![]() |
![]() |
|
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sinapsele sunt de două feluri principale (ar mai fi și altele, dar nu insist acum cu amănunte): excitatorii și inhibitorii. Altminteri, scoarța cerebrală (și dealtfel tot sistemul nervos) ar intra într-un proces general de excitație, iar omul ar muri în scurt timp. În realitate, prin procesul de inducție negativă (ca la condensatori), un focar de excitație generează în jur inhibiție. Și invers, inhibiția, care e un proces activ, generează în zonele vecine excitație. Așadar, e vorba de o dinamică foarte complexă a proceselor corticale fundamentale, excitația și inhibiția, de care ascultă majoritatea activităților omului, inclusiv somnul și visele. Un exemplu simplu pentru a înțelege cum coexistă excitația și inhibiția: dacă voiești acum să flexezi degetele mâinii drepte, se vor contracta mușchii flexori și se vor relaxa concomitent mușchii extensori, antagoniști flexorilor. Aceasta înseamnă că neuronii din măduva spinării care sunt centrii nervoși coordonatori ai mișcărilor mâinii se vor afla în stări diferite: neuronii flexorilor în excitație iar neuronii extensorilor în inhibiție. Altfel rămâi cu degetele înțepenite, eventual într-un tremor continuu. Pe de altă parte, reacțiile chimice nu sunt singurii determinanți ai activității omului. A vedea gândurile ca produs exclusiv al chimismului cerebral se numește, de câteva decenii, reducționism materialist. Astăzi e îndeobște acceptat, în lumea neuroștiințelor, că viața psihică și spirituală sunt împletite cu viața biochimică a creierului și corpului, fără ca una să se nască din alta ci, cel mult, influențîndu-se. Influențele aecstea sunt limitate, însă, deși adeseori întâlnim și excepții: astfel că se poate întâlni adeseori situația ca un om cu voință puternică și cu o anumită pregătire mentală să își domine activitatea biochimică a corpului, a creierului. Prin antrenament special unii își pot opri bătăile inimii, de pildă; sau își pot modifica rapid temperatura corpului; iar alții își pot provoca moartea, anume moartea clinică. Eu am fost martor la astfel de situații și cunosc mai multe detalii despre aceste fenomene. Nu le voi preciza, însă, pe forum. Mă opresc aici, numai bine! Last edited by Ioan_Cezar; 18.01.2015 at 13:10:17. |
|