Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2017, 15:33:45
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ortodoxia, spre deosebire de protestantism, are si Sfanta Traditie, pe langa Sfanta Scriptura.
Asa cum am spus si in mesajul precedent, invatatura despre vamile vazduhului nu a contestat-o niciun sfant. Sfintii Ignatie Briancianinov, Teofan Zavoratul, Iustin Popovici si multi alti sfinti au scris despre aceasta invatatura.
Sfântul Episcop Macarie scrie: „Învățătura Bisericii despre vămi este aceeași pretutindeni, mai ales între Dascălii credinței din secolul al IV-Iea, iar acest fapt mărturisește netăgăduit că această învățătură a fost transmisă de către Sfinții secolelor anterioare și își are originea în Tradiția Apostolică" (Teologia dogmatică ortodoxă, tom. V, pp. 85 - 86).
Mai multe detalii in link-urile urmatoare: http://www.crestinortodox.ro/inmorma...lui-70165.html
https://ro.orthodoxwiki.org/V%C4%83mile_v%C4%83zduhului
prietene, vamile vazduhului sunt niste locasuri FOARTE importante (asta in cazul in care ele chiar ar exista) prin care ar trece sufletul. Cum se face ca Hristos a uitat sa mentioneze de ele? Cum se face ca la sinoadele ecumenice, nici un sf. parinte nu a pomenit de vreo vama a vazduhului?
ps:datorita unor invataturi de genul acesta, in care unele persoane (destul de multe) considera ca Sf. Traditie ar gira aceste invataturi (in cazul de fata vamile vazduhului) s-a ajuns la faptul ca sectantii sa considere invataturile Sf. Traditii, traditii omenesti inventate de popi (scuzati limbajul)
Vechi 17.03.2017, 14:23:55
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Cum se face ca Hristos a uitat sa mentioneze de ele?
Ba le-a zis si Hristos si Dumnezeu in Psalmi.
Hristos le-a amintit spunand:
"Și a zis Domnul: Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu;
Iar Eu M-am rugat pentru tine să nu piară credința ta. Și tu, oarecând, întorcându-te, întărește pe frații tăi."

Asa de infricosatoare sunt vamile astfel incat este nevoie ca insusi Dumnezeu
sa se roage pentru noi doar ca sa trecem prin ele, dar apoi sa mai fim si cantariti.

Duhul Sfant in Psalmi ,aminteste de vami:

Psalmul 49:

