Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2015, 22:04:54
antoniap
Guest

Implicit

Ovidiu,

Scriai asa:
,,Părerea mea, nu îți este de folos să îndrepți preotul, ierarhul, chiar dacă am pleca de la premisa că aceștia ar fi în greșeală. Dacă dorești să vindeci pe cineva de vreo boală află că cel bolnav are mai multă nevoie de îngrijire, decât mustrare, de dragoste, decât de ură, de pace, decât de tulburare, de milă, decât de neîndurare. Când copilul tău a căzut și s-a lovit, ce faci? Îl mustri că nu a fost atent? Sau îi pansezi rana și te rogi lui Dumnezeu să-l vindece?

Îndreaptă-ți toată râvna ta împotriva păcatului din tine și vei aduce mai mult folos, atât pentru tine cât și pentru Biserică al cărui mădular pretinzi că ești. Îndreaptă-te pe tine și mulți se vor îndrepta în jurul tău. Apoi, nu uita că noi nu sutem sfinți, ci păcătoși."

Sfintii spun ca numai Dumnezeu este in masura sa schimbe parerea unui om. Cuvantul trebuie sa ajunga si la inima aproapelui si numai Dumnezeu il poate sadi acolo. Noi singuri nu putem face absolut nimic, din pacate. Daca vrea, Dumnezeu ne poate povatui si printr-un om pacatos:

Viata Sf. Efrem Sirul
[SIZE=4],,Odată își lăsă patria și aceasta fiindu-i poruncit ca dumnezeiescului Avraam, a ajuns la cetatea Edesa, pe de o parte, pentru închinăciunea sfintelor moaște, care erau întru dînsa, iar pe de alta, pentru întîlnirea cu un oarecare bărbat dintre cei cuvîn-tători, ca să ia model de viață de acolo. Acest lucru îl cerea de la Dumnezeu, adesea, zicînd: "Doamne, Iisuse Hristoase, Stăpîne al tuturor, învrednicește-mă ca, intrînd în cetatea Edesa, să mă întîlnesc cu acel bărbat, care va fi puternic a-mi grăi cele spre folosul sufletului". Astfel rugîndu-se, cînd a ajuns la porțile cetății, era îngrijorat: cum adică se va apropia de acel bătrîn, ce va afla de la dînsul și ce folos va dobîndi?
Deci, călătorind astfel cu ațintirea minții, o femeie îndată îl întîmpină și aceasta era desfrînată. Negreșit al lui Dumnezeu lucru era acesta; căci pentru cele bune, de multe ori le rînduiește tainic pe cele potrivnice. Deci, sfințitul Efrem, astfel întîlnind pe desfrînata, stătea uimit oarecum, căutînd către dînsa, mîhnindu-se și pătimind întru sine cu sufletul, că nu i s-a împlinit cererea după rugăciune, ci cu totul potrivnic. Iar ea văzîndu-l, iarăși privea la dînsul cu ochi necuvioși. Și fiindcă astfel multă vreme se priveau unul pe altul, vrînd s-o rușineze și întru sfiala ce se cuvine femeilor a o aduce, i-a zis: "Pentru ce nu te rușinezi, o! femeie, privind la mine cu ochii ațintiți?" Și aceea zise: "Dar mie așa mi se cade a privi la tine, că din tine și din a ta coastă sînt luată. Iar ție ți se cade a te uita nu către noi, ci în pămînt, din care ai și fost luat".
Acestea auzindu-le Efrem a mulțumit și femeii, pentru folosul ce a avut din vorbele ei, și lui Dumnezeu cu fierbințeală îi înălța mulțumire; care chiar prin cele fără de nădejde de multe ori poate face lucruri bune."
Sursa:

http://paginiortodoxe.tripod.com/vsi...rem_sirul.html

[/SIZE]
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 09:16:08
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Cezar,

Cugetai cam asa:

Nu sunt de acord cu aceste cugetari si o sa-ti spun de ce. Nu avem cum sa scriem impotriva aproapelui decat mintindu-l si ascunzandu-i calea mantuirii. Daca facem asa, atunci am scris impotriva aproapelui, chiar daca ceea ce am scris ii aducem aceluia multumire sufleteasca. Daca ii spunem adevarul si citam in acest scop un sfant, avem de castigat si el si noi. Caci inteleptul ii multumeste celui care-l corecteaza, nu se supara ca i-a ranit orgoliul.

