![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
- Unii oameni sunt dărâmați de încercări minore, iar alții, deși li se dau greutăți fără număr, trec prin viață cu fruntea sus. De ce unii au tăria de a le înfrunta și alții nu? E oare aluatul din care am fost făcuți atât de diferit?
- Ce le face unora viața foarte grea nu e faptul că viata e foarte grea în sine, ci faptul că ei nu sunt dispuși să vadă și partea luminoasă a greului din viață. De aceea este fundamental să găsești sensul fiecărei încercări sau sufe*rin*țe de care te lovești. Dacă o umpli de sens, îți găsești puterea și seninătatea de a merge mai departe cu fruntea sus. Dacă nu-i găsești un sens, ea ajunge să te dărâme. Dacă n-ar fi întâmpinat de suferință, omul ar fi extraordinar de superficial. Abia încercările vietii îl fac să gândească mai profund. Cât timp îi merge bine din toate punctele de vedere, stagnează, trăiește la suprafața sa, nu trăiește cu toată ființa. Nu trebuie să ne fie frică de suferintă. Hristos ne-a învățat să ne eliberăm de ea. A exorcizat-o în viața lui pământească, înfruntând frica de foamete, de nesomn, de durere, chiar și frica de moarte, care îi ține pe toți în robie. Și, când a ajuns deasupra fricii, a fost liber. Frica de încercările grele ale vieții ne inhibă și ne împiedică să fim mai mult decât suntem. Trebuie să avem curajul să gândim pentru noi o viață măreață. Trebuie să avem curajul să visăm și să ne visăm mai presus de fricile și neputințele noastre. "Oamenii cu adevărat fericiți nu știu că sunt fericiți" -Părintele Pantelimon de la Mânăstirea Oașa-
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 06.06.2016 at 00:42:29. |
|
||||
|
||||
![]()
Este târziu să te rogi pe ultima sută de metri! Degeaba aduci zece preoți la înmormântare să-i cânte "Cu sfinții odihnește.." că el stă de mult cu "stavarache" acolo jos și se chinuiesc amândoi acolo în flăcări. Trebuie să știm, că doar cantitatea de fapte bune, săvârșite cu mâna noastră, dorința de mântuire și dorul de Dumnezeu, sunt acte de dezlegare a păcatelor. E simplu!
Nu ai timp să te rogi, dar când te duci în Rai, nu te întreba cați nepoți ai avut sau câte standuri ai avut, câți bani ai adunat sau cât ai pierdut, câte boli și suferințe ai avut,.. Te întreba de ce nu te-a preocupat problema sufletească "uleiul din candela ta". Pentru că asa e pilda "nu vă dam, că nu o sa ne ajungă nici noua, nici vouă". Oamenii cred că este vorba de ulei, dar este vorba despre puterea Duhului Sfânt, este vorba de lucrarea puternică a faptelor bune, care strălucesc și se transformă în lumina.."Să fie mijloacele voastre încinse și făcliile voastre aprinse" să puteți sta bine în ziua cea rea, adică când va fi Judecata și ispita cea mare a diavolului. Și veți birui.." Pilda înfricoșătoare, despre ce se întâmplă cu preotul, dacă este îngăduitor la spovedit! Pentru că oameni vin și spun așa: - Pai, părinte, știți că sunt bolnava și vreau să mă împărtășesc! - Hai, du-te și te împărtășește, dar să citești o Psaltire! Și vine peste un timp, și spune: - Părinte, să nu vă supărați, vreau să vă spun ceva. Știți, eu psaltirea aia, n-am mai citit-o! Aș vrea să țineți minte un lucru. În rugăciunea de spovedanie personală, un element de baza când citim molifta, spunea asa: "Ori cu vreun canon de la preot s-a legat, sau a călcat și iertare nu a luat!" Așa că nu trebuie sa vă culcați pe o ureche, că ar fi un lucru ușor. De aceea când ți se face spovedanie de mănăstire, unii dau metanii cu nemiluita, mie mi-a plăcut mereu să fiu cumpătat. Și am dat 12 metanii, 30 de metanii, 50 de metanii, 7 metanii, 12 "Tatăl Nostru", 30 de "Tatăl Nostru", Paraclisul Maicii Domnului, Canonul de Pocăință..ca omul sa primească ceva plăcut, puțin și util. Și să fie dornic de a arde de lumina cunoașterii lui Dumnezeu, de a se întâlni cu El, nu să zică "Vaiii, ce canon greu ,mi-a dat asta!" Dar nici să fii nepăsător și să transformi o dieta de dulce, într-o dietă de post, care iți face bine și la sănătate și la greutate. Iar postul devine, cură de detoxifiere sau de slăbire! Așa cum spunea o bătrânică: "Părinte, am ținut tot postul, sunt curată! Dar o rugăciune ai citit? A.. dar nu am timp, părinte, am nepoți, am stand la piață...n-am timp! Faptele bune sunt de trei categorii. Dacă sunt rugăciuni de la miezul nopții, sunt bănuți de aur. Dacă sunt rugăciuni de seară, făcute până în miezul nopții, sunt rugăciuni de argint. Dacă sunt rugăciuni făcute ziua, sunt banuți de aramă. Iar dacă sunt rugăciuni de priveghere (slujba care durează toată noaptea) sunt diamante. https://www.youtube.com/watch?v=nf2_nektudk
|
||||
|
||||
![]()
Noi încă n-am înțeles că omul prin pocăință poate schimba hotărârea lui Dumnezeu. Acesta nu-i lucru mic, ca omul să aibă o astfel de putere.