17. Iar păcătosului i‑a zis Dumnezeu: «Pentru ce tu istorisești dreptățile Mele și iei legământul Meu în gura ta?
18. Tu ai urât învățătura și ai lepădat cuvintele Mele înapoia ta.
19. De vedeai furul, alergai cu el și cu cel desfrânat partea ta puneai.
20. Gura ta a înmulțit răutate și limba ta a împletit vicleșug.
21. Șezând împotriva fratelui tău cleveteai și împotriva fiului maicii tale ai pus sminteală.
22. Acestea ai făcut și am tăcut, ai cugetat fărădelegea, că voi fi asemenea ție; mustra‑te‑voi și voi pune înaintea feței tale păcatele tale.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2017, 14:55:02
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Copacele, lasa bah teologumenele sau cum le zic eu "bisericismele".
Cum sa aiba dracii drept sa se repeada la prada nu zic inainte de judecata universdala, ci chiar de cea particulara?!?! Iti dai seama ca blasfemiezi insinuind ca Dumnezeu trebuie sa le dea drepturi asupra noastra tocmai..incepatorilor rautatii?! E ca si cind niste nenorociti de asasini in serie sint pe post de gardieni la o inchisoare, sau mai rau, de procurori.
Mai citeste. "Sfintii" aia nu sint inafilibili. Au scris si spus timpenia asta cu scop educativ; pe vremea aceea omul era la fel de dobitoc ca acum, dar in sens contrar. Acum merg ca oile la demonstratii sau la desfriu sau la betie, atunci mergeau ca oile la biserica, la privit "eretici" arzind, sau la razboaie dupa cum le tuna nobililor, regelui sau mai bine societatilor secrete din care faceau astia parte (societati secrete care i-au distrus pina la urma, dupa 1789, batindu-si joc de ei; te apreciam pentru spiritul critic social, du cercetarea curajoasa pina la capat). Massele la oameni sint animale bolnave si dezorientate deja. Asa ca tipii pe care ii citezi au spus-o cu scop educativ, ca sa tina animalele bipede in friu.
Iar Domnul NU s-a referit la vami, cind a zis de "cernerea" operata de agasantul nostru Neprieten.
Lasa miturile boccaiste.
Vechi 17.03.2017, 21:13:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Copacele, lasa bah teologumenele sau cum le zic eu "bisericismele".
Cum sa aiba dracii drept sa se repeada la prada nu zic inainte de judecata universdala, ci chiar de cea particulara?!?! Iti dai seama ca blasfemiezi insinuind ca Dumnezeu trebuie sa le dea drepturi asupra noastra tocmai..incepatorilor rautatii?! E ca si cind niste nenorociti de asasini in serie sint pe post de gardieni la o inchisoare, sau mai rau, de procurori.
Mai citeste. "Sfintii" aia nu sint inafilibili. Au scris si spus timpenia asta cu scop educativ; pe vremea aceea omul era la fel de dobitoc ca acum, dar in sens contrar. Acum merg ca oile la demonstratii sau la desfriu sau la betie, atunci mergeau ca oile la biserica, la privit "eretici" arzind, sau la razboaie dupa cum le tuna nobililor, regelui sau mai bine societatilor secrete din care faceau astia parte (societati secrete care i-au distrus pina la urma, dupa 1789, batindu-si joc de ei; te apreciam pentru spiritul critic social, du cercetarea curajoasa pina la capat). Massele la oameni sint animale bolnave si dezorientate deja. Asa ca tipii pe care ii citezi au spus-o cu scop educativ, ca sa tina animalele bipede in friu.
Iar Domnul NU s-a referit la vami, cind a zis de "cernerea" operata de agasantul nostru Neprieten.
Lasa miturile boccaiste.
Daca spui ca sfintii s-au inselat, inavatura pe care o spui tu de unde este? Cine spune ca nu e asa, ca nu exista vamile?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2017, 21:16:42
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Există tradiții diverse în Biserică, unele locale, altele cu o răspândire mai largă, unele socotite bune de cunoscut, dar fără a face parte din învățătura dogmatică. Aceste vămi nici nu fac parte din teologia dogmatică de la seminarii, nici în teologia părintelui Stăniloae nu-mi amintesc să le fi întâlnit și nici în slujbele Bisericii nu sunt incluse.
Vechi 18.03.2017, 01:15:53
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Există tradiții diverse în Biserică, unele locale, altele cu o răspândire mai largă, unele socotite bune de cunoscut, dar fără a face parte din învățătura dogmatică. Aceste vămi nici nu fac parte din teologia dogmatică de la seminarii, nici în teologia părintelui Stăniloae nu-mi amintesc să le fi întâlnit și nici în slujbele Bisericii nu sunt incluse.
Dimpotriva, aici sunt multe exemple cu pasajele din slujbele Bisericii unde intalnim aceasta invatatura. https://ro.orthodoxwiki.org/V%C4%83mile_v%C4%83zduhului
Mai scrie ca aceasta invatatura apare la aproape toti Parintii Bisericii.
Nu a contestat-o nimeni, doar IPS Puhalo, in disputa sa cu Parintele Serafim Rose. Dar IPS Puhalo spunea si alte lucruri gresite si ciudate, pana la urma, dupa ce a fost acut episcop, a trecut la stilisti, dar s-a reintors in Biserica, fara a mai fi primit ca episcop. Dupa IPS Puhalo s-au luat si unii scriitori, in special din America.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2017, 00:24:49
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu a contestat-o nimeni, doar IPS Puhalo, in disputa sa cu Parintele Serafim Rose.
Si sinodul american le-a zis tuturor sa taca din gura, ca nu exista o pozitie oficiala.
Vechi 19.03.2017, 14:13:01
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Ba le-a zis si Hristos si Dumnezeu in Psalmi.
Hristos le-a amintit spunand:
"Și a zis Domnul: Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu;
Iar Eu M-am rugat pentru tine să nu piară credința ta. Și tu, oarecând, întorcându-te, întărește pe frații tăi."

Asa de infricosatoare sunt vamile astfel incat este nevoie ca insusi Dumnezeu
sa se roage pentru noi doar ca sa trecem prin ele, dar apoi sa mai fim si cantariti.

