Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #571  
Vechi 16.01.2015, 13:58:52
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Inorogule, mai intai citeste cartile Sf Nicolae Velimirovici si pe urma mai vorbim,... parerea mea.

Sfântul Nicolae Velimirovici - Simboluri si semne

http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/...i_si_semne.pdf

Abordarea filosofica este gresita, cel mai bine ar fi sa citesti incet, fara graba si fara idei preconcepute.
  #572  
Vechi 16.01.2015, 14:04:06
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Daca nici Papa nu mai are nici un cuvand de spus ... si dvs aveti impresia ca sunteti vre-un sfant ... asta e.
E doar o părere propie. Se poate?

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Sa coboram cu picioarele pe pamant, as prefera si sa nu mai idealizam atata, ca nu e bine. E cale lunga de la teorie la practica, sa nu uitam ca suntem oameni supusi greselii si nu Dumnezeu.
Valabil și pentru frăția ta.

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Concluzia este una singura: atunci cand provoci insistent un taur cu un batic rosu ... sa nu te plangi ca te-a impuns cu coarnele si ca mai bine era sa te dea in judecata ... ca dovedesti doar imaturitate si raportarea gresita la realitate.
Concluzia mea este alta: încet ajung să înțeleg durerea Yasminei.
  #573  
Vechi 16.01.2015, 14:11:15
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Provocarea, ne dă târcoale toată viața. Uneori e bună, alteori dimpotrivă. Încrederea în forțele proprii de obicei duce la mândrie, mai ales dacă rezultatele sunt vizibil reușite în ochii celorlalți. Dar cât din acest succes ni se datorează nouă și cât lui Dumnezeu?... Oare câte exemple avem în istorie? Uriașul Goliat părea de neînvins. Cine s-ar fi gândit că un copilandru precum David, avea să-l pună la pământ? Dar aici se înțelege probabil „în mod special”, intervenția directă a lui Dumnezeu… Întotdeauna este vorba de Dumnezeu, indiferent de aparență. Prima impresie de obicei, este aceea de a spune că Dumnezeu îl pedepsește pe „cel rău”… Dar pedeapsa nu este „început”, ci „sfârșit”. Iar Dumnezeu este Iubire. Nimic nu începe cu pedeapsa, ci mai înainte trebuie să fi existat o cauză. Făcând abstracție de Goliat – un personaj ciudat, fără prea mult discernământ - și raportându-ne la David, care constituia un important Început, în voia lui Dumnezeu, pentru neamul lui Israel, realizăm că „ridicarea” lui David în ochii lui Saul și a celorlalți, începe tocmai cu omorârea uriașului Goliat. Sfârșitul terorii este motiv de sărbătoare și bucurie, deși la mijloc este vorba de uciderea unui om… Dacă acel om nu putea fi îndreptat (și cunoaștem că nu se putea pune problema), ajungem fără nici o altă tăgadă la ideea că: „scopul scuză mijloacele!” De fapt pedeapsa nu trebuie privită exclusiv ca un motiv de îndreptare, (ce fel de îndreptare mai poate fi, dacă pedeapsa este însăși moartea?), ci mai ales ceea ce implică influența celui rău, în bunul mers al vieții pe pământ. Privind în urmă, în istoria recentă a lumii contemporane, ne amintim de regi și regine, numiți astfel de slăbiciunile omenești: Elvis Presley - regele rock , Marlen Monroe – numită regina frumuseții tuturor timpurilor, Bruce Lee – regele kung-fu, care promova violența în cea mai subtilă formă, Paul Mcatney – care într-un interviu, spune: „Cine a fost Hristos? El n-ar fi reușit niciodată să adune atâta mulțime de popor pe cât poate aduna Beatles la un singur concert!”, Freddy Mercury – alt „rege” care promova în muzică, sodomia și desfrâul, Michael Jakson – alt „rege rock” îndrăgostit de propria imagine, Rasputin – călugăr smintit și desfrânat, care-și spunea „Omul lui Dumnezeu” deși era stăpânit