Sfantul nu vorbeste prin el insusi, ci Duhul Sfant vorbeste prin el. Tot Duhul Sfant ne indeamna sa cautam izvoarele de apa vie spre folosul nostru si al aproapelui. Atunci cand reproducem cuvintele unui sfant, avem binecuvantare si noi si cei care citesc. Vedem daca citatul respectiv ne ajuta sau nu sa ne sustinem o idee.

Tindem spre sfintenie comparandu-ne mereu modul de gandire cu al sfintilor. Spre ce sa tindem daca nu spre sfintenie? Spre slava desarta? Nu e o rusine sa dorim darurile cele mai inalte. Nu avem cum sa le obtinem decat citind ce-au scris altii inspirati de Duhul Sfant, nu de moda timpului.

Asadar, nu trebuie sa fim sfinti pentru a cita un alt sfant. E mult mai bine sa citam un sfant decat sa ne dam cu parerea intr-o problema duhvniceasca, deoarece putem sminti si gresi din nestiinta. Noi credem ca avem dreptate si ignoram argumentele sfintilor, pe motiv ca nu suntem sfinti! Ce ispita finuța! Nu avem voie sa ne consideram sfinti. insa. Aceasta este o alta ispita. Cand ne credem sfinti, inseamna ca suntem in iad cu Lucifer, din cauza mandriei! Mai corest este sa ne credem mici si sa screim de pe pozitia de pacatosi.