Duhul Sfant in Psalmi ,aminteste de vami:

Psalmul 49:

17. Iar păcătosului i‑a zis Dumnezeu: «Pentru ce tu istorisești dreptățile Mele și iei legământul Meu în gura ta?
18. Tu ai urât învățătura și ai lepădat cuvintele Mele înapoia ta.
19. De vedeai furul, alergai cu el și cu cel desfrânat partea ta puneai.
20. Gura ta a înmulțit răutate și limba ta a împletit vicleșug.
21. Șezând împotriva fratelui tău cleveteai și împotriva fiului maicii tale ai pus sminteală.
22. Acestea ai făcut și am tăcut, ai cugetat fărădelegea, că voi fi asemenea ție; mustra‑te‑voi și voi pune înaintea feței tale păcatele tale.
nu ti se pare ca aceste argumente biblice, referitoare la aceste asa zise vami, sunt cam trase de par? Unde sunt pomenite aici vamile? In primul verset, Hristos se roaga ca Petru si ceilalti apostoli sa stea tari in credinta si sa nu dezerteze in incercarile care vor veni (sa nu uitam ca Petru s-a lepadat de 3 ori iar ceilalti apostoli,afara de Ioan, au fugit atunci cand Hristos a fost arestat). Iar in al doilea verset, se face referire ca toate faptele noastre (bune sau rele) ne vor fi puse inainte la Dreapta Judecata si vom da socoteala pentru ele. Nici urma de vami!
Vechi 19.03.2017, 14:50:50
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
nu ti se pare ca aceste argumente biblice, referitoare la aceste asa zise vami, sunt cam trase de par? Unde sunt pomenite aici vamile? In primul verset, Hristos se roaga ca Petru si ceilalti apostoli sa stea tari in credinta si sa nu dezerteze in incercarile care vor veni (sa nu uitam ca Petru s-a lepadat de 3 ori iar ceilalti apostoli,afara de Ioan, au fugit atunci cand Hristos a fost arestat). Iar in al doilea verset, se face referire ca toate faptele noastre (bune sau rele) ne vor fi puse inainte la Dreapta Judecata si vom da socoteala pentru ele. Nici urma de vami!
Vezi Filocalie, Sfantul Diadoh al Foticeii
Vezi Patericul egiptean, Sfantul Teofil al Alexandriei
Vezi Patericul egiptean, Sfantul Antonie Cel Mare
Vezi scriierile lui Sf Marcu al Efesului
In Evhologhion, vezi Canonul Sf. Andrei al Ierusalimului din Slujba la iesirea grea a sufletului, cantarea a 7-a
Vezi canononul Mantuitorului
Vezi canonul Nascatoariei De Dumnezeu
Vezi canonul Ingerului Pazitor
Vezi cantarile sfantului Ioan Damaschin
Vezi rugaciunea Sfantului Eustachie din miezonoptica de Sambata.

Cum spunea si Sfantul Cleopa, ortodoxia se bazeaza pe Sfanta Scriptura precum si pe Sfanta Predanie si Traditie.

Last edited by Copacel; 19.03.2017 at 14:54:13.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2017, 20:23:59
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Vezi Filocalie, Sfantul Diadoh al Foticeii
Vezi Patericul egiptean, Sfantul Teofil al Alexandriei
Vezi Patericul egiptean, Sfantul Antonie Cel Mare
Vezi scriierile lui Sf Marcu al Efesului
In Evhologhion, vezi Canonul Sf. Andrei al Ierusalimului din Slujba la iesirea grea a sufletului, cantarea a 7-a
Vezi canononul Mantuitorului
Vezi canonul Nascatoariei De Dumnezeu
Vezi canonul Ingerului Pazitor
Vezi cantarile sfantului Ioan Damaschin
Vezi rugaciunea Sfantului Eustachie din miezonoptica de Sambata.

Cum spunea si Sfantul Cleopa, ortodoxia se bazeaza pe Sfanta Scriptura precum si pe Sfanta Predanie si Traditie.
unde spune Sf Ioan Damaschin sau Sf Marcu al Efesului de vami ale vazduhului? Faptul ca ei spun ca sufletele vor fi judecate (judecata particulara) iar unele suflete vor ajunge in iad, asta nu inseamna ca ar exista vami ale vazduhului.
ps: DE CE la nici un sinod ecumenic, nu se pomeneste de aceste vami ale vazduhului?