de multe și rele patimi, și foarte mulți alții… Prima impresie este aceea că moartea a venit ca o pedeapsă, și pe jumătate așa și este, dar pe de altă parte realizăm că viața lor devenise demult sminteală celorlalți, iar Dumnezeu a așteptat în zadar îndreptarea lor. A fost de-ajuns ca El să-și întoarcă fața, iar stăpânul acestei lumi să-și ia răsplata „muncii” sale! Este asta o „pedeapsă” sau o „fatalitate”? „Fiecare pasăre, pe limba ei piere!” Când stăm zilnic la masă cu vrăjmașul lui Dumnezeu, cam cât timp ne așteptăm ca mila Lui să reziste ignoranței noastre? Care este rodul „semănăturii”, în momentul în care ne pretindem deja… „semănători”?
„Dincolo de inocență, e alunecare!” Cred că fiecare dintre noi ajungem destul de devreme în viață să avem această reflecție pe care o considerăm personală, când de fapt ea vine de la Adam, iar Dumnezeu ne-o șoptește discret, la timpul potrivit. Oare cât timp consimțim să „alunecam” în prăpastia păcatelor și cum credem că putem recupera mila și dragostea lui Dumnezeu, conștienți fiind că, prin „alunecare”, nu mai putem vorbi de o relație sinceră și reciprocă?
Greșeala, sau căderea în păcat!... Iată o alchimie bizară și atât de fascinantă în lucrarea lui Dumnezeu pentru îndreptarea omului sau a lumii!... Diavolului îi este îngăduit să urzească păcate, iar Dumnezeu le transformă cu milă și răbdare în miracole cu totul ziditoare. Putem să punem pe seama lui Dumnezeu, ispita sau păcatul? As vrea să cred că nu, dar „lucrarea” păcatului, (șlefuirea, transformarea, metamorfozarea divină) pentru ca el să devină grâu din neghină, fără îndoială că Lui I se datorează.
Ce e păcatul? Care e rostul lui pe pământ? De ce-l îngăduie Dumnezeu? Oare nu are Dumnezeu puterea să desăvârșească într-o clipă toată nedesăvârșirea? Dar, dacă ar face-o Dumnezeu, omului ce i-ar mai rămâne de făcut? Si-așa… a supus timpul (tot prin harul și mila Lui), dar asta nu înseamnă că se roagă mai mult și cu-atât mai puțin că se smerește, ci se adâncește și mai vârtos în patimile plăcerilor efemere și de multe ori dintre acele care sunt urâciune și strigătoare la cer. Și totuși, încă suntem îngăduiți pe lume, încă își mai face milă de noi… De ce? Să ne amintim puțin de străbunul nostru, Avraam, într-o negociere tipică poporului israelitean, cu Dumnezeu, înainte de pedeapsa ce urma asupra Sodomei (unde era și Lot, nepotul său, fiul lui Arran): „Doamne, nu pierde împreună pe cel drept cu cel necurat, și va fi cel drept, ca și cel necurat. De vor fi 50 de drepți în cetate, pierde-vei pe ei? Nu vei lăsa locul pentru acei 50 de drepți, de vor fi într-însa? Cu nici un chip să nu faci Tu cuvântul acesta ca să ucizi pe cel drept cu cel necurat… Cu nici un chip! Cela ce judeci tot pământul, nu vei face judecată?” Și zise Domnul: „De voi afla în Sodoma 50 de drepți în cetate, voi lăsa tot locul pentru dânșii.” Și răspunzând Avraam, zise: „Doamne, eu grăiesc către Tine, care sunt pământ și cenușă. Dar de se vor împuțina cei drepți la 45, îi vei pierde pe ei? Dar la 40, Doamne?” Și Dumnezeu răspunse: „Nu-i voi pierde nici pentru cei 40.” Și zise Avraam: „Să nu fie, Doamne din ce voi grăi eu, dar de se vor afla acolo 30?”… „Nu voi pierde pentru 30.” Și zise Avraam: „De vreme ce tot grăiesc către Domnul, dar de se vor afla acolo 20?”…”Nu voi pierde pentru acei 20.” Și zise Avraam: „Să nu fie ceva, Doamne, de voi grăi încă o dată, dar de se vor afla acolo, 10?” Și zise Domnul, înainte să-l părăsească pe Avraam: „Nu voi pierde pentru cei 10.”…Oare care o fi raportul acestor vremuri, între drepți si necurați? Faptul că mai trăim, înseamnă că încă mai sunt drepți pe lume…
