Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2016, 13:36:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Taci mai pacalici :)
Vechi 09.08.2016, 13:49:08
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Eu cred că psihologia este poate cea mai hulită dintre științe pentru că ea are prostul obicei de a ne pune în față o oglindă mai mult sau mai puțin clară, dar în care nu ne place ce vedem și atunci refuzăm să admitem că e chipul nostru. Ni se pare schimonosit sau caricatural, uneori chiar drăcesc. Și îl acuzăm atunci pe cel ce umblă cu oglinda asta care nu poate fi de la Dumnezeu. Că doar Dumnezeu ne-a creat după Chipul Său frumos și așa trebuie să fim și noi, frumoși.

Dar lucrarea duhovnicească oare nu înseamnă în bună măsură același lucru: să vrem să ne vedem necurățiile și să ne îndreptăm chipul schimonosit? Cum să facem asta dacă nu vom admite, mai întâi, că nu suntem frumoși. Ne este rușine să ne vedem în ochii cu desăvârșire curați și limpezi ai lui Dumnezeu așa cum le-a fost rușine lui Adam și Evei după ce au păcătuit și s-au descoperit goi (de har, după o tâlcuire); și continuăm și noi să ne ascundem, să fugim de noi înșine, adică de ochiul Său care ne privește prin adâncul nostru.

Într-un fel, cred că mai blândă este psihologia, care ne găsește scuze pentru felul în care suntem, mângâindu-ne că nu noi purtăm vina. Și ne oferă, atât cât poate, și ajutor. Iar originile ei, ca și ale psihiatriei și medicinei, nu cred că sunt atee, căci sunt foarte vechi, de când e omul preocupat de mișcările sufletului său. S-a eliberat, între timp, de niște superstiții, față de care știu că nici tu nu ai simpatie.
Vechi 09.08.2016, 13:59:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Eu cred că psihologia este poate cea mai hulită dintre științe pentru că ea are prostul obicei de a ne pune în față o oglindă mai mult sau mai puțin clară, dar în care nu ne place ce vedem și atunci refuzăm să admitem că e chipul nostru. Ni se pare schimonosit sau caricatural, uneori chiar drăcesc. Și îl acuzăm atunci pe cel ce umblă cu oglinda asta care nu poate fi de la Dumnezeu. Că doar Dumnezeu ne-a creat după Chipul Său frumos și așa trebuie să fim și noi, frumoși.

Dar lucrarea duhovnicească oare nu înseamnă în bună măsură același lucru: să vrem să ne vedem necurățiile și să ne îndreptăm chipul schimonosit? Cum să facem asta dacă nu vom admite, mai întâi, că nu suntem frumoși. Ne este rușine să ne vedem în ochii cu desăvârșire curați și limpezi ai lui Dumnezeu așa cum le-a fost rușine lui Adam și Evei după ce au păcătuit și s-au descoperit goi (de har, după o tâlcuire); și continuăm și noi să ne ascundem, să fugim de noi înșine, adică de ochiul Său care ne privește prin adâncul nostru.

Într-un fel, cred că mai blândă este psihologia, care ne găsește scuze pentru felul în care suntem, mângâindu-ne că nu noi purtăm vina. Și ne oferă, atât cât poate, și ajutor. Iar originile ei, ca și ale psihiatriei și medicinei, nu cred că sunt atee, căci sunt foarte vechi, de când e omul preocupat de mișcările sufletului său. S-a eliberat, între timp, de niște superstiții, față de care știu că nici tu nu ai simpatie.
Da, pentru unii e mai simplu doar cu duhovnicul care sterge cu buretele listuta cu pacate intocmite "pe propria raspundere" fara sa aprofundeze problema starii sufletesti a persoanei in cauza.

Depresie? Toata lumea are? Pacate? Toata lumea mmai greseste. Certuri? Se mai intampla. De ce? Nu ne intereseaza, inca o pasa magica si au disparut. Pana data viitoare.
Vechi 09.08.2016, 14:09:00
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Păi se pare că și psihoterapeuții întâmpină aceeași problemă: că omul nu vrea să lucreze, ci vrea să primească pastiluța magică. Și de-aia nu ne vindecăm nici în Biserică și nici la psiholog.
Vechi 09.08.2016, 15:13:49
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Taci mai pacalici :)
Firește, tac și scriu, scriu și tac.

Te pomenești însă că tu crezi că vorbesc în timp ce scriu... așa ca tine! N-ar mira pe nimeni la cîte aiureli gratuite poți scrie despre alții folosindu-te de ''logica'' aia a ta.

Iată deci că tu ai tras păcăliciul! Iar. Dacă nu scapi de el pînă la sfîrșitul zilei rămîi așa peste noapte... cu creierii aprinși care-ți bubuie sub formă de varză... exact ca acolo în acvariul ăla din filmuleț. :) :)

Last edited by vsovi; 09.08.2016 at 15:18:08.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2016, 15:16:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Ce mai fac urmasele lu' Verjinica care a dat foc la lanul de porumb si a dat vina pe Dumnezeu, tot somnambule?
Vechi 09.08.2016, 15:45:33
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Mai Cristiane, o fi n-o fi de bine, da mi-a zis mie un popa psiholog (are doua facultati) ca oamenii care coopereaza cu doctoru coopereaza si cu popa. Iar cei ce sunt rebeli fata de unul sunt potrivnici sau puturosi si cu celalalt.
Him... Curios, nu?
Reply With Quote
Vechi 09.08.2016, 16:01:25
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Deloc. Așa bănuiam și eu. Că dacă ești obișnuit ca duhovnicul să te ajute în cercetarea de sine și în vindecare, atunci vei primi ajutor și de la psiholog. Totul e să admitem că nu suntem sănătoși și că pentru vindecare este nevoie și de efortul nostru. Cel mai mare pericol este să ne credem sănătoși; atunci nu avem șanse de vindecare.
Vechi 09.08.2016, 16:22:41
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ce mai fac urmasele lu' Verjinica care a dat foc la lanul de porumb si a dat vina pe Dumnezeu, tot somnambule?
Le confunzi, Trîmbița de care vorbești e a 4-a, sora Veronica de la Vladimirești. Ea nu a dat foc la lanul de porumb al părinților ei ci a marcat locul unde a ars pămîntul cu o sfîntă Cruce așa cum i-a cerut Dumnezeu, ca să se știe unde a revenit Domnul Iisus prima oară din cer în Duhul... trimis de Tatăl.

Nu era somnambulă Veronica ci i s-a cerut să-și facă o baracă lîngă casa părintească și ea a ascultat și acolo locuia și se ruga.

A fi somnambul înseamnă că în timp ce dormi te ridici din pat și umblii, putînd ajunge în tot felul de locuri periculoase fără să ai habar. Cam așa postezi tu în ciuda oricărei logici.... părîndu-ți-se că e distractiv să rîdem împreună cu tine... de tine. :)
Reply With Quote
Vechi 09.08.2016, 16:31:01
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Ok, nu umbla prin somn, vorbea prin somn iar aia din jur erau atat de prosti incat au luat impostura sau posedarea drept ceva profetic.