Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Umanitare
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 15.10.2016, 10:19:26
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.283
Implicit

Uite, de-aia iubim femeile, nu? Că fac să pară simple niște chestii care pe noi ne pot pune la grea încercare.
Văd că problema era urgentă pe la unu noaptea. Sper că ai supraviețuit până acum și n-ai aruncat bucătăria în aer.
Totuși, pentru cineva care nu știe decât să facă omletă, te-ai aruncat la ceva cam tare. Să caramelizezi zahăr nu-i la îndemâna oricui. Ai constatat între timp că apa nu se pupă cu uleiul. Sigur, feliile de gutui ar fi trebuit uscate întâi. Ți-ar fi utile niște prosoape de hârtie pentru asta. Sau mai bine ar fi fost ca gutuile să fie spălate doar înainte de a le curăța. Iar ulei în tigaie să nu fie mult.
Iarăși, ca să nu facă făina cocoloașe nu-i treabă de începător. Se adaugă câte puțină apă peste făină, amestecând mereu, așa cum faci la ness.
Dar una dintre părțile bune ale internetului sunt tutorialele care au apărut pe tot felul de teme. Pentru că trebuie să vezi cum se face, nu-i de ajuns să citești. Ca în orice meserie, nu?

Am și găsit Mâncare de gutui.

Nici ochiurile românești nu sunt prea ușor de făcut. Eu n-am reușit până acum, însă uite aici cum se fac, dacă nu le vrei fierte în coajă, cum ți-a spus Florin.

Cu fierberea laptelui nu mi se pare mare filosofie. Mă punea mama la treaba asta de pe la 10 ani. E drept că o dată l-am fiert vreo 4 ore, stricând iremediabil oala și afumând bucătăria, însă alte probleme n-am avut :)
Trebuie doar să fii cu ochii pe el, să îl observi când se umflă și atunci să dai focul mic, amestecând în el vreo două minute.
__________________
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea)

Last edited by CristianR; 15.10.2016 at 10:25:20.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 15.10.2016, 10:47:23
Copacel Copacel is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.139
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Uite, de-aia iubim femeile, nu? Că fac să pară simple niște chestii care pe noi ne pot pune la grea încercare.
Văd că problema era urgentă pe la unu noaptea. Sper că ai supraviețuit până acum și n-ai aruncat bucătăria în aer.
Totuși, pentru cineva care nu știe decât să facă omletă, te-ai aruncat la ceva cam tare. Să caramelizezi zahăr nu-i la îndemâna oricui. Ai constatat între timp că apa nu se pupă cu uleiul. Sigur, feliile de gutui ar fi trebuit uscate întâi. Ți-ar fi utile niște prosoape de hârtie pentru asta. Sau mai bine ar fi fost ca gutuile să fie spălate doar înainte de a le curăța. Iar ulei în tigaie să nu fie mult.
Iarăși, ca să nu facă făina cocoloașe nu-i treabă de începător. Se adaugă câte puțină apă peste făină, amestecând mereu, așa cum faci la ness.
Dar una dintre părțile bune ale internetului sunt tutorialele care au apărut pe tot felul de teme. Pentru că trebuie să vezi cum se face, nu-i de ajuns să citești. Ca în orice meserie, nu?

Am și găsit Mâncare de gutui.

Nici ochiurile românești nu sunt prea ușor de făcut. Eu n-am reușit până acum, însă uite aici cum se fac, dacă nu le vrei fierte în coajă, cum ți-a spus Florin.

Cu fierberea laptelui nu mi se pare mare filosofie. Mă punea mama la treaba asta de pe la 10 ani. E drept că o dată l-am fiert vreo 4 ore, stricând iremediabil oala și afumând bucătăria, însă alte probleme n-am avut :)
Trebuie doar să fii cu ochii pe el, să îl observi când se umflă și atunci să dai focul mic, amestecând în el vreo două minute.
Dar nu este mai simplu sa mananci fructe? sau legume in starea lor naturala?
Reply With Quote
  #3  
Vechi 15.10.2016, 11:06:02
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.283
Implicit

E mai simplu, dacă-ți place; și dacă place și familiei.
Dacă nu, e chiar mai complicat.
__________________
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea)
Reply With Quote
  #4  
Vechi 15.10.2016, 12:46:03
Copacel Copacel is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.139
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
E mai simplu, dacă-ți place; și dacă place și familiei.
Dacă nu, e chiar mai complicat.
aaa education...
Reply With Quote
  #5  
Vechi 15.10.2016, 11:26:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Nici ochiurile românești nu sunt prea ușor de făcut.
Secretul este sa pui un pic de otet in apa clocotita inainte de a arunca ouale acolo. Otetul serveste ca sa tina albusul adunat, fiindca altminteri se raspandeste in toata craticioara. Odata facute, se iau cu spumiera si se adauga, in farfurie, un zar de unt.

Pofta buna!

