Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2016, 23:03:58
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Eu o sa-mi permit cumva sa contrazic, intr-o oarecare masura, ce s-a scris pe acest topic. In primul rand nu sunt de acord ca in ortodoxie predomina o atmosfera sumbra. Eu cel putin nu i-am perceput in acest mod pe ortodocsi, incluzandu-i si pe calugari. Ascetici da, dar nu sumbri, este o nuanta foarte importanta care face diferenta. Oricum poate ma insel si atat i-am inteles eu. In al doilea rand as face o precizare: nu doar evitarea pacatului este suficienta. Poate parea exagerat ce spun dar am argumente.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2016, 23:49:16
un.suflet un.suflet is offline
Member

Data înregistrării: 15.11.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Eu o sa-mi permit cumva sa contrazic, intr-o oarecare masura, ce s-a scris pe acest topic. In primul rand nu sunt de acord ca in ortodoxie predomina o atmosfera sumbra. Eu cel putin nu i-am perceput in acest mod pe ortodocsi, incluzandu-i si pe calugari. Ascetici da, dar nu sumbri, este o nuanta foarte importanta care face diferenta.
Totusi ascetismul inseamna sobrietate, austeritate, severitate.In sensul asta m-am referit.Nu toti oamenii pot fi asceti, pustnici, asa cum nu toti monahii sau preoti au darul de a fi buni duhovnici.Pe cei mai "nedusi" la biserica, neobisnuiti cu tot ce tine de sfera credintei, o astfel de atmosfera de austeritate, severitate etc cred ca ii sperie, mai mult ii departeaza decat ii apropie.Dar asa cum spuneam, nu trebuie sa uitam ca si dansii sunt tot oameni, cu istoriile dansilor de viata, ca fiecare.
Ca sa dau un exemplu: in liceu aveam o profesoara foarte credincioasa.Tinea toate posturile, era nelipsita de la slujbe si mergea foarte des in pelerinaje la manastiri.Era insa de o asprime cumplita.Ne teroriza.Ca sa ne "indrepte" pe calea cea buna, era foarte dura cu noi.Ca sa aflam mai tarziu, din spusele dansei, ca in copilarie a trait cu amenintarea din partea parintilor de a fi data la orfelinat, din cauza saraciei.Si cine stie cate altele o mai fi indurat.Cam asa se intampla.Gasim blandete, intelegere si bucurie la cei care au primit asa ceva in copilarie si la cei care s-au recuperat din traumele traite.Si dansii sunt tot oameni, cu bune si cu rele.Asta nu intelegem noi uneori.Sunt si preoti, calugari sau drept-credinciosi plini de viata, veseli, glumeti, n jurul lor fiind totul plin de culoare, de speranta nu o atmosfera de penitenta continua, si asa cum zicea, cred ca sunt cei mai carismatici.

Last edited by un.suflet; 04.01.2016 at 23:55:40.
Reply With Quote
Răspunde