Mi-a placut pilda cu ucenicul, insa. Fara indoiala, doar un duhovnic incercat care cunoaste gandurile omului poate sa-l ajute pe ucenic sa se smereasca si sa lupte cu gandurile. Duhovnicul si-a pregatit ucenicul pentru acest razboi nevazut. Astfel de duhovnic procedeaza destul de dur cu ucenicii care sunt luptati de ganduri nefolositoare. Si nu se supara nimeni. De aceea, un astfel de ucenic progreseaza repede. De aceea ucenicii ravnitori cauta duhovnici exigenti.
Ideea ta ar fi una geniala...Daca majoritatii romanilor din sistem si de pe oriunde ar da mai mult de doi bani pe vietile sfintilor (chiar daca ei se declara ortodocsi - pe foaie, ca sa zic asa-) atunci poate s-ar mai rezolva cate ceva. Dar cum dintre romani, nu prea multi dau mai mult de doi bani pe ce zice sau ce a facut un sfant sau altul, nu se schimba nimic. Suntem un popor ortodox in acte oficiale; dar oare cati suntem chiar ortodocsi, astfel incat sa dam mai mult de 2 cepe degerate pe invataturile sfintilor? Oare cati a fi capabili sa renuntam la lume pentru implinire duhovniceasca?
Eu una, recunosc ca nu; pentru ca daca as duce o viata de sfanta, nu mi-ar plati nimeni facturile, nu as avea un acoperis easupra capului si nici nu ar trebui sa ma intereseze asta. Eu recunosc ca n-as avea taria asta de caracter. Si io-s un exemplu banal, pentr ca nu am bogatii, nu am inca un acoperis deasupra capului, lucrez ca idioata pentru mai nimic, dar trebuie sa traiesc cumva... Dar oare cati dintre cei din patura sociala de "sus" ar renunta la comfortul personal, daca nu ciar luxul personal ca sa duca o viata de sfant? Iti zic eu, prea putini...
Nu stiu sincer cati tindem spre sfintenie si cati luptam sa ne asiguram o viata de zi cu zi decenta... Eu una, prwfer o viata decenta decat o viata de sfintenie in care sa ajung moarta de foame; si eu ca eu, treaca mearga, dar n-am de gand sa imi tin viitorii copii fara un acoperis deasupra capului si fara sa le pot asigura un trai decent (mancare, imbracaminte si educatie). Si ca tot vorbeam de educatie, ma intreb, oare ce e la noi in tara nu se da o lege prin care un cetatean sa poata alege pentru copii lui metoda de homeschooling, astfe incat sa iti poti pregati copiii acasa, iar acesia sa dea doar exemane? (Eu as alege varianta asta, cel putin pentru scoala primara). Oare pentru ca sistemul de invatamant ar pierde prea multi bani??
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 09:57:44
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Eu una, recunosc ca nu; pentru ca daca as duce o viata de sfanta, nu mi-ar plati nimeni facturile, nu as avea un acoperis easupra capului si nici nu ar trebui sa ma intereseze asta. Eu recunosc ca n-as avea taria asta de caracter. Si io-s un exemplu banal, pentr ca nu am bogatii, nu am inca un acoperis deasupra capului, lucrez ca idioata pentru mai nimic, dar trebuie sa traiesc cumva... Dar oare cati dintre cei din patura sociala de "sus" ar renunta la comfortul personal, daca nu ciar luxul personal ca sa duca o viata de sfant? Iti zic eu, prea putini...
Nu stiu sincer cati tindem spre sfintenie si cati luptam sa ne asiguram o viata de zi cu zi decenta... Eu una, prwfer o viata decenta decat o viata de sfintenie in care sa ajung moarta de foame; si eu ca eu, treaca mearga, dar n-am de gand sa imi tin viitorii copii fara un acoperis deasupra capului si fara sa le pot asigura un trai decent (mancare, imbracaminte si educatie). Si ca tot vorbeam de educatie, ma intreb, oare ce e la noi in tara nu se da o lege prin care un cetatean sa poata alege pentru copii lui metoda de homeschooling, astfe incat sa iti poti pregati copiii acasa, iar acesia sa dea doar exemane? (Eu as alege varianta asta, cel putin pentru scoala primara). Oare pentru ca sistemul de invatamant ar pierde prea multi bani??
Sfintenia se refera la starea noastra launtrica ,nu presupune izolarea.
Tocmai ca fiind mai aproape de sfintenie Dumnezeu iti va darui de toate.
Nu a spus El : "Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea lui si toate vi se vor oferi" ?
Sau citeste la Psaltire ,psalmul 36 de exemplu.
Cunosc familii de tineri cu cate 4 ,5 copii ,copiii sunt frumosi ,sanatosi desi ei nu au cine stie ce venituri.Dar ii vad venind cu ei la bisrica ,ii impartasesc ,sunt o bucurie.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 17:45:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Nu sunt de acord cu aceste cugetari si o sa-ti spun de ce. Nu avem cum sa scriem impotriva aproapelui decat mintindu-l si ascunzandu-i calea mantuirii. Daca facem asa, atunci am scris impotriva aproapelui, chiar daca ceea ce am scris ii aducem aceluia multumire sufleteasca. Daca ii spunem adevarul si citam in acest scop un sfant, avem de castigat si el si noi.
De la Sf. Scriptura citire - ispitirea lui Hristos stim diavolul si cei prin care diavolul vorbeste, pot cita din scrieri sfinte spre pierzarea unuia sau altuia, sub aparenta ascultare de cele sfinte.

Sectarii in general - nu resping Sf. Scriptura, ci doar o interpreteaza dupa cum ii taie pe ei capul, spunand ca asa trebuie ea inteleasa.

Si tu probabil esti cel mai bun exemplu de pe forumul asta, cum sa promovezi prostii sectare citand din cele sfinte si facand trimiteri la oameni cu viata sfanta?

Cum? Intelegandu-i prost si vorbind si mai si.

Citat:
Caci inteleptul ii multumeste celui care-l corecteaza, nu se supara ca i-a ranit orgoliul.
Ce, tu ai multumit vreodata?
Stgai ca n-ai de ce, tu esti infailibila, de la sfinti citire.

Citat:
Asadar, nu trebuie sa fim sfinti pentru a cita un alt sfant. E mult mai bine sa citam un sfant decat sa ne dam cu parerea intr-o problema duhvniceasca, deoarece putem sminti si gresi din nestiinta. Noi credem ca avem dreptate si ignoram argumentele sfintilor, pe motiv ca nu suntem sfinti! Ce ispita finuța!
Eu zic sa te uiti la alta si mai finunta, crezi ca ai dreptate citand aiurea din sfinti.

Citat:
Nu avem voie sa ne consideram sfinti. insa. Aceasta este o alta ispita. Cand ne credem sfinti, inseamna ca suntem in iad cu Lucifer, din cauza mandriei! Mai corest este sa ne credem mici si sa screim de pe pozitia de pacatosi.
Pai te consider din moment ce te folosesti de scrierile lor.
Cum altfel te-ai putea folosi (bine) daca nu intelegandu-le bine deci avand un discernamant duhovnicesc cvasi-desavarsit?

