![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Eu înțeleg nu că Tatăl n-ar putea fi reprezentat, ci nu sub forma unui bătrân, bătrânețea însemnând perisabilitate. Sfânta Treime poate fi reprezentată așa cum i s-a înfățișat lui Avraam la stejarul Mamvri.
|
|||
|
|||
![]()
Buna observatie.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
https://theologiepatristica.files.wo...ays-bizant.jpg https://theologiepatristica.files.wo...7/scan0002.jpg Last edited by simpllu; 09.01.2017 at 19:12:11. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum fii putin atent: noi discutam despre pasajul din Daniel 7, in care, asa cum au talcuit si sfintii, este Dumnezeu Tatal, deci sfintele icoane Il infatiseaza asa cum L-a vazut Sf. Daniel. Nu in Fiinta Sa, ci cum S-a aratat. La fel, la stejarul Mamvri, Dumnezeu Tatal e infatisat sub forma unui Inger, asa cum S-a aratat lui Avraam. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deși în noua ta erminie, sub masca ecumenismului, totul este posibil. Nu credeam că poți debita o asemenea prostie cât casa! Last edited by simpllu; 10.01.2017 at 10:55:51. |
|
||||
|
||||
![]()
E ceva de cultura generala si oricine ar trebui sa stie ca in iconografia bizantina, ortodoxa, Dumnezeu nu apare pictat/ redat/ infatisat. Nu au sens polologhiile; cine nu accepta asta o da in altele. Apare mana lui Dumnezeu in multe icoane, fresce, mozaicuri; apare Dumnezeu oglindit in chipul lui Hristos; apare Dumnezeu simbolic infatisat in chip de inger la stejarul din Mamvri. Daca cu orice pret cauti sa combati lucrurile astea posibil sa faci parte din vreo secta nou infintata dar nici intr-un caz nu esti inchinator ortodox.
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae) |
|
||||
|
||||
![]()
O lămurire binevenită. Mulțumesc.
|
|||
|
|||
![]()
...ca un un "bătrân cu părul alb" când noi știm că Hristos s-a întrupat.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu Tatal apare pictat inca din primele secole sub forma unei maini, a unui ochi, a tronului,, etc., asa cum apare in diverse locuri in Sfanta Scriptura. Din secolul IX Dumnezeu Tatal este pictat sub forma unui Om cu parul alb, asa cum apare in viziunea Sfantului Prooroc Daniel. Conceptia potrivit careia Dumnezeu tatal nu poate fi pictat pentru nu L-a vazut nimeni este o intereptare gresita a protestantilor. Nimeni nu L-a vazut dupa Fiinta, afara de Fiul, dar El S-a aratat oamenilor in cateva randuri. Mai putem observa ca tot protestantii sunt si iconoclasti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte, acum am citit si eu ce spun unii, vad ca Ovidiu are aceeasi parere. Ei neaga si icoana Sfintei Treimi de la stejarul Mamvri, spunand ca acolo este doar Iisus cu doi ingeri sau trei ingeri. O sa vezi in mesajul urmator. |
|