Ce e ispita?... Când cade omul în ispită, din ignoranță și când din falsă înțelepciune? Sfânta Scriptură cuprinde toate formele de ispită și cădere în păcat, dar fără de care, omul ar fi rămas sărăcit de duh sfânt și mai ales, fără nici o șansă la mântuire! Iată, bietul Iov… Probabil este apogeul răbdării și încercărilor… Să fii bun și să ai tot ce-ți poți dori în viață, iar pentru asta să-I mulțumești lui Dumnezeu și dintr-o dată să te trezești că pierzi avere, pierzi familie, pierzi sănătate, iar cu suflarea morții în spate și fără să-ți găsești vreo vină în trecutul tău care să justifice năpasta vieții tale, să continui să te smerești și să-I mulțumești lui Dumnezeu. În afara jertfei Mântuitorului, nu cred ca putem afla undeva o altă lecție de smerenie la fel de puternică, să ne lămurească în privința celei mai eficiente arme împotriva diavolului: SMERENIA!
Smerenia!... Uneori ne trebuie o viață pentru a o dobândi, alteori e de-ajuns o clipă, precum tâlharul de pe cruce. Un singur mesager, dacă are Harul lui Dumnezeu, poate mântui o lume, pentru că reușește să așeze Cuvântul direct la inimă. Iona n-a înțeles că Dumnezeu tocmai pe asta se bizuia la el: sa fie mesager. Nici noi nu înțelegem când Dumnezeu orânduiește lucrurile într-o formă care aparent ne bulversează sau ne mâhnește profund. Abia mai târziu ne dumirim… Iona n-a vrut sa accepte acest rol. Dimpotrivă, a luat-o în direcție opusă. La ce bun să-i mai anunțe, dacă Dumnezeu hotărâse deja ca atâta popor să piară? Și iată o altă provocare… Dar pe cine provoca Iona? Pe Dumnezeu? Ce ironie tristă pentru el!... Așa, după multe peripeții, ajunge în pântecul întunecat al chitului, în mizerie, frig și deznădejde, strigând: „Dumnezeule, din stricăciune, scoate-mă!”. Și după trei zile de chin Dumnezeu se îndură de suferința lui și poruncește chitului să-l arunce pe uscat, nu departe de Ninive. Ajuns în cetate, le strigă bieților oameni: „Încă trei zile și Ninive se va prăpădi!” Apoi, profund îndurerat se retrage afară din cetate și își improvizează o colibă sub cerul liber. În timp ce ninivitenii primesc vestea cu toată supunerea, în post și căință de la boieri pana la robi, Dumnezeu face din prima noapte să crească o plantă umbroasă deasupra colibei lui Iona, și tare mult se bucură acesta în ziua următoare de răcoarea ei. Dar în a doua noapte, Dumnezeu îi trimite un vierme și-i roade rădăcina, iar Iona leșină în cealaltă zi sub arșița soarelui, dorindu-și chiar moartea, pentru că deja nu mai înțelegea nici chinul și nici rostul lui acolo. Abia în final, Dumnezeu îl lămurește că dacă lui i se sfâșie sufletul doar fiindcă a rămas fără umbră, din cauza unei plante care a crescut de la sine, fără ca el să se ostenească în vreun fel, cu atât mai mult Dumnezeu ar suferi dacă ar da la pieire 120 000 de suflete cu dobitoacele lor. Acele 120 000 de suflete avuseseră nevoie de el, ca și mesager, să se pocăiască și să fie iertate. Plânsul lui, lamentarea aproape copilărească într-atât încât să-și dorească moartea, erau fără de sens, fiindcă nimic nu fusese în zadar…
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
  #574  
Vechi 16.01.2015, 14:20:41
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
tâlharului de pe cruce i s-au iertat tâlhăriile si multor altora li s-au iertat multe alte păcate[/b]"
Mântuirea tâlharului de pe cruce este un exemplu relevant despre modul în care Hristos poate să mântuiască și cât este El de gata să primească pe toți care vin la El, în oricare situație s-ar afla ei. De remarcat faptul că nu faptele tâlharului l-au mântuit, ci credința și pocăința sa, și nu în ultimul rând, mila Domnului.
  #575  
Vechi 16.01.2015, 14:28:23
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
E doar o părere propie. Se poate?
Exact asa au justificat si caricaturistii ... observati asemanarea ?