Asta ca sa fim si "ontopic" care e un exemplu clar a unei serii largi de abuzuri din partea ta la capitolul asta.
Vechi 16.02.2015, 17:49:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
dar cum se face totusi ca romanii cand ajung in strainatate se vindeca subit de coruptie si hotie? romanii in strainatate, marea majoritate, sunt seriosi si muncitori.
Medicii care vin sa munceasca in strainatate, nu sunt nici corupti si nici hoti.
Cred ca nu se vindeca de nimic, fiecare merge cu caracterul care il avea,
Exista destule exemple de romani care au plecat la furat si tot hoti s-au intors daca n-au infundat puscariile pe acolo.

Saracia pe de alta parte, desi nu e factorul determinat genereaza multe frustrari si potenteaza coruptia, mai ales in masura in care exista deja si e tolerata/incurajatata atat legal cat si social (ca la noi).

Citat:
Si apropo: crezi ca, virgula, cardul minune, va eradica subit coruptia de care vorbesti?
E ca si cand ai intreba daca politia va eradica hotia.
Vechi 16.02.2015, 17:57:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nici ideile tale nu sunt originale! Doar ca te situezi de cealalta parte a baricadei. Tu esti corect politic, eu nu. In privinta aprecierilor, iti multumesc pentru complimente! Acestea sunt cele mai frumoase complimente pentru un crestin.
Papagalul cand n-are argument, repete "corect politic, corect politic" sau dupa caz mai arunca cate un "securist" si altele de genul.

Atata il duce capul, atata stie, atata poate.

A fi "incorect politic" nu este nici o virtute daca este tot una cu badarania si ignoranta duhovniceasca ascunsa sub o paruta smerita nevointa.

Citat:
Tu ma ajuti sa nu cad in mandrie, de aceea chiar nu-ti port pica. Mantuire!
Ma tem ca nimeni nu te poate ajuta la capitolul asta, esti fudula deja cat incape si mai da si pe alaturi.

Citat:
Pe mine ma intereseaza parerea lui Iisus Hristos.
Aha, cu maselutza ai comis-o deja, mai ai putin si ai sa ne spui si ca ti s-a aratat in vis si a zis "Antoniap, nevointa ta e buna din cale afara, continua sa spui prostiile care le spui ca bine faci".

Citat:
Cu ce se aleg oamenii pe care-i lauda toata lumea de buna voie, de frica sau din interes? Tot la mila lui Dumnezeu ajung si ei...
Ceea ce iti scapa este ca mai primesc unii pe buna dreptate laude si ocara tot la fel, nu pentru ca ar avea cine stie ce virtuti ignorate ci pur si simplu pentru ca sunt vrednici de ele.
Vechi 16.02.2015, 18:06:55
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Da. desigur ca da. Si pentru ca ai intrebat aceasta am sa povestesc totusi episodul meu din octombrie cu spitalul. Ca sa vedeti cat suntem de discriminati romanii si cum suntem tratati.

Din septembrie anul trecut hemoragia cu care ma confrunt de 4 ani nu s-a mai oprit de loc. In octombrie a devenit atat de masiva si abundenta incat imunitatea mea a scazut considerabil, si incepusem sa am crampe dureroase musculare. Astfel am facut infectie urinara , de la frig, aici in acele zile fiind foarte frig , cu vant puternic si ploaie rece.
Ei bine pe la mijlocul lui octombrie in noaptea de duminica spre luni am avut dureri atat de mari cu contractii puternice cu pierdere masiva de sange incat sotul meu, m-a luat si m-a dus la cel mai apropiat spital de noi acesta fiind West Middlesex Hospital University London. Am ajuns acolo unde m-au luat , m-au pus intr-o rezerva, mi-au luat sange si proba de urina , si la 10 minute a venit repede sa imi spuna ca am infectie, ca volumul de sange este sub limita si m-au pus la o perfuzie de glucoza spunandu-mi ca va veni medicul sa ma vada. Le-am dat datele, numarul meu de asigurat si numele. M-au gasit in sistem si a fost ok. Am intrebat, cat stau aici, sotul poate pleca sau ma asteapta? sa plece, ca dureaza si poate va internam. sotul meu a plecat , si la vreo 15 minute a venit o asistenta de la registratura, a inchis usa , s-a repezit la perfuzie si a smuls-o, sangele siroind pe mana si a strigat la mine, sa pleci ca daca nu pleci vine gardianul. Si i-am spus atunci: pentru ca sunt romanca? si a strigat la mine, de ce spui asta, nu spune asta, pleaca auzi ca chem gardianul. Aveam telefonul deschis pe convorbire, tocmai vorbeam cu sotul, acesta auzind a inceput sa strige in telefon ce se intampla. Asistenta a vazut telefonul si si-a inchipuit ca e inregistrata si a iesit fara un cuvant afara spunandu-mi sa plec.

