Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2017, 22:44:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Am văzut și când ai scris data trecută, dar, ca și simpllu, n-am vrut să-ți stric mai mult bucuria. Icoana aia, deși prezentă în multe biserici, nu e canonică, pentru că Dumnezeu Tatăl nu poate fi reprezentat.
In biserici nu sunt icoane eretice. Am mai purtat pe forum aceasta discutie. Dumnezeu Tatal era reprezentat inca din primul mileniu, dupa viziunea din Sf. Profet Daniel. Lossky s-a bazat pe hotararile sinodului rus care i-a condamnat pe rascolnici. Dar acel sinod s-a dovedit ca gresise in mai multe aprecieri, crezand ca multe din obiceiurile rusilor de atunci erau nascocite de curand sau imprumutate de la catolici. Inclusiv icoane. S-a dovedit in ultimul timp ca nu era asa, pastrasera ce le fusese dat inca de la convertirea lor la crestinism, din acele timpuri.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2017, 23:02:35
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Observ, o dată în plus, confuzia între canon și dogmă. Eu am spus că este necanonică, nu eretică. Iar abateri de la canoane se mai găsesc în bisericile noastre, chiar dacă cea în cauză este, să zicem, discutabilă.
Vechi 02.01.2017, 23:21:52
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Observ, o dată în plus, confuzia între canon și dogmă. Eu am spus că este necanonică, nu eretică. Iar abateri de la canoane se mai găsesc în bisericile noastre, chiar dacă cea în cauză este, să zicem, discutabilă.
Stiu ca ai spus de canoane (desi unele canoane sunt legate de dogma si au la baza o invatatura de credinta). In acest caz ai spus ca Dumnezeu Tatal nu poate fi reprezentat.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2017, 23:33:08
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Cătălin, nu observi nici o diferență între cele două icoane:

https://liviudumitrescu.files.wordpr...n2dsc_0342.jpg

http://www.centrupelerinajelorsfapfi...din-radulesti/
Reply With Quote
Vechi 03.01.2017, 21:54:02
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Daca te referi la modul cum sunt realizate este o alta discutie. Daca te referi la altceva nu vad acea diferenta pe care tu vrei sa o vad.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2017, 12:27:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca te referi la modul cum sunt realizate este o alta discutie. Daca te referi la altceva nu vad acea diferenta pe care tu vrei sa o vad.
Tu stii ceva pana la urma despre icoana ortodoxa?
Nu ca eu as fi o enciclopedie, dar macar ca si cultura generala, mai stiu cate ceva.

Poti sa ne arati ca exista genul asta de icoane pictate "altfel"?
Vechi 04.01.2017, 12:25:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:

De mic aveam repulsie fata de genul asta renascentist de "icoane" desi nu stiam eu cine stie ce teologie ortodoxa :)

Cel putin partea cu ingerasii-copii-bucalati e foarte "ortodoxa" ce sa mai..

Acum, nu m-ar deranja sa-mi recunosc ignoranta daca cineva mi-ar arata ca astfel era pictata Sfanta Sofia sau ceva de genul, dar ma indoiesc.
Vechi 06.01.2017, 22:49:51
Senior Member

Implicit

Citat:
Aceasta este o icoana a Sfintei Treimi pictata in stil bizantin:
http://str.crestin-ortodox.ro/foto/1...na_eretica.jpg
In ultimul mesaj te-am intrbat daca te referi la modul in care sunt realizate. Icoana lui Rubliov, de exemplu, este o imbinare intre stilul bizantin, stilul rusesc de la scolile din Novgorod si Moscova, dar si stil apusean, italian. In sec. XIX, in Rusia, s-a sustinut ideea ca icoana nu ar fi fost pictata de sf. Rubliov, ci de un pictor italian, cu ale carui icoane seamana.
Fata de ceea ce am scris mai sus, ceva interesant. In pasajul cu Avraam unii sfinti au talcuit ca ar fi venit Iisus cu doi ingeri, alti sfinti ca era Sfanta Treime, iar altii ca erau doar trei ingeri. Asadar, nu a fost un consens ca in acel pasaj este Sfanta Treime. In unele reprezentari este aratat Iisus cu doi ingeri: http://www.doxologia.ro/viata-biseri...me-iconografie
In articolul pe care l-am dat si in trecut este descrisa mai pe larg reprezentarea Sfintei Treimi in iconografie, cu specificatia ca prima data a aparut reprezentarea lui Dumnezeu Tatal in sec. IX (pana atunci erau reprezentari simbolice, o mana, un ochi, un nor, etc.). http://www.crestinortodox.ro/religie...sti-69450.html
Deci ambele reprezentari ale Sfintei Treimi sunt canonice si nu sunt gresite.

Last edited by catalin2; 06.01.2017 at 23:47:47.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2017, 00:16:08
oitza ratacita's Avatar
oitza ratacita oitza ratacita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Locație: RO
Implicit

Citat:
Aceasta este o icoana a Sfintei Treimi pictata in stil bizantin:
http://str.crestin-ortodox.ro/foto/1...na_eretica.jpg
Este icoana greco-catolica. Este pictata in stil bizantin dar are dogma catolica.

Citat:
Deci ambele reprezentari ale Sfintei Treimi sunt canonice si nu sunt gresite.
Da, ambele sunt dar scena de la stejarul din Mamvri e canonica pt ortodocsi iar cealalta cu batranul e canonica pt greco-catolici.
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae)
Reply With Quote
Vechi 09.01.2017, 00:53:50
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Sa recunoaștem totuși ca-i bizar cum a ajuns Cătălin sa dea dreptate catolicilor, în contrast cu pravoslavnicii părinți ai soborului muscovit care au cam dat-o în bara cu interpretarea Sfintei Scripturi ....
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Răspunde