![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Pai nu ne spuneai tot tu ce mare teolog e Zisis ? E mai mare ca Pruteanu ? :)
Si de ce schisma s-ar face vinovat Seraphim Rose ? Vezi ca ai inceput sa semeni cu Liiceanu si nu-ti sta bine. S-ar putea ca noi sa fim multi mai murdari decat pustinicii aia sau calugarii pe care deja nu-i mai consideri oameni. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu ma compara cu gunoiul acela sau cu alti telectuali oficiali de curte care intotdeauna pupa puterea intre picioare, doar ca ei si ai lor de acasa sa o duca bine. Stiu, te-a enervat felul in care ii vad pe calugarii de azi. Da, de-a lungul timpului, monahismul rasaritean a adus mai multe probleme decit a facut bine. Nu s-au implicat in stiinta sau in viata cetatii, precum cei apuseni, ci in scandaluri si schisme. In afara de Parintii Pustiei, nu prea au adus contributii teologice are sa nu fi fost coleorate sau exploatate politic. Mai deschide si tu o carte despre isitoria monahismului, si vezi cum s-au intersectat intotdeauna cu schisme si erezii. Bineinteles ca acum anume colegi se vor aglutina in spatele atitudinii tale ca de, "ala a zis de calugari ca nu sint oameni, si Iuliu i-a zis-o". Fals. Nu am scris asa ceva. Am scris de faptul ca ei sint fermentul schismelor tututor babelor si mosilor intaritati de "rivna" si alte sentimente dubioase, si nu doar de la rascolnici sau stilisti incoace, ci de la monofiziti incoace. In zilele noastre, monahii dau interviuri ca vedetele. Daca asta e smerenie, retragere, etc., ma impusc. Singurul lucru corect si real pe care il zic Zisis si Vulcanescu si restul, este ca da, Sinodul din Creta nu a fost Sinod ecumenic, ci o sinaxa la nivel inalt,, cu un regulament pervers, adapat de megalomania lui Bartolomeu si setea lui manica pentru show mediatic cu tendinte sincretiste. Insa ei sint malefici nu pentru ca dau intr-un Sinod dubios, ci pentru ca folsesc acel sinod dubios pentru a lovi in Biserica si a aincita la schisma. Si tatal schismaticilor care este Jos spune adevaruri (amestecate genial cu minciuni tactice): asta nu face acele adevaruri, luate in sine, mai putin adevaruri, si nu face scopul schismaticilor mai bun. Intelegi? Ai avut exact reactia unui scolar care stie exact ce sa spuna ca sa isi ralize clasa contra tocilarului ciudat. Fiindca folosesti emoticoane si ai tendinte ironice, acum aia o sa ti se alature, ca de, vai, m-am luat de monahism, ce ne-am face noi fara niste tipi in negru care au mare trecere la populatia inculta de la sate...
|
|||
|
|||
![]()
Și cu Părintele Serafim Rose ce ai? Chiar e un Părinte fain. :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Orice ortodox intelege, chiar si fara sa citeasca ce spune Parintele Serafim si alti parinti, ca aceasta sunt exact conceptiile pe care le au si protestantii. Nu exista inovatii, decat cele pe care vor sa le aduca acesti reformatori, care folosesc si argumente false. Nu intamplator toti acestia au si conceptii ecumeniste. Ei prind la cei ce sunt influentati, la randul lor, de invatatura ecumenista sau la cei ce nu au prea multe cunostinte si nu cerceteaza adevarul. |
|
|||
|
|||
![]()
Mesaj care conținea și afirmații fără argumente, dar tu ai luat numai ce-ți convin de acolo.
Citat:
Poate ți-a scăpat ce explicație ne-a lăsat Sfântul Vasile cel Mare: "Starea în picioare și rugăciunea spre răsărit sunt condițiile principale ale poziției creștine a rugăciunii, căci prin Învierea lui Hristos omul a fost "ridicat" și așteaptă de acum reîntoarcerea sa întru slavă. Canoanele și tradiția bisericească opresc plecarea genunchilor duminica și în inervalul dintre Paște și Cincizecime nu numai pentru a comemora "trupește" Invierea, ci și pentru a evidenția restabilirea dimamismului originar al naturii umane și elanul minții renăscute spre veșnicie. " Ce zici Cătă, Părinți precum Ică, Pruteanu sunt ecumeniști? ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Eu as reformula altfel, Ovidiu: "Ce zici, Cata, toti care "au schimbat ceva in Biserica", incepind de pilda cu Sf. Hrisostom sau Vasile, care au reformat Liturghia din timpurile lor, sint protestanti/ecumenisti?"