Faci rău? Dumnezeu îți dă o pălmuță. Spui „Am greșit”? Se oprește și-ți dă binecuvântări. Adică, atunci când copilul cel neas*tâmpărat își vine întru sine, se pocăiește și este mus*trat de conștiința sa, tatăl lui îl răsfață cu dragoste și îl mângâie. Israeliții, deoarece s-au depărtat de po*runcile lui Dumnezeu, au trăit în robie 75 de ani. Și în cele din urmă, atunci când s-au pocăit, apare împăratul Cirus, care s-a arătat mai bun decât fiii lui Israel, ce au spurcat cele sfinte pe care le aveau pentru jertfe. Dumnezeu i-a schimbat mintea și l-a făcut să creadă în Dumnezeul Cerului. Astfel, acela a lăsat pe israeliți liberi, le-a dat bani, lemne pentru Templu, le-a făcut zidurile Ierusalimului și a arătat o astfel de bunătate și o astfel de evlavie, ce nu le-au arătat într-un anumit fel nici israeliții (Ezdra 1, 1). Și toate acestea pentru că poporul s-a pocăit și s-a schimbat (Ezdra 8, 88-92). Cât de mult ajută pocăința ca să facă să dispară răul! Să citiți toate Cărțile Macabeilor. Sunt foarte pu*ternice. Ce poruncă dăduse împăratul! Ca elefanții să calce pe israeliți. S-au dus ceilalți, au pregătit cere*monia, au adăpat 500 de elefanți cu vin tare și tămâie ca să-i întărâte și așteptau pe împărat să vină ca să în*ceapă spectacolul. Dar împăratul uitase porunca ce o dăduse. Se duce îngrijitorul de elefanți să înștiințeze pe împărat, pentru că acela încă nu apăruse. „Împărate”, îi spune, „te așteptăm. Toate sunt gata, elefan*ții, iudeii și cei chemați așteaptă”. „Cine v-a spus să faceți un astfel de lucru?” le spune. Strigăte, amenin*țări... Și aceasta nu s-a făcut o dată, ci de trei ori (III Macabei 5, 1-35). Oare a fost un lucru mic ca împăratul să uite porunca ce-o dăduse el însuși? Și nu numai aceasta, ci în cele din urmă și-a schimbat toată purtarea sa față de iudei. Toată cheia aici este: să se pocăiască lumea. (Cuviosul Paisie Aghioritul )
|
||||
|
||||
![]()
Lumina Minții!
Omul care nu se teme de Dumnezeu, este "nebun", adică nu are mintea bună! Mintea lui este stăpânita de demon! Noi nu cunoaștem și nu pătrundem toate tainele lui Dumnezeu! Iar asta se întâmplă, pentru că ne place să stăm în întuneric! "Zis-a cel nebun întru inima sa: "Nu este Dumnezeu!" Stricați au devenit și urâți s-au făcut în fărădelegi; nu-i nimeni care să facă binele!"(Psalmul 52) Asemenea nebuni erau și pe vremea regelui David, dar erau mai modești, pentru că gândeau asemenea nelegiuiri numai în mintea lor, în inima lor, nu strigau în gura mare, cum faci dumneata… https://www.youtube.com/watch?v=tP1qVsepruc
|
||||
|
||||
![]()
În momentul în care eu am venit la biserică, biserica este o clădire cu ușa deschisă.
