Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.01.2017, 15:14:16
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Eu înțeleg nu că Tatăl n-ar putea fi reprezentat, ci nu sub forma unui bătrân, bătrânețea însemnând perisabilitate. Sfânta Treime poate fi reprezentată așa cum i s-a înfățișat lui Avraam la stejarul Mamvri.
Vechi 09.01.2017, 15:38:43
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Eu înțeleg nu că Tatăl n-ar putea fi reprezentat, ci nu sub forma unui bătrân, bătrânețea însemnând perisabilitate.
Buna observatie.
Vechi 09.01.2017, 19:05:53
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
Eu înțeleg nu că Tatăl n-ar putea fi reprezentat, ci nu sub forma unui bătrân, bătrânețea însemnând perisabilitate.
Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Buna observatie.
Doua icoane în care este înfățișat Hristos "Cel vechi de zile", care în mintea lui Cătăin este Dumnezeu Tatăl:

https://theologiepatristica.files.wo...ays-bizant.jpg

https://theologiepatristica.files.wo...7/scan0002.jpg

Last edited by simpllu; 09.01.2017 at 19:12:11.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2017, 23:32:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Doua icoane în care este înfățișat Hristos "Cel vechi de zile", care în mintea lui Cătăin este Dumnezeu Tatăl:
https://theologiepatristica.files.wo...ays-bizant.jpg
https://theologiepatristica.files.wo...7/scan0002.jpg
Si eu despre ce ti-am scris pana acum, inclusiv pe topicul de acum doi ani? Reusesti sa te concentrezi, fara copy-paste? Dumnezeu Fiul este numit, la randul sau, in alte pasaje Cel vechi de Zile. Si sunt si icoane in care e reprezentat cu parul alb. Dar, in marea majoritate a cazurilor, Dumnezeu Fiul este reprezentat asa cum S-a intrupat. Acele icoane in care Dumnezeu Fiul este infatisat ca un Batran sunt de fapt un argument in favoarea reprezentarii lui Dumnezeu tatal, in acelasi mod.
Acum fii putin atent: noi discutam despre pasajul din Daniel 7, in care, asa cum au talcuit si sfintii, este Dumnezeu Tatal, deci sfintele icoane Il infatiseaza asa cum L-a vazut Sf. Daniel. Nu in Fiinta Sa, ci cum S-a aratat. La fel, la stejarul Mamvri, Dumnezeu Tatal e infatisat sub forma unui Inger, asa cum S-a aratat lui Avraam.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2017, 10:08:02
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acele icoane in care Dumnezeu Fiul este infatisat ca un Batran sunt de fapt un argument in favoarea reprezentarii lui Dumnezeu tatal, in acelasi mod.
Acum fii putin atent: noi discutam despre pasajul din Daniel 7, in care[/b], asa cum au talcuit si sfintii, [b]este Dumnezeu Tatal,
Și ți-am arătat că în imnografia și iconografia Bisericii, în niciun caz "Cel vechi de zile" nu poate fi Dumnezeu Tatăl.
Deși în noua ta erminie, sub masca ecumenismului, totul este posibil. Nu credeam că poți debita o asemenea prostie cât casa!

Last edited by simpllu; 10.01.2017 at 10:55:51.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2017, 10:48:38
oitza ratacita's Avatar
oitza ratacita oitza ratacita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Locație: RO
Implicit

E ceva de cultura generala si oricine ar trebui sa stie ca in iconografia bizantina, ortodoxa, Dumnezeu nu apare pictat/ redat/ infatisat. Nu au sens polologhiile; cine nu accepta asta o da in altele. Apare mana lui Dumnezeu in multe icoane, fresce, mozaicuri; apare Dumnezeu oglindit in chipul lui Hristos; apare Dumnezeu simbolic infatisat in chip de inger la stejarul din Mamvri. Daca cu orice pret cauti sa combati lucrurile astea posibil sa faci parte din vreo secta nou infintata dar nici intr-un caz nu esti inchinator ortodox.
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae)
Reply With Quote
Vechi 10.01.2017, 10:58:46
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

O lămurire binevenită. Mulțumesc.
Vechi 10.01.2017, 11:16:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
E ceva de cultura generala si oricine ar trebui sa stie ca in iconografia bizantina, ortodoxa, Dumnezeu nu apare pictat/ redat/ infatisat.
...ca un un "bătrân cu părul alb" când noi știm că Hristos s-a întrupat.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2017, 16:49:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
E ceva de cultura generala si oricine ar trebui sa stie ca in iconografia bizantina, ortodoxa, Dumnezeu nu apare pictat/ redat/ infatisat. Nu au sens polologhiile; cine nu accepta asta o da in altele. Apare mana lui Dumnezeu in multe icoane, fresce, mozaicuri; apare Dumnezeu oglindit in chipul lui Hristos; apare Dumnezeu simbolic infatisat in chip de inger la stejarul din Mamvri. Daca cu orice pret cauti sa combati lucrurile astea posibil sa faci parte din vreo secta nou infintata dar nici intr-un caz nu esti inchinator ortodox.
In invatatura noastra Sfanta Treime S-a aratat lui Avraam sub forma de Ingeri (mai sunt numiti Oameni in Sfanta Scriptura). Fiecare Inger este o Persoana a Sfintei Treimi (adica Tatal, Fiul si Duhul Sfant). In iconografie sunt reprezentati Trei Ingeri, de obicei si Sarra si Avraam (care cateodata lipsesc, ca in icoana lui Rubliov).
Dumnezeu Tatal apare pictat inca din primele secole sub forma unei maini, a unui ochi, a tronului,, etc., asa cum apare in diverse locuri in Sfanta Scriptura.
Din secolul IX Dumnezeu Tatal este pictat sub forma unui Om cu parul alb, asa cum apare in viziunea Sfantului Prooroc Daniel.
Conceptia potrivit careia Dumnezeu tatal nu poate fi pictat pentru nu L-a vazut nimeni este o intereptare gresita a protestantilor. Nimeni nu L-a vazut dupa Fiinta, afara de Fiul, dar El S-a aratat oamenilor in cateva randuri. Mai putem observa ca tot protestantii sunt si iconoclasti.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2017, 16:39:18
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu înțeleg nu că Tatăl n-ar putea fi reprezentat, ci nu sub forma unui bătrân, bătrânețea însemnând perisabilitate. Sfânta Treime poate fi reprezentată așa cum i s-a înfățișat lui Avraam la stejarul Mamvri.
Cei care contesta icoana Sfintei Treimi afirma ca doar Iisus poate fi reprezentat sub forma unui batran cu parul alb. Deci niciuna din parti nu contesta asta.
Pe de alta parte, acum am citit si eu ce spun unii, vad ca Ovidiu are aceeasi parere. Ei neaga si icoana Sfintei Treimi de la stejarul Mamvri, spunand ca acolo este doar Iisus cu doi ingeri sau trei ingeri. O sa vezi in mesajul urmator.
Reply With Quote
Răspunde