophon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.11.2015
Implicit

Teologia Romano-Catolica mi se pare ca si cum ai incerca sa faci analiza matematica a unei poezii. Calculezi cate litere are fiecare strofa, faci media aritmetica intre ele, calculezi algoritmii, faci suma totala de litere pe intreaga poezie. Apoi compari poetii intre ei, care a avut mai multe vocale si care mai multe consoane, grupandu-i dupa gabaritul scrierilor.

"Se prea poate, avand in vedere ca Sf Ioan Gura de Aur, de la care avem doctrina satisfactiei".

Doctrina satisfactiei...Nu pot asocia cuvantul "satisfactie" cu teologia. Theos si Logos. Dumnezeu si cunoastere.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2017, 16:31:09
forever... forever... is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Urbanophon Vezi mesajul
Teologia Romano-Catolica mi se pare ca si cum ai incerca sa faci analiza matematica a unei poezii. Calculezi cate litere are fiecare strofa, faci media aritmetica intre ele, calculezi algoritmii, faci suma totala de litere pe intreaga poezie. Apoi compari poetii intre ei, care a avut mai multe vocale si care mai multe consoane, grupandu-i dupa gabaritul scrierilor.

"Se prea poate, avand in vedere ca Sf Ioan Gura de Aur, de la care avem doctrina satisfactiei".

Doctrina satisfactiei...Nu pot asocia cuvantul "satisfactie" cu teologia. Theos si Logos. Dumnezeu si cunoastere.
Chiar citeam recent, în Filocalia 10:
"SFÎNTUL ISAAC ne convinge că spiritualitatea nu se poate exprima decît în poezie. Poezia e singurul mijloc de a exprima adevărul planului spiritual."
Reply With Quote
Vechi 06.04.2017, 22:52:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Idealul, in acceptiunea mea si nu numai, este sa le punem impreuna. Cele doua teologii se completeaza nu se excud. De aceea Biserica Greco-Catolica este locul unde ma regasesc.
Observ ca la inceput nu spuneati ca vreti sa deveniti greco-catolica. Din cate stiu eu dl. Mihnea sustine ca un ortodox care vrea sa treaca la catolicism trebuie sa devina greco-catolic. E doar o presupunere, dorinta ta de convertire s-a datorat si dialogurilor in privat cu dl. Mihnea? A mai fost pe forum o ortodoxa care s-a convertit la catolicsm si am avut aceeasi banuiala, iar cand am intrebat-o a recunoscut ca a discutat pe mesaje private cu dl. Mihnea.
Reply With Quote
Răspunde