Catalin, Biserica se reinnoieste. Trebuie sa se reinnoiasca in interfata cu lumea. Paradoxal, Biserica e in razboi permanent cu Stapinul Lumii, si ofera vesnic asistenta spre libertatea vesnica sclavilor nefericiti ai Lumii. Ei bin, poate face asta, fara sa schimbe modul de infatisare a mesajului care insa e in sine neschimbator?! Of. Tie, o icoana expusa la muzeu, in o cusca incasabila, ti se pare mai putin incoana decit in altar?! Sint cai diiferite de a vorbi inimii cuiva care trebuie chemat la Hristos.
|
|||
|
|||
![]()
Anatemele date de cuplul de comici amatori Serafim Leul fara Dinti al Ortodoxiei de Debara & Matei Zelotul cu Burta, sint redundante si de tot hazul, cel putin in traducerea romineasca. Faza cu "inchinatorii la Zamolxe" mi se pare mai infantil de 1000 de ori decit glumele si figurile mele de stil cu teme si aluzii din Star Wars the Old Republic. Adica, hodoronc-tronc: Biserica e amenintata de un suvoi de dacopati cu lupul infipt in coada de matura, marsaluind furiosi ca tefelistii spre biserici. Sau chestia ca anatemizeaza catolicii, (neo)protestantii si miafizitii de mai multe ori...
Cred ca cel putin o parte din ele au fost scrise de Primul Teolog dintre Hamsterii Greciei, eventual dupa o masa generoasa intr-o taverna, inainte de post. Se recunosc locurile comune, era sa scriu obsesiile, si se vede si stilul. Vorbind serios, am auzit multe de Grasunila; ca pastor, e un om cald si atent, si ca teolog, nu e prost deloc, dimpotriva, e talentat si cult. De ce s-a bagat in jocul asta josnic si periculos, care aproape sigur il va duce in Iad ca schismatic/instigator la schisma, nu inteleg. Doar razbunarea ca aia din mitropolia Munteniei il matrasira acum multa vreme? Atit de marunt/meschin este? Deci, daca e marunt, atuncic cei ce il urmeaza sint si mai varza. Ca sa citez pe un parinte drag lui Ovidiu, desi nu am deloc evlavie la respectivul, dar cind o idee e justa, e justa, nu conteaza de la cine vine, poate fi orice sau oricine: "doar putregaiul cade din Biserica Ortodoxa".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Iar celalalt argument gresit are cel cu "drepti", pe care reformistii l-au vazut ca o comanda din armata. Ceea ce speri sa intelegi si sa nu te mai iei dupa "teologi" oarecare, e ca Biserica nu poate fi biruita niciodata, nu are devieri, caderi de sute de ani, nevoia de reintoarcere la inceputuri. De cate ori am spus ca diac. Ica are conceptii ecumeniste si ca parintele Pruteanu spune multe lucruri complet eronate? Diac Ica si parintele Necula sunt principalii propagatori ai conceptiilor ecumeniste la noi. Parintele Pruteanu, chiar daca in aparenta nu e adeptul conceptiilor ecumeniste, ajunge sa afirme lucruri complet eronate, chiar mai gresite decat ce spun si cei ce au conceptii ecumeniste. De exemplu despre casatorie, despre sfinti, spune ca Sfanta Lumina de la Ierusalim e o pacaleala, etc. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In exemplul pe care l-am selectat mai sus, dovedesti cu asupra de masura. Tocmai ca la Liturghia de duminica se refereau canoanele, si nicidecum la rugaciunea privata. Daca ai fi pus mana sa citesti, nu te mai faceai de ras pe aicea.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman. "Laudato si, mi Signore, per frate Uento et per aere et nubilo et sereno et onne tempo, per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi |
|