Nu m-am razboit cu ei, nu eram oricum in stare, mi-am strans lucrurile si am plecat. Cineva ulerior a decis ca nu imi vor da primul ajutor , de ce? alt motiv nu exista decat ca sunt romanca. desi ei nu recunosc aceasta niciodata.
Eu cred ca te-ai grabit cu concluziile.
Ei au niste legi foarte dure vizavi de discriminare si in definitiv ai spus ca "m-au gasit in sistem si a fost ok" nu cred ca erau nevoie de 15min sa isi dea seama ca esti romanca.
Puteai sa le mentionezi si daca asta era, se potoleau imediat.
Puteai face apel si la politie.

In rest, despre incompetenta se stie, se poate ca la noi sa existe mai mult interes/responsabilitate decat acolo.
Vechi 16.02.2015, 19:48:04
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
De la Sf. Scriptura citire - ispitirea lui Hristos stim diavolul si cei prin care diavolul vorbeste, pot cita din scrieri sfinte spre pierzarea unuia sau altuia, sub aparenta ascultare de cele sfinte.

Sectarii in general - nu resping Sf. Scriptura, ci doar o interpreteaza dupa cum ii taie pe ei capul, spunand ca asa trebuie ea inteleasa.

Si tu probabil esti cel mai bun exemplu de pe forumul asta, cum sa promovezi prostii sectare citand din cele sfinte si facand trimiteri la oameni cu viata sfanta?

Cum? Intelegandu-i prost si vorbind si mai si.

Ce, tu ai multumit vreodata?
Stgai ca n-ai de ce, tu esti infailibila, de la sfinti citire.

Eu zic sa te uiti la alta si mai finunta, crezi ca ai dreptate citand aiurea din sfinti.

Pai te consider din moment ce te folosesti de scrierile lor.
Cum altfel te-ai putea folosi (bine) daca nu intelegandu-le bine deci avand un discernamant duhovnicesc cvasi-desavarsit?

Asta ca sa fim si "ontopic" care e un exemplu clar a unei serii largi de abuzuri din partea ta la capitolul asta.
Tu nu vezi in ce hal scrii? Te dai ortodox direct cu pretentii de ava, cand tu trebuie sa treci mai intai pe la Sfantul Maslu urmat de niste Molifte serioase. Si acum vorbesc cat se poate de serios. Modul cum scrii imi starneste mila. Nici nu mai citesc ce scrii.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 19:58:35
ovidiu b.
Guest

Implicit

Așa, așa...dă-i cu Maslu și Molitfe, Sfânta Liturghie nici nu mai contează.
Ți-am explicat cândva că dezlegările sunt destinate persoanelor demonizate, adică omului foarte bolnav care are nevoie de resuscitare. Dar când avem numai cuie în cap, e clar că vedem numai ciocane.

Last edited by ovidiu b.; 16.02.2015 at 21:23:23.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 21:17:21
antoniap
Guest

Implicit

Taina Sfântului Maslu
http://biserica.org/ro/viataduhovnic...oral/maslu.htm
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sanatate Mosh-Neagu Postul 255 30.07.2017 13:46:00
o rugaciune pentru sanatate maria32 Umanitare 34 09.07.2015 16:05:09
Crestinul ortodox si cardurile de sanatate dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 134 26.11.2012 01:34:06
Religie alternativa CristanN29 Despre Biserica Ortodoxa in general 8 25.11.2010 12:05:42
Rugaciune pentru Sanatate t_a_pirvu Umanitare 4 15.09.2010 12:58:53