La ușa bisericii nu găsești bancomat și nu trebuie să bagi cartela ca la metrou. La biserică nu este paznic care nu te lasă să intri, dacă nu ai bilet. Nu! Este locul deschis, liber, public, consimțit din voia fiecărui creștin care intră în biserică indiferent că a aprins o lumânare sau nu, că a cumpărat o prescură sau nu, că a scris trei nume pe o hârtie și a dat un pomelnic sau nu, el intrî în biserică și se îndulcește cu glasul Sfintei Liturghii... acolo unde și îngerii stau și ascultă și doresc de Dumnezeu, doresc să vadă pe Fiul lui Dumnezeu jerfindu-se ca să audă galsul dumnezeieștii Liturghii. Dacă îngerii care sunt tot timpul cu Dumnezeu, abia doresc să audă și să vadă cum cântă pământenii, și cum îl lauda pe Dumnezeu când se jertfește în Potir, cu atât mai mult pământenii! Dar oare un pământean care stă într-un sat sau într-un oraș și n-a intrat de 30 de ani în biserică.. Acela nădăjdueste ca în ziua în care va sta cu fața în sus, adus de ai lui cu dricul la biserică, o să-i spună Dumnezeu:"Te-am iertat, fiule!"? Nu ! Nu o să poată să-i spună așa! Și nici n-o face! Dacă în conceptul moral, bisericesc, creștinesc..ca preot, ești obligat să spui: "Da.. lasă că știe Dumnezeu! Că e Bun! Că e Blând!" Dumnezeu e Drept și este de o seriozitate înfiorătoare. Și a spus Dumnezeu prin sfinții lui așa: "Dacă nu ai biserica de mamă, nu-L ai pe Dumnezeu de Tată!" Nu poți să te naști aiurea și să trăiești aiurea și să mori la fel. Pentru că acela , dacă nu ar fi murit, nici atunci n-ar fi intrat în biserică! L-au adus ațtii de silă! Și în momentul în care tu ai stat 30 de ani într-un sat sau într-un oraș, și nu ai intrat într-o biserică, și n-ai știut ce înseamnă glasul Sfintei Liturghii, Împărtășania, spovedania, și ce înseamnă cântarea îngerească, contactul cu cuvântul lui Dumnezeu, cu Trupul lui Dumnezeu și cu Sângele lui Dumnezeu.. tu n-ai ce căuta în biserică! https://www.youtube.com/watch?v=UrFKmRfWlhY
|
||||
|
||||
![]()
Când aveți câte o greutate sau un necaz, nu vâ mai frământați până vi se sparge un vas de sânge la cap, sau vă îmbolnăviți de stres și luați tone de pastile.
Ci spuneți așa: "Doamne, Tu m-ai lasat să alunec în necazul acesta, Tu ajuta-mă să ies!" Și începi cu Paraclisul Maicii Domnului, cu Acatistul Mântuitorului, cu o rugăciune la Sf. Mina și o mai rogi pe Maica Domnului și la Acoperământ, și mai zici ici colo și un Sf Spiridon, și mai este și Mihail și Gavril pentru dușmani, și ai să vezi că lucrurile rele se potolesc de la sine! Căci după ce te îmbolnăvești, nu-ți mai folosesc reușitele? Deci tu trebuie să rămâi om integru lui Dumnezeu, să te poți bucura de Slava Lui și de Măreția Lui! Totul e în mâna lui Dumnezeu! Trebuie să demonstrăm că suntem ortodocși concentrați și să nu ne transformăm în ortodocși diluați! În loc să învățăm Sf. Scriptură pe de rost, noi învățăm tot felul de scrieri și de nimicuri pe care le scriu oameni fără ocupație. Și mai auzi pe câte unii care citesc: "Vai, să vezi că Pământul e condus și că Pământul e dirijat." Om fi domnule, om fi! Pentru că și circulația este dirijată și țara e condusă. Dar destinul fiecărui om, mai înainte de toate, este în mâna lui Dumnezeu! "Sfarmă Domnul sfatul boierilor!" Adică al conducătorilor noștri! "Sfarmă Domnul gândul noroadelor!" Adică ce pun alții la cale! Iar Domnul rămâne în veac și pomenirea Lui din neam în neam! "Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate." De cine trebuie să mă tem? În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh. Amin. Predica integrala: - https://www.youtube.com/watch?v=OXiw0MP9lBs
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Daca pot primi niste raspunsuri | andrei23 | Generalitati | 28 | 19.06.2011 18:13:32 |
Caut niste raspunsuri | NeInocentiu | Secte si culte | 108 | 18.04.2011 13:43:12 |
|