P.S.: Pentru Ioan: Spumiera este lingura aceea mare si cu gauri. A nu se confunda cu strecuratoarea, care e cratita cu gauri.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 15.10.2016 at 11:28:48.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 15.10.2016, 11:48:57
abaaaabbbb63
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Intrebari de urgenta!
1) De ce faina face cocoloase? Cum sa le dizolv fara sa rup lingura?
2) De ce zaharul caramelizat nu s-a facut o pasta omogena, cum scrie in carte, ci un fel de scoarta de copac (crocanta si buna la gust, ce-i drept - dar frige foarte tare!) pe care nu reusesc sa o inmoi cu nici un chip?...
3) Cum sa desprind caramelul care s-a lipit de fundul vasului? Dar pe cel care s-a lipit de lingura cu care incercam sa pacalesc cratita?
4) Cum sa ma calmez si sa nu mai mananc, in tot acest timp, din gutuile rumenite? Nu de alta, dar sunt pline de ulei...

Vai, cartile astea savante iti spun tot ce sa faci DAR nu sufla un cuvant despre ce sa Nu faci!...
1. Probabil pentru ca ai pus faina dupa apa/lapte. Pune mai intai faina, si apa/laptele deasupra. Depinde ce vrei sa faci, daca vrei sa faci clatite, eu tot timpul folosesc un mixer, asa se sparg eventualele cocoloase.
2,3 nu stiu

4. Acopera-le cu ceva, si pune-le afara din bucatarie :)
Reply With Quote
  #7  
Vechi 15.10.2016, 12:01:09
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Caramelul:

Dupa ce ai topit zaharul, il stingi cu apa.
Chiar daca mai intai se formeaza pojghita aia lipicioasa, amesteca si se va topi. Nu va ramane lipit in tigaie.

Oala de lapte se umezeste cu apa, sau putin ulei inainte.

Chestia cu gutuile ma surprinde. Ele nu au apa in general (in interior), nu sunt zemoase. Pe dinafara le stergi cu un servet.
Cred ca depinde si de ulei. Nu pune mult.
Si eu am probleme cu uleiul. Stropeste la orice prajesti. Nu stiu de ce.

Unde este sotia? Nu te poate invata/sfatui dansa?
In ziua de azi exista si youtube pentru toate celea.
Nu sunt fan, dar la unele mi-a folosit (daca am gasit ce mi-a trebuit).
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote
  #8  
Vechi 15.10.2016, 12:11:01
abaaaabbbb63
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Unde este sotia? Nu te poate invata/sfatui dansa?
Poate vrea sa-i faca o surpriza
Reply With Quote
  #9  
Vechi 15.10.2016, 12:47:25
Copacel Copacel is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.139
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si eu am probleme cu uleiul. Stropeste la orice prajesti. Nu stiu de ce.
Baga H2O in ulei la imbuteliere.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 15.10.2016, 21:32:18
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit

.....:))
Sarumana tuturor! Excelente sfaturi mi-ati dat, fratilor si surorilor!
Realizez ca activitatea mea in bucatarie e o aventura extrema dar imi plac provocarile.
Familia mea se amuza, discret... Sotia zambeste intelegatoare si, deocamdata, face observatii scurte, la obiect. Nu e suparata ca am lasat lingura cu zahar-ars murdara din cap in coada... Doar ca nu intelege de ce a trebuit sa spele toata gresia din bucatarie. De ulei...
Mancarea a iesit buna, ca sa zic asa. Am reusit s-o mananc aproape pe toata (Maria s-a incumetat la doua linguri apoi a ramas tacuta, indelung-ganditoare...) si inca nu dau semne de vreo patologie anume, exceptindu-le pe cele vechi.
Pentru noaptea asta am hotarat sa mai fac inca o cratita de gutui. Cele de ieri erau prea mari si ar fi trebuit sa respect proportia cu celelalte ingrediente. Azi voi pondera cu mai multa intelepciune raportul dintre ele.
In paralel voi incerca sa prelucrez niste struguri. Un borcan de gem si unul de dulceata.
Iar maine imi voi topi micile economii (azi am primit si un dar nesperat care imi iese in intampinare!) in vederea unui borcan, doua, de zacusca!
Ideea e ca m-am saturat de semipreparate si de impresia neplacuta ca sunt hranit mereu de altcineva... In definitiv un barbat adevarat se poate hrani si singur, nu-i asa?...:)
De fapt sper sa o ajut, astfel, si pe sotia mea care e coplesita de multele sarcini... Nu-i usor sa ai grija de 3 copii simultan, dintre care unul e bebe, iar in acest timp sa mai faci si mancarea...
Apoi sper ca Maria si Tudor vor incepe sa capete micile deprinderi ale bucatariei. Sper sa nu ajunga la 50 de ani, ca tatal lor, pentru a invata cum sa faca o tocanita... Asa ca m-am hotarat sa invatam impreuna.

P.S. Anul trecut am nenorocit vreo 15 kile de prune... Din cele 10 borcane de magiun doar unul sau doua au supravietuit loviturii nemiloase a timpului: au facut mucegai, ceva de speriat... Am auzit ca ar fi bine sa pun niste aspirina! Oare e o idee buna?
Reply With Quote
Răspunde