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Concluzia mea este alta: încet ajung să înțeleg durerea Yasminei.
Sa o lasam pe Yasmina cu durerile ei ... si sa ramanem noi la durerile noastre.

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Mântuirea tâlharului de pe cruce este un exemplu relevant despre modul în care Hristos poate să mântuiască și cât este El de gata să primească pe toți care vin la El, în oricare situație s-ar afla ei.
Mai putin pe cei care au pacatuit impotriva Duhului Sfant, asta era contextul din care ati extras mesajul.

Last edited by AlbertX; 16.01.2015 at 14:33:50.
  #576  
Vechi 16.01.2015, 14:33:10
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.321
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul

Exista vreo poveste in care Dumnezeu nu ucide, ci trimite ingeri ca sa (re)aduca la viata mii de oameni?
Exista o poveste in care Dumnezeu este ucis pentru a aduce viata tuturor celor care cred in el.
  #577  
Vechi 16.01.2015, 14:35:02
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Exista o poveste in care Dumnezeu este ucis pentru a aduce viata tuturor celor care cred in el.
Foarte bine punctat ! Doar ca de atunci, nenumarati filosofi tot incearca sa ne demonstreze ca Dumnezeu a murit, alti sa ne demonstreze ca nici macar nu a existat iar altii sa ne demonstreze ca si daca Dumnezeu ar exista El este total diferit decat il percepe ortodoxia.

Last edited by AlbertX; 16.01.2015 at 14:39:30.
  #578  
Vechi 16.01.2015, 14:37:07
crinrin
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Exista o poveste in care Dumnezeu este ucis pentru a aduce viata tuturor celor care cred in el.
Sah mat. Ce frumos i-ai servit-o!
  #579  
Vechi 16.01.2015, 14:42:56
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Aș completa cu ideea că fanaticii din discuție nu ucid în numele Domnului, ci a profetului și a dumnezeului lor.
Bașca!....
(Ei îl consideră Dumnezeu. Aici e problema, veche, de când lumea...Eterna temă despre idol și despre înșelare.)
Însă și în ce-i privește pe creștinii care promovează un radicalism de tip zelotist, fanatic, miezul e același, mi se pare.
Doar că Justiția trebuie să treacă mereu prin pilda Mielului, ca să nu fie dreptatea mai mare decât Iubirea. Așa cred, așa înțeleg, iertare!

Last edited by Ioan_Cezar; 16.01.2015 at 14:45:40.
  #580  
Vechi 16.01.2015, 14:48:29
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Mai putin pe cei care au pacatuit impotriva Duhului Sfant, asta era contextul din care ati extras mesajul.
Mesajul avea cu totul o altă direcție.
Subiect închis