![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Foarte interesant citatul pus de cristirg. Foarte interesanta lucrarea.
Eu cred ca aici sta diferenta de opinii - de la modul in care fiecare percepe credinta (ortodoxia in speta) si lumea in general. Partea de la inceput a citatului spune foarte clar lucrurilor pe nume. Pe de o parte in textele scrise Iisus este prezentat intr-un fel cu stil de autoritate si severitate, pe de alta parte ca fiind bland si aratand smerenia prin el insusi si iertand si iubind oamenii. La fel modul in care credinta este prezentata si traita in biserica (de preot, ierarhii etc.). Si canoanele sinodale! Si mai este o problema care apare de multe ori in discutie: definitia liberului arbitru. Unii spun: "pai ai libertatea de a alege." Da, exista doua posibilitati in general si mai ales in credinta: calea cea buna (daca faci asa si asa esti bun crestin, il iubesti pe Dumnezeu si te mantuiesti) si calea rea (daca nu faci asa, esti rau, pacatos si te duci in iad). Si atunci ce libertate de a alege iti ramane? Normal ca trebuie sa iei calea cea buna. Si se mai si spune ca de fapt raul este lasat tot de Dumnezeu si etc. Si atunci? Nu ajungem la concluzia ca totul este de la Dumnezeu si El este in toate? Pentru mine liber arbitru inseamna altceva: sa ai mai multe posibilitati bune intre care sa poti alege pe cea potrivita tie. Ca Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel. Imi lipseste calea de mijloc, posibilitatea de a alege cu adevarat. Ca totusi se spune peste tot sa facem totul cu masura. In fapt in viata ai de ales intre mai multe cai, dar cumva se ajunge ca nu toate sunt de la Dumnezeu. Si atunci mi se pune intrebarea: dar de la cine sunt, daca nu de la Dumnezeu? Ceea ce am spus aici am auzit si de la preoti (ca raul este tot de la Dumnezeu si El este in toate). Concluzia este ca unii vad in credinta liber arbitru, iar altii nu, in functie de felul in care il vad si inteleg pe Dumnezeu.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 10.01.2015 at 12:21:10. |
|
||||
|
||||
![]()
Unii Il vad pe Dumnezeu ca pe un parinte bun si iubitor care isi rasplateste copii si lucreaza cu ei pentru ca acestia sa progreseze si sa isi implineasca menirea.
Altii Il vad pe Dumnezeu ca pe un despot, un tiran care da sentinte si care conduce dupa niste legi absurde in contradictie cu firea umana pe care tot El a creat-o. Unii vad atributele lui Dumnezeu ca fiind suprafiresti si nu incearca le sa inteleaga,doar accepta ca asa sta lucrurile, constientizand ca ele sunt mai presus de puterea de intelegere a lui Dumnezeu. Altii vad “paradoxurile” din atributele lui Dumnezeu. “Daca Dumnezeu este atotputernic, poate a fac o piata pe care sa nu o poata mutat El?” Indiferent de raspuns, concluzia ar fi ca nu este atotputernic. Unii vad in Dumnezeu manifestarea iubirii, altii lipsa ei, pentru ca nu se intampla tot asa cum considera acestia ca le-ar fi cel mai bine. Iar unii vad in toate acestea doar perspective ale credintei si ale “vederii” lui Dumnezeu. Tot asa cum unii nu vad in doctrine lucruri ireconciliabile. Doar ca realitatea este alta. Dumnezeu este Unul. El este Adevarul si tinta ultima. Un poti sa spui ca adevarul are mai multe fete si poate fi privit din mai multe unghiuri. Problema este ca noi, in egoismul nostru, in incercarea noastra de a-L acomoda pe Dumnezeu la noi vedem lucrurile diferit. Si asa ajungem la concluzii aberante de genul: atotstiinta lui Dumnezeu echivaleaza cu predestinarea, atotputernicia lui Dumnezeu este imposibila, liberul arbitru si libertarea nu isi gasesc loc in credinta si in poruncile lui Dumnezeu.... etc. Concluzia ar fi ca ar trebui sa ne smerim mai mult si sa intelegem ca Dumnezeu este cel la care trebuie sa ne raportam si prin prisma invataturilor Bisericii sa intelegem lumea si nu sa Il intelegem noi pe Dumnezeu, respectiv invataturile Bisericii prin ceea ce ni se pare noua “corect si firesc”.
|
||||
|
||||
![]()
Acum mi-a venit in minte un lucru; o idee venita brusc, si nume:
Eu cred ca Dumnezeu a facut "legea cauza si efect" tocmai pentru ca e atotputernic; vedem foarte bine ca aceasta lege functioneaza foarte bine; si, pe undeva, mi se pare o metoda eficienta si buna de a rasplati sau pedepsi pe cineva, ca pana la urma, ne-o facem oarecum cu mana noastra, deoarece Dumnezeu a stiut ce a facut cand a facut ca lucrurile sa funcioneze dupa aceasta regula, de cauza-efect. Asa ca, daca, de exemplu (banal si stupid exemplu), traversezi prin loc nepermis este foarte probabil ca, la un momend dat, sa fii lovit de masina (cauza-efect); daca faci rau e foarte probabil sa ti se intoarca la un moment dat; la fel si in cazul in care faci bine; Nu trebuie ca efectul sa aiba loc neaparat imediat dupa cauza, dar eu sunt convinsa ca efectul va veni la un moment dat; de obicei efectul urmat faptelor si actiunilor noastre, mai ales daca e un efect nu prea bun, pe multi ne fac sa ne gandim putin la noi si la actiunile noastrem la cum influenteaza actiunile noastre pe ceilalti si de ce am primit-o inapoi, lucru care poate produce ulterior schimbari bune in noi. Eu m patit pe pielea mea de zici de ori; si m-a pus sa ma intreb si sa iau masuri, astfel incat sa nu aiba actiunile emle un impact negativ asupra altora, deoarece asa cum eu pot avea efect negativ asupra altora, tot asa voi simti si eu aceste efecte la un moment dat, voi "gusta" si eu din efectele actiunilor mele negative. PS: Daca coerenta nu mi-e prea buna, imi cer scuze, dar am scris la "dictarea" gandului de moment.
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
|||
|
|||
![]()
Exact! O masinarie care se intretine singura este visul oricarui inginer! De ce nu ar face Dumnezeu (Inginerul suprem) un univers care se poate intretine singur (prin legile fizicii)?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Toate tampeniile de la Hollywood au asa de mare importanta ? ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Nu stiu filmul, da mi-ai dat idee la ce sa ma uit.
Se pare ca ideile aluia nu sunt chiar atat de inovative, ca mai suntem si altii care le avem (oarecum asemanatoare cel putin). Eu nu am zis ca Dumnezeu nu ar interveni deloc, ci doar ca ideea de cauza si efect are un scop precis.
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
||||
|
||||
![]()
Subiectul topicului nu este daca Dumnezeu intervine sau nu in ce se intampla, ci daca stie sau nu ce se intampla.